Featured

Πέρασαν 19 χρόνια από την ημέρα που πάγωσε ολόκληρος ο κόσμος!

Σαν σήμερα σημειώθηκε το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία!

Parallaxi
πέρασαν-19-χρόνια-από-την-ημέρα-που-πάγω-486620
Parallaxi
Στιγμιότυπο youtube

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 σημιεώνεται στις ΗΠΑ η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην παγκόσμια ιστορία.

Στις 8:45 π.μ. ένα αεροσκάφος της εταιρίας American Airlines, με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Το κτίριο μετα την έκρηξη τυλίγεται στις φλόγες και προκαλέιται πανικός . Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πηδούν στο κενό για να σωθούν.

Στις 9:03 π.μ. τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση ένα ακόμη αεροσκάφος της ίδιας εταιρίας, με 64 επιβαίνοντες, να προσκρούει στον νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Με διαφορά λίγων λεπτών, καταρρέουν διαδοχικά οι δίδυμοι πύργοι και ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει τον ουρανό του Μανχάταν. Εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις, 2.973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 μένουν αγνοούμενοι.

Αργότερα γίνεται γνωστό ένα ακόμα αεροσκάφος της United Airlines, με προορισμό το Λος Άντζελες, είχε καταληφθεί επίσης από τρομοκράτες. Το αεροσκάφος κατέπεσε περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Πίτσμπουργκ, στην πολιτεία της Πενσιλβάνια. Εικάζεται ότι τα σχέδια των αεροπειρατών ανέτρεψαν οι επιβάτες, που σκοτώθηκαν όλοι κατα τη διάρκεια της συντριβής.

Από την πρώτη στιγμή, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενο τον πολυεκατομμυριούχο σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα.

Σε απάντηση οι ΗΠΑ περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, εξαπολύουν επίθεση στο Αφγανιστάν, ανατρέποντας τους Ταλιμπάν, που παρείχαν άσυλο στον Λάντεν. Στο όνομα του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», το Μάρτιο του 2003 οι ΗΠΑ επιτέθηκαν και στο Ιράκ, ανατρέποντας τον Σαντάμ Χουσεΐν.  Η Αλ Κάιντα απάντησε με επιθέσεις όπως στις 11 Μαρτίου 2004 στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης και στις 7 Ιουλίου 2005 στο μετρό του Λονδίνου  Ο κόσμος είχε αλλάξει για πάντα!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα