Ουκρανία: Μεγάλη ρωσική αντεπίθεση ξεκίνησε στην περιοχή του Κουρσκ

Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στο ανατολικό μέτωπο

Parallaxi
ουκρανία-μεγάλη-ρωσική-αντεπίθεση-ξε-898138
Parallaxi

Η Ρωσία ξεκίνησε μεγάλη αντεπίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, σε μια άλλη τροπή που παίρνει ο πόλεμος με την Ουκρανία το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου, ο Ουκρανικός Στρατός με μια αιφνιδιαστική κίνησή του, εισέβαλε στη ρωσική επικράτεια, πετυχαίνοντας μάλιστα να προωθηθεί καταλαμβάνοντας περίπου 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους. Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτήθηκαν και αφού ανέκοψαν την προέλαση των Ουκρανών, τώρα περνούν σε μια μεγάλη αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν τα εδάφη.

Ο υποστράτηγος Άπτι Αλαουντίνοφ, διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων Αχμάτ που μάχονται στο Κουρσκ, δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει ήδη περίπου 10 οικισμούς στην περιοχή. «Η κατάσταση είναι καλή για εμάς», τόνισε. Για νίκες σε πολλά χωριά στο Κουρσκ έκανε λόγο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ρωσικός στρατός έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στην δυτική πλευρά των ουκρανικών θέσεων, περιορίζοντας την ζώνη ελέγχου των Ουκρανών και απωθώντας τους κοντά στα σύνορα.

Αναλυτές του DeepState, μιας υπηρεσίας χαρτογράφησης που συνδέεται με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ανέφεραν πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί για τους ουκρανούς στη δυτική πτέρυγα ανάπτυξης των στρατευμάτων τους στο Κουρσκ, καθώς ρωσικά άρματα μάχης έχουν περάσει τον ποταμό Seym.

Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στο ανατολικό μέτωπο

Υπενθυμίζεται πως η επίθεση των Ουκρανών ήταν η πρώτη εισβολή στη Ρωσία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιχείρηση προκάλεσε αίσθηση διεθνώς καθώς κρίθηκε εξαιρετικά παράτολμη. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την αξιοποίησε επικοινωνιακά στέλνοντας μήνυμα στους δυτικούς συμμάχους πως ο ουκρανικός στρατός έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τον πόλεμο και για αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί με περισσότερα όπλα και την άδεια για χτυπήματα βαθύτερα στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Υποστήριξε μάλιστα πως η αδυναμία της Ρωσίας να απωθήσει σε πρώτη φάση τον ουκρανικό στρατό κατέδειξε ότι οι απειλές περί ισχυρής απάντησης δεν είναι παρά μια ρωσική μπλόφα και ότι οι δυτικοί δεν θα πρέπει να φοβούνται τη ρωσική αντίδραση. Επιπλέον, ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε πως στοχεύει να διατηρήσει υπό ουκρανικό έλεγχο τα ρωσικά εδάφη ως «βασικό μέρος του σχεδίου νίκης» για τον τερματισμό του πολέμου.

Με την επίθεση στο Κουρσκ, η προσδοκία του Κιέβου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν να παρασυρθεί το Κρεμλίνο σε ένα νέο μέτωπο, ώστε να αποσύρει ρωσικά στρατεύματα από το ανατολικό μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Η Μόσχα διατήρησε την εστίασή της στο Ντονέτσκ με αποτέλεσμα, πολλοί αναλυτές να κάνουν λόγο για στρατηγικό λάθος των Ουκρανών. Ο δε Ζελένσκι δέχεται πλέον προσωπικά επικρίσεις για την απόφαση, που – όπως αναφέρουν όλο και περισσότεροι εντός Ουκρανίας – τελικά αποδυνάμωσε τις ουκρανικές αμυντικές θέσεις, λόγω αναδιάταξης χιλιάδων στρατευμάτων, και γυρίζει μπούμερανγκ για τον ουκρανικό στρατό.

Παράλληλα με την αντεπίθεση στο Κουρσκ, ο ρωσικός στρατός σημειώνει σημαντικά εδαφικά κέρδη και στην ανατολική Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις, σπάζοντας τις γραμμές άμυνας των Ουκρανών, προχωρούν προς το Ποκρόβσκ στο Ντόνετσκ, πόλη στρατηγικής σημασίας για την επιμελητεία των ουκρανικών δυνάμεων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα