Διεθνή

Όσα γνωρίζουμε για τις φωτιές στην Χαβάη

Η φωτιά έχει περιοριστεί, αλλά η πρόσβαση στα νησιά είναι περιορισμένη, την ίδια ώρα που ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Parallaxi
όσα-γνωρίζουμε-για-τις-φωτιές-στην-χαβ-1043620
Parallaxi

Ο άστατος καιρός που επικράτησε σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε και στην πιο απομακρυσμένη πολιτεία της χώρας την Τετάρτη, 2.500 μίλια από τη δυτική ακτή, στη Χαβάη.

Οι διάσπαρτες πυρκαγιές στα μεγαλύτερα νησιά της πολιτείας, τη Χαβάη και το Μάουι, έγιναν θανατηφόρες μέσα στην βδομάδα. Μέχρι την Πέμπτη, τουλάχιστον 55 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η ραγδαία εξάπλωση των φωτιών αιφνιδίασε κρατικούς αξιωματούχους και κατοίκους.

Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί

Οι πυροσβέστες συνέχισαν την κατάσβεση των πυρκαγιών μέχρι το πρωί της Πέμπτης, αλλά οι φωτιές έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, δήλωσαν αξιωματούχοι. Βέβαια εξακολουθούσαν να δημιουργούν καπνό και στάχτη.

Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες έχουν εκκενώσει την περιοχή και ο στρατός των ΗΠΑ έκανε έρευνες, δήλωσαν αξιωματούχοι της κομητείας Μάουι. Υπάρχουν ακόμη πολλοί κλειστοί δρόμοι στο Μάουι και στο νησί της Χαβάης.

Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς οι διασώστες ταξιδεύουν σε μέρη της πολιτείας που έχουν αποκλειστεί από τις πυρκαγιές. Δεκάδες άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί, μερικοί από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση.

«Το 1960, είχαμε 61 θανάτους όταν ένα μεγάλο κύμα πέρασε από το Μεγάλο Νησί», είπε ο κυβερνήτης Τζος Γκριν την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο CNN, αναφερόμενος στο νησί της Χαβάης. «Αυτή τη φορά, είναι πολύ πιθανό ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να ξεπεραστεί».

Τι προκάλεσε τη φωτιά;

Φωτιές είχαν ήδη ξεσπάσει στο Μάουι και στο νησί της Χαβάης την Τρίτη. Αυτές οι πυρκαγιές πυροδοτήθηκαν την Τετάρτη από έναν συνδυασμό χαμηλής υγρασίας και ισχυρών ορεινών ανέμων, που προκάλεσε ο τυφώνας Ντόρα, μια καταιγίδα κατηγορίας 4 που κινούνταν εκατοντάδες μίλια προς τα νότια κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού. Το τι πυροδότησε αρχικά βέβαια τις πυρκαγιές είναι άγνωστο.

Η επιδείνωση των συνθηκών ξηρασίας τις τελευταίες εβδομάδες πιθανώς συνέβαλε επίσης στην πυρκαγιά. Σχεδόν το 16% της κομητείας Μάουι βρισκόταν σε έντονη ξηρασία την Τρίτη, μια αύξηση περίπου 5% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο ξηρασίας των ΗΠΑ.

Στο Μάουι την Τρίτη, ορισμένα σχολεία και τουριστικά αξιοθέατα έκλεισαν και αρκετές χιλιάδες κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα.

Η πόλη Λάχαινα υπέστη τις περισσότερες ζημιές

Οι πυρκαγιές ήταν πιο έντονες κατά μήκος της δυτικής ακτής του Μάουι, όπου δεν υπήρχε ρεύμα, τηλέφωνο ή υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας το πρωί της Πέμπτης. Αυτή η πλευρά του νησιού είναι γενικά πιο ξηρή και δέχεται λιγότερη βροχή.

Η Λαχάινα, μια παραθαλάσσια πόλη 12.000 κατοίκων που κάποτε ήταν η βασιλική πρωτεύουσα της Χαβάης, ισοπεδώθηκε και ορισμένοι κάτοικοι εκεί έτρεξαν στον ωκεανό για να αποφύγουν τις φλόγες. Διασώθηκαν από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Οι επιζώντες περιέγραψαν ότι διέφυγαν για να σώσουν τη ζωή τους από μια ταχέως κινούμενη «ολική κόλαση».

Δεν έχει γίνει καμία πληροφορία για το πότε οι κάτοικοι της Λάχαινας θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Επιδεινώνονται οι πυρκαγιές στην πολιτεία

Η περιοχή που καίγεται ετησίως από τις πυρκαγιές στη Χαβάη έχει τετραπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η μείωση των βροχοπτώσεων και η άνοδος της θερμοκρασίας έχουν κάνει τα νησιά πιο “ευαίσθητα”, λένε οι κλιματολόγοι.

Τα χωροκατακτητικά χόρτα που είναι πολύ εύφλεκτα έχουν παραγκωνίσει την εγγενή βλάστηση σε ορισμένες περιοχές και η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει τις ξηρές και ζεστές συνθήκες στην πολιτεία, επιτρέποντας στις δασικές πυρκαγιές να εξαπλωθούν πιο γρήγορα.

Τι έπεται;

Η πολιτεία θα πρέπει να βρίσκεται εκτός κινδύνου τώρα, με τον τυφώνα Ντόρα να απομακρύνεται. Οι άνεμοι αναμένεται να επιβραδυνθούν και να παραμείνουν έτσι μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο κυβερνήτης Γκριν, ο οποίος ταξίδευε εκτός πολιτείας από τα τέλη Ιουλίου, αναμένεται να περιοδεύσει στο Μάουι την Πέμπτη. Ενώ οι αξιωματούχοι επικεντρώνονται στις επιχειρήσεις διάσωσης και στην προστασία της περιουσίας, μια έρευνα για τα ακριβή αίτια της καταστροφής είναι πιθανό να ξεκινήσει σύντομα.

«Είμαστε ακόμα σε λειτουργία διατήρησης της ζωής», δήλωσε την Πέμπτη ο Άνταμ Γουάιντραουμπ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Χαβάης.

Πηγή: New York Times

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα