Ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει την καλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως

Η κορυφαία 10άδα

Parallaxi
ποια-ευρωπαϊκή-χώρα-έχει-την-καλύτερη-491348
Parallaxi

Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης των καλύτερων χωρών στον κόσμο με βάση την ποιότητα ζωής, που δημοσίευσε το U.S. News and World Report.

Για την κατάταξη των 89 χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, το U.S. News and World Report, η παγκόσμια εταιρεία υπηρεσιών μάρκετινγκ και επικοινωνίας WPP και η Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διεξήγαγαν έρευνα σε σχεδόν 17.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τις 22 Μαρτίου έως τις 23 Μαΐου 2024.

Οι καλύτερες χώρες για την ποιότητα ζωής βαθμολογήθηκαν με βάση τις ακόλουθες μετρήσεις:

  • Προσιτή
  • Καλή αγορά εργασίας
  • Οικονομικά σταθερή
  • Φιλική προς την οικογένεια
  • Ισότητα εισοδήματος
  • Πολιτικά σταθερό
  • Ασφαλής
  • Καλά ανεπτυγμένο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα
  • Καλά ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα υγείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ κατέλαβαν την 22η θέση όσον αφορά τις καλύτερες χώρες για την ποιότητα ζωής, αλλά είχαν την υψηλότερη κατάταξη όλων των εποχών στη συνολική κατάταξη του U.S. News and World Report για τις καλύτερες χώρες το 2024, στο Νο 3.

Η χώρα που βρίσκεται στην πρώτη θέση

Η Δανία ανέβηκε από την 4η θέση το 2023 στην 1η θέση της φετινής κατάταξης.

Η Δανία -μαζί με τη Σουηδία και τη Νορβηγία- αποτελεί μέρος της πολιτιστικής περιοχής της βόρειας Ευρώπης που είναι γνωστή ως Σκανδιναβία.

«Η Δανία είναι μια χώρα που γενικά έχει καλές επιδόσεις στις επιμέρους κατατάξεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η πολιτική σταθερότητα, η οικονομική σταθερότητα και άλλα», λέει ο Elliot Davis, δημοσιογράφος του U.S. News and World Report. «Η Δανία θεωρείται ως ένα μέρος που φροντίζει πολύ καλά τους πολίτες της και παρέχει υψηλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους της».

Παρόλο που οι άνθρωποι στη Δανία πληρώνουν μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο – έως και το μισό του εισοδήματός τους – αυτό εξισορροπείται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα είναι δωρεάν, η φροντίδα των παιδιών επιδοτείται, οι φοιτητές των πανεπιστημίων δεν πληρώνουν δίδακτρα και λαμβάνουν υποτροφίες για την κάλυψη των εξόδων κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ενώ οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν συντάξεις και τους παρέχονται βοηθοί φροντίδας.

Η Δανία κατατάσσεται επίσης ως η νούμερο 1 χώρα στην οποία οι ομογενείς είναι πιο ικανοποιημένοι από την εργασία τους, τις ευκαιρίες καριέρας, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και άλλα, σύμφωνα με την έρευνα Expat Insider του Ιουλίου 2024 της InterNations, της διαδικτυακής παγκόσμιας κοινότητας για ανθρώπους που έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό. Περίπου το 84% των εκπατρισμένων στη Δανία είναι ικανοποιημένοι με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 60%.

Στη φετινή Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, η Δανία κατατάσσεται επίσης ως η Νο 2 πιο ευτυχισμένη χώρα παγκοσμίως. Η υψηλή κατάταξη της χώρας οφείλεται εν μέρει στο επίπεδο ισότητας και στο αίσθημα ευθύνης για την κοινωνική ευημερία, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της χώρας. Αυτά είναι δύο πράγματα που συνδέονται στενά με την ευτυχία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας.

Η κορυφαία 10άδα

Οι 10 κορυφαίες χώρες στον κόσμο για την ποιότητα ζωής

  1. Δανία
  2. Σουηδία
  3. Ελβετία
  4. Νορβηγία
  5. Καναδάς
  6. Φινλανδία
  7. Γερμανία
  8. Αυστραλία
  9. Ολλανδία
  10. Νέα Ζηλανδία

Η Σουηδία έπεσε από την πρώτη θέση και κατέλαβε φέτος τη δεύτερη θέση στον κόσμο όσον αφορά την ποιότητα ζωής.

Παρόμοια με τη Δανία, η Σουηδία προσφέρει στους κατοίκους δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Οι κάτοικοι της χώρας διαθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής, με μέσο όρο ηλικίας τα 82,8 έτη, σύμφωνα με το CIA World Factbook. Ο Davis λέει ότι αν και η Σουηδία υποχώρησε στην κατάταξη φέτος, είχε καλές επιδόσεις σε άλλες κατηγορίες. Κατέλαβε την 2η θέση όσον αφορά τη φροντίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι παρόμοια με τη Δανία, η χώρα κατατάσσεται προς τα κάτω όσον αφορά την οικονομική προσιτότητα. Η Σουηδία προσφέρει επίσης μια μοναδική πολιτική γονικής άδειας. Οι γονείς δικαιούνται 480 ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών όταν γεννιέται ή υιοθετείται ένα παιδί, και αν υπάρχουν δύο γονείς, ο καθένας δικαιούται 240 από αυτές τις ημέρες. Το κόστος ζωής στη Σουηδία είναι κατά μέσο όρο, 9,4% χαμηλότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το κόστος ενοικίασης είναι 47,5% χαμηλότερο, σύμφωνα με το Numbeo.

Ο Davis τόνισε επίσης ότι η Σουηδία είναι μία από τις τέσσερις χώρες της σκανδιναβικής περιοχής που κατατάσσονται στην πρώτη 10άδα της φετινής λίστας. «Η περιοχή θεωρείται ότι παρέχει υψηλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους της», λέει.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα