Πόλεμος στην Γάζα: Μπλίνκεν και Νετανιάχου στα καταφύγια – Μη ορατή η εκεχειρία

Όλες οι εξελίξεις από την 10η μέρα

Parallaxi
πόλεμος-στην-γάζα-μπλίνκεν-και-νετανι-1067917
Parallaxi

Κορυφώνεται η αγωνία για τη Γάζα, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται για δέκατη συνεχή ημέρα, με τον αριθμό των θυμάτων εκατέρωθεν να αυξάνεται και το Ισραήλ να παραμένει «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» για τη χερσαία επιχείρησ.

Θολό το τοπίο στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Μπλίνκεν και Νετανιάχου έσπευσαν σε καταφύγιο εν μέσω σειρήνων αεροπορικής επιδρομής στο Τελ Αβίβ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου παρέμειναν σε καταφύγιο για πέντε λεπτά τη Δευτέρα όταν ήχησαν οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Οι δυο τους συνέχισαν τις συζητήσεις στο κέντρο διοίκησης του υπουργείου Άμυνας.

Μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής που ακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, βρήκαν καταφύγιο σε μια σκάλα στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Δείτε live εικόνα από την Γάζα:

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν 19χρονο Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Ο Άνας Μανάσρα, 19 ετών, πυροβολήθηκε στο κεφάλι και το στήθος, κοντά στο στρατιωτικό σημείο ελέγχου του Σάλεμ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Νετανιάχου

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης στην περιοχή και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Επίσκεψη στο Ισραήλ σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξετάζει το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στο Ισραήλ κατά τις επόμενες ημέρες, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (16/10). Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής, τίποτα δεν έχει «κλειδώσει». Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει ρόλο και έχει λόγο» στην περιοχή». Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μην υπάρξει ανθρωπιστική κρίση από τον πόλεμο.

Νωρίτερα, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Τι συζήτησε προ ημερών με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός, επίσης, επικοινώνησε το Σάββατο (14/10) με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων με την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλληπητήριά του στον ισραηλινό λαό και τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Ακόμα, ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Καναδάς προτρέπει τους πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όσο υπάρχουν διαθέσιμες πτήσεις

Καθώς αυξάνονται οι φόβοι για τον Λίβανο να παρασυρθεί στη σύγκρουση, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μελάνι Τζολί, συμβούλεψε τους Καναδούς να «εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν όσο παραμένουν διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις», είπε σε μια ανάρτηση, προσθέτοντας: «Η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή γίνεται όλο και πιο ασταθής».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνομίλησε με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, τη Δευτέρα, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Φιντάν και o Χανίγιε συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις μάχες μεταξύ των ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων, καθώς επίσης εξετάστηκαν οι δυνατότητες απελευθέρωσης ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Κατεστραμμένο το πέρασμα της Ράφα στην παλαιστινιακή πλευρά – Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες

Με τη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας να είναι προ των πυλών, καθώς άρματα μάχης και στρατιώτες έχουν πάρει θέσεις μάχης γύρω από το τείχος της Γάζας, εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που έχουν εκκενώσει τη Βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας, αλλά και άνθρωποι που υπό τον φόβο του πολέμου έχουν φύγει από το νότιο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, έχουν κατευθυνθεί προς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

To συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ έχει κλείσει, ενώ έχει υποστεί και σοβαρές ζημιές εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ισραήλ.

Μάλιστα παρόλο που διπλωματικές ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη για να ανοίξει για λίγες ώρες κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, κάτι που αυξάνει τον φόβο να εγκλωβιστούν χιλιάδες ή και εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται σε αυτό και μάλιστα χωρίς φαγητό και νερό.

Μιλώντας στο CNN, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος σημείωσε πως οι συνοριακές Αρχές δεν έχουν καταφέρει να επισκευάσουν το κομμάτι του περάσματος που βρίσκεται στην πλευρά της Λωρίδας της Γάζας και το οποίο καταστράφηκε από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι καταστροφές έχουν παίξει ρόλο στην καθυστέρηση του ανοίγματος του συνόρου Αιγύπτου – Γάζας και υπογράμμισε πως υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω χτυπήματα στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που «σταμάτησε οποιεσδήποτε προσπάθειες να επισκευάσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα χτυπήματα».

Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι Αρχές της Αιγύπτου εγκατέστησαν πλάκες από τσιμέντο στην αιγυπτιακή πλευρά του συνόρου μετά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς την περασμένη εβδομάδα.

Τι είναι το πέρασμα της Ράφα

Η Ράφα είναι η μόνη πύλη της Γάζας προς τον υπόλοιπο κόσμο που δεν ελέγχεται άμεσα από το Ισραήλ. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου στο πλαίσιο συμφωνίας με το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, ποτέ δεν ήταν μια κανονική, πλήρως ανοιχτή συνοριακή διέλευση. Κατά καιρούς έχει υπάρξει κλειστή για ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Οι περίοδοι όπου ήταν ανοιχτή, ήταν διακοπτόμενες και μπορεί σε ανύποπτο χρόνο να έκλεινε ξανά.

Οι κάτοικοι της Γάζας δεν γνωρίζουν ποτέ, πότε θα ανοίξει ή για πόσο καιρό, επομένως είναι αδύνατο να προγραμματίσουν τη ζωή τους.

Ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες, η διέλευση είναι αναξιόπιστη και ασταθής, με την απόγνωση των κατοίκων της Γάζας να είναι μονίμως αποτυπωμένη στα βλέμματά τους, καθώς περιμένουν να ταξιδέψουν.

Όποτε ήταν ανοιχτό, το πέρασμα ήταν γεμάτο από κόσμο, μερικές φορές με χιλιάδες κατοίκους, αβέβαιο για τους περισσότερους εάν θα καταφέρουν να ταξιδέψουν. Γυναίκες θα κάθονταν για ώρες επάνω στις βαλίτσες, τα παιδιά θα έπαιζαν στο χώμα, αυτοκίνητα, ταξί και γαϊδούρια, όλα θα έτρεχαν για να βρουν λίγο χώρο.

Η Αίγυπτος ελέγχει αυστηρά το πέρασμα της Ράφα και οι Παλαιστίνιοι την κατηγορούν ότι είναι συνένοχος στην πολιορκία της Γάζας αρνούμενη να κρατήσει τα σύνορα μόνιμα ανοιχτά 24 ώρες την ημέρα.

Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για την Αίγυπτο να ανοίξει τώρα αυτό το πέρασμα και να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες να ξεφύγουν από τον πόλεμο, αναφέρει το Sky News, καθώς αυτό θα έκανε αυτομάτως τον λαό της Γάζας, πρόβλημα της Αιγύπτου, και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει το Κάιρο.

H Γάζα θυμίζει στους Αμερικανούς τη Φαλούτζα του Ιράκ

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες που προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν θύλακα γεμάτο με πυκνοκατοικημένα κτίρια, νάρκες και σήραγγες, ενώ θα στοχεύουν μαχητές της Χαμάς που αναμειγνύονται μεταξύ των αμάχων, μια κατάσταση που θα μπορούσε «εύκολα να ξεφύγει», αναφέρουν αναλυτές στην Washington Post.

Η επικείμενη επιχείρηση θεωρείται ως η σημαντικότερη των τελευταίων ετών για τις Ισραηλινές Δυνάμεις Αμυνας (IDF) καθώς θα αντιμετωπίσουν την οργάνωση που ευθύνεται για την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι και απήχθησαν δεκάδες.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι σε ολόκληρη την περιοχή προετοιμάζονται για μια επίθεση που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες και να προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και την καταστροφή οικοδομικών τετραγώνων. Την Κυριακή, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη των μαχών.

«Νομίζω ότι θα υπάρξει λουτρό αίματος», δήλωσε ο Κένεθ “Φρανκ” Μακένζι Τζούνιορ, στρατηγός εν αποστρατεία του Σώματος Πεζοναυτών, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ μέχρι πέρυσι. Προέβλεψε ότι η κατάσταση θα «διαρκέσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», με τους Ισραηλινούς να μπλέκονται σε μάχες σώμα με σώμα μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Οι IDF έχουν ωστόσο εμπειρία από επιχειρήσεις στη Γάζα, έναν θύλακα 140 τετραγωνικών μιλίων στη νοτιοδυτική γωνία του Ισραήλ που συνορεύει με τη Μεσόγειο Θάλασσα και την Αίγυπτο.

Ο Τζίαν Τζεντίλε, απόστρατος συνταγματάρχης και στρατιωτικός ιστορικός της Rand Corp., δήλωσε ότι το Ισραήλ θα έρθει αντιμέτωπο με προκλήσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν στη Φαλούτζα τον Νοέμβριο του 2004. Ωστόσο, εκείνη η πόλη των 250.000 κατοίκων ήταν απομονωμένη σε μια έρημο και οι περισσότεροι πολίτες έφυγαν πριν αρχίσει η αμερικανική επίθεση. Στη δεύτερη μάχη της Φαλούτζα, η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς. Σε διάρκεια έξι εβδομάδων τα μισά σπίτια της πόλης είχαν κατεδαφισθεί και οι νεκροί ανέρχονταν σε αρκετές χιλιάδες.

Ο Μπρους Χόφμαν, ειδικός στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, είπε ότι οι προκλήσεις που θα βρουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα θα είναι «εκθετικά μεγαλύτερες» από αυτές που αντιμετώπισαν τα αμερικανικά στρατεύματα στη Φαλούτζα. Οι αξιωματούχοι της Χαμάς έκαναν πολυετή προετοιμασία και σχεδιασμό για την επίθεσή τους στο Ισραήλ και πιθανόν περιμένουν τη χερσαία εισβολή. Σύμφωνα με τον Χοφμαν, είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση μιας ασύμμετρης απειλής. Ανέφερε όμως ως επιτυχές παράδειγμα την εκστρατεία που διεξήχθη κατά των Ταμίλ, μιας οργάνωσης που επί δεκαετίες εξαπέλυε επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αξιωματούχων και πολιτών στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Τελικά εξαλείφθηκε το 2009, ύστερα από μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η τότε κυβέρνηση της Σρι Λάνκα.

Ο Μικ Μάρλορι, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου και συνιδρυτής του Ινστιτούτου Lobo, δήλωσε ότι οι IDF διαθέτουν καλύτερα όπλα και εξοπλισμό από εκείνα της Χαμάς. Αναγνώρισε ωστόσο ότι η Χαμάς έχει «γίνει πολύ αποτελεσματική» στο αντάρτικο της πόλης. «Προκειμένου να καθαρίσουν τα κτίρια, τα υπόγεια και το εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων, θα πρέπει να κατεβάσουν το πεζικό τους και ουσιαστικά να πολεμήσουν στρατιώτης με στρατιώτη και τετράγωνο με τετράγωνο», δήλωσε.

Σε μια αξιολόγηση της τελευταίας χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, το 2014, μια ειδική ομάδα εργασίας αποτελούμενη από αρκετούς απόστρατους στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η Χαμάς επεδίωκε να προκαλέσει «παράπλευρες απώλειες» –θανάτους αμάχων– και στη συνέχεια να διαστρεβλώσει τα γεγονότα «για να υπονομεύσει τη διεθνή νομιμότητα του Ισραήλ».

Αλλά η πρόσφατη ρητορική του Ισραήλ αυξάνει την πιθανότητα μαζικών δολοφονιών κατά την επίγεια επίθεση, δήλωσε ο Γιουσέφ Μουνάγιερ, ανώτερος συνεργάτης του Αραβικού Κέντρου της Ουάσιγκτον. Η ισραηλινή επιχείρηση, είπε, θα μπορούσε να φέρει όχι μόνο καταστροφή στη Γάζα, αλλά να εξελιχθεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση που θα παγιδεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι δύσκολο να δούμε πώς οι άλλοι παίκτες δεν θα εμπλακούν. Και τότε θα ξεσπάσει η κόλαση», δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η Χαμάς θα καλωσόριζε άλλες μαχητικές ομάδες και αραβικές χώρες να συμμετάσχουν στον αγώνα. «Κάθε μέρα που περνάει, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ελέγξουμε τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις», είπε.

Σοκαριστικό βίντεο: Ένοπλοι της Χαμάς εκτελούν γυναίκες στρατιώτες στο Ισραήλ εξ επαφής – Σκληρές εικόνες

Ανατριχιαστικά πλάνα έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη στιγμή που ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν σε ισραηλινό στρατόπεδο, τραυματίζοντας αρκετές γυναίκες στρατιώτες με χειροβομβίδες πριν τις εκτελέσουν βάναυσα σχεδόν εξ επαφής, καθώς κρύβονταν πίσω από ένα γραφείο.

Το κλιπ, το οποίο κατέγραψε ένας επιτιθέμενος της Χαμάς, δείχνει τη στιγμή που οι ένοπλοι εισέβαλαν σε αυτό που φαινόταν να είναι συνοριακό φυλάκιο των IDF, εν μέσω της ανελέητης αιφνιδιαστικής τους επίθεσης το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.

Οι ένοπλοι της Χαμάς φαίνονται να εισέρχονται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο έχοντας μόλις πετάξει μια χειροβομβίδα στον κλειστό χώρο.

Οι γυναίκες στρατιώτες ακούγονται να κλαίνε από πόνο και φόβο καθώς οι επιτιθέμενοι τις περικυκλώνουν, κραδαίνοντας Καλάσνικοφ.

Για μια στιγμή φάνηκε ότι οι ένοπλοι είχαν αναθεωρήσει τις ενέργειές τους, πλησιάζοντας το γραφείο πίσω από το οποίο κρύβονταν οι γυναίκες και απομακρύνοντας μια καρέκλα γραφείου, καθώς μιλούσαν σε σχετικά ήρεμους τόνους.

Γρήγορα όμως έγινε φανερό ότι οι δράστες απλώς έκαναν χώρο για μια καθαρή εκτέλεση.

Στις τελευταίες στιγμές του βίντεο, ένας δράστης σηκώνει το όπλο του και ρίχνει αρκετές ακόμη βολές στις αιμόφυρτες γυναίκες από απόσταση μόλις ενός μέτρου, σε αυτό που οι South First Responders – ισραηλινές ομάδες διάσωσης που έφτασαν πρώτες στο σημείο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς – χαρακτήρισαν ως «ξεκάθαρη απόδειξη εγκλημάτων πολέμου».

Η ΕΕ ξεκινά επιχείρηση αερογέφυρας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Η ΕΕ ξεκινά επιχείρηση αερογέφυρας για παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία αποτελείται από πολλές πτήσεις προς την Αίγυπτο για να μεταφερθούν προμήθειες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο έδαφος της Γάζας. Οι δύο πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό φορτίο από τη UNICEF, συμπεριλαμβανομένων ειδών που σχετίζονται με τη διαμονή, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, σημειώνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του

Την ανάγκη να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή σε περιφερειακό επίπεδο, τόνισαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Ριάντ Αλ Μαλίκι.

Επίσης, συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Κατά την επικοινωνία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο σχέδιο πέντε σημείων για τη διαχείριση της κρίσης, που παρουσίασε στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ και κρατών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με το οποίο συντάχθηκε ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, δίνοντας έμφαση στη ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων και προστασίας των αμάχων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα