Διεθνή

Όσα μάθαμε από τη συνέντευξη του Βλάντιμιρ Πούτιν στο Fox News

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μάνος Καραγιάννης καταγράφει τα δεδομένα

Parallaxi
όσα-μάθαμε-από-τη-συνέντευξη-του-βλάντ-1117366
Parallaxi

Λέξεις: Μάνος Καραγιάννης

Τα 5 βασικά σημεία  που διαπιστώνουμε μετά τη συνέντευξη του Βλάντιμιρ Πούτιν στο δίκτυο Fox News και τον δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον.  

1. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η επέκτασή του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς κινητοποίησε τα εθνικά αντανακλαστικά της Ρωσίας και αναζωπύρωσε τους φόβους σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων της. Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία δεν έχει φυσικά σύνορα και έχει δεχθεί πολλες εισβολές κυρίως από τα δυτικά. Αρα ο Πούτιν δεν είπε κάτι καινούργιο πάνω σε αυτό, επιβεβαίωσε αυτό που ξέραμε, ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν έγινε συναινετικά, αλλά ήταν μια διαδικασία που υπονόμευσε την δική τους ασφάλεια. Αυτός ειναι και ο βασικός λόγος, που σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

2. Στη συνέντευξη έδωσε αρκετή έμφαση στη λεγόμενη “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας ως αντικειμενικό σκοπό της ρωσικής εισβολής. Αναφέρθηκε στην συνεργασία ορισμένων Ουκρανών εθνικιστών με τα γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του ΒΠΠ και υποστήριξε ότι το Κίεβο έχει υιοθετήσει πολιτική ηρωοποίησης των συνεργατών των Γερμανών. Αυτό σημαίνει ότι μια μελλοντική συμφωνία ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών ίσως περιλαμβάνει κάτι για τη διδασκαλία της ιστορίας στα ουκρανικά σχολεία και την ανέγερση μνημείων για τον ΒΠΠ σε ουκρανικό έδαφος.

3. Αναφέρθηκε στο θέμα της Τσετσενίας και ανέδειξε ένα θέμα υπαρκτό και καθόλου υπερβολικό. Το 2000 όταν ανέλαβε πρόεδρος ο Πούτιν, η αμερικανική κυβέρνηση και άλλοι παράγοντες που δεν κατονόμασε, αλλά ξέρουμε πως εννοεί την Τουρκία, υποστήριξαν το τσετσενικό αντάρτικο. Αυτό δικαιολογημένα προκάλεσε μια πολύ μεγάλη αντίδραση στους Ρώσους, γιατί είδαν μπροστά τους το φάσμα της διάλυσης. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι ο Πούτιν αναφέρθηκε σε αυτή την ξεχασμένη ιστορία. Το ξέραμε βεβαίως ως γεγονός. Υπήρχαν παράγοντες στην Αμερική που υποστήριξαν τους Τσετσένους. Ο υπουργός Εξωτερικών της “δημοκρατίας της Τσετσενίας” τότε έκανε επίσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Πούτιν λοιπόν προσπάθησε να χτίσει ένα αφήγημα στο αμερικανικό κοινό ότι οι ΗΠΑ έκαναν λάθη στο παρελθόν και ότι η Ρωσία ουσιαστικά προσπαθεί να αντιδράσει.

4. Έδειξε ότι αυτός είναι διατεθειμένος να πολεμήσει μέχρι το τέλος και υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει το χρόνο με το μέρος της. Έχει τα μέσα για να πολεμήσει και να αντέξει περισσότερο από την Ουκρανία, δεν ξεκαθάρισε ευθέως, ωστόσο υπονόησε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές συνόρων και το νότιο κομμάτι της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ρωσικό κορμό.

5. Μίλησε για την Κίνα, γνωρίζει ότι μεγάλη μερίδα Αμερικανών φοβάται την Κίνα, έκλεισε το μάτι στους Τραμπιστές που θεωρούν ότι η Κίνα είναι η μεγάλη αντίπαλος.

*O Μάνος Καραγιάννης είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου  Μακεδονίας.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα