Διεθνή

Η πρωθυπουργός Jakinda Ardern πάσχει από το “σύνδρομο του απατεώνα”

«Προσπαθώ να μετατρέψω τις αμφιβολίες για τον εαυτό μου σε κάτι θετικό», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

Parallaxi
η-πρωθυπουργός-jakinda-ardern-πάσχει-από-το-σύνδ-700086
Parallaxi
Twitter-TheWomensOrg

«Προσπαθώ να μετατρέψω τις αμφιβολίες για τον εαυτό μου σε κάτι θετικό», είπε  η Ardern μετά την αποκάλυψή της ότι πάσχει από το σύνδρομο του απατεώνα (impostor syndrome).

Η Ardern έγινε τον Οκτώβριο του 2017, η νεότερη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας. Η ηγεσία της στέφθηκε με επιτυχία το 2020 στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, με λιγότερους από 30 θανάτους στη χώρα.

Το φαινόμενο του απατεώνα (impostor syndrome), αφορά τα άτομα τα οποία παρά τα εξωτερικά αποδεικτικά στοιχεία της ικανότητάς τους, είναι πεπεισμένα ότι είναι απατεώνες και δεν αξίζουν την επιτυχία. Επίσης, έχουν την ιδέα ότι έχουν διαπρέψει στη ζωής τους λόγω τύχης και όχι λόγω του ταλέντου τους. Πρόκειται για τους ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από αδυναμία να εσωτερικεύουν τις επιτυχίες τους  και από έναν φόβο ότι θα εκτεθούν ως απάτη.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το σύνδρομο είναι συχνό μεταξύ των γυναικών που έχουν υψηλές επιδόσεις. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχει να κάνει με στοιχεία της προσωπικότητας του καθενός, όπως το άγχος, ενώ άλλοι εστιάζουν στο οικογενειακό περιβάλλον και στις συμπεριφορές. Πολλές φορές, παιδικές αναμνήσεις, όπως το αίσθημα ότι οι βαθμοί ενός παιδιού δεν είναι ποτέ αρκετά καλοί για τους γονείς, μπορεί να αφήσει ένα μακροχρόνιο αντίκτυπο.

Η Ardern πολεμά πλέον το σύνδρομο αυτό με το να δίνει προτεραιότητα στον ύπνο και στην καλή διατροφή αλλά, όπως δήλωσε, και με το να βλέπει αστυνομικές σειρές, οι οποίες βοηθούν στο να “ ηρεμήσει” το μυαλό της και να ξεχαστεί.

Θεωρεί επίσης για τον εαυτό της, πως είναι εξωστρεφής άνθρωπος, όπως και οι περισσότεροι πολιτικοί. «Κάποιοι άνθρωποι που θαυμάζω πολύ έχουν τέτοιου είδους ανασφάλειες και αυτή την ελαφριά αλλά επίμονη έλλειψη αυτοπεποίθησης…Είναι μάλλον λίγο στη φύση μας», είπε.

Παρά το γεγονός ότι από τότε που εκλέχτηκε πρωθυπουργός δεν ακολουθεί το πρόγραμμα γυμναστικής της, το οποίο περιλαμβάνει πολύ περπάτημα, έχει βρει άλλους τρόπους καταπολέμησης των ψυχικών προβλημάτων της, ένας από τους οποίους είναι ο χορός μαζί με την δυο-χρονών κόρη της, Neve, το πρωί και το βράδυ πριν τον ύπνο.

H Αrdern δήλωσε ότι, ακόμη, δεν έχει επεξεργαστεί καλά μερικές από τις τραγωδίες που συνέβησαν στη διάρκεια της θητείας της, όπως ήταν οι πυροβολισμοί στην χριστιανική εκκλησία του Whakaari τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να μην ξέρει πως να το διαχειριστεί.

Πάντως ανυπομονεί για τις διακοπές των Χριστουγέννων αλλά και για το καλοκαίρι, « που θα μπορέσει έστω για λίγο να αφήσει το κινητό της στο διπλανό δωμάτιο», όπως δήλωσε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα