Διεθνή

Παθητικό εισόδημα: Βγάζουν λεφτά χωρίς να δουλεύουν – Πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Μία νέα τάση που εξιτάρει ιδιαίτερα τους νέους της Gen Z.

Νίκος Γκάγιας
παθητικό-εισόδημα-βγάζουν-λεφτά-χωρί-1079607
Νίκος Γκάγιας

Ο Sajan Devshi, 38 ετών, λέει ότι άκουσε για πρώτη φορά για το παθητικό εισόδημα κατά τη διάρκεια του lockdown το 2020. Την ώρα που σχεδόν όλοι βρίσκονταν σπίτια τους, ο Sajan Devshi παρατήρησε όλο και περισσότερους ανθρώπους στο Facebook και στο TikTok να κάνουν αναρτήσεις σχετικά με δημιουργικούς τρόπους με τους οποίους έβγαζαν χρήματα με ελάχιστη προσπάθεια.

“Αυτό κυμαινόταν από κρυπτονομίσματα έως drop-shipping έως ηλεκτρονικό εμπόριο”, λέει ο Devshi, ο οποίος εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Μου άρεσε ιδιαίτερα η ιδέα να ξεκινήσω κάτι και μετά να το αφήσω να διατηρηθεί με ελάχιστη δίκη μου συμβολή. Αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσα να έχω ακόμα χρόνο να κάνω άλλα πράγματα που είναι σημαντικά για μένα και να βγάλω χρήματα ταυτόχρονα.”

Βλέποντας όλες τις επιλογές, ένιωσε την ανάγκη να «βρει κάτι παραγωγικό να κάνει τα βράδια εκτός των ωρών εργασίας του». Το να κάνεις κάτι που θα μπορούσε να αποφέρει έστω και ένα μικρό ποσό παθητικού εισοδήματος σε αντάλλαγμα θα ήταν χρήσιμο, σκέφτηκε. Έτσι, μόλις ο Devshi τελείωσε τη δουλειά του και έβαλε τα παιδιά του στο κρεβάτι, άρχισε να ερευνά διάφορες θέσεις που περιέγραφαν οι δημιουργοί περιεχομένου.

Το παθητικό εισόδημα – εισόδημα που απαιτεί ελάχιστη εργασία για να αποκτηθεί και να διατηρηθεί – ήταν κάποτε κυρίως προνόμιο των πλουσίων, οι οποίοι μπορούσαν να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία όπως ενοικιάσεις ακινήτων. Ωστόσο, η ιδέα έχει αποκτήσει νέα ζωή από την πανδημία και μετά,  με τους millennials και τους Gen Zers να ηγούνται της ιδέας, βρίσκοντας όλο και πιο δημιουργικές μεθόδους δημιουργίας παθητικού εισοδήματος.

Οι ειδικοί λένε ότι το τρέχον ενδιαφέρον για το παθητικό εισόδημα προέρχεται από τη συμβολή ενός δύσκολου εργασιακού τοπίου και την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι κατάλληλες συνθήκες

Το TikTok και το Instagram είναι γεμάτα βίντεο και αναρτήσεις σχετικά με τρόπους για να κερδίσετε χρήματα «στον ύπνο σας».

Σε ένα βίντεο TikTok, το οποίο έχει σχεδόν 10 εκατομμύρια προβολές και 800.000 like μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, ένας δημιουργός περιεχομένου λέει στους ακόλουθους του ότι μπορούν να βγάλουν χιλιάδες λίρες σχεδιάζοντας ένα κενό ημερολόγιο που θα εκτυπώσει και θα πουλήσει η Amazon στη συνέχεια, ενημερώνοντάς τους ότι θα είναι θέση να “καθίσουν και να συγκεντρώσουν όλα τα κέρδη τους, ενώ η Amazon κάνει όλη τη δουλειά”.

Η Shankha Basu, αναπληρώτρια καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Leeds University Business School, UK, πιστεύει ότι το περιεχόμενο όπως αυτό είναι ένας μεγάλος παράγοντας στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για το παθητικό εισόδημα, ειδικά μεταξύ των νέων.

Όσοι καταφέρνουν να βγάζουν χρήματα συχνά μιλούν για τις δικές τους επιτυχίες στα social media και έτσι ο κύκλος συνεχίζεται.

Οι οικονομικές συνθήκες δημιούργησαν επίσης αυτή τη δέσμευση για τη δημιουργία ροών παθητικού εισοδήματος.

«Την τελευταία δεκαετία περίπου, η αύξηση του εισοδήματος έχει παραμείνει στάσιμη», λέει. «Πολλοί νέοι εργάζονται με επισφαλείς συμβάσεις και υπάρχει όριο στο πόσες επιπλέον ώρες εργασίας μπορεί κάποιος να προσθέσει στην ημέρα του».

Η Basu λέει, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος ζωής, πολλοί millennials και Gen Zers βλέπουν συγκεκριμένα το παθητικό εισόδημα ως διαφυγή από την πολύωρη εργασία για μικρή ανταμοιβή.

«Τα lockdown αύξησαν επίσης ενδιαφέρον για το παθητικό εισόδημα, καθώς πολλοί άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι ίσως προτιμούσαν μεγαλύτερη ευελιξία», προσθέτει. «Έδωσε στους ανθρώπους το χρόνο και την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να μάθουν περισσότερα για αυτές τις ευκαιρίες».

«Η Gen Z έχει μια ισχυρή έλξη προς την ευέλικτη εργασία και δεν υποστηρίζει την ιδέα ότι χρειάζεται να βρίσκεται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα για να βγάλει τα προς το ζην, επομένως η προοπτική του παθητικού εισοδήματος έχει πραγματικά απήχηση μαζί τους».

Πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, το 20% των αμερικανικών νοικοκυριών κερδίζουν παθητικό εισόδημα, με τις μέσες αποδοχές να βρίσκονται περίπου στα 4.200 $ (3.390 £) ετησίως, και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου το 36% των millennials έχουν ήδη κάποιου είδους παθητικό εισόδημα.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι η υποστήριξη ότι να αποκτήσεις παθητικό εισόδημα είναι πιο περίπλοκη διαδικασία από ό,τι φαίνεται.

Ο Devshi, ο οποίος αποφάσισε να δημιουργήσει έναν ιστότοπο για να βοηθήσει μαθητές, βρήκε το έργο πιο περίπλοκο από ό,τι φανταζόταν. Τον Οκτώβριο, έβγαλε περισσότερα από 200 £ (244 $) σε κέρδος, ωστόσο ξοδεύει περίπου μία με δύο ώρες την ημέρα – πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι περίμενε.

“Τα πάντα απαιτούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο εργασίας για να προχωρήσει το έργο. Το “παθητικό” στοιχείο εμφανίζεται μόνο αργότερα”, λέει. «Θα έλεγα στους ανθρώπους αυτή η έννοια του καθαρά παθητικού εισοδήματος δεν είναι στην πραγματικότητα αληθινή με τον τρόπο που τη φαντάζονται».

Ο Devshi ελπίζει ότι ο ιστότοπός του θα φτάσει τελικά σε αυτό που περιγράφει ως στάδιο «συντήρησης», όπου ο φόρτος εργασίας του θα μειωθεί, αλλά ο ιστότοπος θα παραμείνει κερδοφόρος.

Ο Thomas Blake με έδρα το Τορόντο ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει παθητικό εισόδημα κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους του πανεπιστημίου το 2015, ενώ σπούδαζε ψυχολογία και ασκούσε πρακτική στο ψηφιακό μάρκετινγκ.

«Ανησυχούσα ότι η εύρεση εργασίας μετά την αποφοίτηση θα ήταν δύσκολη, οπότε το παθητικό εισόδημα φαινόταν σαν ένας φυσικός τρόπος για να αρχίσω να αυξάνω σταδιακά τις αποδοχές μου και να διαφοροποιήσω το εισόδημά μου», λέει ο Blake.

Ενώ ορισμένοι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν να μοιραστούν χρήσιμες συμβουλές, ο King λέει ότι υπάρχουν κάποιοι που το εκμεταλλεύτηκαν έχοντας απώτερο κίνητρο.

«Πολλοί influencers συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι μπορούν να βγάλουν χρήματα πουλώντας μαθήματα σχετικά με το πώς να δημιουργήσει κάποιος παθητικό εισόδημα – το οποίο, κατά κάποιο τρόπο, δημιουργεί παθητικό εισόδημα για αυτούς τους influencers».

Αν και ορισμένες ιστορίες επιτυχίας πρέπει να τις κοιτάτε με καχυποψία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να αποκομίσετε τουλάχιστον κάποια οφέλη.

Περισσότεροι άνθρωποι που δημιουργούν παθητικό εισόδημα θα μπορούσαν επίσης να αντιπροσωπεύουν μια ευρύτερη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι κερδίζουν χρήματα. Είναι σημαντικό ότι η νοοτροπία γύρω από την προσβασιμότητα του παθητικού εισοδήματος έχει μετατοπιστεί: δεν είναι πλέον προνόμιο των πλουσίων – σε πολλές περιπτώσεις, η άποψη ότι πρέπει να έχεις χρήματα για να βγάλεις χρήματα καταρρέει.

Πηγή: BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα