Πυρκαγιά στον νότιο Λίβανο – Κατηγορούν το Ισραήλ ότι έριξε βόμβες φωσφόρου

Πενήντα όμηροι σκοτώθηκαν στη Γάζα από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Parallaxi
πυρκαγιά-στον-νότιο-λίβανο-κατηγορο-1072434
Parallaxi

Στρατιώτες και εθελοντές προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο μια μεγάλη πυρκαγιά που προκλήθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε ένα μεθοριακό χωριό στον νότιο Λίβανο, όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.

«Η φωτιά έφτασε στα όρια του Άλμα αλ Σάαμπ μετά τα μεσάνυχτα και πλησιάζει στα σπίτια», είπε ο δήμαρχος του χωριού, Ζαν Γαφάρι.

Μέλη της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), ο στρατός του Λιβάνου και η Πολιτική Άμυνα, με τη βοήθεια εθελοντών, προσπαθούν ακόμη να κατασβήσουν τη φωτιά που ξεκίνησε από μια δασώδη περιοχή ανάμεσα στα χωριά Άλμα αλ Σάαμπ και Νακούρα. Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τις φλόγες να περικυκλώνουν πολλά σπίτια, αφού κατέκαψαν τους ελαιώνες της περιοχής.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο «εξουδετέρωσε πέντε τρομοκρατικούς πυρήνες της Χεζμπολάχ που επιχείρησαν να βάλουν» εναντίον του Ισραήλ και το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι έθεσε στο στόχαστρό του στόχους στον νότιο Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση ενός πυραύλου εδάφους-αέρος.

Σχεδόν το 70% των κατοίκων του Άλμα αλ Σάαμπ έχει φύγει από το χωριό από την ημέρα που ξεκίνησαν οι αψιμαχίες στα σύνορα, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Ο Αμπάς Αουάντα, ο δήμαρχος της πόλης Νακούρα, κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έριξε «βόμβες φωσφόρου που προκάλεσαν την πυρκαγιά», η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ανέμων.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί «βόμβες φωσφόρου» εναντίον της χώρας του.

Το Ισραήλ έχει διαψεύσει πολλές φορές ότι χρησιμοποιεί τέτοιες βόμβες.

Ισραηλινός στρατός: Η Χαμάς «συσσωρεύει» καύσιμα στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Πέτερ Λέρνερ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «συσσωρεύει» καύσιμα στη Γάζα, την ώρα που οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν έκκληση να περάσουν βυτιοφόρα από το πέρασμα στη Ράφα για τις ανάγκες των νοσοκομείων και όχι μόνο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι IDF ενεργούν με βάση «τη διάκριση μεταξύ αμάχων και τρομοκρατών, τη στρατιωτική αναγκαιότητα για την εξάλειψη κάθε απειλής και την αναλογικότητα», κάτι που όμως αμφισβητείται ακόμη και από τους συμμάχους του Ισραήλ μετά τους ανελέητους βομβαρδισμούς των τελευταίων 20 ημερών.

IDF: Σκοτώσαμε τον αναπληρωτή επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Χαμάς Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σε κοινή επιχείρηση με τη Σιν Μπετ σκότωσαν τον Σάντι Μπαρούντ, αναπληρωτή επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Χαμάς.

Σύμφωνα με τις IDF, o Μπαρούντ θεωρείται ως ένας από τους βασικούς σχεδιαστές της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Μπαρούντ επιβεβαιώνεται ότι σκοτώθηκε μετά από αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα σήμερα.

Καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων

Σχεδόν το 70% των κατοίκων του Άλμα αλ Σάαμπ έχει φύγει από το χωριό από την ημέρα που ξεκίνησαν οι αψιμαχίες στα σύνορα, σύμφωνα με τον δήμαρχο του χωριού Ζαν Γαφάρι.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

Από τις συγκρούσεις αυτές έχουν σκοτωθεί 57 άνθρωποι από τη λιβανέζικη πλευρά: τέσσερις άμαχοι, 44 μαχητές της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ και εννέα μέλη οργανώσεων που συνεργάζονται μαζί της.

Από την πλευρά του Ισραήλ οι νεκροί είναι 4.

Χαμάς: Περίπου 50 όμηροι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Οι όμηροι που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των ισραηλινών πληγμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα είναι «περίπου 50», δήλωσε σήμερα ο Άμπου Ομπέιντα, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Ο Ομπέιντα έκανε αυτήν την ανακοίνωση στον λογαριασμό της οργάνωσης στο Telegram, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η Γάζα καλεί την Αίγυπτο να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα λόγω «υγειονομικής καταστροφής»

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας προειδοποίησε για μια «υγειονομική καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας και δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «εσκεμμένα» συντηρούν την κατάρρευση των νοσοκομείων σε όλο τον θύλακα.

«Προειδοποιούμε για υγειονομική καταστροφή ως αποτέλεσμα της μετατροπής των νοσοκομείων σε καταφύγια, που στεγάζουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους σε ανθυγιεινές συνθήκες, που έχουν προκαλέσει την εξάπλωση επιδημιών και μολυσματικών ασθενειών», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Κάλεσε «όλα τα μέρη» να υιοθετήσουν άμεσα μέτρα για να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και προέτρεψε τη γειτονική Αίγυπτο – η οποία διατηρεί τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Γάζα τα τελευταία 18 χρόνια – να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα ώστε να μεταφερθεί ιατρική βοήθεια και καύσιμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απαιτεί «ανεμπόδιστη πρόσβαση» για να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα.

«Η ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση στη Γάζα έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις», δήλωσε ο Δρ Ahmed Al-Mandhari, περιφερειακός διευθυντής του οργανισμού για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Κάθε στιγμή που περνάει θέτει αμέτρητες ζωές σε κίνδυνο. Ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί περαιτέρω εμπόδια στην αποστολή μας να σώσουμε όσους κινδυνεύουν», πρόσθεσε.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων στα νότια σύνορα του Λιβάνου. Από τις συγκρούσεις αυτές έχουν σκοτωθεί 57 άνθρωποι από τη λιβανέζικη πλευρά: τέσσερις άμαχοι, 44 μαχητές της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ και εννέα μέλη οργανώσεων που συνεργάζονται μαζί της.

Από την πλευρά του Ισραήλ οι νεκροί είναι 4.

Οι βόμβες φωσφόρου είναι εμπρηστικά όπλα και η χρήση τους εναντίον αμάχων απαγορεύεται, όχι όμως και εναντίον στρατιωτικών στόχων. Στις 12 Οκτωβρίου η οργάνωση Human Rights Watch προειδοποίησε ότι «η χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου εκ μέρους του Ισραήλ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα και τον Λίβανο εκθέτει τους αμάχους σε κίνδυνο σοβαρών τραυμάτων μακροπρόθεσμα».

Μητσοτάκης σε Αμπάς: Νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού η Παλαιστινιακή Αρχή – Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas, είχε ο πρωθυπουργός,Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη σταθερής ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ενώ επανέλαβε το μήνυμα που απηύθυνε και στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο για την καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, εξάλλου, την ευκαιρία να υπογραμμίσει εκ νέου τη θέση της Ελλάδας ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ.Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή και τόνισε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση δύο κρατών.

Επανέλαβε, τέλος, ότι μόνο μια πολιτική λύση σε αυτή τη βάση μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Έρχονται «επιπλέον στάδια» του πολέμου κατά της Χαμάς – «Ή εμείς ή αυτοί»

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ υποσχέθηκε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ θα κερδίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, και θα επιστρέψει στα σπίτια τους τους περισσότερους από 200 ομήρους που κρατά η τρομοκρατική ομάδα.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος για το σπίτι μας και θα τον κερδίσουμε. Είναι εμείς ή αυτοί», ξεκαθάρισε. «Βρισκόμαστε σε καθοριστικές στιγμές. Αυτός είναι ένας πόλεμος εναντίον μικρών παιδιών, γυναικών και επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο» διεμήνυσε ο Ισραηλινός υπουργός.

«Είδα στρατιώτες να πέφτουν στη μάχη, και διοικητές μεραρχιών να ηγούνται των μαχών», δήλωσε ο Γκάλαντ, αναφερόμενος στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και τις μάχες με τη Χαμάς τις επόμενες ημέρες. «Θα έρθουν και επιπλέον στάδια στον πόλεμο, τα προετοιμάζουμε και θα τα πραγματοποιήσουμε. Είμαι αποφασισμένος να μας φέρω τη νίκη», επισήμανε.

Ο Γκάλαντ ξεκαθάρισε ότι η προγραμματισμένη χερσαία επίθεση θα πραγματοποιηθεί σύντομα, «όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες». «Το Ισραήλ χτυπά στόχους της Χαμάς «από τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα. Χτυπά αποθήκες, σήραγγες και φυλάκια».

«Ο πόλεμος είναι ακριβής, θανατηφόρος και ισχυρός. Ξέρω ότι είναι καθήκον μας να κερδίσουμε τον πόλεμο. Είναι καθήκον μου ως υπουργός Άμυνας να ηγούμαι ώστε να κερδίσουμε τις μάχες και οι πολίτες να μπορούν να ζήσουν εδώ ειρηνικά», συνέχισε, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Ένα άλλο πράγμα συνέβη σε αυτήν την εκστρατεία που δεν έχουμε ξαναδεί. Έχουμε πάνω από 200 αιχμαλώτους και αγνοούμενους και χάσαμε περίπου 1.400 στρατιώτες και πολίτες στη μάχη».

«Ως πατέρας, παππούς και γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος, καταλαβαίνω και είμαι βαθιά λυπημένος για το πολύ βαρύ τίμημα των πεσόντων στη μάχη. Είμαι αποφασισμένος να καταβάλω κάθε προσπάθεια για να επιστρέψω τους ομήρους στις οικογένειές τους, αυτό είναι το ύψιστο καθήκον μου», σημείωσε. «Αυτό που θα συμβεί στα επόμενα 75 χρόνια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία αυτού του πολέμου» υπογράμμισε.

Ισραήλ: 54 Ταϊλανδοί κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς

Πενήντα τέσσερις υπήκοοι της Ταϊλάνδης είναι μεταξύ των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι όμηροι συνολικά είναι πάνω από 200.

Σχεδόν όλοι οι Ταϊλανδοί υπήκοοι θεωρείται ότι ήταν εργάτες γης που απασχολούνταν στις γεωργικές κοινότητες που σήκωσαν το κύριο βάρος των επιθέσεων που εξαπέλυσε η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Σύνοδος Κορυφής: Διχασμένα τα κράτη – μέλη για τη Λωρίδα της Γάζας και την επικείμενη εισβολή του Ισραήλ

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τα όσα εκτυλίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Ζόζεπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ανέφερε ότι το μπλοκ θα πιέσει για μια παύση των μαχών ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλα τα κράτη – μέλη αυτή τη θέση, μεταδίδει το CNN.

Ενώ όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η βοήθεια πρέπει να επιτραπεί στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, υπάρχουν δισταγμοί από ορισμένα να υποστηρίξουν την προτεινόμενη εκεχειρία, επειδή φοβούνται ότι περιορίζει την ικανότητα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων.

*Με πληροφορίες από ΟΤ, in.gr, ΕΘΝΟΣ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα