Διεθνή

Πετρέλαιο μπρεντ: Πάνω από 90 δολάρια το βαρέλι στη διεθνή αγορά

Η άνοδος έρχεται μετά την απόφαση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας να επεκτείνουν έως το τέλος του έτους, τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

Parallaxi
πετρέλαιο-μπρεντ-πάνω-από-90-δολάρια-το-593521
Parallaxi

Ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι η διεθνής τιμή του πετρελαίου μπρεντ.

Η άνοδος αυτή έρχεται μετά την απόφαση Σαουδικης Αραβιας και Ρωσίας να επεκτείνουν έως το τέλος του έτους τις ημερήσιες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ και 300.000 βαρέλια αντίστοιχα.

Η Ρωσία υπενθυμίζεται πως είχε αποφασίσει να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών που έχουν στόχο να διασφαλιστεί ότι η αγορά πετρελαίου παραμένει ισορροπημένη, η Ρωσία θα μειώσει εθελοντικά την προσφορά πετρελαίου της τον μήνα Αύγουστο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, μειώνοντας τις εξαγωγές της κατά την ποσότητα αυτή προς τις διεθνείς αγορές», ανέφερε τότε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για έναν ακόμα μήνα προκειμένου να συμπεριληφθεί και ο Αύγουστος, μετέδωσε εκείνη την περίοδο το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Ιγκόρ Σεχίν, επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού ομίλου Rosneft, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία υστερεί έναντι άλλων χωρών της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ καθώς εξάγεται μικρότερο ποσοστό από την παραγωγή πετρελαίου της. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες χώρες της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ εξάγουν έως και το 90% της παραγωγής τους, ενώ η Ρωσία διαθέτει στην παγκόσμια αγορά μόνο το ήμισυ της παραγωγής της.

Οι τιμές του αργού από τα Ουράλια διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο κατά μέσο όρο στα 55,28 δολάρια το βαρέλι, συγκριτικά με 87,25 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και χαμηλότερα από το πλαφόν που επέβαλε στις τιμές η Δύση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.

Πηγή: skai

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα