Διεθνή

Ποιος είναι ο νέος ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος στην Τουρκία;

Φιλοδοξεί να εκθρονίσει τον Ερντογάν και απευθύνει κάλεσμα σε ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία και ομόνοια.

Βασίλης Παπουτσής
ποιος-είναι-ο-νέος-ηγέτης-του-σοσιαλισ-1078589
Βασίλης Παπουτσής

Η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας, το ισχυρότερο σε έδρες πίσω από αυτό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της Τουρκίας εξέλεξε την Κυριακή τον Οζγκιούρ Οζέλ ως νέο ηγέτη του, τερματίζοντας τη 13ετή θητεία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις τοπικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου.

Ο 49χρονος Οζέλ υπηρετεί ως αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP από το 2015 και είναι βουλευτής από το 2011. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον Σεπτέμβριο, μετά την οδυνηρή ήττα του Κιλιτσντάρογλου από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την κυβερνητική του πολιτική συμμαχία στις προεδρικές και γενικές εκλογές του Μαΐου.

Ο Οζέλ, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, έλαβε 812 από τις 1.366 δυνατές ψήφους σε ένα τεταμένο, πολύωρο συνέδριο του κόμματος στην Άγκυρα που διήρκεσε δύο γύρους. “Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου“, δήλωσε ο Οζέλ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ ευχαρίστησε τον Κιλιτσντάρογλου για το έργο του στο κόμμα. “Ξεκινάμε το δρόμο για τη νίκη στις τοπικές εκλογές“, πρόσθεσε.

Έχουμε πιστέψει στο να μετατρέψουμε την απελπισία σε ελπίδα, είμαστε αισιόδοξοι”, δήλωσε περιστοιχισμένος από μέλη του κόμματος και όρθιος δίπλα στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο Ιμάμογλου υποστήριξε τον Οζέλ σε μια προσπάθεια για αλλαγή στο CHP, το οποίο εδώ και καιρό έχει “βαλτώσει” από τις εσωτερικές διαμάχες. Μετά τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές του 2019 στην Κωνσταντινούπολη και τον τερματισμό της πολυετούς κυριαρχίας του Ερντογάν στην πόλη, ο Ιμάμογλου θεωρήθηκε ως πιθανός νέος ηγέτης του κόμματος και διεκδικητής της προεδρίας.

Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου επέλεξε να κατέβει ο ίδιος εναντίον του Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου, παρά τις πολλές προηγούμενες και συνεχόμενες ήττες του. Μετά την ψηφοφορία, δέχθηκε τα “πυρά” μέσα από το κόμμα του επειδή αρνήθηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία του CHP, το οποίο ιδρύθηκε από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Το σημείο αναφοράς – Αλλαγή

Κουβαλούσα την κληρονομιά του μεγάλου ηγέτη μας Ατατούρκ με τιμή μέχρι σήμερα“, δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X μετά τα αποτελέσματα και συνεχάρη τον Οζέλ. “Και σήμερα, με την απόφαση που έλαβαν οι αντιπρόσωποι του συνεδρίου μας, αποχαιρετώ τη θέση του προέδρου”.

Κατά τη διάρκεια της 13ετούς θητείας του, το CHP δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ιστορικό ανώτατο όριο του 25% της λαϊκής υποστήριξης σε εθνικό επίπεδο. Την Κυριακή, ο Κιλιτσντάρογλου επέλεξε να οδηγήσει την ψηφοφορία σε δεύτερο γύρο, αφού ο Οζέλ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, παρά τις εκκλήσεις των μελών του κόμματος να αποσυρθεί από την κούρσα ο πρώτος. Οι αναλυτές λένε ότι η άρνηση του Κιλιτσντάρογλου να παραιτηθεί ή να αποσυρθεί από την κούρσα είχε βλάψει την εικόνα του. Ο Οζέρ Σεντζάρ, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, δήλωσε στο X ότι η νίκη του Οζέλ θα μπορούσε να αλλάξει την τάση αποπολιτικοποίησης στην Τουρκία μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Η ένωση Οζέλ-Ιμάμογλου θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό σημείο καμπής στην πολιτική της χώρας“, δήλωσε ο Σεντζάρ. Μιλώντας αργότερα την Κυριακή στην επαρχία Ρίζε της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι το CHP συνδέεται με τρομοκρατικές οργανώσεις, τον οποίο φυσικά το CHP αρνείται.

Το ένα δεν είναι καλύτερο από το άλλο. Δεν είναι διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο“, δήλωσε ο Ερντογάν για τον Οζέλ και τον Κιλιτσντάρογλου. “Περπάτησαν πλάι-πλάι με την τρομοκρατική οργάνωση“, πρόσθεσε. “Χάσατε 12-13 εκλογές, ήσασταν πάντα μαζί τους (με τις τρομοκρατικές οργανώσεις)“.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το CHP ότι συμπορεύεται με τρομοκρατικές ομάδες, χωρίς να προσκομίσει κάποιες στοιχειώδεις αποδείξεις, λέγοντας ότι η υποστήριξη που παρέχει η φιλοκουρδική αντιπολίτευση στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, καθώς και η κριτική του CHP για τις συλλήψεις επιφανών πολιτικών, δημοσιογράφων και φιλάνθρωπων ήταν σημάδι αυτού του γεγονότος.

Ο Οζέλ θα οδηγήσει τώρα το κόμμα που εκλέχθηκε αρχηγός, στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, όπου ελπίζει να διατηρήσει στα χέρια του τους βασικούς δήμους που κέρδισε το 2019, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Άγκυρας, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, της Κωνσταντινούπολης, και άλλων μεγάλων πόλεων.

Σχέσεις με ομόλογους του εξωτερικού

Ο νέος πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, επισήμανε τη σημασία της εξωτερικής πολιτικής μετά την εκλογή του, τονίζοντας πως αυτός ο τομέας δεν πρέπει να αφεθεί αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Επίσης, άφησε αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σχετικά με αυτό το ζήτημα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την προθυμία του για στενότερες σχέσεις και συνεργασία με άλλους αριστερούς ηγέτες στον διεθνή χώρο.

Είμαστε ένα αριστερό και σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Πονάμε για όσα συμβαίνουν μεταξύ της Παλαιστίνης-Ισραήλ. Οι τίτλοι των εφημερίδων γράφουν ‘ο Ερντογάν συνομίλησε με τον Πούτιν, ο Ερντογάν συνομίλησε με τη Γερμανία, ο Ερντογάν συνομίλησε με τον Λούλα κλπ. Ο Λούλα είναι ο αριστερός ηγέτης της Βραζιλίας. Δεν είχε δημιουργηθεί καμία διπλωματική επαφή με τον Λούλα μέχρι σήμερα. Σε μια τέτοια κατάσταση, το τηλεφώνημα, που θα έπρεπε να είχε κάνει ο γενικός πρόεδρος του CHP, το έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν. Στη Γερμανία, ο πολιτικός μας συγγενής Όλαφ Σολτς είναι ο καγκελάριος. Εμείς είμαστε αυτοί που θα έπρεπε να είχαμε τις πρώτες επαφές“.

Τέλος, σημείωσε και το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη διπλωματικών επαφών με το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, με το βρετανικό Εργατικό Κόμμα ώστε να συμπορευόσουν όλοι μαζί, με έναν ενιαίο άξονα σκέψης στον διεθνή χώρο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα