Διεθνή

Όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη νέα τραγωδία στο Λονδίνο

Tα βασικά στοιχεία της υπόθεσης που είναι γνωστά ως τώρα. για την τρομοκρατική επίθεση το χθεσινό βράδυ του Σαββάτου, στο Λονδίνο

Parallaxi
όσα-γνωρίζουμε-μέχρι-τώρα-για-τη-νέα-τρ-202059
Parallaxi

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξτρεμιστές έπεσαν με ένα φορτηγάκι πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και κατόπιν μαχαίρωσαν ανθρώπους που είχαν βγει στην κοντινή γνωστή αγορά Μπόροου Μάρκετ το βράδυ του Σαββάτου.

Και οι τρεις δράστες σκοτώθηκαν από τα πυρά ένοπλων αστυνομικών. Πάνω από 48 τραυματισμένοι πολίτες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε χθες Σάββατο βράδυ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Μαρκ Ρόουλι.

«Επανασχεδιάζουμε και επανεξετάζουμε τα σχέδιά μας για να ενισχύσουμε την αστυνόμευση σε ολόκληρο το Λονδίνο τις επόμενες ημέρες και θα υπάρχουν επιπλέον αστυνομικοί ανεπτυγμένοι σε όλη την πρωτεύουσα», ανέφερε ο Ρόουλι.

Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της υπόθεσης που είναι γνωστά ως τώρα.

* Τρεις δράστες επέβαιναν σε λευκό κλειστό φορτηγάκι που κινείτο με περίπου 80 χιλιόμετρα την ώρα κι έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, σύμφωνα με την αστυνομία. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητο ανέβηκε πάνω στο πεζοδρόμιο και τους χτύπησε.

«Φάνηκε σαν (ο οδηγός) να είχε στόχο να χτυπήσει όσους περισσότερους μπορούσε. Πάγωσα, δεν ήξερα τι να κάνω», είπε ο 53χρονος Μαρκ Ρόμπερτς, ο αυτόπτης μάρτυρας. «Ήταν φρικιαστικό».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε στην κλήση που έλαβε για το συμβάν στη Γέφυρα του Λονδίνου στις 22:08 (00:08 την Κυριακή ώρα Ελλάδας).

* Οι τρεις δράστες, οπλισμένοι με μαχαίρια, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και επιτέθηκαν σε ανθρώπους στην κοντινή αγορά Μπόροου, στη νότια πλευρά του Τάμεση. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες μαχαίρωσαν ανθρώπους στον δρόμο, μέσα σε παμπ και σε εστιατόρια.

* Η αστυνομία ανέφερε ότι ένοπλα στελέχη της ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για επιθέσεις με μαχαίρια στο Μπόροου και ότι άνοιξαν πυρ.

Οι οπλισμένοι αστυνομικοί «αντέδρασαν πολύ γρήγορα και με γενναιότητα και ήλθαν αντιμέτωποι με τους τρεις άνδρες υπόπτους, τους οποίους πυροβόλησαν και σκότωσαν στο Μπόροου Μάρκετ», δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι, ανώτερος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας.

«Οι ύποπτοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς που τους πυροβόλησαν μέσα σε οκτώ λεπτά από την πρώτη κλήση. Οι ύποπτοι φορούσαν γιλέκα που έμοιαζαν να περιέχουν εκρηκτικά, αλλά αργότερα αποδείχθηκε πως ήσαν ψεύτικα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι άνδρες είχαν ζωστεί με κυλινδρικού σχήματος αντικείμενα, που έμοιαζαν με μεταλλικά κουτάκια. Το πτώμα του ενός εικονίζεται σε φωτογραφικό υλικό, στο έδαφος, έξω από την παμπ Wheatsheaf. Άλλος ένας άνδρας, που φέρεται να ήταν ο δεύτερος δράστης, εικονίζεται πεσμένος στο έδαφος σε μικρή απόσταση.

Ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς μετέδωσε ότι άκουσε ισχυρούς κρότους, που θα μπορούσαν να είναι ελεγχόμενες εκρήξεις στις οποίες ενδέχεται να προχώρησαν πυροτεχνουργοί της αστυνομίας.

* Ένα άλλο συμβάν στο Βόξολ, σε απόσταση περίπου 3,5 χιλιομέτρων, κρίθηκε ότι δεν σχετιζόταν με τις επιθέσεις, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία.

* Στις 00:25 τοπική ώρα (02:25 ώρα Ελλάδας) τα συμβάντα στη Γέφυρα του Λονδίνου και στο Μπόροου Μάρκετ κηρύχθηκαν τρομοκρατικές ενέργειες.

«Μετά τις ενημερώσεις που μου έγιναν από την αστυνομία και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η φρικτή εξέλιξη που σημειώθηκε στο Λονδίνο θεωρείται ως μια πιθανή τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζας Μέι.

Η έρευνα «εξελίσσεται ραγδαία», συνέχισε η Μέι. «Θέλω να εκφράσω την τεράστια ευγνωμοσύνη μου στην αστυνομία και τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας που βρίσκονται επιτόπου. Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε αυτούς που παγιδεύτηκαν σ’ αυτά τα φοβερά γεγονότα».

Η Μέι αναμένεται να προεδρεύσει σε μια συνεδρίαση της COBR, της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, αργότερα σήμερα το πρωί. Στη συνεδρίαση αυτή συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη, οι επικεφαλής των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και πληροφοριών.

Η επίθεση έγινε πέντε ημέρες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, την 8η Ιουνίου.

* Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου ηγείται της έρευνας.

* Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για την επίθεση. Ωστόσο το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έστειλε νωρίτερα χθες Σάββατο ένα μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, καλώντας τους οπαδούς του να εξαπολύσουν επιθέσεις με φορτηγά, μαχαίρια και κάθε είδους όπλο εναντίον των «Σταυροφόρων» κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

*Η αστυνομία του Λονδίνου δεν είναι βέβαιη ότι γνωρίζει την τύχη όλων των εξτρεμιστών που ενέχονταν στην επίθεση που διαπράχθηκε χθες βράδυ στην περιοχή της Γέφυρας του Λονδίνου, μετέδωσε πριν από λίγο το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Η αστυνομία «δεν είναι σε θέση να μας επιβεβαιώσει σε αυτό το στάδιο ότι γνωρίζει τι απέγιναν όλοι οι τρομοκράτες. Έτσι θα πρέπει να επιμείνουμε στην αρχική προτροπή της προς τους πολίτες», που ήταν ότι σε περίπτωση επίθεσης θα πρέπει «να τρέξουν, να κρυφτούν, να ειδοποιήσουν», ανέφερε ρεπόρτερ του Σκάι Νιουζ. Εκπρόσωπος της αστυνομίας απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές όταν ρωτήθηκε σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

* Η επίθεση διαπράχθηκε πριν συμπληρωθούν δύο εβδομάδες αφότου ο Σαλμάν Αμπέντι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί μέσα στον χώρο όπου γινόταν μια συναυλία στο Μάντσεστερ, την 22α Μαΐου, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους.

* Η Βρετανία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για το ενδεχόμενο διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών στην ανώτατη κλίμακα και ανέπτυξε στρατιώτες στους δρόμους την 23η Μαΐου, μία ημέρα μετά την επίθεση του βομβιστή-καμικάζι στο Μάντσεστερ.

Το επίπεδο συναγερμού μειώθηκε κατά μία βαθμίδα την 27η Μαΐου.

* Η νέα επίθεση ακολούθησε εκείνη που διέπραξε την 22α Μαρτίου στο Γουεστμίνστερ ο Χάλιντ Μασούντ, ο οποίος έπεσε με ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς σκοτώνοντας τέσσερις πολίτες και κατόπιν μαχαίρωσε τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά άλλων ανδρών της αστυνομίας.

*Γάλλοι είναι μεταξύ των «θυμάτων» της νέας τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες ακόμη, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, τουλάχιστον δύο Γάλλοι είναι μεταξύ των τραυματιών, ενώ ένας εκ των οποίων σοβαρά. «Η Γαλλία κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει βοήθεια», διαβεβαιώνουν τα Ηλύσια στην ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν «ενισχυθεί», ώστε οι Γάλλοι που βρίσκονται στο Λονδίνο να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

*Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα. «Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγραφεί η θλίψη και η οργή που νιώθει η πόλη μας. Αισθάνομαι αποτροπιασμό και οργή που αυτοί οι δειλοί τρομοκράτες έβαλαν εσκεμμένα στο στόχαστρό τους αθώους Λονδρέζους και τουρίστες που απολάμβαναν το Σαββατόβραδό τους», δήλωσε ο Καν στους δημοσιογράφους. «(Οι τρομοκράτες) θέλουν να μας εμποδίσουν να απολαμβάνουμε τις ελευθερίες που έχουμε (…) θέλουν να μας σταματήσουν από το να ψηφίσουμε την Πέμπτη στις βουλευτικές εκλογές (…) δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό», τόνισε. «Δεν συμφωνώ με την αναβολή των εκλογών, πιστεύω με πάθος στη δημοκρατία (…) Ένα από τα πράγματα που απεχθάνονται οι τρομοκράτες είναι η δημοκρατία», υπογράμμισε ο Καν. Ωστόσο ο δήμαρχος του Λονδίνου πρόσθεσε ότι «το επίπεδο απειλής παραμένει υψηλό (…) αυτό σημαίνει ότι μια επίθεση στη χώρα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα πιθανή». Προειδοποίησε μάλιστα τους Λονδρέζους ότι η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της πρωτεύουσας θα είναι αυξημένη: «Οι Λονδρέζοι θα παρατηρήσουν σήμερα αυξημένη αστυνομική παρουσία, όπως και τις επόμενες λίγες ημέρες (…) κάποιοι αστυνομικοί θα είναι και ένοπλοι». Τέλος ο Καν επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και σε εγρήγορση.

*Ένας άνδρας από τη Νέα Ζηλανδία που τραυματίστηκε στη χθεσινή επίθεση στο Λονδίνο βρίσκεται σε τεχνητό κώμα, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ο Όλιβερ Ντόουλινγκ από το Κράισττσερτς είναι μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης στη συνοικία Μπόροου Μάρκετ του Λονδίνου, σύμφωνα με την οικογένειά του. Η αδελφή του Φρέντι δήλωσε ότι πλέον είναι σε τεχνητό κώμα, αφού τραυματίστηκε με μαχαίρι στο πρόσωπο, τον λαιμό και το στομάχι. Κανένα από τα ζωτικά του όργανα δεν έχει πληγεί, εξήγησε η ίδια.

*Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αναστέλλει την προεκλογική του εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο για σήμερα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι και αποτροπιασμένοι από τις βίαιες επιθέσεις στο Λονδίνο. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους φίλους όσων σκοτώθηκαν και με τους πολλούς τραυματίες. Σήμερα θα θρηνήσουμε όλη για την απώλειά τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Κόρμπιν. «Το Εργατικό Κόμμα θα αναστείλει την προεκλογική του εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο ως σήμερα το βράδυ, έπειτα από συνεννόηση με άλλα κόμματα, ως ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς και τους τραυματίες», εξήγησε. «Όσοι επιθυμούν να βλάψουν τον λαό μας, να διχάσουν τις κοινότητές μας και να επιτεθούν στη δημοκρατία μας δεν θα πετύχουν», κατέληξε ο Κόρμπιν.

*Τους επτά έφτασαν οι νεκροί από την επίθεση που σημειώθηκε τη νύκτα στο Λονδίνο, ανακοίνωσε η αξιωματούχος της αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ.

*Η φιλανθρωπική συναυλία που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μάντσεστερ για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 22ας Μαΐου θα διεξαθεί κανονικά, όμως τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα μετά τη νέα επίθεση στο Λονδίνο, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η συναυλία One Love Manchester, στην οποία θα συμμετάσχει η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της ποπ Αριάνα Γκράντε στο τέλος της συναυλίας της οποίας σημειώθηκε η επίθεση αυτοκτονίας που προκάλεσε τον θάνατο 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό 116 περίπου πριν δύο εβδομάδες. Άλλοι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στη συναυλία είναι οι Coldplay, Justin Bieber, Miley Cyrus, Katy Perry, Pharrell Williams, αλλά και τα συγκροτήματα Take That και the Black Eyed Peas. Θα πραγματοποιηθεί στο Emirates Old Trafford Cricket Ground. «Θα υπάρχουν επιπλέον έλεγχοι ασφαλείας και θα γίνουν έρευνες σε όλους», δήλωσε ο Γκάρι Σίουαν αναπληρωτής διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ. «Ζητάμε από τους πολίτες να μην έχουν μαζί τους τσάντες, αν είναι δυνατό. Αυτό θα επιταχύνει την είσοδό τους», πρόσθεσε.

*Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info ότι υπάρχουν τέσσερις Γάλλοι μεταξύ των τραυματιών στην επίθεση που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Λονδίνο, εκ των οποίων ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση. «Τέσσερις συμπατριώτες μας είναι τραυματισμένοι και φαίνεται ότι ένας εξ αυτών είναι σε σοβαρή κατάσταση», επεσήμανε ο Λε Ντριάν. Στο μεταξύ η υπηρεσία της εισαγγελίας του Παρισιού που είναι αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την επίθεση στο Λονδίνο. Η έρευνα για απόπειρα δολοφονίας σε σχέση με τρομοκρατική οργάνωση είναι η συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθείται όταν υπάρχουν Γάλλοι μεταξύ των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών στο εξωτερικό.

*Γάλλοι είναι μεταξύ των «θυμάτων» της νέας τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες ακόμη, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, τουλάχιστον δύο Γάλλοι είναι μεταξύ των τραυματιών, ενώ ένας εκ των οποίων σοβαρά. «Η Γαλλία κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει βοήθεια», διαβεβαιώνουν τα Ηλύσια στην ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν «ενισχυθεί», ώστε οι Γάλλοι που βρίσκονται στο Λονδίνο να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

*Η αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έπλεξε το εγκώμιο αστυνομικών, μελών των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και απλών πολιτών που έσπευσαν να βοηθήσουν τραυματίες και να αντιμετωπίσουν τους δράστες των επιθέσεων στο Λονδίνο. «Τις πρώτες πρωινές ώρες επισκέφθηκα ένα από τα νοσοκομεία στο Λονδίνο. Εκεί άκουσα αληθινά αξιοσημείωτες ιστορίες για εξαιρετικά θαρραλέες ενέργειες από αστυνομικούς που βρίσκονταν ή όχι σε υπηρεσία και απλούς ανθρώπους που έτρεξαν προς τον κίνδυνο την ώρα του επεισοδίου. «Πάρα πολλοί άνθρωποι διακινδύνευσαν την ασφάλειά τους για να βοηθήσουν άλλους και να περιθάλψουν τους σοβαρά τραυματισμένους και να αντιμετωπίσουν τους ύποπτους ως δράστες. Το θάρρος αυτών των ανθρώπων στη διάρκεια της επίθεσης και μετά απ’ αυτήν ήταν εξαιρετικό και αποτίω φόρο τιμής σε όλους τους … Είμαι σίγουρη πως βοήθησαν να σωθούν ζωές», τόνισε η αρχηγός της λονδρέζικης αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα