Διεθνή

Πέθανε ο άνδρας που έζησε 70 χρόνια σε έναν σιδερένιο πνεύμονα

Η ιστορία του «Polio Paul»

Parallaxi
πέθανε-ο-άνδρας-που-έζησε-70-χρόνια-σε-έν-1132862
Parallaxi

Ο Paul Alexander, ο άνθρωπος που έζησε σε σιδερένιο πνεύμονα για περισσότερα από 70 χρόνια, πέθανε σε ηλικία 78 ετών.

Ο Αλεξάντερ πέρασε μια ζωή μέσα στη μηχανή του σιδερένιου πνεύμονα μετά την προσβολή από πολιομυελίτιδα το 1952, σε ηλικία έξι ετών, η οποία τον άφησε παράλυτο από τον λαιμό και κάτω.

Αδυνατώντας να αναπνεύσει μόνος του, βασίστηκε στο μηχάνημα για να αναπνεύσει για περισσότερες από επτά δεκαετίες – ακόμη και όταν νέες τεχνολογίες έγιναν διαθέσιμες.

Όμως, παρά τους σωματικούς περιορισμούς του, ο Alexander πέτυχε πολλά ως συγγραφέας, δικηγόρος ενώ τον θυμούνται παγκοσμίως για τη διαρκή θετική του στάση και το χαμόγελό του.

Σύμφωνα με την dailymail, γράφοντας στη σελίδα GoFundMe του Alexander, ο Christopher Ulmer, οργανωτής και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, δήλωσε την Τρίτη: «Ο Paul Alexander, ο άνθρωπος με τον σιδερένιο πνεύμονα απεβίωσε χθες».

O 78χρονος αφού επέζησε της πολιομυελίτιδας ως παιδί, έζησε πάνω από 70 χρόνια μέσα σε έναν σιδερένιο πνεύμονα. Σε αυτό το διάστημα ο Paul πήγε στο κολέγιο, έγινε δικηγόρος και δημοσιευμένος συγγραφέας.

O Paul Alexander στα 21 του χρόνια, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που αποφοίτησε από λύκειο στο Ντάλας χωρίς να παρακολουθήσει ποτέ αυτοπροσώπως την τάξη.

Έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Southern Methodist στο Ντάλας, μετά από πολλές δυσκολίες με τη διοίκηση του πανεπιστημίου και στη συνέχεια μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.

@ironlungman Replying to @Josie While everyone has a unique law school experience, Paul attended UT Law School in a very interesting way… #conversationswithpaul #ironlung #poliopaul #PaulAlexander #QandA ♬ original sound – Paul “Polio Paul” Alexander

Ακολούθησε τα όνειρά του να γίνει δικηγόρος και εκπροσωπούσε τους πελάτες του στο δικαστήριο με κοστούμι και ένα τροποποιημένο αναπηρικό αμαξίδιο που κρατούσε το παράλυτο σώμα του όρθιο.

Πραγματοποίησε επίσης καθιστική διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και δημοσίευσε τα δικά του απομνημονεύματα με τίτλο «Τρία λεπτά για ένα σκύλο: Η ζωή μου σε έναν σιδερένιο πνεύμονα».

Τα απομνημονεύματα 155 σελίδων ήταν προσεκτικά επεξεργασμένα και χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθούν- ο Paul έγραφε κάθε λέξη με ένα στυλό συνδεδεμένο με ένα ραβδί στο στόμα του.

Ο Paul έζησε περισσότερο από τους δύο γονείς του, τον αδελφό του και ακόμη και από τον αρχικό σιδερένιο πνεύμονα, ο οποίος άρχισε να χάνει αέρα το 2015, αλλά επισκευάστηκε από έναν μηχανικό, τον Brady Richards, ο οποίος προκλήθηκε από ένα βίντεο στο YouTube με τον Paul να εκλιπαρεί για βοήθεια.

Ο αναπνευστήρας, ένα μεγάλο κίτρινο μεταλλικό κουτί, απαιτεί από τους ασθενείς να ξαπλώνουν μέσα σε αυτό, με τη συσκευή στερεωμένη σφιχτά γύρω από το λαιμό τους.

Λειτουργεί με τη δημιουργία κενού για τη μηχανική αναρρόφηση οξυγόνου στους πνεύμονες των ασθενών των οποίων το κεντρικό νευρικό σύστημα και η αναπνευστική λειτουργία επηρεάστηκαν από την πολιομυελίτιδα.

Ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, οι γιατροί προσπάθησαν να κάνουν τον Paul να αναπνεύσει μόνος του, απενεργοποιώντας το μηχάνημα και αναγκάζοντάς τον να βγει έξω, αλλά δεν αργούσε να μελανιάσει και να λιποθυμήσει.

Παρά τη διαθεσιμότητα πιο σύγχρονων αναπνευστήρων, ο Paul αποφάσισε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το μηχάνημα με τον σιδερένιο πνεύμονα επειδή ήταν συνηθισμένος σε αυτό.

Στη μετέπειτα ζωή του ο Alexander δημιούργησε μια στενή σχέση με την Kathy Gaines, η οποία έγινε ο φροντιστής του – ή «τα χέρια και τα πόδια» του, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Η Gaines ανέλαβε να βοηθήσει αφού ο Alexander αποφοίτησε από τη νομική σχολή, υποστηρίζοντάς τον για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Ο Alexander είπε ότι το ζευγάρι μεγάλωσε μαζί, ενώ η ίδια η Gaines ήταν νομικά τυφλή από διαβήτη τύπου 1.

Τι είναι η πολιομυελίτιδα

Η πολιομυελίτιδα είναι μια μολυσματική ιογενής νόσος που επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού και τροφίμων ή μέσω της επαφής με μολυσμένο άτομο.

Έχει σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί σε όλο τον κόσμο μετά την ευρεία χρήση του εμβολίου που τέθηκε σε χρήση τη δεκαετία του 1950.

Η νόσος παραμένει ενδημική σε μόλις τρεις χώρες σήμερα: Νιγηρία, Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Η πολιομυελίτιδα εξαλείφθηκε πρόσφατα στην Ινδία μετά από μια εκτεταμένη εκστρατεία που διήρκεσε περίπου 20 χρόνια, τερματίζοντας επιτυχώς την επιδημία με ενέσιμα εμβόλια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα