Top

Πολλαπλές εκρήξεις στο Κίεβο – Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην Μαριούπολη

Παράλληλα, το Παρίσι κατηγορεί το Λονδίνο για «έλλειψη ανθρωπιάς» απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Parallaxi
πολλαπλές-εκρήξεις-στο-κίεβο-συνεχί-888751
Parallaxi

Δραματική θα είναι και η σημερινή νύχτα για τους κατοίκους του Κιέβου καθώς οι βομβαρδισμοί και οι εκρήξεις στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι συνεχείς. Οι συγκρούσεις γύρω από την πόλη μαίνονται, ενώ αργά το απόγευμα ήχησαν και πάλι οι σειρήνες συναγερμού.

Εκρήξεις ακουστηκαν και στην πολη Μπρόβαρι, μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο. Την ίδια ώρα, μια τεράστια ρωσική τεθωρακισμένη πομπή παραμένει ακινητοποιημένη στα περίχωρα. Νωρίτερα μάλιστα, έγινε γνωστό ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ψυχιατρικό νοσοκομείο με 670 τροφίμους στην πόλη Μποροντιάνκα, δήλωσε ο κυβερνήτης του Κιέβου.

«Δεν ξέρουμε πώς να απεγκλωβίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς να τους βοηθήσουμε» δήλωσε ο ίδιος.

Συνεχίζεται το Ρωσικό σφυροκόπημα στην Μαριούπολη

Από τις έξι το απόγευμα η Μαριούπολη βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο των επιθέσεων από τα ρωσικά στρατεύματα. Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη. Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ίγκορ Κονατσένκοφ. «Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός, οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Δραματική η κατάσταση στην Χερσώνα-Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός γύρω από το Χάρκοβο

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η κατάσταση στην Χερσώνα , με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν βρίσκονται πλέον μέσα στην πόλη του ουκρανικού νότου και τον δήμαρχο να κάνει έκκληση για περισσότερα όπλα.

«Οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι άοπλοι. Δεν έχουμε περισσότερα όπλα για να αντισταθούμε, να προβάλουμε ένοπλη αντίσταση», είπε ο Ιγκόρ Κολικάγεφ στο CNN.

«Δεν έχουμε στρατό στην πόλη. Ο στρατός ηττήθηκε. Ο ουκρανικός στρατός έπρεπε να υποχωρήσει, οπότε δεν υπάρχουν όπλα. Έχουν υποχωρήσει προς την πόλη Νικολάεφ», συνέχισε.

«Τα ρωσικά στρατεύματα είναι παντού», τόνισε ο ίδιος.

Όσον αφορά στο Χάρκοβο, η  βρετανική υπηρεσία πληροφοριών τόνισε ότι η πόλη περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις.

Τέλος στην Οδησσό,οι δυνάμεις της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας από τα ρωσικά πλοία, σύμφωνα με σύμβουλο του προέδρου της Ουκρανίας, ενώ στους δρόμους στήθηκαν οδοφράγματα

Πρόεδρος της ΟΕΣΟ: «Ο Πούτιν διαπράττει γενοκτονία εις βάρος των Ελλήνων στην Ουκρανία»

«Γράψε το σας παρακαλώ! Εμείς οι Έλληνες της πολιορκημένης Μαριούπολης βιώνουμε μια τραγωδία. Είναι παρανοϊκό να αποφασίζει ένας Πούτιν για το αν θα ζήσουμε ή θα πεθάνουμε εδώ στον τόπο μας».

Είναι η κραυγή απόγνωσης που εκπέμπει, μέσω του ΑΠΕ ΜΠΕ, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας (ΟΕΣΟ), Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσαντζή. «Από στιγμή σε στιγμή μπορεί να μας κόψουν το νερό και να διακοπεί η διανομή ψωμιού, οπότε όλα θα τελειώσουν», λέει η «μάνα», όπως την αποκαλούν οι Έλληνες της Ουκρανίας, που αρνείται να εγκαταλείψει την Μαριούπολη και να αφήσει πίσω τους χιλιάδες ομογενείς. «Δεν θέλησα να φύγω, να κρυφτώ κάπου, θεώρησα χρέος μου να μείνω. Τώρα μας λένε ότι μπορούμε να φύγουμε, να πάμε στο Zaporozhye. Εκεί όμως υπάρχουν στρατιωτικές συγκρούσεις και δεν θα είμαστε ασφαλείς στο δρόμο. Στην διαδρομή μπορεί να χτυπηθεί το λεωφορείο και να μείνουμε στη μέση του πουθενά αβοήθητοι. Δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει εάν η πόλη καταληφθεί», λέει.

Όπως επισημαίνει η Μαριούπολη είναι περικυκλωμένη. “Μας βομβαρδίζουν ανελέητα! Σας μιλάω από ένα υπόγειο, χωρίς χωρίς φως, ζέστη, νερό και ψωμί! Πέφτουν βόμβες παντού, υπάρχουν θύματα άμαχοι, μεγάλες καταστροφές. Συμφορά! Λυπάμαι τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά. Δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους μου από την Ομοσπονδία, ανησυχώ πολύ και για το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο μας. Είναι κόπος της ζωής μου, που χάνεται», αναφέρει συντετριμμένη κλείνοντας την ολιγόλεπτη επικοινωνίας μας και χαρακτηρίζει γενοκτονία την «επιχείρηση» του Πούτιν κατά των Ουκρανών, αλλά και Ελλήνων: “Συντελείται μια τρομερή γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων. Σε όλα τα χωριά έχουν καταρρεύσει σπίτια, ενώ οι άνθρωποι που καταφεύγουν στα υπόγεια θάβονται κάτω από τα ερείπια».

Σειρήνες και στο Λβιβ 

Το Newsbomb.gr και ο φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης βρίσκονται στην πόλη Λβιβ όπου στις 21:00 το βράδυ ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου καλώντας τους πολίτες να μεταβούν άμεσα στα καταφύγια.

Οι σειρήνες συνοδεύονταν και από ηχητικά μηνύματα που καλούσαν να μην βρίσκεται κανείς στους δρόμους.

H Puma κλείνει και τα 100 καταστήματά της στην Ρωσία- «Εμπάργκο» και από την Prada

Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Puma αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία όλων των καταστημάτων της στη Ρωσία. Η Puma, που έχει 100 καταστήματα στη Ρωσία, είχε ήδη σταματήσει τις παραδόσεις προϊόντων, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εξάλλου, από το Μιλάνο έγινε γνωστό ότι και η εταιρεία ειδών πολυτελείας Prada διακόπτει όλες τις δραστηριότητες λιανεμπορίου στη Ρωσία. «Η κυριότερη ανησυχία μας είναι οι συνάδελφοί μας και οι οικογένειές τους που πλήττονται από την τραγωδία στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Κλείνουν δωμάτια Airbnb για να στηρίξουν οικονομικά τους Ουκρανούς

Είναι μέρος μιας δημιουργικής εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διοχέτευση χρημάτων στους πολιορκημένους Ουκρανούς που χρειάζονται οικονομική βοήθεια καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη χώρα τους. Στις 2 και στις 3 Μαρτίου, επισκέπτες από όλο τον κόσμο έκαναν κράτηση για περισσότερες από 61.000 διανυκτερεύσεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Airbnb. Περισσότερες από τις μισές από αυτές τις νύχτες κρατήθηκαν από Αμερικανούς, είπε ο εκπρόσωπος.

Το CNN μίλησε με άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία που έχουν κάνει κράτηση για ενοικιάσεις στην Ουκρανία μέσω Airbnb τις τελευταίες ημέρες. «Περισσότερες από 10 κρατήσεις ήρθαν σήμερα. Αυτό ήταν εκπληκτικό, είναι πολύ υποστηρικτικό αυτή τη στιγμή», είπε ο 36χρονος Μπονταρέσκο και πρόσθεσε: «Είπα σε πολλούς συγγενείς και φίλους μου ότι σκοπεύω να χρησιμοποιήσω αυτά τα χρήματα για να βοηθήσω τους ανθρώπους μας που τα χρειάζονται αυτή τη στιγμή».

Η έκκληση προς τους επισκέπτες να κάνουν κράτηση για Airbnb στην Ουκρανία ξεκίνησε διαδικτυακά, όπου οι υποστηρικτές παρότρυναν τους ανθρώπους να κάνουν κράτηση δωματίων όσο το δυνατόν πλησιέστερα σε μια ημερομηνία check-in για να εξασφαλίσουν ότι οι οικοδεσπότες θα λαμβάνουν γρήγορα χρεώσεις. Η Airbnb συνήθως εκδίδει την πληρωμή περίπου 24 ώρες μετά το check-in ενός επισκέπτη.

Οι διοργανωτές της εκστρατείας προτρέπουν επίσης τους ανθρώπους να βεβαιωθούν ότι οι ενοικιάσεις γίνονται από ιδιώτες και όχι από εταιρείες.

Η Airbnb έχει ανακοινώσει ότι προσφέρει προσωρινή στέγαση σε γειτονικές χώρες σε έως και 100.000 Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, ενώ παραιτείται από τα τέλη επισκέπτη και οικοδεσπότη στη χώρα. «Αισθανόμαστε δέος από τη γενναιοδωρία της κοινότητάς μας αυτή τη στιγμή της κρίσης», δήλωσε ο Χαβέν Θορν, εκπρόσωπος της εταιρείας. Ζήτησε από όλους όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν φιλοξενώντας Ουκρανούς ή κάνοντας δωρεές να επισκεφτούν τον ιστότοπο της Airbnb για περισσότερες πληροφορίες.

Το Παρίσι κατηγορεί το Λονδίνο για «έλλειψη ανθρωπιάς» απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν επέκρινε δριμύτατα σήμερα την «απολύτως απαράδεκτη απάντηση» και την «έλλειψη ανθρωπιάς» της Βρετανίας απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες, σε επιστολή του προς τη Βρετανίδα ομόλογό του, την Πρίτι Πατέλ.

Προσπαθώντας να φτάσουν στους συγγενείς τους, στην απέναντι πλευρά της Μάγχης, περίπου 150 Ουκρανοί που πήγαν στο Καλαί της Γαλλίας, είδαν τους Βρετανούς εκπροσώπους να τους ζητούν «να κάνουν στροφή 180 μοιρών» και «να πάνε στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες» για να πάρουν βίζα από τα κατά τόπους προξενεία, υποστηρίζει ο Γάλλος υπουργός.

Ο Νταρμανέν κατηγορεί το Λονδίνο για «έλλειψη ανθρωπιάς» απέναντι στους πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν «γυναίκες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι ή άτομα με ειδικές ανάγκες».

Συνολικά, περισσότεροι από 400 Ουκρανοί πολίτες έφτασαν στο Καλαί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Εδώ και αρκετές ημέρες, η κατάστασή τους προκαλεί τριβές μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, οι σχέσεις των οποίων είναι ήδη τεταμένες λόγω των παράτυπων μεταναστών που επιχειρούν να διαπλεύσουν τη Μάγχη. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Βρετανία θα έπρεπε να συστήσει «ένα είδος προξενείου» στο Καλαί για να δίνει απευθείας βίζα στους Ουκρανούς που βρίσκονται εκεί.

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι προξενικές αρχές σας, εκτάκτως και για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, να μπορούν να εκδίδουν βίζες για την επανένωση οικογενειών», γράφει ο Νταρμανέν. «Οι ακτές μας έχουν γίνει το θέατρο πάρα πολλών ανθρώπινων τραγωδιών, ας μην προσθέσουμε και αυτήν των ουκρανικών οικογενειών», καταλήγει η επιστολή του Γάλλου υπουργού.

Τηλεφωνική συνομιλία Μπένετ-Ζελένσκι μετά την συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Πούτιν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από ισραηλινές πηγές.

Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον Μπένετ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση. Ο Μπένετ ταξίδεψε μυστικά σήμερα στη Μόσχα και είχε μια συνομιλία διάρκειας άνω των 2,5 ωρών με τον Πούτιν, προτού να αναχωρήσει στη συνέχεια με προορισμό το Βερολίνο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν και την περασμένη Τετάρτη.

Για τη σημερινή, αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Μόσχα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μόνο ότι οι δύο ηγέτες «συζητούν την κατάσταση στην Ουκρανία».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τις πρόσφατες επαφές του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν – Στο επίκεντρο των συνομιλιών και η πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προτού να αναχωρήσει το πρωί για τη Μόσχα, όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Ο Μακρόν τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε ο ίδιος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θα παραμείνουν σε επαφή, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, σε συντονισμό με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς», ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Στην τρίωρη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο ο Μπένετ του έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας που πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το Ισραήλ αντιτίθεται σε αυτήν την εξέλιξη, ενώ νωρίτερα σήμερα η Ρωσία εξέφρασε την άποψη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της παρεμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν σχετίζονται με την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPCOA) και δεν θα έπρεπε να επηρεάσουν μια πιθανή αναβίωσή της.

Να σημειωθεί ότι στο ταξίδι του στη Μόσχα ο Μπένετ συνοδευόταν από τον υπουργό Στέγασης Ζέεβ Έλκιν, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ουκρανία. Ο Έλκιν συνόδευε στο παρελθόν και τον πρώην πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και έπαιζε τον ρόλο του διερμηνέα στις συνομιλίες του με τον Πούτιν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, CNN, Newsbomb.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα