Διεθνή

Ουγγαρία: Ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Ουγγαρία ήταν η τελευταία χώρα του ΝΑΤΟ που έδωσε το «πράσινο φως» για ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Parallaxi
ουγγαρία-ενέκρινε-την-ένταξη-της-σουη-951368
Parallaxi

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε, τη Δευτέρα (26/02), την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σχεδόν δύο χρόνια μετά την αίτηση της ιστορικά ουδέτερης χώρας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, δίνοντας τέλος σε μήνες αβεβαιότητας και διπλωματικών διαφωνιών.

Η ψηφοφορία, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, ακολούθησε τη συνάντηση της Παρασκευής (23/02) μεταξύ του Σουηδού πρωθυπουργού, Ουλφ Κρίστερσον, και του Ούγγρου ομολόγου του, Βίκτορ Όρμπαν, κατά την οποία συμφώνησαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους, λέγοντας ότι είναι «έτοιμοι να πεθάνουν ο ένας για τον άλλον».

Οι δύο χώρες, σύμφωνα με τον Guardian, υπέγραψαν μια νέα στρατιωτική συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στην ουγγρική πρωτεύουσα, με τη Σουηδία να δεσμεύεται να πουλήσει τέσσερα νέα αεροσκάφη Gripen για να προστεθούν στα 14 που έχει αγοράσει η Ουγγαρία.

Η Τουρκία έδωσε την έγκρισή της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατά τον περασμένο μήνα, αφήνοντας την Ουγγαρία την τελευταία χώρα της Συμμαχίας που δεν είχε δώσει το «πράσινο φως», παρά τις διαβεβαιώσεις του Βίκτορ Όρμπαν ότι δεν θα ήταν το τελευταίο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που το έκανε.

Πάντως, η μεταστροφή αυτή ήρθε αφού ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Fidesz πρότεινε, την περασμένη εβδομάδα, να τεθεί το θέμα στο ουγγρικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα (26/02), δηλαδή όταν αυτό θα άνοιγε ξανά μετά τις χειμερινές διακοπές του.

Η Σουηδία υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, σε μια ιστορική αλλαγή στην πολιτική ασφαλείας της, η οποία προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Οι καθυστερήσεις είχαν προκαλέσει απογοήτευση στα μέλη της Συμμαχίας με τον Βίκτορ Όρμπαν, έναν δεξιό εθνικιστή που έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Τώρα που το κοινοβούλιο ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η απόφαση θα σταλεί στον προσωρινό Πρόεδρο της Ουγγαρίας, τον László Kövér, ο οποίος θα έχει πέντε ημέρες για να την υπογράψει και να την αποστείλει στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να ενημερώνεται για την επικύρωση μιας νέας χώρας από τα κράτη-μέλη. Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας καλεί τη νέα χώρα να προσχωρήσει στη συνθήκη, η οποία αποστέλλεται στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το οποίο την καλεί επίσημα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα