Παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό 4 ξένοι υπήκοοι και 13 Ισραηλινοί όμηροι

Ξεκίνησε η τρίτη απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς.

Parallaxi
παραδόθηκαν-στον-ερυθρό-σταυρό-4-ξένοι-1086752
Parallaxi

Παραδόθηκε στον Ερυθρό Σταυρό από τη Χαμάς η τρίτη ομάδα των Ισραηλινών ομήρων στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας τετραήμερης εκεχειρίας, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή.

Οι όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι 14 Ισραηλινοί, ένα Ρώσος υπήκοος και τρεις Ταϊλανδοί.

Ειδικότερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβαν από τον Ερυθρό Σταυρό, 17 όμηροι έχουν παραδοθεί από τη Χαμάς, 14 Ισραηλινοί πολίτες και τρεις ξένοι υπήκοοι.

Κατά τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας έχουν αφεθεί ελεύθεροι 26 Ισραηλινοί, 14 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος, ενώ 78 Παλαιστίνιοι αποφυλακίστηκαν, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και νέοι, από ισραηλινές φυλακές.

Νωρίτερα, η Αίγυπτος είχε ανακοινώσει ότι περίπου στις 16:00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, παρέλαβε τους καταλόγους με τα ονόματα των 13 ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα από την Χαμάς καθώς και των 39 Παλαιστινίων που θα αποφυλακιστούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) είχε τονίσει σε ανακοίνωσή του ότι η εκεχειρία συνεχίζει να τηρείται χωρίς εμπόδια, τονίζοντας ότι 120 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο.

Ανησυχία και σήμερα για την τήρηση της συμφωνίας

Η ανησυχία ωστόσο κορυφώθηκε και την Κυριακή καθώς η χθεσινή κρίση υπογράμμισε την ευθραυστότητα της προσωρινής συμφωνίας εκεχειρίας.

Σε συνέχεια της χθεσινής έντασης όταν η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων καθυστέρησε εν μέσω ισχυρισμών της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ότι καθυστερούσε την απελευθέρωση έως ότου το Ισραήλ «τηρήσει τους όρους της συμφωνίας σχετικά με την είσοδο φορτηγών στη βόρεια Γάζα το Ισραήλ σήμερα είπε ότι η Χαμάς εμποδίζει την είσοδό της ανθρωπιστικής βοήθειας, δημοσιεύοντας εικόνα από σημείου ελέγχου, που όπως είπε, είχε στήσει η ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα.

Η βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών, εισέρχεται στη Λωρίδα ως μέρος της προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε Ρώσο υπήκοο για να ευχαριστήσει τον Πούτιν για την υποστήριξή του

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι απελευθέρωσε έναν όμηρο με ρωσική υπηκοότητα, ο οποίος είχε απαχθεί στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, «σε απάντηση στις προσπάθειες» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και «την υποστήριξή του στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Η ένοπλη ομάδα είπε ότι η απελευθέρωση ενός Ρώσου πολίτη από τον ελήφθη ως εκτίμηση στην υποστήριξη της Μόσχας στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS να λέει ότι ο όμηρος έχει ήδη παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό.

«Σε απάντηση στις προσπάθειες του Ρώσου Προέδρου Πούτιν και σε εκτίμηση της θέσης της Ρωσίας για την υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης. Απελευθερώσαμε έναν κρατούμενο που έχει ρωσική υπηκοότητα», είπε η Χαμάς.

Δύο ομάδες ομήρων, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών, έχουν ήδη απελευθερωθεί και μια τρίτη ομάδα αναμένεται να απελευθερωθεί αργότερα σήμερα, με βάση μια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του ισλαμιστικού κινήματος και του Ισραήλ που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή.

Το Κρεμλίνο καλεί τακτικά για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, επαναλαμβάνοντας ότι μια διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή απαιτεί τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Μητέρα και κόρη χωρίστηκαν από τη Χαμάς δύο ημέρες πριν την απελευθέρωσή της φέρεται να λέει η 13χρονη

Χωριστά από τη μητέρα της κρατήθηκε δύο μέρες πριν από την απελευθέρωσή της, η Χίλα Ρότεμ Σοσάνι, η 13χρονη που αφέθηκε ελεύθερη χθες το βράδυ χωρίς τη μητέρα της, Ράγια, γράφουν οι Times of Israel.

Σε μια δήλωση της Χίλα που κυκλοφόρησε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η οποία ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητα, φέρεται να λέει ότι «η μαμά ήταν μαζί μου όλη την ώρα στη διάρκεια της αιχμαλωσίας. Η Χαμάς μας χώρισε δύο μέρες πριν την απελευθέρωση. Η μαμά ήταν σε καλή κατάσταση, ήμασταν μαζί με την Έμιλυ Χαντ. Η Χαμάς μας είπε ότι υπήρχε κατάπαυση του πυρός και μας αφήνει να φύγουμε».

Η ιρλανδο-ισραηλινή υπήκοος Έμιλι Χαντ, 9 ετών, κοιμόταν με τη Χίλα όταν και οι δύο απήχθησαν μαζί με τη Ράγια στις 7 Οκτωβρίου.

Χθες υπήρξαν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει τη Ράγια, γι’ αυτό δεν την απελευθέρωσε με τη Χίλα παρά την υπόσχεση ότι δεν θα χωρίσει μητέρες και παιδιά.

Εκτός λειτουργίας ξανά το αεροδρόμιο της Δαμασκού μετά από ισραηλινές επιδρομές

Το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού έγινε εκ νέου στόχος ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που το έθεσαν σήμερα εκτός λειτουργίας, σχεδόν 30 ώρες από την επανέναρξη των πτήσεων μετά από παρόμοια επίθεση τον περασμένο μήνα, ανέφεραν συριακά μμε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε νέο πλήγμα το απόγευμα της Κυριακής με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού (…) θέτοντας το εκ νέου εκτός λειτουργίας», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Η συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan ανέφερε ότι οι πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας εκτρέπονται στα αεροδρόμια της Λατάκειας και του Χαλεπιού.

Στο νοσοκομείο ο Ταϊλανδός πρέσβης για να δει τους 14 συμπατριώτες του που απελευθερώθηκαν από την Χαμάς

Tην ώρα που οι προβολείς της δημοσιότητας έχουν πέσει κυρίως στους 26 Ισραηλινούς ομήρους που απελευθερώθηκαν από την Χαμάς, 14 Ταϊλανδοί βρίσκονται ακόμη σε νοσοκομεία του Ισραήλ περιμένοντας τον επαναπατρισμό τους στη χώρα τους.

Όπως έκανε γνωστό ο ιστότοπος Times of Israel ο πρέσβης της Ταϊλάνδης τους επισκέφθηκε σήμερα στο νοσοκομείο όπου παραμένουν μετά την απελευθέρωσή τους οι συμπατριώτες του. Πρόκειται για 13 άνδρες και 1 γυναίκα που αφέθησαν ελεύθεροι χάρη στην ξεχωριστή συμφωνία της Χαμάς με την Ταϊλάνδη που έγινε με τη διαμεσολάβηση του Ιράν.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, λόγω του γεγονότος ότι οι Ταϊλανδοί δεν έχουν οικογένεια στο Ισραήλ, οι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό τους περιποιούνται ως ότου επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να επιστρέψουν στην παλιά ζωή τους ως εργαζόμενοι στο Ισραήλ.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ, skai.gr, ΕΡΤ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα