Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους στη Γάζα

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.

Parallaxi
περίπου-200-000-άνθρωποι-έχουν-χάσει-τα-σπίτ-1067917
Parallaxi

Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι μάχες την 36η ημέρα του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα πως έχει πάρει τον έλεγχο 11 στρατιωτικών θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της χερσαίας εκστρατείας.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι χτύπησε και άλλες σήραγγες και ύποπτους μαχητές στο παλαιστινιακό έδαφος στη διάρκεια της νύχτας, ενώ το πολεμικό ναυτικό επιτέθηκε σε αποθήκες όπλων της Χαμάς αργά χθες, Παρασκευή (10/11).

Τα πυρά ρουκετών από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ συνεχίστηκαν σήμερα με τις σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού να ηχούν σε μια μεθοριακή κοινότητα κοντά στη Γάζα.

Νεκρός διοικητής της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν επίσης ότι είναι νεκρός από ισραηλινά πυρά ένας διοικητής της Χαμάς που «κρατούσε ομήρους περίπου 1.000 κατοίκους της Γάζας στο νοσοκομείο Al Rantisi».

Όπως αναφέρουν, μετά από πληροφορίες που συνέλεξαν η Shin Bet και η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών, στρατεύματα της Ταξιαρχίας Givati κατεύθυναν ένα μαχητικό αεροσκάφος να πλήξει τον Ahmed Siam, τον διοικητή του λόχου Nasser-Radwan της Χαμάς.

«O Siam σκοτώθηκε ενώ κρυβόταν στο σχολείο Al Buraq στην πόλη της Γάζας, μαζί με άλλους πράκτορες της Χαμάς υπό τις διαταγές του. Ο Ahmed Siam αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες για τρομοκρατικούς σκοπούς», σημειώνουν οι IDF.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 11.078 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί είναι 4.506 παιδιά και 3.027 γυναίκες

Το Ισραήλ αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τον επίσημο εκτιμώμενο απολογισμό των νεκρών από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σε περίπου 1.200 ανθρώπους από περισσότερους από 1.400.

Καταγγελίες ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε οβίδες λευκού φωσφόρου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο υπουργός Υγείας της Παλαιστίνης, ο οποίος κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι χρησιμοποίησε λευκό φώσφορο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Ο Μάι αλ-Κάιλα κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας με λευκό φώσφορο.

«Αυτό είναι ένα διεθνώς απαγορευμένο όπλο. Αναρωτιόμαστε ποιος είναι υπεύθυνος για την καταδίκη του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου al-Shifa με λευκό φώσφορο», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διαπράττουν «γενοκτονία» στη Γάζα.

«Ο αναπόφευκτος θάνατος έχει γίνει η μοίρα των ασθενών στα νοσοκομεία της Γάζας – και θεωρούμε υπεύθυνο το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα για αυτό».

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο στη Γάζα και τον Λίβανο τον περασμένο μήνα. Το Ισραήλ αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

1,6 εκατομμύριο εκτοπισμένοι από την αρχή του πολέμου

Το δράμα των Παλαιστίνιων δεν έχει τέλος. Όπως αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), 1,6 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο αριθμός των εκτοπισμένων συνεχίζει να αυξάνεται. Τα καταφύγια της UNRWA στην κεντρική και νότια Γάζα είναι υπερπλήρη και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τις νέες αφίξεις», τονίζει η UNRWA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει:

  • Σχεδόν 742.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι (IDPs) στεγάζονται σε 151 εγκαταστάσεις της UNRWA και στις πέντε επαρχίες της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του βορρά.
  • Πάνω από 582.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι φιλοξενούνται σε 94 εγκαταστάσεις στην κεντρική Γάζα, την πόλη Khan Younis και τη Rafah.
  • Σχεδόν 160.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έβρισκαν καταφύγιο σε 57 σχολεία της UNRWA στις βόρειες περιοχές της Γάζας μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2023, πριν δοθεί η εντολή εκκένωσης από τις ισραηλινές αρχές.

«Η UNRWA δεν έχει πρόσβαση σε αυτά τα καταφύγια για να βοηθήσει ή να προστατεύσει τους εσωτερικά εκτοπισμένους και δεν έχει πληροφορίες για τις ανάγκες και τις συνθήκες τους»,, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Στα καταφύγια, η έλλειψη νερού καθιστά δύσκολη τη διατήρηση ακόμη και της βασικής υγιεινής. Οικογένειες στριμώχνονται σ’ ένα σχολικό κτίριο στο Deir al-Balah, στην κεντρική Γάζα, με σκηνές στημένες στην παιδική χαρά, με τα ρούχα κρεμασμένα στους διαδρόμους για να στεγνώσουν και τα παιδιά να κοιμούνται σε χαλάκια δίπλα στους ανήσυχους γονείς τους.

Η Suzan Wahidi, από την πόλη της Γάζας, λέει στο AP ότι έως και επτά άτομα μπορεί να μοιράζονται ένα χαλάκι – αν μπορούν να βρουν ένα.

«Τα παιδιά μας τώρα υποφέρουν από επιδημία. Υποφέρουν απ’ όλες τις ασθένειες που μπορείς να φανταστείς, διάρροιες, εμετούς, πυρετό. Δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχει τροφή να μας παρασχεθεί», περιγράφει απελπισμένη.

Σύμφωνα με το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), τουλάχιστον το 45% των κατοικιών της Γάζας έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις 4 Νοεμβρίου και 200.000 άνθρωποι δεν έχουν πλέον σπίτια.

Διακόπηκαν οι επιχειρήσεις στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε πως οι επιχειρήσεις στο νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στο θύλακα, διακόπηκαν σήμερα επειδή εξαντλήθηκαν πλήρως τα καύσιμα.

«Ως αποτέλεσμα, ένα νεογέννητο μωρό πέθανε μέσα στη θερμοκοιτίδα, όπου βρίσκονται 45 μωρά», δήλωσε στο Reuters ο Ασράφ αλ-Κίντρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

«Η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Είμαστε πολιορκημένοι μέσα στο Ιατρικό Συγκρότημα Αλ Σίφα και η κατοχή έχει στοχοθετήσει τα περισσότερα από τα κτίρια μέσα σ’ αυτό», δήλωσε τηλεφωνικά ο Κίντρα.

«Οι δυνάμεις κατοχής πυροβολούν τους ανθρώπους που κινούνται μέσα στο συγκρότημα, πράγμα που περιορίζει τη δυνατότητά μας να κινούμαστε από το ένα τμήμα στο άλλο. Μερικοί προσπάθησαν να φύγουν από το νοσοκομείο και τους πυροβόλησαν», δήλωσε ο Κίντρα προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ηλεκτρικό, ούτε Ίντερνετ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν δηλώσει πως μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι έκαναν τον περασμένο μήνα μια αιματηρή επιδρομή στο νότιο Ισραήλ, έχουν τοποθετήσει κέντρα διοίκησης κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα και άλλα νοσοκομεία στη Γάζα.

Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε πως τα αυξανόμενα ισραηλινά πλήγματα πάνω σε νοσοκομεία ή κοντά σ’ αυτά θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν βρει καταφύγιο μέσα και γύρω από τα κτίριά τους.

Κλιμακώνεται η ένταση Χεζμπολάχ και Ισραήλ – Πρώτο ισραηλινό πλήγμα σε βάθος στον Λίβανο

Ισραηλινή επιδρομή στοχοθέτησε σήμερα ένα όχημα στο νότιο Λίβανο, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από τα κοινά σύνορα, στο πρώτο πλήγμα σε βάθος στο λιβανικό έδαφος από την έναρξη των εχθροπραξιών τον Οκτώβριο, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, το οποίο δεν έκανε λόγο για θύματα, διευκρίνισε πως «ένα εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στοχοθέτησε μικρό φορτηγό που βρισκόταν σε οπωρώνα της περιφέρειας Ζαχράνι», στη λιβανική ακτή.

Η επιδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες πριν την ομιλία του αρχηγού της Χεζμπολάχ, του Χάσαν Νασράλα

Οι καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ περιορίζονταν εν γένει στη μεθοριακή ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες από την αρχή του πολέμου που ξέσπασε μετά τις αιματηρές επιθέσεις που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος η ιλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ισραηλινή επιδρομή τόσο μακριά από τα σύνορα.

Οι δημοσιογράφοι δεν ήταν σε θέση να πλησιάσουν στο σημείο της θέσης που στοχοθετήθηκε, μια φυτεία μπανανών, καθώς ο λιβανικός στρατός απαγόρευε την πρόσβαση.

Η επιδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες πριν την ομιλία του αρχηγού της Χεζμπολάχ, του Χάσαν Νασράλα, που αναμένεται στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

Βομβαρδισμοί συνεχίζονταν και από τις δύο πλευρές των συνόρων σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το ANI και ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στο βόρειο Ισραήλ.

Στους 68 οι νεκροί μαχητές της Χεζμπολάχ

Χθες, Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είχε δηλώσει πως το Ισραήλ «καταφέρει εκτεταμένα πλήγματα στο βορρά» ως απάντηση σε τρεις «διεισδύσεις» μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων τρεις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το ένα από τα οποία στοχοθέτησε στρατόπεδο του ισραηλινού στρατού.

Επίσης, χθες η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το θάνατο επτά μαχητών της, κάτι που ανεβάζει σε 68 το συνολικό αριθμό των μαχητών της που έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισε να βομβαρδίζει ισραηλινές θέσεις σε αλληλεγγύη με τη σύμμαχό της Χαμάς.

Συνολικά, τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη λιβανική πλευρά στη διάρκεια των διασυνοριακών συμπλοκών, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Έξι στρατιώτες και δύο άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή πλευρά.

*Με πληροφορίες από in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα