Διεθνή

Ουκρανία: Νέο σκάνδαλο διαφθοράς με αξιωματούχους

Την ώρα που η ΕΕ αποφάσισε να στείλει άλλα 50 δισ. στη χώρα

Parallaxi
ουκρανία-νέο-σκάνδαλο-διαφθοράς-με-αξ-1035356
Parallaxi

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ράστεμ Ουμέροφ έθεσε σε διαθεσιμότητα έναν ανώτερο αξιωματούχο, ενώ οι αρχές ερευνούν υποψίες για διαφθορά στην προμήθεια όπλων, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Ο Ουμέροφ ανέλαβε πέρυσι τα καθήκοντά του με την υπόσχεση να εκκαθαρίσει τη διαφθορά στο εσωτερικό του υπουργείου, καθώς οι δυτικοί εταίροι από την Ουκρανία ζύγιζαν την αποστολή περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Ο Toomas Nakhkur, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τμήματος τεχνικής πολιτικής και ανάπτυξης όπλων του υπουργείου Άμυνας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα αφού χαρακτηρίστηκε και επίσημα ύποπτος σε μια απροσδιόριστη ποινική υπόθεση, έγραψε το υπουργείο στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου, ανέφερε.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε αποκαλύψει ένα σχέδιο από νυν και πρώην αξιωματούχους καθώς και επιχειρηματίες για την υπεξαίρεση περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων εξασφαλίζοντας προκαταβολή για βλήματα πυροβολικού που δεν παραδόθηκαν ποτέ.

Η SBU δεν κατονόμασε τους υπόπτους, αλλά τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναγνώρισαν τον Nakhkur ως έναν από αυτούς.

Ο προκάτοχος του Ουμέροφ απολύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς στο υπουργείο Άμυνας, αν και είχε ισχυρές σχέσεις με τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου.

Βοήθεια 50 δισ. για την Ουκρανία

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που η ΕΕ πέρασε από 40 κύματα για να εγκρίνει βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, κάμπτοντας τελικά τις αντιστάσεις του Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία. Τονίζοντας πως συμφώνησαν και οι 27 ηγέτες της ΕΕ, σημειώνει πως η συμφωνία «κλειδώνει μια σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία». «Η ΕΕ αναλαμβάνει την ηγεσία και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ξέρουμε τι διακυβεύεται», υπογραμμίζει.

«Εξαιρετικά νέα για την ασφάλεια της Λετονίας και όλης της Ευρώπης », έγραψε η Λετονή πρωθυπουργός, Εβίκα Σιλίνια. Η σημερινή συμφωνία «καταδεικνύει την ενότητα της ΕΕ και ότι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε», ανέφερε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας. «Η ΕΕ τηρεί την υπόσχεσή της προς την Ουκρανία », δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρό, προσθέτοντας ότι «για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουμε την ενότητα των 27 κρατών μελών».

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Ουκρανός Βολοντίμρ Ζελένσκι είπε ότι είναι ευγνώμων στους ηγέτες της ΕΕ για το νέο πακέτο ύψους 50 δισ. ευρώ προς τη χώρα του. «Είναι πολύ σημαντικό ότι η απόφαση ελήφθη και από τους 27 ηγέτες, κάτι που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ισχυρή ενότητα της ΕΕ», είπε και πρόσθεσε:

«Η συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη στρατιωτική βοήθεια και την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα