Διεθνή

Ολλανδία: Συναγερμός για τρομοκρατική επίθεση

Σε ισχύ το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο επιφυλακής – Προληπτικές συλλήψεις

Parallaxi
ολλανδία-συναγερμός-για-τρομοκρατικ-1093538
Parallaxi

Πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2019, το επίπεδο απειλής στην Ολλανδίας μειώθηκε από το επίπεδο 4 στο 3 (στην κλίμακα 5 επιπέδων). Έκτοτε, η πιθανότητα επίθεσης από τζιχαντιστές εξτρεμιστές ήταν όλο και μικρότερη. Ωστόσο, η απειλή αυτή αυξήθηκε και πάλι τους τελευταίους μήνες.

«Ένας συνδυασμός εξελίξεων αυξάνει τώρα το επίπεδο απειλής», γράφει η NCTV (Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατία στην Ολλανδία) σε μια επικαιροποίηση της αξιολόγησης της τρομοκρατικής απειλής στην Ολλανδία, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (12/12). Ακόμα, σύμφωνα με το AD, επισημαίνεται το εξής: «Η βίαιη σύγκρουση στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, οι παραβιάσεις του Κορανίου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και οι εκκλήσεις για επιθέσεις από τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν αυξήσει την απειλή από τον τζιχαντισμό».

Επιθέσεις στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι

Η υπηρεσία ασφαλείας αναφέρεται σε αρκετές επιθέσεις που διαπράχθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τους τελευταίους μήνες. Για παράδειγμα, στις 2 Δεκεμβρίου, ένας 26χρονος ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος μαχαίρωσε τρία άτομα κοντά στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι. «Ο άνδρας εμπνεύστηκε από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ο πόλεμος στη Γάζα ήταν πιθανώς έναυσμα για την πράξη του», γράφει η NCTV. Έπειτα από αυτή την επίθεση, η Ολλανδία αυστηροποίησε την ταξιδιωτική οδηγία της για την πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Δύο Σουηδοί οπαδοί ποδοσφαίρου σκοτώθηκαν, τον περασμένο Οκτώβριο, από μουσουλμάνο εξτρεμιστή στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο. Ο άνδρας ισχυρίστηκε ότι ήθελε να πάρει εκδίκηση για το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία. «Τέτοιες επιθέσεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα για τους Ολλανδούς τζιχαντιστές ή άλλους εξτρεμιστές που είναι έτοιμοι να διαπράξουν βία», γράφει η NCTV. Επίσης στην Ολλανδία, ένας ακτιβιστής κατά του Ισλάμ έσκισε πολλές φορές ένα Κοράνι δημοσίως. Σε απάντηση, «η Ολλανδία αναφέρθηκε ρητά στην προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους ως πιθανός στόχος στις αρχές του τρέχοντος έτους», αναφέρει η υπηρεσία.

Συλλήψεις για σχέδια επίθεσης στην Ολλανδία

Αρκετά άτομα έχουν συλληφθεί στην Ολλανδία, κατά τους τελευταίους μήνες, ως ύποπτοι για την προετοιμασία επίθεσης. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο συνελήφθη στην Μπρέντα ένα ζευγάρι από το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Λέγεται ότι είχαν δεσμούς με το αφγανικό παρακλάδι της τρομοκρατικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους και ότι συζητούσαν πιθανούς στόχους για επίθεση με άλλα μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη Γερμανία. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, δύο ανήλικοι εξτρεμιστές συνελήφθησαν στη Γερμανία επειδή φέρονται να συζητούσαν για πιθανή επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο διαδίκτυο.

Επισημαίνεται ότι η NCTV έχει πέντε επίπεδα απειλής. Από το 2019 μέχρι σήμερα, ίσχυε το επίπεδο τρία, το οποίο σημαίνει «Σημαντικό: Μια τρομοκρατική επίθεση στην Ολλανδία είναι πιθανή». Πριν από το 2019, όταν διαπράχθηκαν πολλές επιθέσεις στην Ευρώπη από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους, ίσχυε για μεγάλο χρονικό διάστημα το επίπεδο 4. Αυτό έχει πλέον επανέλθει σε ισχύ.

Το υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή το 5, αντιπροσωπεύει μια «κρίσιμη κατάσταση» και τονίζεται: «Επίκειται τρομοκρατική επίθεση στηνΟλλανδία». Αυτό το επίπεδο ήταν σε ισχύ για σύντομο χρονικό διάστημα σε μέρος της χώρας μετά την επίθεση σε τραμ στην Ουτρέχτη, τον Μάρτιο του 2019, επειδή ο δράστης διέφευγε για κάποιο χρονικό διάστημα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα