Πόνος και τρόμος στη Μέση Ανατολή – Δραματική αύξηση των νεκρών
Ηχούν σειρήνες στο Ισραήλ - 1.500 στρατιώτες της Χαμάς νεκροί επί ισραηλινού εδάφους
Το Ισραήλ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεθοριακού φράκτη στα σύνορα της Γάζας, τον οποίο είχαν παραβιάσει οι παλαιστίνιοι ένοπλοι της Χαμάς, που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο μαζική εισβολή στο ισραηλινό έδαφος, και ναρκοθετεί τα τμήματα στα οποία ο φράκτης είχε παραβιαστεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Ο Richard Hecht πρόσθεσε ότι ο στρατός “χτίζει υποδομές για μελλοντικές επιχειρήσεις” και ότι 35 τάγματα έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Γάζα.
Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού, ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε πως από τη Δευτέρα δεν έχουν σημειωθεί νέες διεισδύσεις από τη Γάζα. Απαντώντας προφανώς σε φήμες ότι ένοπλοι χρησιμοποίησαν σήραγγες για να περάσουν υπογείως τα σύνορα, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν διαπιστώσει κάτι τέτοιο.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι είχε ανασύρει τα πτώματα περίπου 1.500 μαχητών της Χαμάς εντός του Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας την κλίμακα της επίθεσης του Σαββάτου. Είπε ακόμα ότι είχε “σχεδόν ολοκληρώσει” την εκκένωση των ισραηλινών κοινοτήτων γύρω από τα σύνορα. Ο ισραηλινός στρατός συμβούλευσε επίσης τους ανθρώπους στη Γάζα να φύγουν από το μοναδικό πέρασμα που ελέγχεται, από την Αίγυπτο, αλλά αργότερα δήλωσε ότι το πέρασμα είναι επίσης κλειστό.
Πυρήνες φωτιάς φώτισαν επανειλημμένα την πόλη της Γάζας πριν από την αυγή της Τρίτης, καθώς ακούγονταν εκρήξεις και σειρήνες σφύριζαν. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξέδωσε ενημέρωση που λέει ότι έπληξε 200 στόχους της Χαμάς και άλλων μαχητικών ομάδων στη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η IAF ανέφερε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα στις περιοχές Ριμάλ και Χαν Γιουνίς, καταστρέφοντας στόχους, μεταξύ των οποίων το κέντρο διοίκησης και ελέγχου, μια αποθήκη όπλων που λέγεται ότι βρισκόταν μέσα σε ένα τζαμί και το σπίτι ενός φερόμενου ως διοικητή της Χαμάς.
Ισραήλ: Αποκαταστάθηκε ο έλεγχος στα σύνορα με τη Γάζα – Νεκροί 1.500 μαχητές της Χαμάς
Η Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν σκοτώσει τέσσερις από τους ομήρους της. Αργότερα δήλωσε ότι θα μπορούσε να αρχίσει να τους σκοτώνει η ίδια. “Κάθε στοχοποίηση του λαού μας χωρίς προειδοποίηση θα αντιμετωπίζεται με την εκτέλεση ενός από τους άμαχους ομήρους“, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam. Και νωρίτερα η Χαμάς απειλήσει ότι θα εκτελέσει ορισμένους από τους περίπου 150 ομήρους που απήγαγε κατά την επίθεση του Σαββατοκύριακου, αν οι αεροπορικές επιδρομές συνεχιστούν χωρίς προειδοποίηση.
Το Ισραήλ επέβαλε ήδη τη Δευτέρα πλήρη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, διακόπτοντας τις προμήθειες τροφίμων, νερού και ηλεκτρικής ενέργειας και πυροδοτώντας φόβους ότι η ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση θα επιδεινωθεί γρήγορα. Η Unicef μάλιστα ζήτησε να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος μέσα και έξω από τη Γάζα.
Το Ισραήλ έχει μείνει εμβρόντητο από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα, παρομοιάζοντάς την με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε περισσότερους από 900 στο Ισραήλ. Σχεδόν 700 άνθρωποι στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιδρομές από το Σάββατο, λένε οι τοπικές αρχές.
Πάνω από 100 παιδιά και πάνω από 100 γυναίκες είναι μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Χθες σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών μέσα σε μια μέρα: περίπου 300. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε σήμερα το πρωί ότι τα δύο τρίτα ήταν άμαχοι.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αργά τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνέκρινε τη Χαμάς με την ομάδα Ισλαμικό Κράτος, γνωστή και ως ISIS, και δήλωσε ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να αναπτύξει “πρωτοφανή δύναμη”.”Οι τρομοκράτες της Χαμάς έδεσαν, έκαψαν και εκτέλεσαν παιδιά. Είναι άγριοι. Η Χαμάς είναι το ISIS“, δήλωσε ο Νετανιάχου. Ορκίστηκε επίσης να “ενισχύσει άλλα μέτωπα στο βορρά κατά της Χεζμπολάχ”, όπου οι μαχητές και οι ισραηλινές δυνάμεις αντάλλαξαν πυρά για δεύτερη ημέρα.
Η Χαμάς εκτόξευσε περισσότερους πυραύλους μέχρι το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, όπου οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν. Το Ισραήλ δήλωσε ότι κάλεσε 300.000 εφέδρους του στρατού για την εκστρατεία “Σιδερένια Σπαθιά”. Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι το Ισραήλ θα επιβάλει “πλήρη πολιορκία” στον επί μακρόν αποκλεισμένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων: “Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό, χωρίς φυσικό αέριο – είναι όλα κλειστά”.
Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε “βαθιά θλιμμένος” από την ανακοίνωση της πολιορκίας και προειδοποίησε ότι η ήδη άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση της Γάζας θα επιδεινωθεί τώρα “εκθετικά”.
Διεθνείς αντιδράσεις
Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν καθώς το Ιράν εξήρε την επίθεση της Χαμάς, αν και η Τεχεράνη αρνήθηκε κάθε άμεσο ρόλο στη στρατιωτική επιχείρηση. Η Χαμάς κάλεσε τους “μαχητές της αντίστασης” στη Δυτική Όχθη και σε αραβικά και ισλαμικά έθνη να συμμετάσχουν σε αυτό που ονόμασε “Επιχείρηση Al-Aqsa Flood”.
“Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται ακόμη”, δήλωσε στο AFP από τη Ντόχα ο Χοσάμ Μπαντράν, αξιωματούχος της Χαμάς, προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει προς το παρόν καμία πιθανότητα διαπραγμάτευσης για το θέμα των αιχμαλώτων ή οτιδήποτε άλλο“.
Η Ουάσινγκτον, η οποία μετέφερε το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο της και άλλα πολεμικά πλοία πιο κοντά στο Ισραήλ σε μια επίδειξη υποστήριξης, δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να στείλει στρατό στο έδαφος, αλλά συνεργάζεται με τον σύμμαχό της στις προσπάθειες ανάκτησης ομήρων. Αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ προειδοποίησε πάντως τη Χεζμπολάχ για τις συνέπειες της λήψης μιας «λανθασμένης απόφασης» να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο με το Ισραήλ εν μέσω της απάντησής του στις επιθέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόσθεσε ότι μεταξύ των λόγων που ώθησαν την Ουάσιγκτον να αναπτύξει μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου στην ανατολική Μεσόγειο ήταν να κάνει τις περιφερειακές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ, να κατανοήσουν την ανάγκη “να μην αμφισβητηθεί η δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει τις αμυντικές δυνατότητες του Ισραήλ”.
Καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων συνεχίζονται, περισσότεροι από 187.500 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα από την αρχή της σύγκρουσης, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων. Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, φιλοξενεί περισσότερα από 137.000 άτομα σε σχολεία σε όλη την επικράτεια. Η έκθεση αναφέρει ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ισοπεδώσει 790 κατοικίες και έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε 5.330 στην περιοχή των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Chevron δήλωσε ότι ανέστειλε τις εργασίες σε μια πλατφόρμα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ κατόπιν αιτήματος των αρχών. Ο de facto ηγεμόνας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είπε στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι το βασίλειο του Κόλπου εργάζεται για να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης στην περιοχή, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης νωρίς την Τρίτη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι επανεξετάζει την αναπτυξιακή της βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη ανασταλεί καμία στήριξη. Η Βρετανία δήλωσε ότι προβαίνει σε παρόμοια επανεξέταση.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε το Ισραήλ να μην επιτίθεται “αδιακρίτως” σε αμάχους και άσκησε επίσης κριτική στη Χαμάς, προτρέποντας και τις δύο πλευρές να σεβαστούν την “ηθική” του πολέμου.
Εικόνες φρίκης: «Μαχητές» της Χαμάς απαγάγουν Ισραηλινή με τα δύο παιδιά της – Παλαιστίνιος πατέρας ανασύρει τη σορό της κόρης του από ερείπια
Δύο σοκαριστικά βίντεο κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποτυπώνουν το δράμα και τον πόνο που βιώνουν οι άμαχοι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι και κυρίως τα παιδιά μέσα στην κόλαση του πολέμου και των αδιάκριτων χτυπημάτων που εξαπολύουν και οι δύο πλευρές.
Στο πρώτο βίντεο, φέρεται να δείχνει μια Ισραηλινή, η οποία κρατώντας στην αγκαλιά της τα δύο αγοράκια της, 3 ετών και 9 μηνών, μαχητές της Χαμάς την απαγάγουν.
Η γυναίκα φαίνεται τρομοκρατημένη, να κρατά σφιχτά τα παιδιά της πάνω της για να τα προφυλάξει.
https://twitter.com/IldemocracyHQ/status/1711314337405505976?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1711314337405505976%7Ctwgr%5Ec90fdd84bbd4d30b61c30fe867f06d81da80cadb%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2FWorld%2Farticle%2F283563%2Feikonesfrikhsmaxhtesthsxamasapagagoynisrahlinhmetadyopaidiathspalaistiniospaterasanasyreithsorothskorhstoyapoereipia
Η οικογένεια φέρεται να είχε κρυφτεί στο δωμάτιο ασφαλείας του σπιτιού της σε ένα χωριό κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, όταν οι ένοπλοι μαχητές εισέβαλαν στο σπίτι τους και τους πήραν ομήρους, μαζί με άλλους Ισραηλινούς, αναφέρει η New York Post.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, ο νεαρός πατέρας πρόλαβε και έστειλε στους συγγενείς του μήνυμα «Σας αγαπώ όλους» καθώς βρίσκονταν σε καταφύγιο, ενώ οι μαχητές πυροβολούσαν με ημιαυτόματα όπλα έξω από το παράθυρό τους. Μισή ώρα αργότερα, έγραψε ένα νέο μήνυμα: «Μπαίνουν μέσα».
Έπειτα δεν υπήρξε καμία επικοινωνία και η τύχη αυτής της οικογένειας αγνοείται.
Παλαιστίνιος πατέρας μαζεύει τη σορό του παιδιού του μέσα από τα συντρίμμια
Ένα δεύτερο βίντεο, ακόμα πιο σκληρό, φέρεται, σύμφωνα με αναφορές στα social media, να δείχνει Παλαιστίνιο πατέρα να κρατά την κόρη του στην αγκαλιά και να κλαίει με λυγμούς καθώς το παιδί είναι νεκρό. Φέρεται το κοριτσάκι να ήταν ένα από τα θύματα ισραηλινού βομβαρδισμού, πιθανώς στη Λωρίδα της Γάζας.
Και είναι ένα από τα δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- παιδιά που σκοτώθηκαν σε αυτή την ένοπλη σύρραξη που ξεκίνησε η Χαμάς με την εισβολή της στο ισραηλινό έδαφος, και η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες ώρες. Το βίντεο δημοσίευσε ο καλλιτέχνης belal khaled.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να στείλουν χερσαία στρατεύματα στο Ισραήλ
Ο Συντονιστής Στρατηγικής Επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, έκανε δήλωση στους δημοσιογράφους και προέβη σε εκτιμήσεις σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Ο Κίρμπι δήλωσε ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να στείλουν στρατεύματα στο πεδίο της μάχης και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν και θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα της εθνικής τους ασφάλειας «όπου και αν βρίσκονται αυτά τα συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του μέρους του κόσμου».
Αναφέροντας ότι το πρώτο μέρος της βοήθειας προς το Ισραήλ βρίσκεται καθ’ οδόν, ο Κίρμπι είπε ότι «θα ανακοινώσουμε περισσότερη βοήθεια τις επόμενες ημέρες, ώστε οι εχθροί του Ισραήλ να μην προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την τρέχουσα κατάσταση».
Ερωτηθείς αν οι επιθέσεις της Χαμάς σχετίζονται με το Ιράν, ο Κίρμπι τόνισε ότι η Τεχεράνη είναι «σε κάποιο βαθμό συνένοχη» λόγω της μακροχρόνιας υποστήριξής της προς τη Χαμάς.
Επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι το Ιράν εμπλέκεται άμεσα στα σχέδια επιθέσεων της Χαμάς, ο Κίρμπι δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να εξετάζουν το θέμα.
Ο Κίρμπι δήλωσε επίσης σχετικά με την εξομάλυνση μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας ότι «πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα καλό σημάδι όχι μόνο για τα μέρη, αλλά και για τις ΗΠΑ και όλους τους άλλους στην περιοχή».
Ισπανία και Γαλλία διαφωνούν με τη διακοπή ευρωπαϊκής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αντιτίθεται στην προτεινόμενη διακοπή της βοήθειας που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως η Γαλλία δεν υποστηρίζει τη διακοπή της αρωγής που χορηγείται απ’ ευθείας στον παλαιστινιακό λαό.
«Αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί, δεν μπορούμε να συγχέουμε τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, με τον παλαιστινιακό πληθυσμό ή με την Παλαιστινιακή Αρχή ή με τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών στο πεδίο», δήλωσε ο Αλμπάρες σε συνέντευξη του στον ισπανικό ραδιοσταθμό Cadena SER.
Πρόσθεσε πως τα παλαιστινιακά εδάφη θα χρειαστούν πιθανόν περισσότερη βοήθεια στο εγγύς μέλλον μετά την επίθεση της Χαμάς, το Σάββατο, στο Ισραήλ και τον επακόλουθο βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.
Εξάλλου στο Παρίσι το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Γαλλία δεν υποστηρίζει τη διακοπή της βοήθειας που λαμβάνουν απ’ ευθείας οι Παλαιστίνιοι. «Δεν είμαστε υπέρ της αναστολής της βοήθειας που λαμβάνει απ’ ευθείας ο παλαιστινιακός λαός και χθες το κάναμε αυτό σαφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε σε δήλωσή του το γαλλικό υπουργείο.
Μια πόλη παραλύει: O πόλεμος χτυπά το Τελ Αβίβ
Την περασμένη Παρασκευή η ζωή στο Τελ Αβίβ συνεχιζόταν κανονικά. Για πολλούς από τους περίπου 500.000 ντόπιους και για χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο, η ημέρα κυλούσε με ιδανικό τρόπο.
Οι άνθρωποι ήταν ευδιάθετοι: με τη θερμοκρασία στους 27 βαθμούς Κελσίου πολλοί έκαναν ηλιοθεραπεία στις παραλίες, άλλοι χαλάρωναν σε κάποιο beach bar. Κι εγώ αφέθηκα να παρασυρθώ από τη γενικότερη ευθυμία. Μαζί με τον σύζυγό μου είχαμε φτάσει το προηγούμενο βράδυ από το Βερολίνο. Όμως κανείς δεν είχε ιδέα πως την ίδια ώρα, 60 χιλιόμετρα νοτιότερα, προετοιμαζόταν κάτι φρικτό.
Ξαφνικά όλα αυτά τελείωσαν. Σάββατο πρωί, 06:30 οι σειρήνες ξυπνούν τους ανθρώπους σε όλη την πόλη. Για τους περισσότερους κατοίκους οι σειρήνες δεν είναι ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Αντιθέτως, τέτοιοι συναγερμοί είναι φυσιολογικοί και η αντιπυραυλική ασπίδα Iron Dome θεωρείται σχεδόν αδιαπέραστη. Ακόμη και οι περισσότεροι τουρίστες στην πόλη γυρίζουν και πάλι στα κρεβάτια των ξενοδοχείων τους. Και αυτοί ξέρουν πως οι πύραυλοι θα καταρριφθούν πριν φτάσουν στο Τελ Αβίβ. Δεν είναι οι πύραυλοι επικίνδυνοι, αλλά τα κομμάτια τους που πέφτουν από τον ουρανό όταν αυτοί καταρρίπτονται. Τι μπορεί να μου συμβεί στο ζεστό κρεβάτι ενός ξενοδοχείου;
Λίγο αργότερα ξαφνιάζομαι: ηχεί μία εκκωφαντική βροντή, οι τοίχοι του δωματίου τρέμουν. Δεν ακούγεται σαν οι πύραυλοι να βρίσκονται μακριά από την πόλη. Αυτή είναι και η στιγμή που για πρώτη φορά στη ζωή μου τρέχω σε ένα καταφύγιο. Και όμως όλοι γύρω μου παραμένουν αρκετά ψύχραιμοι. Προς το παρόν.
Η διάθεση αλλάζει όταν γύρω στις 08:00 διαδίδεται πως το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν έχει αποκρούσει όλες τις επιθέσεις, ούτε στο Τελ Αβίβ και κυρίως όχι νοτιότερα. Λένε ότι υπάρχουν τραυματίες, ακόμη και νεκροί. Τρομοκράτες της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας φέρονται να έχουν πιάσει ομήρους σε ισραηλινό έδαφος.
Από εκείνη τη στιγμή το Τελ Αβίβ παραλύει. Τα μόνα μέρη που είναι ανοιχτά είναι εκείνα που λειτουργούσαν ήδη πριν από τις φρικτές ειδήσεις: πρωινές καφετέριες στις οποίες συχνάζουν κυρίως τουρίστες. Οι δύο σερβιτόρες που μας φέρνουν το πρωινό μας είναι ανήσυχες: η μία δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον πεθερό της, ο οποίος την ίδια ώρα ταξιδεύει κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Η άλλη ενημερώνει τους πελάτες πως «εάν όντως γίνει κι άλλη επίθεση, το καταφύγιο είναι εκεί στο διπλανό κτίριο». Κατά βάθος πιστεύει πως «μπορεί να συμβεί, αλλά είναι μάλλον απίθανο». Ούτε αυτή, όπως σχεδόν όλοι στην πόλη, δεν διανοείται πόσο αυτή η μέρα θα συνταράξει ολόκληρη τη χώρα.
Φρικτές ειδήσεις
Οι πύραυλοι της Χαμάς κατάφεραν να πλήξουν το Τελ ΑβίβΕικόνα: Vyacheslav Tatarovsky/SNA/IMAGO Μόνο σταδιακά αντιλαμβάνεται ο κόσμος την πλήρη έκταση των τρομοκρατικών επιθέσεων. Διαρκώς έρχονται και νέες αναφορές: όλο και περισσότεροι νεκροί, όλο και περισσότεροι όμηροι, όλο και περισσότερα μέρη φέρονται να έχουν καταλάβει οι τρομοκράτες της Χαμάς.
Στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν συνεχώς πάνω από το Τελ Αβίβ. Σχεδόν κανείς δεν τολμάει να βγει από το σπίτι του από φόβο μήπως οι τρομοκράτες έχουν φτάσει στο Τελ Αβίβ.
Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ταξί, τα μπαρ και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά, μονάχα μερικά σούπερ-μάρκετ. Και η παραλία, που την προηγούμενη μέρα ήταν γεμάτη από χιλιάδες ανθρώπους, δεν έχει ψυχή. Η αστυνομία έχει αποκλείσει ολόκληρη την ακτογραμμή και κανείς δεν επιτρέπεται να μπει στη θάλασσα. Ο τρόμος εξαπλώνεται στο Τελ Αβίβ.
Η πραγματικότητα της βίας
Πολλοί εργαζόμενοι του ξενοδοχείου δεν ήρθαν στη δουλειά τους. Οι ρεσεψιονίστ, ανήσυχοι αλλά όχι ακόμη ταραγμένοι, κερνάνε τους επισκέπτες κρασί στο μπαρ της πισίνας. Ακόμα και εκεί όμως, στην ταράτσα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, η πραγματικότητα αργά ή γρήγορα σε προφταίνει.
Μέχρι να νυχτώσει το κρασί έχει ζεσταθεί και η τελευταία υπάλληλος αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα: από τις 20:00 και μετά ηχούν σειρήνες ανά 10 λεπτά και εκείνη μεταφέρει συνεχώς τους τουρίστες στο υπόγειο καταφύγιο. Πόσοι τουρίστες βρίσκονται ακόμα εκεί; Ποιοι έχουν φύγει; Έχουν ακούσει όλοι τον συναγερμό; Αν και η υπάλληλος έχει συνηθίσει τις σειρήνες και παρ’ ότι διατηρεί τον επαγγελματισμό της, ο φόβος της είναι έκδηλος.
Στο καταφύγιο η ρεσεψιονίστ προσπαθεί να βεβαιωθεί πως οι φίλοι και οι συγγενείς της είναι ασφαλείς, ενώ όλοι οι τουρίστες προσπαθούν να κλείσουν πτήσεις επιστροφής. Το ίδιο κι εμείς. Όμως περίπου το ένα τρίτο των πτήσεων ακυρώνεται, οι ιστοσελίδες κρατήσεων των αεροπορικών εταιρειών έχουν υπερφορτωθεί. Όποιος βρίσκει ταξί, πηγαίνει στο αεροδρόμιο και δοκιμάζει την τύχη του επί τόπου. Τα μεσάνυχτα καταφέρνω να κλείσω μια πτήση για την Κρήτη, με μια αεροπορική εταιρεία που δεν έχω ακούσει ποτέ.
Απόδραση από τη χώρα
Έξι ώρες αργότερα η ρεσεψιονίστ είναι ακόμα εκεί, άυπνη και εντελώς εξαντλημένη. Μας δίνει μπισκότα για πρωινό -μιας και οι καφετέριες παραμένουν κλειστές- και μας βρίσκει ακόμη και ταξί, το οποίο μοιραζόμαστε με άλλους πελάτες του ξενοδοχείου.
Στο αεροδρόμιο καταλαβαίνουμε γρήγορα πως η πτήση για την Κρήτη ακυρώθηκε. Μία άλλη πτήση προς Ντουμπάι είναι υπεράριθμη. Για πολλή ώρα πασχίζουμε μαζί με εκατοντάδες άλλους τουρίστες να κλείσουμε οποιαδήποτε πτήση, με την κατάσταση να μοιάζει απελπιστική: οι πρώτες αναχωρήσεις φαίνεται πως είναι μετά από τρεις ημέρες.
Έπειτα από μια ώρα καταφέρνω να κλείσω τα τελευταία εισιτήρια για μια πτήση προς Βουδαπέστη που αναχωρεί σε τρεις ώρες, δίχως να κοιτάξω καν την τιμή. Το κυριότερο είναι να δραπετεύσουμε.
Αυτό που με εκνεύρισε πραγματικά ήταν πως, αν και όλα τα εισιτήρια είχαν πωληθεί, περίπου το 60% των θέσεων στο αεροπλάνο είναι κενές. Προφανώς πολλοί επιβάτες δεν κατάφεραν να φτάσουν στο αεροδρόμιο ή έφυγαν με άλλη πτήση νωρίτερα. Και δεδομένου ότι μία αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους δεν προσφέρει δυνατότητα ακύρωσης ή λίστες αναμονής, ώστε να διατεθούν οι ελεύθερες θέσεις σε άλλους επιβάτες, απογειωνόμαστε με μία πτήση που, αν και ξεπούλησε όλα τα εισιτήρια, είναι σχεδόν άδεια.
Καθώς τακτοποιούμαστε στις θέσεις μας, φαντάζομαι τους ανθρώπους που εξακολουθούν να ψάχνουν απεγνωσμένα για μια πτήση αναχώρησης. Όσο για εκείνους που παραμένουν στο Τελ Αβίβ, επειδή εκεί ζουν, η στωική νοοτροπία τους πως «τίποτα κακό δεν θα συμβεί» δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα αυτές τις ημέρες.
Ο συντάκτης της DW Γιόκεν Ρόζενκραντς γνωρίζει καλά το Τελ Αβίβ, επειδή έχει συνεργαστεί με έναν Ισραηλινό δημοσιογράφο σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα για ταξιδιωτικούς προορισμούς και τη ζωή στο Βερολίνο και το Τελ Αβίβ. Έτσι, γνώρισε από κοντά την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες των κατοίκων.
Πετρέλαιο: Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή εκτοξεύει σε υψηλό 6μήνου τις τιμές
Πτώση σημείωσε το πετρέλαιο μετά το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων έξι μηνών, καθώς το Ισραήλ δήλωσε ότι τα αντίποινά του για τις επιθέσεις της Χαμάς το Σαββατοκύριακο «μόλις ξεκίνησαν», αυξάνοντας την προοπτική νέας αστάθειας στη Μέση Ανατολή.
Το West Texas Intermediate υποχώρησε κάτω από τα 86 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο 4,3% τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στις μάχες που ξεκίνησαν το Σάββατο και αναζωπύρωσαν μια σύγκρουση με ευρείες επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή.
Τα συμβόλαια του Brent με μήνα διακανονισμού τον Δεκέμβριο υποχώρησε κατά 0,5% στα 87,68 δολάρια το βαρέλι.
Η σύγκρουση έχει αυξήσει τη μεταβλητότητα του πετρελαίου, μετά από σημαντικές διακυμάνσεις τον περασμένο μήνα, καθώς οι οικονομικές ανησυχίες βάρυναν το ράλι που στηρίχθηκε από τις περικοπές της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Ενώ ο ρόλος του Ισραήλ στον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο είναι περιορισμένος, το ξέσπασμα του πολέμου που έχει ήδη προκαλέσει περισσότερους από 1.500 θανάτους απειλεί να εμπλέξει τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ιράν. Τυχόν αντίποινα κατά της Τεχεράνης, η οποία υποστηρίζει τη Χαμάς, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, έναν ζωτικό αγωγό που μεταφέρει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου αργού πετρελαίου και τον οποίο η ιρανική κυβέρνηση είχε απειλήσει στο παρελθόν να κλείσει. Το Ιράν αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι εμπλέκεται στην επίθεση.
Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει γίνει μια σημαντική πηγή επιπλέον αργού φέτος, προσφέροντας ανακούφιση στις κατά τα άλλα σφιχτές αγορές, αλλά οι πρόσθετες αμερικανικές κυρώσεις στην Τεχεράνη θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτές τις αποστολές.
«Όταν βλέπαμε συγκρούσεις Παλαιστίνης-Ισραήλ στο παρελθόν, το πριμ τιμής που είδαμε να ενσωματώνεται στις τιμές του πετρελαίου ήταν αρκετά προσωρινό» λόγω του περιορισμένου αντίκτυπου στην προσφορά, δήλωσε ο Βίβεκ Νταρ, διευθυντής έρευνας για τα μεταλλευτικά και ενεργειακά εμπορεύματα στην Commonwealth Bank of Australia, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg. Επί του παρόντος, υπάρχει ένα «πραγματικό σενάριο όπου θα υπάρξει αναστάτωση ανάλογα με το πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα κατά του Ιράν», ανέφερε.
Η σύγκρουση έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τα θεμελιώδη μεγέθη της ζήτησης και της προσφοράς, με τον ΟΠΕΚ να αυξάνει τη Δευτέρα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μέχρι τα μέσα του αιώνα.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr / ΕΡΤ / DW / ieidiseis.gr / newmoney.gr