ΟΗΕ και ΠΟΥ: «Θανατική ποινή» η εκκένωση της βόρειας Γάζας

Ζητούν ανάκληση του ισραηλινού τελεσιγράφου - Μπαράζ ρουκετών στην Ασκελόν

Parallaxi
οηε-και-που-θανατική-ποινή-η-εκκένωσ-1067274
Parallaxi

Νέο σφυροκόπημα στην πόλη του Νότιου Ισραήλ, την Ασκελό.

Σύμφωνα με το BBC αυτή την ώρα εκτοξεύονται ρουκέτες από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ, με στόχο την Ασκελόν.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες al-Qassam, ισχυρίζονται ότι εκτόξευσαν 150 ρουκέτες.

«Αδύνατη η μετακίνηση πληθυσμού 1,1 εκατομμυρίου χωρίς ανθρωπιστική καταστροφή», απάντησε ο ΟΗΕ στο τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση της βόρειας Γάζας εντός 24 ωρών. «Αυτό θα ήταν ισοδύναμο με θανατική ποινή ασθενών και νοσηλευόμενων», πρόσθεσε σε επείγουσα ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πανικός και σύγχυση επικρατεί στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας που στη διάρκεια της νύχτας ήρθε αντιμέτωπος με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον 750 στόχων-θέσεων της Χαμάς. Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι με 150 πυραύλους στο νότιο Ισραήλ, «δόθηκε απάντηση» στα ισραηλινά πλήγματα και στους εκτοπισμούς αμάχων.

Στο Τελ Αβίβ βρίσκονται οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, και ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Λόιντ Οστιν. Στην Ανατολική Μεσόγειο εστάλη μετά το USS Gerald R. Ford και δεύτερο αεροπλανοφόρο ενώ προσεγγίζουν επίσης δύο πλοία του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη επιτήρησης.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι σημειώθηκαν «βαριές επιδρομές» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας το πρωί της Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού καταυλισμού Al-Shati και της πόλης της Γάζας, με στόχο κυρίως κτίρια κατοικιών.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ για τον θάνατο 13 από τους ομήρους, «μεταξύ των οποίων και αλλοδαποί, όπως ανακοίνωσε χωρίς διευκρινίσεις.

«Αν η Χαμάς κρατήσει τους κατοίκους ως ασπίδα φέρει κάθε ευθύνη καθώς κάθε μέρος της θα δεχθεί επίθεση» τόνισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες»., σύμφωνα με το ισραηλινό ανακοινωθέν.

Έκκλήσεις για ανάκληση του ισραηλινού τελεσιγράφου εκκένωσης

Μετά την προειδοποίηση του ΟΗΕ για ανθρωπιστκή τραγωδία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα ενημέρωσαν ότι ήταν αδύνατη η εκκένωση νοσοκομείων από τη βόρεια Γάζα. «Υπάρχουν βαριά άρρωστοι, με μηχανική υποστήριξη που η μετακίνηση τους θα ήταν σαν θανατική ποινή», επισημαίνεται.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, μίλησε για «ντροπή», σχολιάζοντας την αντίδραση του ΟΗΕ και κατηγόρησε τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων από μέρους της Χαμάς.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), ανακοίνωσε ωστόσο ότι μετακινεί «διεθνές προσωπικό» στη νότια Γάζα.

Οι άμαχοι καλούνται «να μεταβούν στον τομέα νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας. «Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», ανακοίνωσε ο στρατός.

Το τελεσίγραφο εκκένωσης περιλαμβάνει την πόλη της Γάζας και δύο μεγάλα στρατόπεδα προσφύγων, το Jabalya και το Beach Camp. Περιλαμβάνει επίσης εκκένωση των πόλεων Beit Hanoun και Beit Lahia, οι οποίες είναι και οι δύο δίπλα στο κύριο σημείο διέλευσης Erez στο βόρειο άκρο της Λωρίδας

Ήδη, τουλάχιστον 423.000 άνθρωποι —σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της Γάζας— έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Δεν γίνεται να αφανιστούν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε μια μικρή λωρίδα γης» «Μας ζητάνε να μην παραμείνει στη Βόρεια Γάζα ούτε ένας. Ακόμη και τα παιδιά από τα καταφύγια που λειτουργούν ως δημοτικά σχολεία υπό την προστασία του ΟΗΕ» ανέφερε ο Τζεμίλ Σουλεϊμάν, διευθυντής του νοσοκομείου της Γάζας, μιλώντας στην ΕΡΤ. « Είμαστε χωρίς φως, νερό και καύσιμα. Αυτό που ζούμε δεν έχει ξαναγίνει. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τα χειρουργεία. Πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας», είπε προσθέτοντας ότι στόχος ισραηλινής επιδρομής έγινε και το μοναδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνάντηση Μπλίνκεν με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής

Από το Τελ Αβίβ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν μετέβη στην Ιορδανία που συναντήθηκε με τον βασιλια Αμπντάλα και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

Η γειτονική Αίγυπτος έχει λάβει «πρωτοφανή μέτρα» για να αποτρέψει μια παραβίαση των συνόρων της με τη Γάζα, δήλωσε στο μεταξύ ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας της Αιγύπτου.

Ιράν: Ο πόλεμος θα γενικευτεί εάν οι ΗΠΑ «δεν ελέγξουν το Ισραήλ» Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να αποφύγουν ο πόλεμος να εξαπλωθεί στην περιοχή, πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμίρ Αμπντολαχιάν, προειδοποιώντας ότι :“Αν δεν σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί”. Ο ιρανός αξιωματούχος, μετέβη στη Βηρυτό για συνομιλίες με την Χεζμπολάχ που ήδη εξαπέλυσε ρουκέτες από το νότιο Λίβανο κατά του βόρειου Ισραήλ.

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε ότι ΗΠΑ και Κατάρ συμφώνησαν να εμποδίσουν το Ιράν να χρησιμοποιήσει ένα ταμείο ανθρωπιστικής βοήθειας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την επίθεση της Χαμάς.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αρνηθεί τη συμφωνία», δήλωσε ο Αλί Καρίμι Μάγκαμ, εκπρόσωπος της μόνιμης αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πόλεμος έχει ήδη στοιχίσει πάνω από 2.800 ζωές και από τις δύο πλευρές.

Τα διεθνή πρακτορεία υπενθυμίζουν ότι το ισραηλινό τελεσίγραφο εκκένωσης ανασύρει μνήμες από τα γεγονότα του 1948 όταν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έγιναν πρόσφυγες ή εκτοπίστηκαν.

«Όχι άλλη Νάκμπα», ήταν σύνθημα που παραπέμπει στην καταστροφή του 1948 και ακούστηκε σε διαδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστινίους, που έγιναν από το Ιράν και το Ιράκ μέχρι το Παρίσι.

Διπλωμάτης της ισραηλινής πρεσβείας στο Πεκίνο νοσηλεύεται μετά από επίθεση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σύμφωνα με Ισραηλινά μέσα.

Η Χαμάς «είχε πολλούς χώρους εκπαίδευσης» και ο στρατός του Ισραήλ «χτύπησε πολλούς χώρους εκπαίδευσης όλα αυτά τα χρόνια στους διάφορους γύρους κλιμάκωσης» απάντησε ο διεθνής εκπρόσωπός τους των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους σχολιάζοντας νέα αμερικανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ολομέτωπη επίθεση κατά του Ισραήλ σχεδιάστηκε «κάτω από την μύτη των Ισραηλινών».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας καλεί τις χώρες να συνδράμουν στην παροχή βοήθειας στη Γάζα

Η Γάζα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή, ανέφερε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα σε δήλωση σήμερα, καλώντας όλες τις χώρες και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βοηθήσουν για την άμεση είσοδο ιατρικής και επείγουσας βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας προειδοποίησε κατά του εκτοπισμού των Παλαιστινίων

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας προειδοποίησε σήμερα κατά “ οποιασδήποτε απόπειρας να εκτοπιστούν με τη βία οι Παλαιστίνιοι ή να προκληθεί οποιαδήποτε μετακίνησή τους”, σύμφωνα με ανακοίνωση από το παλάτι.

ΟΑμπντάλα Β’, που συναντήθηκε σήμερα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, εκτίμησε ότι “ η κρίση δεν θα πρέπει να επεκταθεί στις γειτονικές χώρες και να επιδεινώσει το ζήτημα των προσφύγων”, λίγες ώρες αφού το Ισραήλ, που βρίσκεται σε πόλεμο με την παλαιστινιακή Χαμάς, ζήτησε από τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια.

Χθες, ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Ισραήλ και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη σύγκρουση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έστειλε τον κορυφαίο διπλωμάτη του στην περιοχή, όπου μαίνεται η χειρότερη κλιμάκωση βίας εδώ και χρόνια, ύστερα από επίθεση από μαχητές της παλαιστινιακής Χαμάς σε ισραηλινές πόλεις, σκοτώνοντας 1.200 Ισραηλινούς.

Ο Μπλίνκεν επέκτεινε το ταξίδι του από το Ισραήλ και την Ιορδανία προκειμένου να συμπεριλάβει όλες τις αραβικές χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη περιοδεία του στην περιοχή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021.

Μόνο σήμερα, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης αναμένεται να επισκεφθεί τρεις ακόμα χώρες: το Κατάρ, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, όπου θα διανυκτερεύσει. Πριν αναχωρήσει για την Ντόχα, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Σε κάθε μία από αυτές τις επαφές, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε χώρες να βοηθήσουν να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης και να χρησιμοποιήσουν τον μοχλό πίεσής τους με τη Χαμάς για να απελευθερώσει άμεσα και χωρίς όρους τους ομήρους», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ.

«Θα συζητήσουμε επίσης πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε το θετικό μας όραμα για μια περιοχή που είναι πιο ειρηνική, πιο ευημερούαα, πιο ασφαλής, πιο ενοποιημένη. Και στην πραγματικότητα, αυτή είναι η επιλογή, και η επιλογή με κάποιους τρόπους έγινε ακόμα πιο έντονη από τις ενέργειες της Χαμάς το Σάββατο».

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, τουλάχιστον 25 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς και πολλοί άλλοι εκτιμάται ότι συγκαταλέγονται στους πολυάριθμους ομήρους που μεταφέρθηκαν στη Γάζα. Ο Αμερικανός αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος για υποθέσεις ομήρων Στιβ Γκίλεν ταξίδεψε με τον Μπλίνκεν στο Ισραήλ και θα παραμείνει εκεί για να στηρίξει τις προσπάθειες απελευθέρωσής τους, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα φέρει «απολύτως απαράδεκτες» απώλειες αμάχων, λέει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως μια ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα είχε αποτέλεσμα ένα επίπεδο απωλειών αμάχων που θα ήταν “απολύτως απαράδεκτο”.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σήμερα όλους τους αμάχους που κατοικούν στην πόλη της Γάζας, περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια μέσα σε 24 ώρες, καθώς συγκέντρωσε άρματα μάχης ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας εισβολής έπειτα από τη φονική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η ισλαμιστική οργάνωση Παλαιστινίων μαχητικών Χαμάς.

Ο Πούτιν, που μιλούσε από το Μπισκέκ του Κιργιστάν, είπε πως η χρήση βαρέος οπλισμού σε περιοχές κατοικιών “εγκυμονεί σοβαρές συνέπειες για όλες τις πλευρές”.

“Και το πιο σημαντικό, οι απώλειες αμάχων θα είναι πλήρως απαράδεκτες. Τώρα το κυριότερο πράγμα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία”, είπε.

Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα βαθιά ανησυχία για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και Παλαιστίνιους μαχητές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ουάνγκ Ουενμπίν έκανε τα σχόλια αυτά στην τακτική συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση των Ηνωμένων Εθνών που είπαν πως το Ισραήλ ενημέρωσε τον οργανισμό ότι 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα θα πρέπει να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα του θύλακα.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στη Βαγδάτη και την Τεχεράνη υπέρ των Παλαιστινίων

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Τεχεράνη και στη Βαγδάτη υπέρ των Παλαιστινίων, κατά την έβδομη ημέρα του αιματηρού πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς μετά την εισβολή ενόπλων της Χαμάς το περασμένο Σάββατο στο έδαφος του Ισραήλ και το φόνο αμάχων.

Στην Τεχεράνη, οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του Ιράν, της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ, φώναζαν συνθήματα και είχαν υψώσει πανό που έγραφαν «Κάτω η Αμερική» και «Κάτω το Ισραήλ», διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις του Ιράν, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.

Η Τεχεράνη, η οποία υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά τους μαχητές της Χαμάς, ενός κινήματος που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατικό από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει καλέσει τις ισλαμικές και τις αραβικές χώρες της περιοχής να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν άρχισε σήμερα περιφερειακή περιοδεία μεταβαίνοντας στο Ιράκ για να συνασπίσει τους συμμάχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο ίδιος προειδοποίησε το Ισραήλ πως «νέα μέτωπα» μπορεί να ανοίξουν εναντίον της χώρας αυτής, αν δεν σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα.

Στη Βαγδάτη, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας, φωνάζοντας «Όχι στην κατοχή! Όχι στην Αμερική!».

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ «σε υποστήριξη προς τη Γάζα» και εναντίον του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές κρατουσαν παλαιστινιακές και ιρακινές σημαίες ενώ μία τεράστια ισραηλινή σημαία ήταν απλωμένη στο έδαφος ώστε οι διαδηλωτές να μπορούν να την ποδοπατούν, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αυτή η διαδήλωση έχει στόχο να καταγγείλει αυτό που συμβαίνει στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, την αιματοχυσία και την παραβίαση των δικαιωμάτων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Καγιάν, οργανωτής της διαδήλωσης και μέλος της κίνησης του Σαντρ.

Γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, η κίνηση του Μοκντάντα Σαντρ επέβαλλε αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ισχυρές ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ήταν επίσης ανεπτυγμένες στον τομέα της διαδήλωσης.

Ο Μοκντάντα Σαντρ ανήκει στην πολιτική αντιπολίτευση, όμως το κίνημα υποστήριξης προς τη Γάζα έχει τη ρητή υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης, καθώς στο Ιράκ υπάρχει συναίνεση υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κομμάτων που πρόσκεινται στο Ιράν, σύμμαχο της Χαμάς, δήλωσε πως η επίθεση που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα ήταν το «φυσικό αποτέλεσμα της συστηματικής καταπίεσης» στην οποία υποβάλλονται οι Παλαιστίνιοι «από την πλευρά τις σιωνιστικής κατοχής».

Σε 258 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι η εντολή απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα θα «χρειαστεί χρόνο» ύστερα από ανακοίνωση νωρίτερα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι ο στρατός έδωσε προθεσμία 24 ωρών.

«Προσπαθούμε να δώσουμε χρόνο και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες, και καταλαβαίνουμε ότι θα αυτό δεν θα πάρει 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τουλάχιστον 258 Ισραηλινοί στρατιώτες μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ. Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 169 νεκροί στρατιώτες.

Πηγές: ΑΠΕ / ertnews.gr / ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα