Διεθνή

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου – Επιθέσεις σε ρωσικά κτίρια στην Ουκρανία

Μετά το περιστατικό με τη Ρωσία στον πορθμό Κερτς.

Parallaxi
ο-ουκρανός-πρόεδρος-υπέγραψε-διάταγμ-382931
Parallaxi

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε σήμερα διάταγμα που επιβάλλει τον στρατιωτικό νόμο για 60 ημέρες, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, αν και χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Χθες η Ρωσία πυροβόλησε και συνέλαβε τρία μικρά πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, προκαλώντας μια απότομη κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει το προεδρικό διάταγμα αργότερα σήμερα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να προβεί και σε άλλες επιθετικές ενέργειες στην ξηρά ή στη θάλασσα.

Εθνικιστές διαδηλώνουν μπροστά στο ρωσικό προξενείο στο Λβιβ και μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο

Ουκρανοί εθνικιστές διαδήλωσαν μπροστά στο κτίριο του προξενείου της Ρωσίας στο Λβιβ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων που κατόπιν κύλησαν ως τον φράκτη που περιβάλλει το κτίριο της διπλωματικής αποστολής, μετέδωσε ουκρανικός τηλεοπτικός σταθμός.

«Ακτιβιστές καίνε ελαστικά αυτοκινήτων μπροστά στο ρωσικό προξενείο στο Λβιβ», μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Κανάλι 24». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για μέλη εθνικιστικών οργανώσεων που διαμαρτύρονται για τα γεγονότα στο στενό του Κερτς.

Παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο. Και σε αυτή τη διαδήλωση, ο βασικός όγκος των συμμετεχόντων ήταν μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων. Οι διαδηλωτές σφυροκόπησαν το κτίριο με δεκάδες καπνογόνα, αλλά η προσπάθεια τους να βάλουν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και κατόπιν να τα κυλήσουν προς το κτίριο εμποδίστηκε από την αστυνομία.

Η Ρωσία συνέλαβε 24 Ουκρανούς ναύτες κατά το περιστατικό στον Πορθμό Κερτς

Η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν χθες πάνω σε τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Η επίτροπος είπε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Η Ρωσία κατέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτε επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.

Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας: Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την ένοπλη πρόκληση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και την Θάλασσα του Αζόφ:

Οι προκλητικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα και την θάλασσα του Αζόφ έχουν ξεπεράσει τα όρια και έχουν γίνει επιθετικές.

Τα πλοία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παραβιάζοντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, παράνομα χρησιμοποιήσαν τη βία κατά των πλοίων  του Ναυτικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Θεωρούμε αυτές τις επιθετικές πράξεις ως παραβίαση των κανόνων του Χάρτη του ΟΗΕ και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης δια της διπλωματικής και της διεθνούς νομικής οδού.

Επίσης, θα ενημερώσουμε άμεσα τους εταίρους μας σχετικά με τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στη Θάλασσα του Αζόφ. Αυτού του τύπου ενέργειες αποτελούν απειλή για την ασφάλεια όλων των κρατών της περιοχής του Εύξεινου Πόντου και ως εκ τούτου απαιτούν της σαφή απάντηση της διεθνούς κοινότητας.

Ρωσία: Νόμιμη η κατάσχεση των ουκρανικών πολεμικών πλοίων, λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η σύλληψη από τη Ρωσία τριών μικρών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας την Κυριακή συνάδει πλήρως με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τα ουκρανικά πλοία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα και ότι αγνόησαν τις προσπάθειες των Ρώσων συνοριοφυλάκων να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτα επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι συνέπειες του συμβάντος μπορεί να επηρεάσουν μια σχεδιαζόμενη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στην Αργεντινή αργότερα αυτό τον μήνα, ο Πεσκόφ είπε πως τα σχέδια για την πραγματοποίηση της συνάντησης εξακολουθούν να ισχύουν.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκόπιμα ένα συμβάν στον Πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την Κυριακή προκειμένου να δημιουργήσει πρόσχημα για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η Ρωσία συνέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού. Σύμφωνα με την Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα απαντήσει σκληρά σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να υπονομευτεί η κυριαρχία και η ασφάλεια της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα