Διεθνή

Ολλανδία: Η αστυνομία διέλυσε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση σε πανεπιστήμιο – 125 συλλήψεις

Ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις με ορισμένους διαδηλωτές - Δείτε βίντεο

Parallaxi
ολλανδία-η-αστυνομία-διέλυσε-φιλοπαλ-1156914
Parallaxi

Ειδικές δυνάμεις της ολλανδικής αστυνομίας επενέβησαν τα χαράματα σε πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ για να διαλύσουν συγκέντρωση φιλοπαλαιστίνιων.

Ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις με ορισμένους διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία συνέλαβε συνολικά 125 άτομα.

Σε μηνύματα που ανάρτησε στη διάρκεια της νύχτας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, η αστυνομία είπε ότι υποχρεώθηκε να επέμβει για να διαλύσει την κατασκήνωση και τον καταυλισμό που είχαν στήσει στους χώρους του πανεπιστημίου οι διαδηλωτές, οι οποίοι επιτέθηκαν στους άνδρες των δυνάμεων καταστολής.

«Η επέμβαση της αστυνομίας ήταν αναγκαία για την αποκατάσταση της τάξης, όπως βλέπουμε σε εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατανοούμε ότι οι εικόνες αυτές μπορεί να εμφανίζουν ένταση», είπε η αστυνομία.

Διαδηλωτές εκτόξευαν πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών

Ολλανδικά ΜΜΕ δημοσίευσαν υλικό που δείχνει διαδηλωτές να εκτοξεύουν πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών, αλλά ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

«Όλα είναι ήσυχα τώρα… Η αστυνομία παραμένει στην περιοχή της πανεπιστημιούπολης του Roeterseiland», ανέφερε η αστυνομία αργότερα σε ανάρτησή της στο Χ.

Ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας της Ολλανδίας, Robbert Dijkgraaf, είπε ότι τα πανεπιστήμια είναι χώρος διαλόγου και αντιπαράθεσης και λυπήθηκε που η αστυνομία υποχρεώθηκε να επέμβει.

Οι διαδηλώσεις φοιτητών για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τις σχέσεις ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με το Ισραήλ έχουν εξαπλωθεί και στην Ευρώπη, αλλά είναι πολύ μικρότερης κλίμακας σε σύγκριση με εκείνες στις ΗΠΑ.

Την περασμένη Παρασκευή η αστυνομία στο Παρίσι επενέβη στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Sciences Po και απομάκρυνε ακτιβιστές καταληψίες. Πάνω από 100 φοιτητές συνεχίζουν την κατάληψη στο μεταξύ στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο τόσο για τον πόλεμο στη Γάζα όσο και για την αδράνεια όπως καταγγέλλουν των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σχεδιάζουν να παραμείνουν εκεί τουλάχιστον μέχρι αύριο Τετάρτη.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα