Περισσότεροι από 8000 νεκροί στη Γάζα- Ο «ιστός αράχνης» από τούνελ ο μεγαλύτερος φόβος του Ισραήλ
Η Ρωσία επικρίνει τις ΗΠΑ διότι άσκησαν βέτο στο σχέδιο απόφασης που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε γνωστό τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου με το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου ξεπέρασαν πλέον τους 8.000.
«Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης ξεπερνά τους 8.000, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά», ενημέρωσε το υπουργείο το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων, που είχε δημοσιοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου, έκανε λόγο για 7.703 νεκρούς.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, που έχουν ως στόχο την αποκλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας, συνεχίστηκαν και σήμερα Σάββατο, παρά τις ισραηλινές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.
Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν αλλά συνεχίζονται «με πιο αργό ρυθμό» σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, ανέφερε η πηγή αυτή η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι συνομιλίες είναι «ευαίσθητες».
Η τηλεφωνία και η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποκαθίστανται σταδιακά στη Λωρίδα της Γάζας (παλαιστινιακά ΜΜΕ)
Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως οι τηλεπικοινωνίες –οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο– έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται σταδιακά στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς έχει μπει πλέον στην 23η ημέρα του.
Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους Παλαιστίνιους να πάνε στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου “θα αυξηθεί” η ανθρωπιστική βοήθεια
Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους να μεταβούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ θα αυξηθεί σήμερα, όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).
“Οι άμαχοι από το βόρειο τμήμα της Γάζας και από την πόλη της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν προσωρινά νότια του Ουάντι Γάζα προς πιο ασφαλή ζώνη, όπου θα μπορούν να λάβουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Αύριο (σ.σ.: σήμερα, Κυριακή) οι ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα, που γίνονται από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, θα αυξηθούν”, σημειώνει στην ανάρτησή του ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου.
Ο «ιστός αράχνης» από τούνελ είναι ο μεγαλύτερος φόβος του Ισραήλ
Ο σφοδρότερος αεροπορικός βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα μέχρι στιγμής είχε στόχο το εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων τούνελ και αποθηκών της Χαμάς, γνωστό στους Ισραηλινούς στρατιωτικούς ως «το μετρό».
Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε στον Guardian ότι οι επιθέσεις στις οποίες συμμετείχαν περίπου 100 αεροσκάφη, ξεκίνησαν μετά τη δύση του ήλιου και έπληξαν 150 υπόγειους στόχους που σχετίζονται με το δίκτυο της Χαμάς, το οποίο έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια.
Αποτελώντας έναν από τους βασικούς στόχους του Ισραήλ, οι σήραγγες της Χαμάς, που κατά το παρελθόν χρησιμοποιούνταν για λαθρεμπόριο και για εισβολές στο Ισραήλ, θεωρούνται εδώ και καιρό σημαντική πρόκληση ασφαλείας καθώς στέκονται εμπόδιο για τις ισραηλινές δυνάμεις που προσπαθούν να επιχειρήσουν στη Γάζα.
Πρόσφατη εικόνα για την κλίμακα του συστήματος τούνελ, το οποίο οι IDF ισχυρίζονται πως εκτείνεται ακόμα και κάτω από το νοσοκομείο Νταρ αλ-Σίφα της πόλης της Γάζας, δόθηκε από τη Γιοσεβέντ Λίφσιτζ, μια 85χρονη που είχε συλληφθεί ως όμηρος από την ισλαμιστική ομάδα κατά τη διάρκεια της επιδρομής της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
Μετά την απελευθέρωσή της, διηγήθηκε ότι οι απαγωγείς της τη μετέφεραν στο σύστημα των τούνελ, το οποίο παρομοίασε με ιστό αράχνης.
Η Λίφσιτζ είπε στους δημοσιογράφους ότι, αφού μεταφέρθηκε στα σύνορα της Γάζας με μοτοσικλέτα, παρέμεινε για λίγο στο Καν Γιούνις.
«Τελικά μεταφερθήκαμε υπόγεια και περπατήσαμε για χιλιόμετρα, για δυο – τρεις ώρες, σε έναν ιστό αράχνης από υγρά τούνελ», είπε η ίδια. «Διασχίσαμε τα τούνελ, μέχρι που φτάσαμε σε μια μεγάλη αίθουσα. Ήμασταν 25 άτομα και μας χώρισαν ανάλογα με το κιμπούτς στο οποίο ανήκαμε. Ήμασταν πέντε από το κιμπούτς του Νιρ Οζ».
Η ιστορία των τούνελ στη Γάζα δεν είναι νέα – εμφανίστηκαν πολύ πριν από την κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς το 2007 και χρησιμοποιούνταν για λαθρεμπόριο και για στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ναρκοθέτησης ισραηλινών θέσεων, σημειώνει η Βρετανική εφημερίδα.
Καθώς τα τούνελ επεκτείνονταν, χωρίστηκαν σε ευρείες κατηγορίες: σε σήραγγες που ελέγχονται από τη Χαμάς στην Αίγυπτο και χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο όπλων και άλλων υλικών, σε εμπορικές σήραγγες που η Χαμάς και άλλες φατρίες επέτρεψαν να λειτουργούν με αντάλλαγμα έσοδα από λαθραία εμπορεύματα, καθώς και για άλλες δραστηριότητες.
Τα συστήματα των τούνελ της Γάζας είναι διαφορετικών επιπέδων πολυπλοκότητας, με τις καταρρεύσεις σηράγγων που προορίζονταν για λαθρεμπόριο κάτω από τα σύνορα με την Αίγυπτο να αποτελούν τακτικό φαινόμενο.
Μια τελευταία κατηγορία ήταν τα τούνελ της Χαμάς που χρησιμοποιήθηκαν για εισβολές στο Ισραήλ, τόσο σε μια προσπάθεια τοποθέτησης εκρηκτικών κάτω από ισραηλινές θέσεις όσο και για να απαγάγουν τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος, όπως γράφει ο Guardian, συνελήφθη το 2006 όταν Παλαιστίνιοι μαχητές εισήλθαν στο Ισραήλ, κοντά στο συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, διαμέσου σήραγγας.
Αυτά τα πρώιμα συστήματα τούνελ της Γάζας είναι διαφορετικών επιπέδων πολυπλοκότητας, με τις καταρρεύσεις σηράγγων που προορίζονταν για λαθρεμπόριο κάτω από τα σύνορα με την Αίγυπτο να αποτελούν τακτικό φαινόμενο.
Ένα εξελιγμένο τούνελ για λαθρεμπόριο, το οποίο επισκέφτηκε ρεπόρτερ του Guardian στη Ράφα – κοντά σε ένα φυλαγμένο και ελεγχόμενο τούνελ της Χαμάς -, ήταν καλυμμένο στην επιφάνεια, οδηγώντας, διαμέσου ενός καλά οργανωμένου συστήματος φρεατίων και κλιμάκων, σε ένα οριζόντιο τούνελ περίπου εννέα μέτρα κάτω από τη γη. Το τούνελ ήταν εξοπλισμένο με ένα στοιχειώδες σύστημα τρόλεϊ που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά εμπορευμάτων από την Αίγυπτο, ενώ φωτιζόταν με ηλεκτρικά φώτα.
Αύξηση της πολυπλοκότητας του συστήματος σηράγγων
Οι στρατιωτικοί μηχανικοί της Χαμάς είχαν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή τούνελ, στην ανάπτυξη συστημάτων με τοίχους από σκυρόδεμα, στον εξαερισμό και στα στρατιωτικά συστήματα επικοινωνίας.
Ωστόσο, η απαγωγή του Σαλίτ και οι αυξανόμενες προσπάθειες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ να συγκεντρώσουν οπλοστάσιο πιο προηγμένων τεχνολογικά ρουκετών ώστε να χτυπήσουν το Ισραήλ αύξησαν την ανησυχία των Ισραηλινών για τα τούνελ και τους οδήγησαν σε πιο εστιασμένες προσπάθειες να τις χτυπήσουν, γράφει ο Guardian.
Η Ιζομπελ Γιέουνγκ, Βρετανίδα σκηνοθέτις και δημοσιογράφος που διαπραγματεύτηκε με τη Χαμάς για να επισκεφθεί μέρος του δικτύου το 2021, περιέγραψε το σύστημα ως «εντυπωσιακό».
Με την πρώτη σύγκρουση στη Γάζα, το 2008, η απειλή των τούνελ είχε γίνει πλέον εμφανής. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους το Ισραήλ εξαπέλυσε επιδρομή προκειμένου να καταστρέψει είσοδο τούνελ που βρίσκεται 300 μέτρα από τον φράχτη στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, για την οποία το Ισραήλ είχε πει ότι προετοιμαζόταν για επιχείρηση απαγωγής στρατιωτών.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, τα τούνελ έγιναν μέρος του καθιερωμένου ισραηλινού αφηγήματος περί απειλής που προέρχεται από τη Γάζα.
Η Ιζομπελ Γιέουνγκ, Βρετανίδα σκηνοθέτις και δημοσιογράφος που διαπραγματεύτηκε με τη Χαμάς για να επισκεφθεί μέρος του δικτύου το 2021, περιέγραψε το σύστημα ως «εντυπωσιακό», «χτισμένο με σκυρόδεμα από όλες τις πλευρές και οχυρωμένο… και φαίνεται να εκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις», όπως μεταδίδει ο Guardian.
Κατασκευάζοντας και ανακατασκευάζοντας «το μετρό»
Αποκαλούμενο συχνά και «μετρό» από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, το σύστημα τούνελ είναι κατασκευασμένο σε κλίμακα η οποία παραμένει ασαφής, όμως αυτό που σίγουρα είναι σαφές είναι το πόσα έχει επενδύσει η Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι «το μετρό» ενδέχεται να περιλαμβάνει περίπου 450 χιλιόμετρα τούνελ, αλλά αυτό είναι αδύνατο να επαληθευτεί.
Επίσης, υπάρχουν και ισχυρισμοί ότι ορισμένα τούνελ είναι στα 45 μέτρα κάτω από τη γη και τα κύρια τούνελ επικοινωνίας είναι τόσο μεγάλα ώστε μπορούν να χωρέσουν μια μοτοσικλέτα, γράφει ο Guardian.
Ως ένδειξη της πιθανής κλίμακας του δικτύου, το Ισραήλ αποκάλυψε πριν από μια δεκαετία ένα τούνελ που οδηγούσε από τη Γάζα στο Ισραήλ και ήταν μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων, βάθους περίπου 20 μέτρων και χρειάστηκε γύρω στους 800 τόνους σκυροδέματος για να κατασκευαστεί.
Η περίπλοκη διαδικασία που δημιούργησε το Ισραήλ ώστε να ελέγχει τη διοχέτευση οικοδομικών υλικών για την κατασκευή τούνελ, ουσιαστικά απέτυχε, γράφει ο Guardian.
Μετά την ανακάλυψη πολλών τούνελ, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας το 2014, δημιουργήθηκε μια πολύπλοκη διαδικασία παρακολούθησης με στόχο να αποτραπεί η Χαμάς από το να διοχετεύσει οικοδομικά υλικά για την κατασκευή τους.
Παρά τις κάμερες στα εργοτάξια και μια περίπλοκη διαδικασία έγκρισης και επαλήθευσης, το σύστημα απέτυχε. Μια ακμάζουσα μαύρη αγορά οικοδομικών υλικών, αναφέρει ο Guardian, έκανε γρήγορα την εμφάνισή της, με ορισμένα οικοδομικά υλικά να πωλούνται στον δρόμο έξω από τις ελεγχόμενες αποθήκες.
Το ανακυκλωμένο, κατεστραμμένο από τον πόλεμο σκυρόδεμα και μέταλλο αποτελούσαν επίσης πηγή υλικών, ενώ το 2021 η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ισχυρίστηκε πως η ανεπαρκής εποπτεία του συστήματος σήμαινε ουσιαστικά ότι το Ισραήλ προμήθευε τη Χαμάς με σκυρόδεμα για την κατασκευή της σήραγγας.
Ο πόλεμος των τούνελ
Ενώ το Ισραήλ είχε μια κάποια επιτυχία στον εντοπισμό και την καταστροφή τούνελ, σε οποιαδήποτε μεγάλη χερσαία εισβολή σε αστικές περιοχές της Γάζας τα τούνελ αποτελούσαν σημαντική πρόκληση.
Οι βαθιά μέσα στη γη τούνελ της Χαμάς επιτρέπουν στην ηγεσία της να βρίσκει καταφύγιο, παραμένοντας συνδεδεμένη με ένα σύστημα απομονωμένο από τα κανονικά δίκτυα, γράφει ο Guardian.
Το τμήμα του συστήματος τούνελ που είναι προορισμένες για μάχες έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους μαχητές να βγαίνουν από κρυφά σημεία σε κτίρια και γεωργικές εκτάσεις.
Οι βαθιά μέσα στη γη σήραγγες της Χαμάς επιτρέπουν στην ηγεσία της να βρίσκει καταφύγιο, παραμένοντας συνδεδεμένη με ένα σύστημα απομονωμένο από τα κανονικά δίκτυα.
Η κλίμακα του δικτύου περιγράφηκε σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Modern War Institute at West Point από τον Τζον Σπένσερ, επικεφαλής μελετών αστικού πολέμου.
«Η είσοδος σε τούνελ παρουσιάζει μοναδικές πολεμικές προκλήσεις, πολλές από τις οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς εξειδικευμένο εξοπλισμό», έγραψε ο Σπένσερ. «Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αδύνατο να αναπνεύσει κανείς εκεί μέσα χωρίς δεξαμενές οξυγόνου, ανάλογα με το βάθος και τον αερισμό τους.
Μπορεί επίσης να είναι αδύνατον να δεις οτιδήποτε εκεί μέσα. Τα περισσότερα στρατιωτικά γυαλιά νυχτερινής όρασης βασίζονται σε κάποιο φως περιβάλλοντος και δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν απουσιάζει εντελώς οποιαδήποτε πηγή φωτός.
Οποιοσδήποτε στρατιωτικός εξοπλισμός πλοήγησης και επικοινωνίας που βασίζεται σε δορυφορικά σήματα ή σήματα οπτικής επαφής δεν λειτουργεί υπόγεια. Ένα όπλο που πυροβολεί, ακόμα και ένα τουφέκι, μπορεί να προκαλέσει συγκλονιστικό αποτέλεσμα που ενδέχεται να βλάψει εκείνον που πυροβόλησε. Ενας μόνο μαχητής μπορεί να υπερασπιστεί ένα στενό τούνελ εναντίον μιας πολύ ανώτερης στρατιωτικής δύναμης».
«Ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί» αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας (πρόεδρος ΔΕΕΣ)
«Είναι απαράδεκτο το ότι οι άμαχοι δεν έχουν καμιά ασφαλή τοποθεσία να πάνε στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω μαζικών βομβαρδισμών, ενώ με τη στρατιωτική πολιορκία που επιβάλλεται, δεν είναι εφικτή καμιά επαρκής ανθρωπιστική αντίδραση. Πρόκειται για καταστροφική αποτυχία, που ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί», τόνισε η κυρία Σπόλιαριτς, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της ΔΕΕΣ στη Γενεύη.
Επανέλαβε την έκκληση που έχει απευθύνει επανειλημμένα να «απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι όμηροι». Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πήρε 230 ομήρους στην άνευ προηγουμένου επίθεσή του στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου. Άλλοι 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή.
Η ΔΕΕΣ, που ήδη διευκόλυνε την απελευθέρωση ομήρων από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει και σε άλλα τέτοια εγχειρήματα. Ζήτησε επίσης να της δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθεί ομήρους, να τους προσφέρει ιατρικές φροντίδες και να διευκολύνει επαφές με τις οικογένειές τους.
Σε αντίποινα για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβαρδίζουν ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε. Οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν ακόμα περισσότερο από το βράδυ της Παρασκευής, όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε πως επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα, που συγκαταλέγεται στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου (2,4 εκατ. κάτοικοι).
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου.
Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί οι αντιμαχόμενοι να προστατεύουν τους αμάχους και τις πολιτικές υποδομές και απαγορεύει να χρησιμοποιούνται άμαχοι σαν ανθρώπινες ασπίδες για την προστασία στρατιωτικών στόχων, υπενθύμισε η ΔΕΕΣ.
Η έμμεση μομφή αφορά τόσο το Ισραήλ, που επικρίνεται διότι δεν κάνει αρκετά για να αποφεύγει τους θανάτους αμάχων, όσο και τη Χαμάς, που κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας σαν ανθρώπινες ασπίδες.
«Μπροστά σ’ αυτή τη δραματική ένοπλη σύρραξη, αυτό που είναι σήμερα απόλυτα απαραίτητο είναι η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλα τα μέρη», επέμεινε η κυρία Σπόλιαριτς.
«Η ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και προσωπικού προς τη Γάζα είναι ζωτικής σημασίας, όπως και η δυνατότητα αποκατάστασης βασικών υπηρεσιών. Η διαρκής ανθρωπιστική πρόσβαση είναι επιτακτική ανάγκη και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να μπορούν να δρουν σε ασφαλές περιβάλλον», τόνισε επίσης.
Ανθρωπιστική βοήθεια, που όμως είναι εντελώς ανεπαρκής, φθάνει με το σταγονόμετρο την τελευταία εβδομάδα, αποκλειστικά μέσω της διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, με συναίνεση του Ισραήλ, που έχει επιβάλει σχεδόν απόλυτη πολιορκία στον θύλακα.
Ενώ εκατοντάδες φορτηγά καθημερινά εγγυώνταν στον εφοδιασμό της Λωρίδας της Γάζας προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, έκτοτε μόλις μερικές δεκάδες μπόρεσαν να μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα την τελευταία εβδομάδα.
Η διακοπή του εφοδιασμού με καύσιμα –προϊόντος με πολιτικές αλλά και στρατιωτικές χρήσεις– έχει αναγκάσει νοσοκομεία, αρτοποιεία, όπως και σταθμούς αφαλάτωσης να πάψουν να λειτουργούν.
Η κυρία Σπόλιαριτς απαίτησε να δοθούν εγγυήσεις ότι «τα νοσοκομεία θα είναι σε θέση να λειτουργούν με κάθε ασφάλεια» και ότι «κρίσιμες υπηρεσίες όπως αυτές της υγείας, της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης πρέπει να αποκατασταθούν αμέσως» στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που αποτελεί «προτεραιότητα» για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Η Ρωσία επικρίνει τις ΗΠΑ διότι άσκησαν βέτο στο σχέδιο απόφασης που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τις ΗΠΑ διότι άσκησαν βέτο στα σχέδια απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που υπέβαλε και καλούσαν να τερματιστούν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
«Είναι ξεκάθαρο πως η προσέγγιση αυτή είναι καταστροφική», δήλωσε στο λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA χθες Σάββατο. Πρόσθεσε ότι η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο, παρότι αναγνώρισε πως η τρέχουσα κατάσταση, με τον πόλεμο που ξέσπασε από την 7η Οκτωβρίου, δεν επιτρέπει να ξαναρχίσουν συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη λύσης δυο κρατών.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε προχθές Παρασκευή ψήφισμα που καλεί να κηρυχθεί «άμεση», «διαρκής» και «πλήρως σεβαστή» κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Αν και οι αποφάσεις της ΓΣ δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, θεωρείται πως έχουν συμβολικό βάρος. Η απόφαση εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. Η Χαμάς την εξήρε, το Ισραήλ την καταδίκασε κάνοντας λόγο για «όνειδος».
Στο ΣΑ, οι αποφάσεις του οποίου έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, δεν έχει εγκριθεί κανένα κείμενο.
Παραδοσιακά η Μόσχα καταφέρνει να διατηρεί καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αλλά και με το Ισραήλ.
Η ρωσική διπλωματία κατηγορεί τελευταία τις ΗΠΑ πως συνέβαλαν στην έκρηξη της βίας στη Μέση Ανατολή και χαρακτηρίζουν αποτυχημένη την πολιτική της Ουάσιγκτον στην περιοχή.
Για τον ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ απαιτούνται άμεση κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, πρωτοβουλίες για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας για να σωθεί ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, η καταγγελία του αποκλεισμού της, η αποκατάσταση της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης και των παραδόσεων τροφίμων.
«Ο σκοπός του σχεδίου απόφασης που καταθέσαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας μαζί με την Κίνα και αραβικές χώρες ήταν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», είπε στο BelTA.
Οι ΗΠΑ, που παραδοσιακά προστατεύουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Ισραήλ, σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή, απέρριψαν το ρωσικό κείμενο, με την αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ να καταγγέλλει με οξύ τόνο πως αποφεύγοντας «να καταδικάσει τη Χαμάς», η Ρωσία «προσφέρει κάλυψη σε μια τρομοκρατική οργάνωση που διαπράττει κτηνωδίες εναντίον αθώων αμάχων», γεγονός «σκανδαλώδες», «υποκριτικό» και «αδύνατο να υποστηριχθεί».
Πηγές: ieidiseis / Φ.Γ.ΣΜ/ AΠΕ- ΜΠΕ