Γάζα: Σταμάτησε την λειτουργία του νοσοκομείο – Νεογέννητα πεθαίνουν μέσα σε θερμοκοιτίδα

«Ο στρατός πυροβολεί μέσα στο νοσοκομείο»

Parallaxi
γάζα-σταμάτησε-την-λειτουργία-του-νοσ-1080296
Parallaxi

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό την απομάκρυνση αμάχων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Το IDF συμφώνησε σε αυτή την παύση πυρός για να ενθαρρύνει την εκκένωση της εμπόλεμης ζώνης από τους αμάχους.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες ο ισραηλινός στρατός δέχθηκε να τηρεί καθημερινά παύσεις μερικών ωρών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να επιτρέψει στους άμαχους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν αυτή τη ζώνη όπου μαίνονται οι μάχες με τη Χαμάς, χωρίς προοπτική για κατάπαυση του πυρός.

«Μια κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς σημαίνει παράδοση», επανέλαβε την Πέμπτη το βράδυ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News και επαναλαμβάνοντας τον στόχο «να εξαλειφθεί η Χαμάς», η οποία έδωσε το έναυσμα για το ξέσπασμα του πολέμου επιτιθέμενη στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ. «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ δέχθηκε εντούτοις να κάνει καθημερινά από προχθές, Πέμπτη, ανθρωπιστικές «παύσεις» για να επιτρέψει στους αμάχους να διαφύγουν από το βορρά -όπου επικεντρώνονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί- προς το νότιο τμήμα του εδάφους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Αυτές οι παύσεις «των τεσσάρων ωρών σε ορισμένες ζώνες του βορρά της Λωρίδας της Γάζας θα ανακοινώνονται τρεις ώρες νωρίτερα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, σύμφωνα με τον οποίο η Ουάσινγκτον έλαβε τη διαβεβαίωση πως «δεν θα διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ζώνες αυτές στη διάρκεια της παύσης».

Πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν στο Νότο μέσα σε 48 ώρες

Περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έφυγαν προς τα νότια χθες και προχθές, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν «βαθιά εντός της Πόλης της Γάζας», ανέφερε απόψε ο εκπρόσωπος του στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Χαγκάρι είπε ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, όμως χρειάζεται χρόνος για να καρποφορήσουν αυτές οι προσπάθειες.

«Εργαζόμαστε συνεχώς και με δυναμισμό σε ποικίλες προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων. Οι προσπάθειες αυτές είναι σύνθετες, δεν είναι οι οριστικές. Χρειάζονται χρόνο, θα χρειαστεί χρόνος», είπε ο εκπρόσωπος.

Γάζα: Σταμάτησε την λειτουργία του το νοσοκομείο Αλ Σίφα – Νεογέννητα πέθαναν μέσα σε θερμοκοιτίδα

Μία από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες τραγωδίες εξελίσσεται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στην πόλη της Γάζας, το οποίο έχει μπει τα τελευταία 24ωρα στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού ως «κέντρο επιχειρήσεων» της Χαμάς.

Στο Αλ Σίφα έχουν βρει καταφύγιο τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι – ανάμεσά τους 2.500 ασθενείς, σοβαρά τραυματίες, εγχειρισμένοι και νεογέννητα – αλλά βομβαρδίζεται από το Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε πως οι επιχειρήσεις του προσωπικού στο νοσοκομειακό συγκρότημα διακόπηκαν σήμερα, επειδή εξαντλήθηκαν πλήρως τα καύσιμα λόγω του ισραηλινού εμπάργκο.

«Ως αποτέλεσμα, νεογέννητα πέθαναν μέσα σε θερμοκοιτίδα, όπου βρίσκονται 45 μωρά», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ασράφ Αλ-Κίντρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

Σύμφωνα με το Anadolu και άλλα αραβικά μέσα, 39 μωρά πέθαναν ο Αλ-Κίντρα ανέφερε ακόμα ότι δύο ακόμα ασθενείς απεβίωσαν στην μονάδα εντατικής θεραπείας, αφού σταμάτησαν να λειτουργούν οι μάσκες οξυγόνου.

Εχθες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού υπογράμισε ότι το σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα έχει φτάσει σε «σημείο χωρίς επιστροφή» και προειοποίησε ότι η καταστροφή των νοσοκομείων στη Γάζα πρέπει να σταματήσει γιατί θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έκρουσε ξανά χθες τον κώδωνα του κινδύνου απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως τα μισά από τα 36 νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακο πλέον δεν λειτουργούν «καθόλου» και ότι έχουν καταγραφεί «πάνω από 250 επιθέσεις»

«Ο στρατός πυροβολεί μέσα στο νοσοκομείο»

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι αρχές του νοσοκομείου Αλ Σίφα άρχισαν χθες να εκκενώνουν το ιατρικό κέντρο μετά από εντολές του Ισραηλινού Στρατού, ο οποίος έχει περικυκλώσει το συγκρότημα όπου η Χαμάς πιστεύεται ότι έχει χτίσει ένα σημαντικό υπόγειο διοικητικό κέντρο.

Σήμερα, ο IDF ανακοίνωσε ότι πλέον ο στρατός θα σκοτώνει τους μαχητές της Χαμάς που πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία, προειδοποιώντας ουσιαστικά για αιματοκύλισμα αμάχων.

«Η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Είμαστε πολιορκημένοι μέσα στο Ιατρικό Συγκρότημα Αλ Σίφα και η κατοχή έχει στοχοθετήσει τα περισσότερα από τα κτίρια μέσα σ’ αυτό», δήλωσε τηλεφωνικά ο Κίντρα.

«Οι δυνάμεις κατοχής πυροβολούν τους ανθρώπους που κινούνται μέσα στο συγκρότημα, πράγμα που περιορίζει τη δυνατότητά μας να κινούμαστε από το ένα τμήμα στο άλλο. Μερικοί προσπάθησαν να φύγουν από το νοσοκομείο και τους πυροβόλησαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ρίτσαρντ Χεχτ,παραδέχτηκε ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι «ευαίσθητου χαρακτήρα» και ότι «θα ήταν ευκολότερο αν η Χαμάς εγκατέλειπε τα νοσοκομεία και μας το έδειχνε ξεκάθαρα»

Ο Χεχτ υποστήριξε ωστόσο ότι ο ισραηλινός στρατός «λαμβάνει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτεθεί σε ανθρώπους στους οποίους χορηγείται ορός ή νοσηλεύονται με κατάγματα».

Ραγδαίες εξελίξεις για τη Γάζα – Έκτακτη κοινή σύνοδος του αραβικού κόσμου

Στη Σαουδική Αραβία σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μία κοινή σύνοδος κορυφής στην οποία θα συμμετέχουν άραβες ηγέτες και ο ιρανός πρόεδρο. Βασικός στόχος επιδίωξης είναι να υπογραμμισθεί ότι επείγει να μπει ένα τέλος στις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον της Γάζας πριν η σύγκρουση οδηγήσει σε μία γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Οι επείγουσες συνεδριάσεις του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα διεξαχθούν στο Ριάντ πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου που ξέσπασε με την αιματηρή επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Αν και αρχικά ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας επρόκειτο να συνεδριάσουν χωριστά, όμως το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί πως οι σύνοδοι κορυφής των δύο οργανισμών θα διεξαχθούν από κοινού.

Η απόφαση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει «μια ενοποιημένη συλλογική θέση που να εκφράζει την κοινή αραβική και μουσουλμανική βούληση σχετικά με τα επικίνδυνα και χωρίς προηγούμενο γεγονότα που παρατηρούνται στη Γάζα και στα παλαιστινιακά εδάφη», μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συζητήσει «την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί στη διεθνή σκηνή για να μπει τέλος στην επίθεση, να υποστηριχθούν η Παλαιστίνη και ο λαός της, να καταδικασθεί η ισραηλινή κατοχή και να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της», δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Χόσαμ Ζακί.

Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πάντως ότι δεν περιμένει «τίποτα» απ’ αυτή τη συνάντηση. «Δεν ελπίζουμε τίποτα από τέτοιες συναντήσεις», οι οποίες ουδέποτε έφεραν αποτελέσματα, δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο Μοχάμεντ αλ-Χίντι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό.

«Το γεγονός ότι η διάσκεψη αυτή πραγματοποιείται έπειτα από 35 ημέρες (πολέμου)» είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη, πρόσθεσε.

Η αναμενόμενη συμμετοχή στη διάσκεψη του ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί θα σηματοδοτήσει επίσης την πρώτη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση το Μάρτιο της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο μεγάλες χώρες της Μέσης Ανατολής έπειτα από επτά χρόνια ρήξης.

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Η Γάζα δεν είναι μια αρένα για λόγια αλλά για δράση», δηλώνει ο Ραϊσί

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα, Σάββατο (11.11.23) πως ήρθε η ώρα για δράση μάλλον, και όχι για λόγια στη σύγκρουση στη Γάζα, καθώς μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισράηλ και τους μαχητές της Χαμάς.

«Η Γάζα δεν είναι μια αρένα για λόγια. Θα πρέπει να είναι για δράση», δήλωσε ο Ραϊσί από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής αραβικών και ισλαμικών χωρών στη σαουδαραβική πρωτεύουσα Ριάντ. «Σήμερα η ενότητα των ισλαμικών χωρών είναι πολύ σημαντική», πρόσθεσε, στέλνοντας νέα μηνύματα στο Ισραήλ.

Είναι η πρώτη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία από αρχηγό του ιρανικού κράτους αφότου η Τεχεράνη και το Ριάντ έβαλαν τέλος σε χρόνια εχθρότητας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνήφθη το Μάρτιο με τη μεσολάβηση της Κίνας.

«Η σύνοδος κορυφής θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους πολεμοκάπηλους στην περιοχή και θα έχει ως αποτέλεσμα να πάψουν τα εγκλήματα πολέμου στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο οποίος συνοδεύει τον Ραϊσί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοπο Padolat.

«Η Αμερική λέει πως δεν θέλει μια επέκταση του πολέμου και έχει στείλει μηνύματα [προς την κατεύθυνση αυτή] στο Ιράν και σε αρκετές χώρες. Όμως αυτές οι δηλώσεις δεν συμβαδίζουν με τις ενέργειες της Αμερικής», δήλωσε ο Ραϊσί στα σχόλιά του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης τα οποία μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

«Η πολεμική μηχανή στη Γάζα είναι στα χέρια της Αμερικής, η οποία εμποδίζει μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επεκτείνει τον πόλεμο. Ο κόσμος πρέπει να δει το αληθινό πρόσωπο της Αμερικής», δήλωσε ο Ραϊσί.

Χτύπημα του Ισραήλ βαθιά μέσα στο Λίβανο – Ισραηλινό drone χτύπησε φορτηγό σε οπωρώνα

Ισραηλινή επιδρομή στοχοθέτησε σήμερα ένα όχημα στο νότιο Λίβανο, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από τα κοινά σύνορα, στο πρώτο πλήγμα σε βάθος στο λιβανικό έδαφος από την έναρξη των εχθροπραξιών τον Οκτώβριο, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, το οποίο δεν έκανε λόγο για θύματα, διευκρίνισε πως «ένα εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στοχοθέτησε μικρό φορτηγό που βρισκόταν σε οπωρώνα της περιφέρειας Ζαχράνι», στη λιβανική ακτή.

Οι καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ περιορίζονταν εν γένει στη μεθοριακή ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες από την αρχή του πολέμου που ξέσπασε μετά τις αιματηρές επιθέσεις που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος η ιλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ισραηλινή επιδρομή τόσο μακριά από τα σύνορα.

Οι δημοσιογράφοι δεν ήταν σε θέση να πλησιάσουν στο σημείο της θέσης που στοχοθετήθηκε, μια φυτεία μπανανών, καθώς ο λιβανικός στρατός απαγόρευε την πρόσβαση.

Η επιδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες πριν από μια ομιλία του αρχηγού της ισχυρής Χεζμπολάχ, του Χάσαν Νασράλα, που αναμένεται στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Βομβαρδισμοί συνεχίζονταν και από τις δύο πλευρές των συνόρων σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το ANI και ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στο βόρειο Ισραήλ.

Χθες, Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είχε δηλώσει πως το Ισραήλ «καταφέρει εκτεταμένα πλήγματα στο βορρά» ως απάντηση σε τρεις «διεισδύσεις» μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων τρεις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το ένα από τα οποία στοχοθέτησε στρατόπεδο του ισραηλινού στρατού.

Χθες η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το θάνατο επτά μαχητών της, κάτι που ανεβάζει σε 68 το συνολικό αριθμό των μαχητών της που έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισε να βομβαρδίζει ισραηλινές θέσεις σε αλληλεγγύη με τη σύμμαχό της Χαμάς.

Συνολικά, τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη λιβανική πλευρά στη διάρκεια διασυνοριακών συμπλοκών, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Έξι στρατιώτες και δύο άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή πλευρά.

Πηγή: ieidiseis.gr/ ΑΠΕ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα