Διεθνή

Ουγκάντα: Αυξανόμενες συλλήψεις λόγω ομοφυλοφιλίας

Τι αναφέρουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που δέχεται η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Parallaxi
ουγκάντα-αυξανόμενες-συλλήψεις-λόγω-580521
Parallaxi

Η ψήφιση από την κυβέρνηση της Ουγκάντας ενός από τους σκληρότερους νόμους στον κόσμο κατά των ομοφυλόφιλων έχει προκαλέσει ένα κύμα επιθέσεων κατά των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, κατήγγειλαν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Νόμος Κατά της Ομοφυλοφιλίας θεσπίστηκε τον Μάιο και προβλέπει τη θανατική ποινή για συγκεκριμένες σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν καταδικαστεί βάσει του νόμου αυτού, περιλαμβανομένων δύο κατηγορούμενων που επαπειλούνται με την έσχατη ποινή για “διακεκριμένη κακοποιητική ομοφυλοφιλία» (aggravated homosexuality).

Αλλά η σχετική έκθεση, την οποία υπογράφει επιτροπή της συμμαχίας “Σύγκληση για την Ισότητα”, αναφέρει ότι αυτοί που διέπραξαν φέτος παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας –περιλαμβανομένων βιασμού, βασανισμών, σύλληψης και εκδίωξης–ήταν ιδιώτες.

Αυτό, όπως επισημαίνεται, δείχνει ότι ο νόμος και η διάχυτη ομοφοβική ρητορική που προηγήθηκαν της ψήφισής του νωρίτερα μέσα στον χρόνο, έχουν ριζοσπαστικοποιήσει το κοινό εναντίον της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Για παράδειγμα, η έκθεση επισημαίνει ότι οι συλλήψεις με τη συνδρομή του πλήθους έχουν γίνει όλο και συχνότερες “επειδή ο νόμος έχει θέσει τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο επίκεντρο ως πρόσωπα ενδιαφέροντος και το κοινό δείχνει ότι είναι εκείνος που επιβάλλει το κυνήγι μαγισσών”.

Από την 1η Ιανουαρίου ως τις 31 Αυγούστου οι ερευνητές τεκμηρίωσαν 306 παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό του θύματος και την ταυτότητα φύλου του, με δράστες κρατικούς παράγοντες στις 25 από αυτές τις περιπτώσεις.

Αντίθετα, καταγγελίες από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2020 και το 2021 διαπίστωσαν ότι κρατικοί παράγοντες ευθύνονταν για σχεδόν το 70% των παραβιάσεων δικαιωμάτων στα χρόνια αυτά.

Η έκθεση δεν περιέχει συγκριτικά στοιχεία για το 2022.

Πηγή: ΑΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα