Διεθνή

Οι αλβανικές Αρχές δεν δίνουν άδεια στον Φρέντι Μπελέρη για να ορκιστεί

Ο ίδιος παραμένει στη φυλακή από τις 12 Μαΐου.

Parallaxi
οι-αλβανικές-αρχές-δεν-δίνουν-άδεια-στ-1007564
Parallaxi

Επιμένουν στην άρνησή τους να χορηγήσουν άδεια στον Φρέντι Μπελέρη για την ορκωμοσία του οι αλβανικές Αρχές.

Ο Φρέντι Μπελέρης που εξελέγη δήμαρχος Χιμάρας, παραμένει στη φυλακή από τις 12 Μαΐου, δύο ημέρες δηλαδή πριν τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, με την κατηγορία για συνέργεια σε απόπειρα εξαγοράς ψήφων. Στις εκλογές, αν και στη φυλακή, εξελέγη δήμαρχος αλλά οι αλβανικές Αρχές δεν του χορηγούν άδεια για την ορκωμοσία.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, «την προηγούμενη βδομάδα οι αλβανικές αρχές έδειξαν για ακόμα μια φορά ότι επιμένουν σε αυτό που θεωρείται από όλους πλέον ότι είναι άδικο και πρωτοφανές για τα αλβανικά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης στην Αλβανία που ένας δήμαρχος εκλεγμένος παραμένει στη φυλακή και δεν του επιτρέπεται να ορκιστεί για να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του».

Για την ώρα παραμένει δήμαρχος ο προηγούμενος, Γιώργος Κολιός. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε κανονικά και ανέλαβε τα καθήκοντά του. Πρόεδρος εξελέγη ένας εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε 30 ημέρες, σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει νεότερη εξέλιξη, θα υπάρξει παρέμβαση του Περιφερειάρχη της Αυλώνας για να δρομολογήσει τις περαιτέρω εξελίξεις. Ή θα παραμείνει δήμαρχος ο Γιώργος Κολιός – μπορεί και να παρέμβει η κυβέρνηση η οποία θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανάληψη των εκλογών.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα αφήσει το θέμα χωρίς αντίδραση

Στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες χθες, Παρασκευή, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα στην Αλβανία ότι η Ελλάδα «δεν θα αφήσει το θέμα χωρίς αντίδραση».

«Ελπίζω σύντομα το ζήτημα να επιλυθεί. Η επίλυση ή μη επίλυσή του θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν θα μείνει το συγκεκριμένο θέμα χωρίς αντίδραση από την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: in.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα