Διεθνή

ΔΝΤ: Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα είχε καταστροφικές συνέπειες

Όλες οι εξελίξεις.

Parallaxi
δντ-η-κλιμάκωση-του-πολέμου-στην-ουκρα-888534
Parallaxi

Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εκτός από τον ίδιο τον πόλεμο, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα έχουν επίσης «ουσιαστική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές, με παράπλευρες συνέπειες για άλλες χώρες», σημειώνει το Ταμείο. «Οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές», πρόσθεσε.

Η άνοδος της τιμής της ενέργειας και των πρώτων υλών γενικότερα, με το πετρέλαιο να πλησιάζει πλέον τα 120 δολάρια το βαρέλι, εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετώπιζε όλος ο κόσμος βγαίνοντας από την πανδημία.

«Η αύξηση των τιμών θα έχει συνέπειες για όλον τον κόσμο, ιδίως για τα φτωχότερα νοικοκυριά, για τα οποία οι δαπάνες για ενέργεια και τρόφιμα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό» του προϋπολογισμού τους.

Όσον αφορά την ίδια την Ουκρανία, είναι «ήδη σαφές» ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά αυξημένο κόστος το οποίο συνδέεται και με την ανοικοδόμηση των κτιρίων και των υποδομών που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Το ΔΝΤ σημείωσε ότι η κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια που ζήτησε η Ουκρανία από τις 25 Φεβρουαρίου ανέρχεται στο 1,4 δισεκ. δολάρια. Το αίτημα αυτό ενδέχεται να υποβληθεί επισήμως την επόμενη εβδομάδα στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Κίνα: Το Πεκίνο τάσσεται υπέρ των απευθείας διαπραγματεύσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία

Το Πεκίνο έκανε έκκληση για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

“Ενθαρρύνουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

“Ελπίζουμε ότι οι μάχες θα σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν (…) και θα εμποδιστεί μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση”, ανέφερε ο Ουάνγκ, παραδεχόμενος ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.

Αυτή ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Μπλίνκεν είπε στον Ουάνγκ ότι ο κόσμος “παρακολουθεί για να δει ποιες χώρες υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της εθνικής κυριαρχίας”, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Οι Ρώσοι πραγματοποιούν «ευρεία επίθεση» -Ισχυρίζονται ότι κατέστρεψαν πολλά ουκρανικά μαχητικά Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια ευρεία επίθεση στην Ουκρανία και έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Interfax.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, σε αερομαχία κοντά στο Ζιτόμιρ, μια πόλη που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, καταρρίφθηκαν τέσσερα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27.

Το πρακτορείο Tass, πάντα σύμφωνα με το Reuters, μεταδίδει ότι από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 69 αεροσκάφη στο έδαφος και 21 στον αέρα.

Η Μόσχα “προειδοποιεί” τις χώρες της Βαλτικής να προστατεύσουν τις διπλωματικές αποστολές της, υποστηρίζοντας ότι Ρώσος διπλωμάτης δέχτηκε επίθεση

Η Μόσχα ζήτησε σήμερα από τις αρχές της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας να «λάβουν μέτρα» για να προστατεύσουν τις ρωσικές πρεσβείες, αφού ένας Ρώσος διπλωμάτης δέχτηκε επίθεση στη λιθουανική πρωτεύουσα, το Βίλνιους, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA.

«Προειδοποιούμε το Βίλνιους, τη Ρίγα και το Ταλίν ότι είναι υπεύθυνοι για τις συνέπειες της αντιρωσικής ψύχωσης που εξαπέλυσαν» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Το υπουργείο δεν έδωσε λεπτομέρειες αυτής της «επίθεσης» στην οποία αναφερόταν.

Γερμανία: ARD και ZDF αναστέλλουν τις μεταδόσεις τους από τη Μόσχα, λόγω της νέας νομοθεσίας για ψευδείς ειδήσεις

Τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ARD και ZDF, αναστέλλουν προς το παρόν τις μεταδόσεις τους από τα στούντιο που διατηρούν στη Μόσχα, προκειμένου να εξετάσουν τις συνέπειες της νέας ρωσικής νομοθεσίας για τα ΜΜΕ.

Οι δύο σταθμοί, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους, θα συνεχίσουν να ενημερώνουν το κοινό τους για τις εξελίξεις από άλλες τοποθεσίες. Το ARD διατηρούσε στη Μόσχα γραφείο από το 1956.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να υπέγραψε νομοθεσία η οποία ποινικοποιεί τη «δημόσια εσκεμμένη διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ενώ υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής προστίμου, ακόμη και 15ετούς φυλάκισης.

Τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ π.χ. δεν μιλούν για «πόλεμο» κατά της Ουκρανίας, αλλά για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Βρετανία: Η ρωσική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη ήταν πρόσχημα για να αναδιατάξει η Ρωσία τις δυνάμεις της

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι η πρόταση της Ρωσίας για μια κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη ήταν πιθανότατα μια προσπάθεια να αποφύγει τη διεθνή καταδίκη, ενώ ταυτόχρονα έδινε στον εαυτό της τη δυνατότητα να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να εξαπολύσει νέα επίθεση.

«Κατηγορώντας την Ουκρανία ότι παραβιάζει τη συμφωνία, η Ρωσία πιθανότητα επιδιώκει να μεταθέσει την ευθύνη για τις τωρινές και τις μελλοντικές απώλειες αμάχων στην πόλη», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην τακτική ενημέρωσή του.

Νωρίτερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι άνοιξε ανθρωπιστικούς διαδρόμους κοντά στις πολιορκημένες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδιζαν τους αμάχους να φύγουν. Αλλά το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε ότι η Ρωσία δεν τηρούσε την κατάπαυση του πυρός.

Μετά τον Πούτιν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα συναντήσει τον Όλαφ Σολτς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είναι καθ’ οδόν για το Βερολίνο για να συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μετά τις συνομιλίες που είχε νωρίτερα στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφεραν ότι ο Μπένετ συντονίζει τις ενέργειές του με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Άννα Νετρέμπκο: Εκτός σκηνών Ευρώπης και Νέας Υόρκης η Ρωσίδα ντίβα της όπερας -Δεν αποστασιοποιείται από τον Πούτιν

Η ρωσίδα σοπράνο Άννα Νετρέμπκο ακύρωσε τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της στο Βερολίνο και στη Νέα Υόρκη. Δηλώνοντας ότι «για την ώρα» αποσύρεται από τις συναυλίες. Προηγουμένως, η Κρατική Όπερα του Βερολίνου και η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης της είχαν ζητήσει να αποστασιοποιηθεί από τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διευθυντή της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου Ματίας Σουλτς, «η ‘Αννα Νετρέμπκο δεν θα συμμετάσχει στη νέα παραγωγή του έργου “Turandot” τον Ιούνιο του 2022». Ο κ. Σουλτς διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι η Όπερα είχε ζητήσει από την καλλιτέχνιδα να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον παράνομο πόλεμο που διεξάγει η ρωσική κυβέρνηση εναντίον της Ουκρανίας.

«Εκτιμούμε την ‘Αννα Νετρέμπκο ως εξαιρετική καλλιτέχνιδα και συνδεόμαστε μαζί της με μακροχρόνια καλλιτεχνική συνεργασία, αλλά ενόψει αυτού του βάναυσου πολέμου, δεν βλέπουμε δυνατότητα συνέχισης της συνεργασίας. Είναι σημαντικό για εμάς να τονίσουμε ότι οι ρώσοι καλλιτέχνες θα συνεχίσουν να παίζουν μαζί μας και ότι είναι αυτή τη στιγμή σημαντικό να μην προδικάζουμε, αλλά να ενισχύουμε τη συνοχή στην κοινωνία μας. Σε αυτό το σημείο, η ανεπιφύλακτη συμπάθειά μας εκφράζεται προς όλους όσοι υποφέρουν από αυτή την καταστροφή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Όπερας.

Η Άννα Νετρέμπκο δεν ανταποκρίθηκε ούτε στο αντίστοιχο αίτημα που της υπέβαλε η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, όπου επρόκειτο να εμφανιστεί με την παράσταση «Turandot» τον Απρίλιο και τον Μάιο και με την παραγωγή του «Don Carlo» την επόμενη σεζόν. Ο Γενικός Διευθυντής της διάσημης όπερας Πίτερ Γκελμπ έκανε λόγο για μια «μεγάλη καλλιτεχνική απώλεια τόσο για την Μητροπολιτική Όπερα όσο και γενικά για την όπερα». «Η Αννα είναι από τις σπουδαιότερες σοπράνο στην ιστορία της Μετ, αλλά με τον Πούτιν να σκοτώνει αθώα θύματα στην Ουκρανία, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να προχωρήσουμε», δήλωσε ο κ. Γκελμπ. Η διάσημη ρωσίδα σοπράνο θα αντικατασταθεί στην πρώτη παράσταση από την ουκρανίδα συνάδελφό της Λιουντμίλα Μοναστίρσκα. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ο Πίτερ Γκελμπ είχε δηλώσει ότι «αν και πιστεύουμε βαθιά στη θερμή φιλία και στις πολιτιστικές ανταλλαγές που υπάρχουν εδώ και χρόνια με τους καλλιτέχνες και τους πολιτιστικούς θεσμούς της Ρωσίας και των ΗΠΑ, δεν μπορούμε πλέον να συνεργαστούμε με καλλιτέχνες ή θεσμούς οι οποίοι υποστηρίζουν τον Πούτιν ή υποστηρίζονται από αυτόν – όχι τουλάχιστον μέχρις ότου σταματήσουν η εισβολή και οι σκοτωμοί, αποκατασταθεί η τάξη και γίνουν επανορθώσεις». Τόνισε δε ότι η Όπερα «εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία, στη γενναία ηγεσία της, τους πολίτες και τους καλλιτέχνες της και αφιερώνει την υπόλοιπη σεζόν στο θάρρος τους».

Συρίγος: Οι επόμενες 4-5 ημέρες θα είναι κρίσιμες για να δούμε αν θα πετύχει το σχέδιο του Πούτιν

Για την εξέλιξη που μπορεί να έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, μίλησε στον ΣΚΑΪ και στον Νίκο Στραβελάκη, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Όπως έιπε οι επόμενες 4-5 ημέρες θα είναι κρίσιμες, ώστε να φανεί αν ο ρωσικός στρατός θα κάμψει την σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών: «Ο Πούτιν έχει πολλές δυνατότητες και αυτός καθορίζει το παιχνίδι. Επιλέγει την καθολική σύγκρουση. Πάει να καταλάβει ότι μπορεί. Οι επόμενες 4-5 ημέρες θα είναι κρίσιμες για να δούμε αν θα το πετύχει».

Τόνισε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις μάχες των πόλεων, ωστόσο θα αποτελέσει σημείο-κλειδί η έλλειψη τροφίμων.

«Οι Ρώσοι ξέρουν ότι είναι ευάλωτοι μέσα στις πόλεις. Αντιλαμβάνονται ότι για να καταλάβουν μια πόλη πρέπει να την ισοπεδώσουν. Για αυτό τον λόγο καλούν τον πληθυσμό να φύγει ώστε να δράσουν πιο εύκολα. Υπάρχει όμως το πρόβλημα των τροφίμων. Στο Κίεβο, εκατομμύρια άτομα ζουν από ελάχιστες προμηθειες τροφίμων. Όταν σε λίγες μέρες δεν θα έχουν να φάνε τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα, οπότε η αντίσταση θα είναι λιγότερο σθεναρή».

Για το κομμάτι τον διαπραγματεύσεων και τι μπορεί να προκύψει από αυτές ανέφερε τα εξής:

«Ο Πούτιν κρατά ζωντανές αυτές τις προσχηματικές διαπραγματεύσεις και δεν είναι τυχαίο, επομένως μια λύση στην οποία θα του δίνει για παράδειγμα την δυνατότητα να κρατήσει την Κριμαία και να του επιτραπεί να εγκαθιδρύσει ένα διαφορετικό καθεστώς για τις περιοχές των Ρωσόφωνων, θα τον διευκόλυναν να αποσυρθεί . Όμως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση, αλλά σε αυτή του ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Ουκρανίας».

Απέκλεισε δε την οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο πεδίο: «Το ΝΑΤΟ δεν μπαίνει μέσα στη διαμάχη, όσο συνεχίζεται η ουκρανική αντίσταση τόσο θα αυξάνεται η πίεση προς το ΝΑΤΟ και την Δύση να πάρει κι άλλα μέτρα. Εμπλοκή όμως του ΝΑΤΟ τη θεωρώ απίθανη».

Πυροβολισμοί την ώρα του ρεπορτάζ του MEGA στην εμπόλεμη ζώνη

Μπροστά σε πυροβολισμούς ανάμεσα σε ρώσους και ουκρανούς στρατιώτες βρέθηκε το συνεργείο το MEGA, το πρωί του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στο Κίεβο, Μαρίνος Αλειφέρης, όλα συνέβησαν το πρωί του Σαββάτου, όταν το τηλεοπτικό συνεργείο του MEGA βρισκόταν στην ανατολική πλευρά του Κιέβου, καθώς εκεί είχε σημειωθεί νωρίτερα μάχη του ουκρανικού και του ρωσικού στρατού.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ελέγχου από στρατιώτες της Ουκρανίας, ακούστηκαν πυροβολισμοί προς την πλευρά που βρίσκονταν εκείνοι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αμέσως σήμανε συναγερμός και οι στρατιώτες πήραν αμέσως θέσεις μάχης, ενώ ζήτησαν από τους αμάχους στο σημείο να κρυφτούν στα αυτοκίνητά τους. «Μας ζήτησαν να ρίξουμε ακόμα και τα καθίσματα των αυτοκινήτων, να ξαπλώσουμε προς τα πίσω ώστε να μην δεχτούμε κανέναν πυροβολισμό» είπε χαρακτηριστικά ο Μαρίνος Αλειφέρης.

Το περιστατικό ολοκληρώθηκε αφού οι στρατιώτες έλεγξαν το δάσος από το οποίο ήρθαν οι πυροβολισμοί και δεν εντόπισαν τίποτα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, In.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα