Όλα τα σενάρια για τη συνέχιση του πολέμου
Η Δύση θα ξεκαθαρίσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να αντικαταστεί από έναν πιο μετριοπαθή ηγέτη
Συμφωνία για απομάκρυνση αμάχων και κατάπαυση πυρός
Για όγδοη ημέρα η Ουκρανία ζει τον εφιάλτη του πολέμου ο οποίος ξεκίνησε μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στη χώρα.
Η συνάντηση των δύο πλευρών, ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 ώρα Ελλάδας στο Μπρεστ της Λευκορωσίας, σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, Ποντόλιακ.
Οι πρώτες αναφορές σχετικά με τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων κάνουν λόγο για συμφωνία των δύο πλευρών για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων με σκοπό την απομάκρυνση των αμάχων, αλλά και πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης των πολιτών. Όπως δήλωσε στο Reuters ουκρανός αξιωματούχος, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φέρει, μέχρι στιγμής, τα επιθυμητά αποτελέσματα, ωστόσο, υπάρχει συμφωνία και για τρίτο γύρο συνομιλιών σύντομα. Το Associated Press, μετέδωσε ότι η ουκρανική πλευρά τονίζει πως η προσωρινή κατάπαυση πυρός συμφωνήθηκε.
Την ίδια ώρα, οι μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ρωσική πολιορκία με τον ρωσικό στρατό να κλιμακώνει τις επιθέσεις. Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας η οποία καταλήφθηκε από τους Ρώσους έπειτα από σφοδρές μάχες.
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στην «αφρόκρεμα» των Ρώσων ολιγαρχών– Κυρώσεις και στο «δεξί χέρι» του Πούτιν Πεσκόφ
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν επίσης κυρώσεις στον εκπρόσωπο του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο ο Λευκός Οίκος περιγράφει ως «κύριο “προμηθευτή” της προπαγάνδας του Πούτιν».
Νέο πακέτο κυρώσεων στην «αφρόκρεμα» των Ρώσων ολιγαρχών ανακοίνωσε επισήμως την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος στην προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ασκήσει πιέσεις στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο νέος κατάλογος των ατόμων που περιγράφονται ως «σύντροφοι του Πούτιν και τα μέλη των οικογενειών τους» θα αποκοπεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ θα δεσμευτούν και η περιουσία τους θα παγώσει σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν επίσης κυρώσεις στον εκπρόσωπο του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο ο Λευκός Οίκος περιγράφει ως «κύριο “προμηθευτή” της προπαγάνδας του Πούτιν».
Στοχεύεται επίσης ο στενός σύμμαχος του Πούτιν, Αλίσερ Ουσμάνοφ, «ένα από τα πλουσιότερα άτομα της Ρωσίας», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, και θα κατασχεθεί το ιδιωτικό του τζετ. Πρόκειται για «ένα από τα πλουσιότερα άτομα της Ρωσίας», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα εργαστούν για να εντοπίσουν και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι ρωσικές ελίτ και τα μέλη των οικογενειών τους στις αντίστοιχες δικαιοδοσίες μας – τα γιοτ, τα πολυτελή διαμερίσματα, τα χρήματα και άλλα παράνομα κέρδη τους» προειδοποιεί η Ουάσινγκτον.
Τα άτομα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις είναι:
-Νικολάι Τοκάρεφ (μαζί με τη σύζυγό του Γκαλίνα, την κόρη του Μάγια και τις δύο εταιρείες αγοράς πολυτελών ακινήτων του) -Μπόρις Ρότενμπεργκ (μαζί με τη σύζυγό του Καρίνα και τους γιους του Ρομάν και Μπόρις) -Αρκάντι Ρότενμπεργκ (μαζί με τους γιους του Πάβελ και Ιγκόρ και την κόρη Λίλια) -Σεργκέι Σεμέζοφ (μαζί με τη σύζυγό του Γεκατερίνα, τον γιο του Στανισλάβ και τη θετή κόρη του Αναστασία) -Ιγκόρ Σουβάλοφ (μαζί με τις πέντε εταιρείες του, τη σύζυγό του Όλγα, τον γιο του Evgeny και την εταιρεία και το τζετ του, και την κόρη του Μαρία και την παρέα της) -Γεβγένι Πριγκόζιν (μαζί με τις τρεις εταιρείες του, τη σύζυγό του Πολίνα, την κόρη του Λιουμπόφ και τον γιο του Πάβελ) -Νμτίτρι Πεσκόφ, γραμματέας Τύπου του Πούτιν -Αλίσερ Ουσμάνοφ (Το σούπερ γιοτ του, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο μόλις κατασχέθηκε από τη Γερμανία, και το ιδιωτικό του τζετ, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιόκτητα αεροσκάφη της Ρωσίας)
Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επίσης περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε 19 ολιγάρχες και 47 μέλη των οικογενειών τους και στενούς συνεργάτες τους. To αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει επίσης κυρώσεις σε ρωσικά ιδρύματα που έχουν στήσεις μηχανισμούς παραπληροφόρησης.
Ο Λευκός Οίκος σχολίασε νωρίτερα ότι οι κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες έχουν σκοπό να ασκήσουν πιέσεις στον Ρώσο πρόεδρο και ότι η λίστα ονομάτων της Πέμπτης δεν θα είναι η τελευταία.
«Ένας από τους μεγάλους παράγοντες που κοιτάμε είναι η εγγύτητα (των ολιγαρχών) με τον πρόεδρο Πούτιν», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ερωτηθείσα πώς επέλεξαν οι ΗΠΑ σε ποιον να επιβάλουν κυρώσεις. «Θέλουμε να νιώσουν την πίεση, θέλουμε οι άνθρωποι γύρω του να νιώσουν την πίεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ζελένσκι:«Ο ρωσικός στρατός έχει μαζί του κινητά κρεματόρια»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι,δήλωσε σήμερα κατά τη συνάντηση του με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έχουν φέρει μαζί τους κινητά κρεματόρια, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform.
«Το ξέρετε ότι (τα ρωσικά στρατεύματα –σ.σ.) έχουν φέρει μαζί τους κρεματόρια; Απλά έφεραν μαζί τους κρεματόρια. Δηλαδή δεν ετοιμάζονται να δείξουν στις οικογένειες τους, στις μητέρες, ότι τα παιδιά τους σκοτώθηκαν, ότι τα σκότωσαν, ότι ήρθαν στην Ουκρανία για να μας σκοτώσουν και εμείς υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, την ελευθερία μας, τα σπίτια μας, για αυτό πεθαίνουν… Αυτά τα παιδιά μεταφέρουν αυτά τα κρεματόρια… Καταλαβαίνουν ότι μεταφέρουν κάτι που για τα ίδια… Αυτό είναι απλά φοβερό… Δεν καταλαβαίνω… Αυτές είναι πράξεις γενοκτονίας και φασισμού», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί δεν θέλουν να σκοτώνουν Ρώσους στρατιώτες και υπογράμμισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και οι Ουκρανοί γιατροί δείχνουν ανθρωπιά, σώζοντας τους Ρώσους αιχμαλώτους τραυματίες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, απαντώντας στο ερώτημα για την υποστήριξη που έχει η Ουκρανία εκ μέρους του Ισραήλ, είπε ότι έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά δεν νοιώθει ότι αυτό έχει «τυλιχθεί με την ουκρανική σημαία» ενώ ευχαρίστησε τους Εβραίους για τις προσευχές τους στο τείχος των δακρύων στην Ιερουσαλήμ.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βοηθάει την Ουκρανία με πολλούς τρόπους.
«Ρώσοι χάκερ διαδίδουν ψέματα ότι συνθηκολογήσαμε» λέει η Ουκρανία
Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι χάκερ έχουν εξαπολύσει ηλεκτρονική παρείσφρηση σε ιστότοπους της τοπικής κυβέρνησης για να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις ότι το Κίεβο έχει συνθηκολογήσει και ότι υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με τη Μόσχα.
Σε μια ανάρτηση στο Twitter, η Κρατική Υπηρεσία Ειδικής Επικοινωνίας και Προστασίας Πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε άγνωστος αριθμός επίσημων ιστοτόπων “περιφερειακών αρχών και τοπικών κυβερνήσεων” έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής παρείσφρησης και χρησιμοποιήθηκε για τη διάδοση “ψεμάτων” σχετικά με μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Η Υπηρεσία τόνισε ότι “ο εχθρός” είναι υπεύθυνος για την ευρεία εξάπλωση των χάκερ.
Η Υπηρεσία πως δεν απάντησε άμεσα για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και δεν κατέστη σαφές σε ποιους ιστότοπους αναφερόταν. Αρχές του Κιέβου κινητοποιούνται ταχέως για να αποτρέψουν αυτό που περιγράφουν ως ρωσικά μυθεύματα για τον πόλεμο.
Η Ρωσία αρνείται ότι χρησιμοποιεί χάκερ για να πολεμήσει τους εχθρούς της, αλλά η χρήση κυβερνοκατασκόπων από το Κρεμλίνο σε επιχειρήσεις πληροφοριών έχει τεκμηριωθεί ευρέως στο παρελθόν.
Η ηλεκτρονική παρείσφρηση σε επίσημους ειδησεογραφικούς ιστότοπους ή κυβερνητικούς λογαριασμούς για τη διάδοση παραπληροφόρησης έχει διαπιστωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, ερευνητές παρακολοθούν μια ομάδα χάκερ με την ονομασία «Ghostwriter», η οποία κατηγορείται για ηλεκτρονική παρείσφρηση σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους για να μεταδίδει ψευδείς ειδήσεις.
Ερευνητές και η ουκρανική κυβέρνηση έχουν συνδέσει στο παρελθόν χάκερ με τη Λευκορωσία, η οποία έχει προσφέρει την επικράτειά της ως εφαλτήριο για την εισβολή της Ρωσίας.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα πέντε σενάρια για το τέλος της ρωσικής εισβολής
Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία διανύει την 8η ημέρα του. Από την περασμένη Πέμπτη, όταν και η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία οι συνέπειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και σε υποδομές, ενέργεια και οικονομία είναι καταστροφικές.
Δυστυχώς, παρά του δύο γύρους διαπραγματεύσεων, αλλά και τη διαμεσολάβηση ευρωπαίων ηγετών, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Ωστόσο, αναφορικά με το πώς θα τελειώσει ο εν λόγω πόλεμος, οι αναλυτές έχουν καταλήξει σε ορισμένα πιθανά σενάρια. Ενδεικτικά είναι τα πέντε σενάρια που ακολουθούν, τα οποία παρουσιάζει το βρετανικό BBC.
Ένα σύντομος πόλεμος H Ρωσία θα κλιμακώσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αυξάνοντας τις αεροπορικές επιδρομές και πλήττοντας βασικές υποδομές της χώρας. Η ενεργειακή τροφοδοσία θα διακοπεί, ενώ οι τηλεπικοινωνίες θα «πέσουν». Χιλιάδες άμαχοι θα πεθάνουν.
Παρά τη γενναία αντίσταση, το Κίεβο θα περιέλθει σε ρωσικά χέρια μέσα σε λίγες ημέρες. Η κυβέρνηση θα αντικατασταθεί από ένα καθεστώς ελεγχόμενο από τη Μόσχα.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι είτε θα διαφύγει στο εξωτερικό είτε θα δολοφονηθεί. Ο πρόεδρος Πούτιν θα κηρύξει την νίκη του ρωσικού στρατού και θα αποσύρει τις δυνάμεις από τη χώρα.
Χιλιάδες πρόσφυγες θα συνεχίσουν να κατακλύζουν την Ευρώπη, ενώ η Ουκρανία θα γίνει εξαρτημένο από τη Ρωσία κράτος, όπως η Λευκορωσία.
Ένας μεγάλης διάρκειας πόλεμος Αρκετά πιθανότερο σενάριο, σε σχέση με το προηγούμενο. Οι ρωσικές δυνάμεις θα επιβραδύνουν την προέλασή τους, λόγω μειωμένου ηθικού και προβλημάτων στον ανεφοδιασμό.
Θα χρειαστούν χρόνο για να ελέγξουν πόλεις – κλειδιά, όπως το Κίεβο, όπου οι μάχες θα δίνονται στους δρόμους και στα στενά. Θα ακολουθήσει μια μακρά πολιορκία. Η κατάσταση θα θυμίζει τον καταστροφικό πόλεμο στην Τσετσενία, τη δεκαετία του ‘90.
Ακόμη κι αν οι Ρώσοι καταφέρουν να ελέγξουν ορισμένες πόλεις, δύσκολα θα μπορέσουν να διατηρήσουν αυτόν τον έλεγχο. Μετά από πολλά χρόνια, και πιθανώς υπό μια νέα ηγεσία στη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από την Ουκρανία, όπως ακριβώς έκαναν και στο Αφγανιστάν το 1989.
Ένας ευρωπαϊκός πόλεμος Ο πρόεδρος Πούτιν θα προσπαθήσει να ανακτήσει εδάφη της πρώην ρωσικής αυτοκρατορίας, στέλνοντας στρατεύματα σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως η Μολδαβία και η Γεωργία, οι οποίες δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Εναλλακτικά, το Κρεμλίνο θα χαρακτηρίσει ως πράξη επίθεσης, η οποία χρήζει απάντησης, τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με όπλα από τη Δύση. Θα απειλήσει να στείλει στρατεύματα στις βαλτικές χώρες -που είναι μέλη του ΝΑΤΟ- όπως η Λιθουανία, προκειμένου να δημιουργήσει χερσαίο διάδρομο με τον ρωσικό παράκτιο θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Διπλωματική λύση «Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει πάντα να παραμένουν ανοιχτοί» είπε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν. Οι διπλωμάτες μπορούν ελεύθερα να μετακινούνται από και προς τη ρωσική πρωτεύουσα. Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν ήδη συναντηθεί δύο φορές εν μέσω του πολέμου.
Ενδεχομένως, δεν έχει γίνει πολλή πρόοδος, αλλά αρκεί το γεγονός ότι υπάρχει η πιθανότητα διαπραγμάτευσης μιας εκεχειρίας.
Το ερώτημα είναι, όμως, αν θα υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει και σε άρση των ρωσικών κυρώσεων, το οποίο θεωρείται ζητούμενο για τη Μόσχα.
Με βάση αυτό το σενάριο: Ο πόλεμος θα εξελιχθεί αρνητικά για τη Ρωσία, Οι κυρώσεις θα αρχίσουν να αποσταθεροποιούν τη Μόσχα. Ο Πούτιν θα σκέφτεται ότι η συνέχιση του πολέμου αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από ό,τι ο ατιμωτικός τερματισμός του.
Η Κίνα θα παρέμβει και θα ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα ώστε να συμβιβαστεί. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία, βλέποντας τις υποδομές να καταστρέφονται και τους αμάχους να σκοτώνονται, θα αρχίσει να εξετάζει την επιλογή του συμβιβασμού. Το Κίεβο θα αποδεχθεί τη ρωσική κυριαρχία σε Κριμαία και Ντονμπάς, με αντάλλαγμα την ανεξαρτησία της χώρας και του δικαιώματος σύσφιγξης των σχέσεων με την Ευρώπη.
Η εκδίωξη του Πούτιν Πρόκειται για το λιγότερο πιθανό σενάριο. Άραγε, υπάρχει και η πιθανότητα ενός Κρεμλίνου χωρίς τον Πούτιν; Πώς θα γίνει αυτό;
Ο Ρώσος πρόεδρος θα συρθεί σε έναν καταστροφικό πόλεμο. Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες θα σκοτωθούν. Οι κυρώσεις θα πλήξουν την οικονομία και ο Πούτιν θα χάσει τα ερείσματα στην κοινωνία.
Ενδεχομένως θα ξεσπάσουν λαϊκές κινητοποιήσεις, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τις αρχές ασφαλείας για να τις καταστείλει. Όμως, όλο αυτό το κλίμα θα στρέψει εναντίον του Πούτιν τόσο τις στρατιωτικές όσο και τις οικονομικές ελίτ.
Η Δύση θα ξεκαθαρίσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να αντικαταστεί από έναν πιο μετριοπαθή ηγέτη, προκειμένου να γίνει άρση των κυρώσεων και εξομάλυνση των σχέσεων. Θα πραγματοποιηθεί αιματηρό πραξικόπημα, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη φυγή του Πούτιν.
Πηγές: ΑΠΕ/cnn/ethnos