Παγκόσμια οργή για το βομβαρδισμό του νοσοκομείου-Ανεξέλεγκτες οι εξελίξεις

Ακυρώθηκε η τετραμερής συνάντηση του Μπάιντεν στην Ιορδανία

Parallaxi
παγκόσμια-οργή-για-το-βομβαρδισμό-του-1070983
Parallaxi

Μία τραγωδία που σοκάρει την παγκόσμια κοινότητα συνέβη το βράδυ της Τρίτης στη Γάζα, όπου ρουκέτα άγνωστης – προς το παρόν – προέλευσης χτύπησε το Al-Ahli Arabi Baptist, σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 ανθρώπους, σύμφωνα με το Skynews. Το σοκ ακολούθησε ένα blame game μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ για το ποιος έχει την ευθύνη. Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση στο νοσοκομείο, ενώ το Ισραήλ αποδίδει το χτύπημα σε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Οι μαχητές της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ χαρακτηρίζουν ως ψέματα τις κατηγορίες. «Θα δώσουμε νέα στοιχεία», λέει ο IDF στην τελευταία ενημέρωσή του. Στο απόηχο του χτυπήματος ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ιορδανίας και συνεδριάζει το απόγευμα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μετά τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι η Ιορδανία ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής που επρόκειτο να πραγματοποιήσει αύριο με τον Τζο Μπάιντεν και τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης στο Αμμάν. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επρόκειτο να φθάσει αύριο στο Τελ Αβίβ για να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια επρόκειτο να μεταβεί στη σύνοδο κορυφής στο γειτονικό βασίλειο.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου ήταν «ειδεχθής σφαγή» που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και πρόσθεσε πως πλέον θεωρεί ότι οι συνομιλίες για οτιδήποτε άλλο πέρα από τον τερματισμό του πολέμου είναι απαράδεκτες.

«Το Ισραήλ παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές» και «δεν θα αφήσουμε ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει από εκεί», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ χαρακτηρίζει τις κατηγορίες του στρατού του Ισραήλ «ψέματα»

Η οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ χαρακτήρισε σήμερα «ψέματα» τις κατηγορίες του Ισραήλ, που της επέρριψε την ευθύνη για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας χθες Τρίτη το βράδυ, με απολογισμό εκατοντάδες νεκρούς.

«Όπως συνηθίζει, ο σιωνιστής εχθρός προσπαθεί, κατασκευάζοντας ψέματα, να απαλλαγεί από την ευθύνη του για τη βάρβαρη σφαγή που διέπραξε, βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο, στρέφοντας το δάχτυλο προς τον Ισλαμικό Τζιχάντ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισλαμιστικό κίνημα. «Διαβεβαιώνουμε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι ψευδείς και ανυπόστατες», πρόσθεσε.

Το ισραήλ «επέστρεψε» με νέο βίντεο στο Twitter και υποστηρίζει πως δείχνει τη στιγμή που μία ρουκέτα εκτοξεύεται από το τη Γάζα και έχει στόχο το Ισραήλ, τελικά πέφτει στο νοσoκομείο.

Οι New York Times «αδειάζουν» το Ισραήλ για fake βίντεο στον βομβαρδισμό του νοσοκομείο

Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση του Ισραήλ για την ρουκέτα που σκόρπισε τον θάνατο στο νοσοκομείο Al-Ahli, με πάνω από 500 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, δόθηκε και σχετικό βίντεο το οποίο λίγη ώρα αργότερα οι ίδιοι οι Ισραηλινοί διέγραψαν.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε το IDF «από την ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των IDF, πραγματοποιήθηκε εχθρική βολή ρουκέτας προς το Ισραήλ, η οποία πέρασε από την περιοχή του νοσοκομείου όταν χτυπήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, από διάφορες πηγές που διαθέτουμε, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη βολή που έπληξε το νοσοκομείο», αναφέρει η ισραηλινή πλευρά.

Ωστόσο μαζί με τη δήλωση έδωσαν αρχικά και σχετικό βίντεο στη δημοσιότητα το οποίο αφαιρέθηκε μετά από λίγο από τους ίδιους και αφού προηγήθηκε κατακραυγή από δημοσιογράφους του εξωτερικού και ειδικότερα των New York Times.

Το αρχικό βίντεο του IDF

Το βίντεο των Ισραηλινών έδειχνε ένα μπαράζ ρουκετών να εκτοξεύονται, με έναν να φαίνεται να βγαίνει εκτός πορείας σε καθοδική τροχιά, ακολουθούμενη από το φλας μιας προφανούς έκρηξης.

Και οι δύο λογαριασμοί (επίσημοι του Ισραήλ) επεξεργάστηκαν τις αναρτήσεις τους αφού ο Άρικ Τόλερ, δημοσιογράφος της ομάδας επαλήθευσης video και εικόνων των New York Times, αμφισβήτησε τις χρονικές σημάνσεις στο βίντεο.

Αυτές οι χρονικές σημάνσεις έδειχναν ότι το βίντεο καταγράφηκε τουλάχιστον 40 λεπτά μετά την πρώτη δημόσια αναφορά της έκρηξης στο νοσοκομείο, είπε ο Τόλερ.

Έτσι, στον Ισραηλινό λογαριασμό διατηρήθηκε μόνο το αρχικό κείμενο στις αναρτήσεις μετά την τροποποίηση, το οποίο επαναλάμβανε την προηγούμενη δήλωση του ισραηλινού στρατού ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο ήταν το αποτέλεσμα ενός πυραύλου εκτός πορείας που εκτοξεύτηκε από την οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Οργή για το χτύπημα στο νοσοκομείο – Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Πάνω από 500 είναι οι νεκροί άμαχοι Παλαιστίνιοι μετά από το χτύπημα του νοσοκομείου στη Γάζα ενώ εκατοντάδες ακόμα είναι κάτω από τα ερείπια.

Για φρικτό έγκλημα πολέμου κάνουν λόγο διεθνείς οργανισμοί ενώ οργισμένες, αυθόρμητες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε χώρες της Αφρικής και του αραβικού κόσμου.

Ο Μπάιντεν επισκέπτεται σήμερα το Ισραήλ που θα συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ο Μαχμούτ Αμπάς ακύρωσε τη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα στην Ιορδανία.

Το Ισραήλ μετά από αντικρουόμενες ανακοινώσεις αρνείται ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο και υποστηρίζει ότι αυτό επλήγη από ρουκέτα της ισλαμικής Τζιχάντ.

Δραματικές είναι οι στιγμές στη Λωρίδα της Γάζας που εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι εγκλωβισμένοι ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας, έπειτα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναμένεται να συζητήσει σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Για δεύτερη φορά βομβαρδίζεται το νοσοκομείο Al-Ahli

Το νοσοκομείο Al-Ahli είχε γίνει στόχος βομβαρδισμών το Σάββατο 15 Οκτωβρίου.

Νέοι βομβαρδισμοί – Χτύπημα σε φούρνο στην κεντρική Γάζα

Μετά τον φονικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου al-Ahli της Γάζας, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε αρτοποιείο στο κέντρο της Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X, πρώην Twitter, από το Al Jazeera Arabic έδειχνε ένα ασθενοφόρο και ανθρώπους να σπεύδουν προς ένα κτίριο που κατέρρευσε ενώ φαίνεται μια επιγραφή «αρτοποιείο».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα στη Γάζα και δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι βασίζονται σε μέρη όπως φούρνοι για να προμηθευτούν ό,τι μπορούν για τη διατροφή τους.

Γάζα: Έξαλλος ο Μπάιντεν με την έκρηξη στο νοσοκομείο – Θα ψάξουμε το θέμα – Επικοινωνία με Νετανιάχου

Λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μπει στο προεδρικό αεροπλάνο με σκοπό να πάει στο Ισραήλ και έπειτα να συναντηθεί με τους αρχηγούς της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας συνέβη ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου που τον έβγαλε εκτός εαυτού.

Πρώτος ο Μαχμούτ Αμπάς ακύρωσε την παρουσία του στην Ιορδανία και ύστερα ακολούθησε το Ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών ακυρώνοντας την Σύνοδο Κορυφής.

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι παραδοσιακά στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και ισχυροί στις χώρες τους όπου ο αποκλεισμός της Γάζας, η ανθρωπιστική καταστροφή και ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου από το Ισραήλ, τους θέτει πίεση.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως είναι εξοργισμένος και βαθιά στεναχωρημένος από την έκρηξη και μίλησε με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου του Ισραήλ.

Προσθέτωντας πως «διέταξε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη. Οι ΗΠΑ στέκονται χωρίς περιστροφές υπέρ της προστασίας της ζωής των πολιτών κατά την διάρκεια συγκρούσεων και πενθούμε για τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και άλλους αθώους που πέθαναν ή τραυματίστηκαν σε αυτή την τραγωδία».

Σύμφωνα με το Al Jazeera ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ήδη ενημερωθεί από τους συμβούλους ασφαλείας του, ενώ επικοινώνησε και με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Στον απόηχο της ακύρωσης της συνάντησης με τον βασιλιά Αμπντάλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφαντί δήλωσε πως «Ο πόλεμος δεν φέρνει τίποτα περισσότερο από περισσότερη δυστυχία, περισσότερο θάνατο, περισσότερη καταστροφή. Δεν προάγει την ασφάλεια, ούτε για τους Ισραηλινούς ούτε για τους Παλαιστίνιους».

Σφοδρές αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο, αλλά και στη Δύση προκάλεσε το αιματοκύλισμα στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα, όπου εκφράζονται φόβοι ότι σκοτώθηκαν από 300 έως 500 άνθρωποι.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν τον στρατό του Ισραήλ για αεροπορικό πλήγμα στην υποδομή, ενώ το Τελ Αβίβ αρνήθηκε την ευθύνη, αποδίδοντας τον βομβαρδισμό σε «αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας» της Ισλαμικής Τζιχάντ. Σε δήλωση του εκπροσώπου της, η οργάνωση διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ. Αμέσως μετά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο για «βάρβαρους τρομοκράτες», που βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

«Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων του IDF δείχνει ότι ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε», δήλωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων και πρόσθεσε: «Πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα».

Νωρίτερα την Τρίτη, η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA σημείωνε ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον έξι ανθρώπους αφού έπληξε ένα από τα σχολεία της που λειτουργούσε ως καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστινίους.

Πολλά νοσοκομεία στη Γάζα έχουν γίνει καταφύγια για εκατοντάδες ανθρώπους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η Χαμάς εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών προς πολλά σημεία στο κεντρικό και στο νότιο Ισραήλ.

Πώς επηρεάζεται η τιμή του πετρελαίου από το Μεσανατολικό: Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την Ευρώπη

Η ραγδαία αύξηση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» θα σημάνει αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και νέα άνοδο του πληθωρισμού

Ενώ όλος ο κόσμος έχει τα μάτια του στραμμένα στην περιοχή του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, οι οικονομικοί αναλυτές στις οθόνες των υπολογιστών τους έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στα στενά του Ορμούζ, τον μοναδικό θαλάσσιο δρόμο που οδηγεί στον Περσικό Κόλπο.

Από τα στενά του Ορμούζ, διακινείται το 17% της παγκόσμιας ροής πετρελαίου και το 33% αυτής του – αναγκαίου για την ενεργειακή βιωσιμότητα της Ευρώπης – υγροποιημένου φυσικού αερίου, του LNG. Όλοι οι αναλυτές λοιπόν επιχειρούν να υπολογίσουν τις συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία στο σενάριο εμπλοκής αρχικά των ΗΠΑ στην διένεξη της Μ. Ανατολής και της διπλής απάντησης από τον ΟΠΕΚ με πετρελαϊκό εμπάργκο και του αποκλεισμού των στενών του Ορμούζ από το Ιράν στη συνέχεια. Όλοι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. To συγκεκριμένο σενάριο ανοίγει τις πόρτες της κόλασης για την παγκόσμια οικονομία.

Η πιο μετριοπαθής εκτίμηση κάνει λόγο για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα 250$/βαρέλι. Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι Τουόμας Μάλινεν εκτιμά τιμή στα 300$ σύμφωνα με το δικό του μοντέλο πρόβλεψης.

Ειδικά η Ευρώπη θα ερχόταν αντιμέτωπη με μια ενεργειακή κρίση που θα την παρέλυε. Πάνω που βρήκε μια ισορροπία αντικαθιστώντας το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών από LNG με τάνκερς από τη Μέση Ανατολή κυρίων , τώρα αυτές οι ποσότητες θα χάνονταν μεμιάς. Ο Μάλινεν κάνει λόγο για ενεργειακά μπλακάουτ κατά μήκος της Ευρώπης που θα κατέστρεφαν ολοσχερώς τη βιομηχανική παραγωγή και θα έθεταν ερωτήματα βιωσιμότητας σε ολόκληρους βιομηχανικούς κλάδους. Φυσικά η τιμή της σημαντικά λιγότερης ενέργειας που θα έφτανε στη Γηραιά Ήπειρο θα βρισκόταν σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Αλυσιδωτά, ο πληθωρισμός που ακολουθεί πτωτική πορεία τους τελευταίους μήνες, θα έπαιρνε και πάλι την ανιούσα κατατρώγοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι αυξήσεις θα ήταν τέτοιες ώστε σε κάποια σημεία του πλανήτη να κάνει την εμφάνιση του ο υπερπληθωρισμος, όρος που χρησιμοποιείται όταν οι αυξήσεις των τιμών ξεπερνούν το 50% σε μηνιαία βάση , αν και έχουν καταγραφεί τέτοιες αυξήσεις και σε διάστημα μερικών μόνο ημερών. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα υποχρεώνονταν να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων κάνοντας την εξυπηρέτηση των υπαρχόντων δανείων εφιάλτη και τη λήψη νέων όνειρο θερινής νυκτός.

Όλα τα παραπάνω φυσικά αποτελούν συνταγή όχι απλής ύφεσης αλλά οικονομικής κατάρρευσης. Σε μια περίοδο μάλιστα που ειδικά η Ευρώπη ασθμαίνει αποφεύγοντας την ύφεση με τις τρέχουσες συνθήκες για μερικά δέκατα της μονάδας.

Σε αυτήν τη δυστοπία θα πρέπει να προστεθεί σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις και η διπλή κατάρρευση χρηματαγορών και παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος με ανυπολόγιστες απώλειες χρημάτων.

Σύμφωνα με τον Τζέιμι Ντάιμον, τον πιο ισχυρό τραπεζίτη στον πλανήτη, ενδεχομένως ζούμε την πιο επικίνδυνη περίοδο παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες.

Πανικός επικράτησε στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

εικονα: twitter

Εκεί που ήταν σταθμευμένο το αεροπλάνο της γερμανικής καγκελαρίας, πριν από την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του Όλαφ Σολτς από το Ισραήλ, εξαιτίας συναγερμού για πυραύλους.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η αντιπροσωπεία του υποχρεώθηκαν να αποβιβαστούν από το γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος λίγο πριν από την αναχώρησή τους από το Τελ Αβίβ με προορισμό το Κάιρο, όταν ήχησε συναγερμός για βομβαρδισμούς στην περιοχή του αεροδρομίου.

Ο κ. Σολτς επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο και οδηγήθηκε σε ασφαλές σημείο, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες ακολούθησαν τις οδηγίες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και ξάπλωσαν στο έδαφος, δίπλα στο αεροπλάνο.

Την επίθεση απέκρουσαν δύο αντιαεροπορικοί πύραυλοι του συστήματος Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος), οι οποίοι έγιναν ξεκάθαρα αντιληπτοί στο αεροδρόμιο, μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Λίγη ώρα αργότερα και αφού το αεροσκάφος ελέγχθηκε ενδελεχώς, ο καγκελάριος και οι υπόλοιποι επιβάτες επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν για Κάιρο.

Κατά την παραμονή του στο Ισραήλ, ο Όλαφ Σολτς αναγκάστηκε επανειλημμένα να οδηγηθεί σε ασφαλή χώρο εξαιτίας των συνεχόμενων συναγερμών για επιθέσεις από την πλευρά της Χαμάς.

Πηγές: in.gr/skai.gr/ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα