Διεθνή

Πυρηνικός ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από Β. Κορέα χθες;

Ο νέος ICBM που δοκιμάστηκε χθες μπορεί να φέρει μια «μεγάλη πυρηνική κεφαλή»

Κύα Τζήμου
πυρηνικός-ο-βαλλιστικός-πύραυλος-που-210940
Κύα Τζήμου

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συμπέρανε ότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε χθες μια δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), δήλωσε μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, εξέλιξη που αποτελεί μείζον ορόσημο για το πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Αρχικά, ο αμερικανός στρατός είχε εκτιμήσει ότι ο πύραυλος αυτός είχε μέσο βεληνεκές.

Ωστόσο δύο αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι έπειτα από εξέταση των δεδομένων, το Πεντάγωνο έκλινε στο ότι επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο δύο σταδίων.

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος στη δοκιμή του οποίου προχώρησε χθες η Βόρεια Κορέα είναι ικανός να φέρει μια «μεγάλη πυρηνική κεφαλή», διαβεβαίωσε σήμερα το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν για την ημέρα της εθνικής τους εορτής, μπορεί να πλήξει την Αλάσκα, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς.

Η απόκτηση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου χαρακτηρίζεται ορόσημο για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το οποίο έχει ήδη διεξαγάγει πέντε πυρηνικές δοκιμές και διαθέτει ένα μικρό οπλοστάσιο ατομικών όπλων.

Μένει ωστόσο να φανεί αν η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παραγάγει μια μικρού μεγέθους πυρηνική κεφαλή και να την προσαρμόσει σε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και να αποκτήσει την τεχνολογία που θα εγγυάται ότι θα μπορεί να κάνει επιτυχή επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.

Το KCNA ανέφερε ότι η χθεσινή εκτόξευση ήταν επιτυχής όσον αφορά «όλες τις τεχνολογικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων της αντοχής στη θερμότητα και τη δομική σταθερότητα του κώνου της κεφαλής», κάτι που είναι απαραίτητο για την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα του πυραύλου άθικτου. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κεφαλή αποτελείτο από ανθρακοΐνες.

Υπό «δύσκολες συνθήκες, που σημαίνει θερμότητα χιλιάδων βαθμών, πιέσεις και δονήσεις, η θερμοκρασία στο εσωτερικό της κεφαλής παρέμεινε σταθερή, μεταξύ των 25 και των 45 βαθμών Κελσίου», ανέφερε το πρακτορείο. Ο πύραυλος διέγραψε μια «τέλεια» τροχιά και «έπληξε τον στόχο του με ακρίβεια», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να «δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας και αγνοούν τις προειδοποιήσεις μας», σύμφωνα με δηλώσεις που το KCNA απέδωσε στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν χρησιμοποιώντας πλάγιο λόγο. Η σύγκρουση ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον πλέον εισέρχεται στην «τελική της φάση», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο Κιμ έκρινε επίσης ότι η επιτυχής δοκιμή του πυραύλου ολοκληρώνει τις δυνατότητες του στρατηγικού οπλοστασίου της χώρας, που πλέον συμπεριλαμβάνει ατομικά όπλα, βόμβες υδρογόνου και ICBM, ενώ διεμήνυσε ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ την απεμπόληση αυτού του οπλοστασίου ωσότου η Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την εχθρική πολιτική της έναντι της Πιονγκγιάνγκ, όπως μετέδωσε το KCNA.

 H απάντηση της Γερμανίας

Η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να διακόψει αμέσως και πλήρως όλες τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, τόνισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά τη νέα εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα πάψει να καλεί τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να συμμορφωθεί προς τις συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό συμπεριλαμβάνει τον πλήρη και άμεσο τερματισμό των δοκιμών πυρηνικών όπλων και των εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και προγραμμάτων που συνδέονται με αυτές», ανέφερε ο Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι με δεδομένο τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας ότι προχώρησε στη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, εγείρεται μια «ποιοτικά διαφορετική απειλή για τη (διεθνή) ειρήνη και σταθερότητα από τη Βόρεια Κορέα».

«Η Γερμανία, μαζί με τους εταίρους της, θα επιμείνει οι κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος στην Πιονγκγιάνγκ να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα και με συνέπεια. Η Βόρεια Κορέα πρέπει αμέσως να στραφεί στη διεθνή κοινότητα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ.

Πηγη΄: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα