Ψηφιακό blackout της Microsoft: Επιχειρήσεις και υπηρεσίες ανακάμπτουν σταδιακά σε όλο τον κόσμο

Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, τα νοσοκομεία και οι αεροπορικές εταιρείες επλήγησαν περισσότερο - Η δήλωση των Crowdstrike και Microsoft.

Parallaxi
ψηφιακό-blackout-της-microsoft-επιχειρήσεις-και-υπηρ-1190805
Parallaxi

Οι επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο ανακάμπτουν σιγά-σιγά μετά τη μαζική διακοπή που, την Παρασκευή (19/7), επηρέασε τα συστήματα υπολογιστών της Microsoft για ώρες σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.

Έτσι, λοιπόν, όπως αναφέρει το BBC, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, τα νοσοκομεία και οι αεροπορικές εταιρείες επλήγησαν περισσότερο, αφού η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike εξέδωσε μια ελαττωματική ενημερωμένη έκδοση λογισμικού που επηρέασε τα Microsoft Windows.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Crowdstrike ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση και δήλωσε ότι εκδόθηκε διόρθωση, αλλά παραδέχτηκε ότι μπορεί να χρειαστεί «αρκετός χρόνος» μέχρι να λειτουργήσουν ξανά όλα τα συστήματα. Ενώ ορισμένες αεροπορικές υπηρεσίες αρχίζουν να επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς μετά την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων, οι αερομεταφορείς αναμένουν ότι ορισμένες καθυστερήσεις και ακυρώσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (20-21/7).

Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις και χαμένες παραγγελίες που μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να επιλυθούν. Οι υπηρεσίες υγείας στη Βρετανία, στο Ισραήλ και στη Γερμανία αντιμετώπισαν, επίσης, προβλήματα, με ορισμένες λειτουργίες να ακυρώνονται. Το παγκόσμιο χάος προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την ευπάθεια των διασυνδεδεμένων τεχνολογιών του κόσμου και την έκταση στην οποία ένα και μόνο σφάλμα λογισμικού θα μπορούσε να έχει τόσο εκτεταμένες επιπτώσεις.

Παγκόσμιο χάος από το πρόβλημα στα Windows

Το πρόβλημα άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης (18/7), επηρεάζοντας τους χρήστες των Windows που εκτελούσαν το λογισμικό κυβερνοασφάλειας CrowdStrike Falcon, σύμφωνα με τη Microsoft, αν και η πλήρης έκταση του προβλήματος έγινε σαφής μόλις το πρωί της Παρασκευής (19/7).

Ωστόσο, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (19/7) τα προβλήματα υποχώρησαν σε πολλά μέρη του πλανήτη, με πολλά αεροδρόμια να δηλώνουν ότι ενώ υπήρχαν ακόμη προβλήματα με τα συστήματα check-in και πληρωμών, οι περισσότερες πτήσεις εκτελούνταν. Το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ επανήλθε σε κανονική λειτουργία, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Εν τω μεταξύ, η JP Morgan Chase, η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι εργάζεται για την αποκατάσταση της λειτουργίας των μηχανημάτων ΑΤΜ.

Η δήλωση των Crowdstrike και Microsoft

Ο διευθύνων σύμβουλος της Crowdstrike, Τζορτζ Κουρτς, δήλωσε στο X ότι βρέθηκε ελάττωμα «σε μια ενιαία ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για Windows hosts» και, μιλώντας στο NBC, τόνισε: «Λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που προκαλέσαμε στους πελάτες, στους ταξιδιώτες, σε οποιονδήποτε επηρεάστηκε από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας μας. Πολλοί από τους πελάτες κάνουν επανεκκίνηση του συστήματος και επανέρχεται και θα είναι λειτουργικό. Θα μπορούσε να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για ορισμένα συστήματα που απλά αυτόματα δεν θα ανακάμψουν, αλλά είναι η αποστολή μας να διασφαλίσουμε ότι κάθε πελάτης θα ανακάμψει πλήρως».

Η Microsoft δήλωσε, επίσης, ότι μπορεί να απαιτηθούν αρκετές επανεκκινήσεις, με ορισμένους χρήστες να αναφέρουν ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 15 μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα. Επίσης, οι ειδικοί τεχνολογίας λένε ότι η διόρθωση της Crowdstrike θα πρέπει να εφαρμοστεί ξεχωριστά σε κάθε συσκευή που επηρεάζεται.

Πιθανόν τώρα να εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την επιρροή της Crowdstrike ως ένας από τους μεγαλύτερους φορείς στην αγορά κυβερνοασφάλειας. Οι μετοχές της Crowdstrike, πάντως, υποχώρησαν κατά περίπου 12% την Παρασκευή (19/7), εις βάρος των ανταγωνιστών της, SentinelOne και Palo Alto Networks.

Πηγή: ieidiseis.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα