Διεθνή

Η Αίγυπτος παρέλαβε τους καταλόγους των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα

Η Χαμάς εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας, υποστηρίζει το Ισραήλ

Parallaxi
η-αίγυπτος-παρέλαβε-τους-καταλόγους-τ-1086734
Parallaxi

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα περίπου στις 16:00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, ότι παρέλαβε τους καταλόγους με τα ονόματα των 13 ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα από την Χαμάς καθώς και των 39 Παλαιστινίων που αποφυλακιστούν από τις ισραηλινές φυλακές, κατά την τρίτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων και για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η εκεχειρία συνεχίζει να τηρείται χωρίς εμπόδια, τονίζοντας ότι 120 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι Αμερικανοί θα απελευθερωθούν σήμερα. Τουλάχιστον ένας Αμερικανός θα αφεθεί ελεύθερος σήμερα. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ποιος/α θα είναι ή ότι σίγουρα αυτό θα συμβεί γιατί μέχρι να δούμε έναν Αμερικανό να βγαίνει από τη Γάζα με ασφάλεια και να φτάνει στα αγαπημένα του πρόσωπα, δεν θα έχουμε πλήρη επιβεβαίωση», τόνισε.

Το CNN μετέδωσε νωρίτερα ότι «για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ένας Αμερικανός υπήκοος αναμένεται να είναι μεταξύ των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν» σήμερα.

Παράλληλα πηγές που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ανέφεραν ότι το παλαιστινιακό κίνημα αναμένεται να απελευθερώσει σήμερα τουλάχιστον έναν όμηρο με ρωσική υπηκοότητα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και της Χαμάς.

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί από τους Ισραηλινούς ομήρους έχουν διπλή υπηκοότητα.

Δεξαμενόπλοιο ισραηλινών συμφερόντων κατελήφθη στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης

Ένα δεξαμενόπλοιο, που ανήκει σε μια εταιρεία που συνδέεται με το Ισραήλ, κατελήφθη στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, ανέφερε η εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey, στο τελευταίο παρόμοιο περιστατικό σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή τις τελευταίες μέρες.

«Το συμβάν πιθανότατα συνδέεται με κρατικούς παράγοντες», τόνισε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι το πλοίο, το οποίο ανήκει σε εταιρεία που συνδέεται με το Ισραήλ και έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε δεχθεί απειλές από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις είναι ενήμερες για το περιστατικό, πρόσθεσε η Ambrey, χωρίς να διευκρινίσει αν αμερικανικές δυνάμεις επιχειρούν για να βοηθήσουν το πλοίο που ονομάζεται “Central Park”.

Την Παρασκευή ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει σε Ισραηλινό επιχειρηματία δέχθηκε επίθεση από ιρανικής κατασκευής drone στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ την περασμένη Κυριακή οι Χούθι συνέλαβαν ένα φορτηγό πλοίο ισραηλινών συμφερόντων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, έχουν απειλήσει ότι θα εξαπολύουν επιθέσεις σε ισραηλινά ή συμμαχικά με το Ισραήλ πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ως αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αντάρτες έχουν εκτοξεύσει drones και πυραύλους προς το ισραηλινό έδαφος. Πολλούς από αυτούς έχουν αναχαιτιστεί από ισραηλινά συστήματα αεροπορικής άμυνας ή από αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Η κατάληψη του πλοίου Central Park συνέβη στα ανοιχτά του λιμανιού της πόλης Άντεν της Υεμένης. Ένα εμπορικό πλοίο στην περιοχή ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιο «πλησίασαν οκτώ άτομα, φορώντας στρατιωτικές στολές, οι οποίο επέβαιναν σε δύο σκάφη», σύμφωνα με την Ambrey.

Ισραήλ: Η Χαμάς εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας

Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δημοσιεύοντας εικόνα από σημείου ελέγχου, που όπως λέει, έχει στήσει η ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα.

«Αυτό συνέβη πριν από περίπου μία ώρα στο δρόμο που οδηγεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», γράφει ο Συντονιστής Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) σε μια ανάρτηση στο X.

«Ένα σημείο ελέγχου της Χαμάς μπλόκαρε τα φορτηγά που παρέδιδαν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της βόρειας Γάζας», λέει η COGAT. «Για τη Χαμάς, οι κάτοικοι της Γάζας είναι η τελευταία τους προτεραιότητα», αναφέρει στην ανάρτησή της η COGAT. Νωρίτερα, η COGAT ανακοίνωσε ότι 200 φορτηγά βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα, με κάποια να προορίζονται για το βόρειο τμήμα του θύλακα.

Η βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών, εισέρχεται στη Λωρίδα ως μέρος της προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Χθες το βράδυ, η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων καθυστέρησε εν μέσω ισχυρισμών της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ότι καθυστερούσε την απελευθέρωση έως ότου το Ισραήλ «τηρήσει τους όρους της συμφωνίας σχετικά με την είσοδο φορτηγών

Η ανθρωπιστική παύση δεν είναι κατάπαυση του πυρός, λέει Ισραηλινός υπουργός

Ο Υπουργός Υποθέσεων Διασποράς και Κοινωνικής Ισότητας του Ισραήλ λέει ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ανθρωπιστική παύση δεν είναι μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Ο Αμικάι Τσίκλι είπε στο BBC ότι «δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός με μια τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς» και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να καταστρέψει τη Χαμάς «όχι μόνο για χάρη του Ισραήλ αλλά για χάρη της ανθρωπότητας».

Ο Τσίκλι, του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι «η ιδεολογία της Χαμάς, που είναι η ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αυτή η ιδεολογία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορούμε να δούμε πώς αυτό ενέπνευσε τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, τη σφαγή, τον βιασμό, την βαρβαρότητα, τις οποίες εμπνεύστηκαν από τους εταίρους της Χαμάς σε όλο τον κόσμο».

Ο Αμικάι Τσίκλι επικρίνει τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, λέγοντας ότι «δεν έχουν κάνει τίποτα για τους ομήρους».

Η ΔΕΕΣ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι μπορούσαν να επισκεφθούν τους ομήρους μόνο εάν υπήρχαν συμφωνίες που εγγυώνται την ασφαλή πρόσβαση.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, skai.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα