Ποιοι πρόεδροι κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ κατηγορούνται για αντισημιτισμό
Η Χέδερ Κοξ Ρίτσαρντσον περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, με τις διαδηλώσεις φοιτητών.
Η Χέδερ Κοξ Ρίτσαρντσον είναι Αμερικανίδα ακαδημαϊκός ιστορικός, συγγραφέας και εκπαιδευτικός. Στις 2 Μαΐου 2024, έγραψε το ακόλουθο άρθρο και το δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της στο Facebook, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, με τις διαδηλώσεις φοιτητών σε όλη την επικράτεια και την διαχείριση της από το Κογκρέσο.
Πέμπτη 2 Μαΐου
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις κολεγίων και πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα που αντιτίθενται στα στρατιωτικά πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση εκεί. Δεν είναι σαφές πόσοι από τους διαδηλωτές είναι φοιτητές, καθώς πολλοί από τους συλληφθέντες δεν έχουν συνδεθεί με τα πανεπιστήμια ή πόσες από τις συλλήψεις θα οδηγήσουν σε κατηγορίες—μερικές φορές οι συλλήψεις σε διαδηλώσεις έχουν σχεδιαστεί απλώς για να καθαρίσουν μια περιοχή.
Οι ρίζες των σημερινών διαμαρτυριών βρίσκονται σε μια έρευνα της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Εργατικού Δυναμικού της Βουλής που κυριαρχείται από Ρεπουμπλικάνους, της οποίας προεδρεύει η Βιρτζίνια Φοξ. Η επιτροπή ανακοίνωσε την έρευνα στις 7 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες αφότου τα μέλη της πέρασαν περισσότερες από πέντε ώρες ανακρίνοντας την τότε πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Κλοντίν Γκέι, την τότε πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Λιζ Μάγκιλ και την πρόεδρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, Σάλι Κόρνμπλουθ, σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των φοιτητικών διαμαρτυριών κατά του Ισραήλ για την στρατιωτική του απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Με επικεφαλής την Ελίζ Στεφανίκ, οι Ρεπουμπλικάνοι στην επιτροπή επέμειναν ότι τα πανεπιστήμια δεν προστατεύουν τους Εβραίους φοιτητές. Οι πρόεδροι των πανεπιστημίων απάντησαν ότι αποδοκιμάζουν τον αντισημιτισμό, ότι οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και ότι ανέλαβαν δράση εναντίον εκείνων που παραβίασαν τις πολιτικές κατά του εκφοβισμού, της παρενόχλησης ή του εκφοβισμού. Αλλά παραδέχτηκαν πως η ρητορική μίσους κατά των Εβραίων (και άλλων εθνικοτήτων) προστατεύεται, αλλά μερικές φορές παραβιάζεται.
Jewish students and faculty fear for their safety as antisemitism goes unchecked and the rule of law is abandoned by morally bankrupt university leaders taking their lead from President Joe Biden.
Read my op-ed on @FoxNews here ⬇️https://t.co/U5R0Y3eNBs
— Rep. Elise Stefanik (@RepStefanik) May 2, 2024
Το ενδιαφέρον των Ρεπουμπλικανών για την προστασία των Εβραίων φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη επικαλύπτεται με την αντίθεσή τους, στις πρωτοβουλίες διαφορετικότητας, ισότητας και ένταξης που συνδέουν με τους Δημοκρατικούς. Ο Μπέρτζες Όουενς είπε ότι οι πρωτοβουλίες της DEI να προστατεύουν τους μαύρους μαθητές είναι εις βάρος άλλων. «Θυμάμαι μόλις πριν από μερικά χρόνια όταν είχαμε να κάνουμε με το Black Lives Matter», είπε. «Προσπαθήστε να μιλήσετε για το Blue Lives Matter, Jew Lives Matter, Arab Lives Matter. Είναι καιρός να επικεντρωθούμε σε αυτό που συμβαίνει στις πανεπιστημιουπόλεις σας».
H Στέφανικ χαρακτήρισε τη μαρτυρία «παθητική» και, μαζί με άλλα 74 μέλη του Κογκρέσου, ζήτησε από την Γκέι, την πρώτη μαύρη πρόεδρο του Χάρβαρντ, να παραιτηθεί. Στις 2 Ιανουαρίου, μετά από κατηγορίες λογοκλοπής του επιστημονικού της έργου, το έκανε. Η παραίτησή της ακολούθησε εκείνη της Λιζ Μάγκιλ. «ΔΥΟ ΚΑΤΩ», έγραψε η Στέφανικ στα social media.
Δύο ημέρες μετά τη μαρτυρία των προέδρων των πανεπιστημίων, η Στέφανικ ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Παιδείας και Εργατικού Δυναμικού της Βουλής θα διερευνήσει τα πανεπιστήμια. «Θα χρησιμοποιήσουμε την πλήρη εξουσία του Κογκρέσου για να λογοδοτήσουν αυτά τα σχολεία για την αποτυχία τους στην παγκόσμια σκηνή», είπε.
Στις 12 Φεβρουαρίου, η επιτροπή ενημέρωσε το Κολούμπια ότι ήταν το επόμενο. Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ δεν μπόρεσε να καταθέσει με τους άλλους προέδρους τον Δεκέμβριο και έδωσε την κατάθεσή της στην επιτροπή στις 17 Απριλίου, μαζί με τους συμπροέδρους του Διοικητικού Συμβουλίου Claire Shipman και David Greenwald και τον πρώην κοσμήτορα David Schizer. για την απάντηση του πανεπιστημίου στον αντισημιτισμό.
Σε ένα δοκίμιο της 16ης Απριλίου στη Wall Street Journal, η Σάφικ έγραψε ότι «ο αντισημιτισμός και οι εκκλήσεις για γενοκτονία δεν έχουν θέση σε ένα πανεπιστήμιο… αλλά αυτό αφήνει άφθονο χώρο για έντονες διαφωνίες και συζητήσεις». Είπε ότι δίνει προτεραιότητα «στην ασφάλεια της κοινότητάς» και ότι ενώ η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είχε «βαθύ προσωπικό αντίκτυπο» στην εβραϊκή και την ισραηλινή κοινότητα, υπήρξε επίσης μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα και ο πόλεμος ήταν «μέρος μιας μεγαλύτερης ιστορίας εκτοπισμού Παλαιστινίων». Εξήγησε ότι το Κολούμπια είχε ορίσει έναν συγκεκριμένο χώρο για διαμαρτυρίες για να επιτρέψει σε όσους ενοχλούνταν να τις αποφύγουν.
Ανοίγοντας την ακρόαση, η πρόεδρος της επιτροπής Φοξ είπε: «Από τις 7 Οκτωβρίου, αυτή η επιτροπή και το έθνος παρακολουθούν με τρόμο καθώς τόσες πολλές από τις πανεπιστημιουπόλεις μας, ιδιαίτερα τα πιο ακριβά, τα λεγόμενα ελίτ σχολεία, έχουν ξεσπάσει σε εστίες αντισημιτισμού και μίσους». Η Στέφανικ κάλεσε τον καθηγητή Τζόζεφ Μασάντ του τμήματος Μελετών της Μέσης Ανατολής, της Νότιας Ασίας και της Αφρικής, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου «εκπληκτική νίκη».
H Σαφίκ καταδίκασε τις δηλώσεις του καθηγητή. «Η προσπάθεια να είναι σεβαστά τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου όσων θέλουν να διαμαρτυρηθούν και τα δικαιώματα των Εβραίων φοιτητών, που θέλουν να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από παρενόχληση ή διακρίσεις αποτελεί την κεντρική πρόκληση για την πανεπιστημιούπολη μας, τους τελευταίους μήνες…. Δεν ανεχόμαστε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε αντισημιτικές απειλές, εικόνες και άλλες παραβιάσεις…. Έχουμε επιβάλει, και θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε, τις πολιτικές μας ενάντια σε τέτοιες ενέργειες», είπε.
Η Ιλχάν Όμαρ ρώτησε την Σάφικ σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος των φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών και σημείωσε πως ο γεννημένος στο Ισραήλ επίκουρος καθηγητής Shai Davidai κατηγορήθηκε για παρενόχληση φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών. Η Σαφίκ είπε ότι οι καταγγελίες είναι περισσότερες από 50 για αυτόν και είναι υπό έρευνα.
Στις 17 Απριλίου, την ίδια μέρα που κατέθεσαν οι αξιωματούχοι της Κολούμπια, οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές των University Columbia Apartheid Divest (ένας αυτοαποκαλούμενος «συνασπισμός φοιτητικών οργανώσεων που βλέπουν την Παλαιστίνη ως την πρωτοπορία για τη συλλογική μας απελευθέρωση»), Students for Justice in Palestine, και Jewish Voice for Peace δημιούργησαν μια κατασκήνωση στο πανεπιστήμιο. Κέρδισε λίγη προσοχή. Οι New York Times, ωστόσο δεν το ανέφεραν. Σύμφωνα με την Σαφίκ, το σχολείο προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι θα τεθούν σε αναστολή εάν δεν απομακρυνθεί ο καταυλισμός. Έμειναν. Στις 18 Απριλίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, αξιωματούχοι του Κολούμπια κάλεσαν την αστυνομία της Νέας Υόρκης για να διαλύσει τη διαμαρτυρία. Συνέλαβαν περισσότερα από 100 άτομα, μέσα σε αυτά και την κόρη της αντιπροσώπου Ομάρ, φοιτήτριας του Κολούμπια. Οι συλλήψεις ήταν ειρηνικές.
JUST IN: MASS ARRESTS as NYPD pour hundreds of cops inside Columbia University, Raiding Encampment 🔥 #ColumbiaUniversity pic.twitter.com/Z8PsjzNM5S
— UnCover (@uncoovr) May 1, 2024
Οι καθηγητές του πανεπιστημίου και τα μέλη της κοινότητας συγκλονίστηκαν από την προσφυγή, στις αρχές επιβολής του νόμου σε ένα μέρος γνωστό τόσο για τη μάθηση και τη συζήτηση όσο και για την ιστορία του. Τον Απρίλιο του 1968, εν μέσω του πολέμου του Βιετνάμ και του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων, μια εβδομάδα διαδηλώσεων αφότου οι μαθητές έμαθαν για την υποστήριξη του Κολούμπια στην έρευνα για όπλα και το σχέδιό της να κατασκευάσει ένα φαινομενικά διαχωρισμένο γυμναστήριο σε μια κοντινή κοινότητα, οδήγησε την αστυνομία της Νέας Υόρκης στο συντρίψει τις διαδηλώσεις με βία.
Τις ημέρες μετά τις τρέχουσες συλλήψεις, σχεδόν δώδεκα ομάδες φοιτητών και καθηγητών εξέδωσαν δηλώσεις ή ανοιχτές επιστολές διαφωνώντας με την παρουσία της αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη και υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των φοιτητών στην ελευθερία του λόγου και στην ειρηνική διαμαρτυρία. Ο καταυλισμός διαμαρτυρίας επανήλθε.
Την ίδια στιγμή, οι Εβραίοι ηγέτες προειδοποίησαν ότι ο αντισημιτισμός αυξανόταν. Ο Ραβίνος Elie Buechler, του Κέντρου Columbia/Barnard Hillel and Kraft, προέτρεψε τους Εβραίους φοιτητές να επιστρέψουν στα σπίτια τους για το Πάσχα, που ξεκίνησε στις 22 Απριλίου, και να παραμείνουν εκεί για τη δική τους ασφάλεια.
Τις επόμενες εβδομάδες, ξέσπασαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με τους διαδηλωτές να απαιτούν γενικά από την διοίκηση των πανεπιστημίων να διακόψουν τις επενδύσεις στο Ισραήλ και σε εταιρείες που πωλούν όπλα, τεχνολογία ή εξοπλισμό κατασκευής στο Ισραήλ και να διακόψουν τους δεσμούς με τα ισραηλινά πανεπιστήμια. Έχουν την τάση να στρέφουν την οργή τους εναντίον του προέδρου Τζο Μπάιντεν και της κυβέρνησής του, τον οποίο κατηγορούν, για αυτό που αποκαλούν «γενοκτονία στη Γάζα».
Ο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επέμειναν ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται από τη Χαμάς και συνέχισαν να του παρέχουν στρατιωτική άμυνα, η σημασία της οποίας για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του πολέμου φάνηκε στις 14 Απριλίου, όταν αυτές οι άμυνες κατέρριψαν σχεδόν όλα τις τα όπλα που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται σκληρά για κατάπαυση πυρός, με τον Μπλίκεν να έχει φτάσει στη Μέση Ανατολή, με μια πρόταση που το Ισραήλ έχει αποδεχθεί αλλά η Χαμάς όχι.
Η κυβέρνηση έχει επίσης σταθεί ενάντια στην αρχική πολιτική του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποκλείσει τη Γάζα από φαγητό, νερό και ηλεκτρισμό, και έχει πιέσει το Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια. Έχει επίσης αντιταχθεί σθεναρά στα ισραηλινά σχέδια να επιτεθεί στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει, και τάχθηκε σταθερά υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους, του οποίο οι διαδηλωτές δεν έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν.
Στις 24 Απριλίου, ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον επισκέφτηκε το Κολούμπια, όπου ζήτησε από την Σαφίκ να παραιτηθεί. Τη Δευτέρα, 29 Απριλίου, ο ίδιος και η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών συναντήθηκαν για να συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν το κόμμα και να κερδίσουν έδοαφος, εφόσον η «Διαδικασία μομφής» εναντίον του Μπάιντεν και του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας απέτυχε. Αποφάσισαν να «επενδύσουν» στον αντισημιτισμό των πανεπιστημιουπόλεων και την «αγκαλιά» του Τραμπ με τους λευκούς εθνικιστές, καθώς και την υποστήριξη του προς τους διαδηλωτές, παρουσιάζοντας τους «Δημοκρατικούς» ως ένα κόμμα αταξίας.
Ωστόσο, την ίδια μέρα, 21 Δημοκρατικοί της Βουλής απέστειλαν μια επιστολή στη διοίκηση του Κολούμπια απαιτώντας «να δράσουν αποφασιστικά, να διαλύσουν τον καταυλισμό και να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πανεπιστημίου και όλων των μαθητών». Εκείνο το βράδυ, διαδηλωτές πήραν τον έλεγχο του Hamilton Hall της Κολούμπια, όπου έσπασαν τζάμια και βανδάλισαν το εσωτερικό του. Περίπου είκοσι ώρες αργότερα, η αστυνομία με ειδικό εξοπλισμό τους συνέλαβε. Οι συλλήψεις σε όλη τη χώρα αυξήθηκαν.
Time to take out the trash, courtesy of the NYPD. 🗽🇺🇸 #Columbia_University
— P👁🗨NY (@PONY_Official) May 1, 2024
Χθες, εκπρόσωπος του Fox ανακοίνωσε ότι η έρευνα της επιτροπής για τον αντισημιτισμό θα επεκταθεί σε μια καταστολή των κολεγίων, σύμφωνα με το Κογκρέσο. Σε μια συνέντευξη Τύπου, ειπώθηκε ένα σαφές μήνυμα για τους ηγέτες κολεγίων: «Το Κογκρέσο δεν θα ανεχθεί την παράλειψη του καθήκοντός σας απέναντι στους Εβραίους μαθητές σας. Οι διοικήσεις να γνωρίζουν πως θα πάρουμε πίσω τα Αμερικανικά πανεπιστήμια».
Ο Μπάιντεν ζήτησε νόμιμες, ειρηνικές διαδηλώσεις και προειδοποίησε: «Βανδαλισμοί, παραβιάσεις, σπάσιμο παραθύρων, κλείσιμο πανεπιστημιουπόλεων, εξαναγκασμός ακύρωσης μαθημάτων και αποφοίτησης δεν αποτελούν ειρηνική διαμαρτυρία… Η διαφωνία είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία. Αλλά η διαφωνία δεν πρέπει ποτέ να οδηγεί σε αταξία ή σε καταπάτηση των δικαιωμάτων άλλων. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει οι φοιτητές να μπορούν να ολοκληρώσουν το εξάμηνο και την κολεγιακή τους εκπαίδευση. Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα να λάβουν πτυχίο, το δικαίωμα να περπατούν στην πανεπιστημιούπολη με ασφάλεια χωρίς να φοβούνται ότι θα δεχθούν επίθεση». Όταν ρωτήθηκε, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει ότι η Εθνική Φρουρά θα έπρεπε να εμπλακεί στην καταστολή των διαδηλώσεων.
Ο Steven Lee Myers και η Tiffany Hsu των New York Times ανέφεραν ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν ενισχύουν τις διαδηλώσεις «για να κερδίσουν επιρροή στο εξωτερικό και να πυροδοτήσουν εντάσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών», καθώς και για να «υπονομεύσουν τις προοπτικές επανεκλογής του Προέδρου Μπάιντεν».
Δεν είναι σαφές εάν οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν λιγότεροι φοιτητές θα βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη.