Διεθνή

Οι Βρετανοί μετανιώνουν και κατηγορούν το Brexit για την ακρίβεια της χώρας

Μόνον ένας στους δέκα υποστηρίζει ότι βελτιώθηκε η προσωπική του οικονομική κατάσταση

Parallaxi
οι-βρετανοί-μετανιώνουν-και-κατηγορο-605753
Parallaxi

Η ξεκάθαρη πλειοψηφία της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί πλέον ότι το Brexit προκάλεσε δεινά στη βρετανική οικονομία, ώθησε προς τα πάνω τις τιμές των προϊόντων στα καταστήματα και δυσχέρανε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinium με αφορμή την τρίτη επέτειο από την έξοδο της Βρετανίας από την Κοινή Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι το Brexit ωφέλησε τους ίδιους ή τη χώρα, μολονότι ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν μετανιώνει που προκήρυξε το δημοψήφισμα του 2016 ως τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιστρέψει στην ΕΕ.

Επιβεβαιώνοντας προηγούμενες σφυγμομετρήσεις της χρονιάς που φεύγει, είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 2.000 συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση της Opinium μόνον ένας στους δέκα υποστηρίζει ότι βελτιώθηκε η προσωπική του οικονομική κατάσταση έναντι ποσοστού 35%, που λένε το αντίθετο, ενώ μόνον το 9% εκτιμά ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είχε θετικό αντίκτυπο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έναντι ποσοστού 47% που έχει την εκ διαμέτρου αντίθετη γνώμη.

63% των Βρετανών επιρρίπτουν και στο Brexit την ευθύνη για την ακρίβεια

Σε αντίθεση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, που υποστήριξε το Brexit ισχυριζόμενος ότι θα έχει οικονομικά οφέλη για το Ηνωμένο Βασίλειο, μόνον 7% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι συνέβαλε στη συγκράτηση των τιμών στα καταστήματα, έναντι του 63% που θεωρεί ότι το Brexit είναι ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται για την εκτόξευση του πληθωρισμού και την μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η βρετανική κοινή γνώμη επτάμιση χρόνια μετά το δημοψήφισμα θεωρεί πλέον το Brexit «αποτυχία» και μόνον το 22% των ψηφοφόρων εκτιμά ότι ήταν γενικώς επωφελές για τη χώρα.

Η εκστρατεία υπέρ του Brexit υπό τον Μπόρις Τζόνσον και τον Μάικλ Γκόουβ είχε υποσχεθεί ότι έξοδος από την ΕΕ θα τόνωνε την βρετανική οικονομία και το εμπόριο, θα εξασφάλιζε άλλα 350 εκατ. λίρες εβδομαδιαίως για το ΕΣΥ και θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της χώρας.

Αλλά σύμφωνα με τον Τζέιμς Κρόουτς της Opinium φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι έγιναν πολύ εσφαλμένοι χειρισμοί με το Brexit κι ότι είχε αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς του δημόσιου βίου.

Προτεραιότητα για τους Βρετανούς ψηφοφόρους η οικονομία και το ΕΣΥ

«Πάνω από τους μισούς (535) που είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ θεωρούν τώρα ότι το Brexit ήταν κακό για την ικανότητα της Βρετανίας να ελέγξει τη μετανάστευση εντείνοντας την πίεση σε ένα θέμα στο οποίο η κυβέρνηση είναι ευάλωτη», είπε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το Brexit πιθανώς θα είναι δευτερεύον ζήτημα στις επικείμενες εκλογές στη Βρετανία σε σύγκριση με την κατάσταση της οικονομίας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που είναι οι σαφείς προτεραιότητες των ψηφοφόρων».

Ανάλογη η άποψη και του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Ρόμπερτ Φορντ, σύμφωνα με τον οποίο ναι μεν υπάρχουν τώρα ενδείξεις ότι οι αρνητικές γνώμες για το Brexit, ειδικά όσον αφορά στην οικονομία, μπορεί να έχουν μια επίπτωση στην ψηφοφορία, το Brexit είναι λίαν απίθανο να παίξει τόσο άμεσο ρόλο όσο στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η προσοχή των ψηφοφόρων μετατοπίστηκε αποφασιστικά αλλού, καθώς τόσο εκείνοι που ψήφισαν υπέρ όσο και εκείνοι που τάχθηκαν κατά της αποχώρησης από την ΕΕ εστιάζουν στην εσωτερική θεματολογία των αυξανόμενων λογαριασμών, των δημόσιων υπηρεσιών που πασχίζουν να ανταποκριθούν και στην αδύναμη ανάπτυξη της οικονομίας», είπε, σύμφωνα με τον Guardian.

«Η έλξη που ασκούσε το σύνθημα “να ολοκληρώσουμε το Brexit” αφορούσε όχι μόνον στην ολοκλήρωση της μακράς διαδικασίας του, αλλά και στο ξεμπλοκάρισμα του πολιτικού συστήματος και την καρποφορία σε άλλα παραμελημένα από καιρό ζητήματα. Το Brexit ολοκληρώθηκε, αλλά δεν ξεμπλοκαρίστηκε το πολιτικό σύστημα και τα προβλήματα επιδεινώθηκαν σε άλλους τομείς. Πολλοί από τους ψηφοφόρους που υποστήριξαν τους Συντηρητικούς για να φέρουν την αλλαγή τώρα δείχνουν πεπεισμένη ότι για να γίνει η αλλαγή αυτή πρέπει να απομακρυνθούν οι Συντηρητικοί από την εξουσία», συμπλήρωσε.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα