Διεθνή

Πρωθυπουργός Γαλλίας: Προειδοποιεί για τους κινδύνους εξόδου της χώρας από την ΕΕ

Δεν επιθυμεί με τίποτα ένα αντίστοιχο Brexit

Parallaxi
πρωθυπουργός-γαλλίας-προειδοποιεί-γ-868002
Parallaxi

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ προειδοποίησε για τους κινδύνους εξόδου της Γαλλίας από την ΕΕ, καθώς συντριπτικά στοιχεία δείχνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ώρα που η ακροδεξιά φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις κάλπες.

«Ποιοι ήταν οι πρώτοι υποστηρικτές του Brexit; Ποιοι έδωσαν όνομα ‘στο δρόμο του Brexit’; Ποιοι έδειξαν ανοιχτά την υποστήριξή τους στον ηγέτη του στρατοπέδου του Brexit [Νάιτζελ Φάρατζ]; Το Rassemblement National!» δήλωσε ο Ατάλ σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα.

Με το RN να προηγείται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις μόλις τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Ατάλ τοποθετείται ως ο ηγέτης υπέρ της ΕΕ και πρόκειται να υπενθυμίσει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ότι το Brexit -που αποδεικνύεται οικονομική και πολιτική καταστροφή- ήταν έργο της ακροδεξιάς.

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την έξοδο από την ΕΕ, εκτός αν κάποιος έχει άλλα συμφέροντα, εκτός αν υπηρετεί μια άλλη χώρα, μια άλλη δύναμη», είπε ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός στην ομιλία του, σε έναν υπαινιγμό για τους διαρκείς δεσμούς του Rassemblement national με το Κρεμλίνο.

Να βγει η Γαλλία «από την υποτέλεια»

Λίγες ημέρες μετά την ψηφοφορία για το Brexit, τον Ιούνιο του 2016, η Μαρίν Λεπέν – υποψήφια πρόεδρος του Rassemblement National και νυν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος- είχε πανηγυρίσει για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να «βγει από τη υποτέλεια».

Το 2017, η Λεπέν είχε υποσχεθεί να ακολουθήσει το παράδειγμα των Βρετανών και να διεξάγει δημοψήφισμα για το «ανήκειν στην ΕΕ» – μια επιλογή που είχε τρομάξει ακόμη και τη σταθερή βάση των ψηφοφόρων της, φοβούμενη οικονομικό χάος. Έτσι η εν λόγω θέση αφαιρέθηκε από το μελλοντικό μανιφέστο.

Το RN «παραιτήθηκε από την αντίθεσή του», καθώς «ανησυχούσε για την κοινή γνώμη», έγραψε στη Le Monde ο Τιερί Σοπέν, ειδικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ. Αλλά μέχρι σήμερα, «[το κόμμα] υπερασπίζεται μια μορφή νομικής κυριαρχίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ‘Frexit’ de facto», σε μια μορφή παρόμοια με το διαζύγιο του Brexit, είπε.

Αυτό είναι πιο εντυπωσιακό στη μεταναστευτική πολιτική, όπου η Λεπέν και ο πρόεδρος του κόμματος Τζόρνταν Μπαρντέλα ζητούν ένα ολοκληρωμένο δημοψήφισμα.

«Το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του γαλλικού δικαίου [και η γαλλική δικαιοσύνη] το ερμηνεύει με τρόπο που απαγορεύει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών», αναφέρει το προεδρικό μανιφέστο του κόμματος 2022.

Κατηγορεί επίσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την υποτιθέμενη αδυναμία της πολιτικής της ΕΕ – ένα σημείο που συχνά προβάλλεται από τους συντηρητικούς ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου που τάσσονται υπέρ του Brexit και στοχεύουν να πιέσουν για ριζική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Όσο για τον Ερίκ Ζεμούρ, τον άλλο υποψήφιο για την προεδρία του 2022 που κρίθηκε ένοχος για την πυροδότηση φυλετικών εντάσεων, ο ίδιος τάσσεται ανοιχτά υπέρ του Brexit. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα δημοσίευσε ένα βίντεο με τον ίδιο να χαιρετά θερμά τον Νάιτζελ Φάρατζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σοβαρός για τα οικονομικά

Εν τω μεταξύ, δεν φαίνεται να έχει σημασία αν το μοναδικό μέχρι σήμερα παράδειγμα μιας χώρας που αποχωρεί από την ΕΕ σημαίνει υψηλό οικονομικό και πολιτικό κόστος.

«Κανείς που ασχολείται πραγματικά σοβαρά με τα οικονομικά δεν μπορεί να πει ότι δεν υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου [μετά το Brexit]», δήλωσε στο Euractiv ο Τζον Σπρίνγκφορντ, συνεργάτης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης (CER).

Ενδεικτικά αναφέρει την υποτίμηση της λίρας λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία, την επιβράδυνση του ΑΕΠ από το 2017 και μετά, την πτώση των καθαρών αριθμών μετανάστευσης από την ΕΕ από το 2018 και το πλήγμα στις εισαγωγές από την ΕΕ μετά την αποχώρηση της χώρας από την ενιαία αγορά από το 2019.

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Aston διαπίστωσε επίσης ότι έως και το 42% των βρετανικών προϊόντων που εξάγονται στην ΕΕ εξαφανίστηκαν από τα ράφια των καταστημάτων της ΕΕ κατά τους 15 μήνες μετά τον Ιανουάριο του 2021.

Παράλληλα, οι μισοί Βρετανοί πιστεύουν ότι το Brexit είχε αρνητικό αντίκτυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο γενικά, ενώ μόνο το ένα τέταρτο πιστεύει ότι έκανε καλό στη χώρα, ανέφερε ο Guardian τον Δεκέμβριο.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinium διαπίστωσε ότι το 55% πίστευε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ ήταν κακή ιδέα, έναντι 33% που ήταν υπέρ , ποσοστό που ήταν σχεδόν στο 43% τον Φεβρουάριο του 2020.

Τελικά, είναι απίθανο το RN να προχωρήσει ποτέ σε πλήρη έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, δήλωσε ο Σπρίνγκφορντ του CER. Αντ’ αυτού, είναι πιθανό να ακολουθήσει την «οδό Βίκτορ Όρμπαν- δηλαδή, να παραμείνει στην ΕΕ επειδή το κόστος της αποχώρησης είναι πολύ μεγάλο, αλλά να αυξήσει τις μάχες κατά του δικαίου της ΕΕ και να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων της ΕΕ».

Οι ημέρες του «Frexit» του RN δεν έχουν τελειώσει, δήλωσε η πρόεδρος της Renew Europe, Βαλερί Χαγιέρ στο Euractiv. «Εδώ είναι που σε οδηγούν τα λαϊκιστικά ψέματα», είπε, χρησιμοποιώντας το Brexit ως παράδειγμα για το τι συμβαίνει όταν τα ευρωπαϊκά έθνη δίνουν το πράσινο φως στην ακροδεξιά. «Έτσι μοιάζει η έξοδος από την ΕΕ και η επιθυμία να αποδυναμωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Αυτό μπορεί να είναι το νέο επιχείρημα της κυβέρνησης για να αρπάξει τους ψηφοφόρους του RN, μόλις τέσσερις μήνες πριν από την ώρα της κάλπης.

Πηγή: euractiv/Μαριάνθη Πελεκανάκη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα