Qatargate: Πώς μοιράστηκαν ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι τα χρήματα
Όλα όσα αποκαλύπτει η Le Soir για το Qatargate.
Νέες λεπτομέρειες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, το Σάββατο (25/02), όσον αφορά στο λεγόμενο «Qatargate», καθώς ο Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να αποκάλυψε στις βελγικές ότι η Εύα Καϊλή πήρε 250.000 ευρώ από το Κατάρ για την εκλογική της καμπάνια του 2019.
Επίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βελγικής «Le Soir», ο Αντόνιο Παντσέρι και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι έκαναν συμφωνία με έναν αξιωματούχο του Κατάρ, τον Δρ. Αλι Μπιν Σαμικ Αλ Μαρί, τότε πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
O Αντόνιο Παντσέρι τοποθετεί τη «γέννηση» αυτής της επιχειρηματικής σχέσης το 2018. Τότε ήταν πρόεδρος της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα (DROI) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Ο Αλ Μαρί αποφάσισε να με συναντήσει», είπε
Οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια ο πρώην Ιταλός Ευρωβουλευτής και ο βοηθός του Φραντσέσκο Τζιόρτζι έλαβαν πρόσκληση για τη Ντόχα την άνοιξη του ίδιου έτους.
«Στο τέλος αυτής της επίσκεψης αποφασίσαμε να υπογράψουμε μια συμφωνία εργασίας μεταξύ της υποεπιτροπής DROI και της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ», λεει ο Παντσέρι.
Η εφημερίδα Soir σημειώνει πως με τον μελλοντικό και νυν υπουργό Εργασίας του εμιράτου του φυσικού αερίου (Κατάρ), μιλούν πολύ γρήγορα για πολλά λεφτά. «Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και εγώ είχαμε συμφωνήσει να κάνουμε κάποια δουλειά lobbying. Αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί 1 εκατομμύριο ευρώ το 2018 και το 2019 και 250.000 ευρώ το κεφάλι και για κάθε χρόνο, από το 2020 έως το 2024», υποστηρίζει ο Παντσέρι. Στην αρχή 60/40 με τον Τζόρτζι. «Και μετά 50/50. »
«Ποτέ δεν μου άρεσαν τα μετρητά»
Αυτό το ποσό δεν καταβλήθηκε απευθείας. Όχι πριν από τα «μέσα του 2019», σημειώνει το άρθρο. Διότι ο απερχόμενος ευρωβουλευτής γνώρίζε ότι μάλλον δεν θα ήταν υποψήφιος για τέταρτη θητεία.
«Ήθελα να κάνω κάποιο λόμπι μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής μου δραστηριότητας. Ποτέ δεν μου άρεσαν τα μετρητά, μιλάω μόνο για τον εαυτό μου, όχι για τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι », είπε ο Αντόνιο Παντσέρι.
Η μεγάλη ιδέα του Παντσέρι ήταν η εξής: Να δημιουργηθεί μια νόμιμη επιχείρηση. Αυτή θα ονομαζόταν Equality.
Η λογίστρια Μόνικα Μπελίνι ήταν απασχολημένη με το διοικητικό κομμάτι. Αυτό, άλλωστε, την οδήγησε πρόσφατα στη σύλληψή της στην Ιταλία. Το Κατάρ θα του παρείχε κεφάλαια μέσω μιας τουρκικής εταιρείας. Αλλά η οργάνωση χρειάζεται χρόνο για να συσταθεί. Ο Παντσέρι είπε στην αστυνομία ότι ο Τούρκος εταίρος δεν τους ενέπνευσε εμπιστοσύνη.
Το Κατάρ θα έδινε ακόμα 250.000 ευρώ στην Equality μέσω Τουρκίας, προτού αναστείλει την λειτουργία της κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.
Αυτή η έναρξη της επίπονης συνεργασίας δεν εμποδίζει τους Παντσέρι και Τζιόρτζι και τον αξιωματούχο του Κατάρ να βλέπονται τακτικά, κάθε φορά παρουσία του δεξιού χεριού του Αλ Μάρι με το παρατσούκλι ο «Αλγερινός».
Αντικείμενο των συζητήσεων, οι ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Ο Πάντζερι τους ανακοινώνει μια μέρα ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές.
«Για αυτόν τον λόγο, για να δημιουργηθεί το λόμπι, ήταν απαραίτητο να στοιχηματίσουμε στους βουλευτές που σίγουρα θα εκλεγούν. Είχα δώσει δύο ονόματα στους Καταριανούς: Αντρέα Κοζολίνο και Λάρα Κόμι. Και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι μίλησε για τη σύντροφό του Εύα Καϊλή.»
Ο Αντόνιο Παντσέρι είπε στους αστυνομικούς: «Αυτοί ήταν ευροβουλευτές που χρειάζονταν χρήματα για την εκστρατεία τους».
Ο Παντσέρι συναντήθηκε στη Ντόχα με τους Καταριανούς τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019 – έχει αμφιβολίες για την παρουσία της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, αλλά είναι βέβαιο ότι συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία.
«Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος αυτής της συνάντησης, οι Καταριανοοί αποφάσισαν να διαθέσουν χρήματα για τις προεκλογικές εκστρατείες των τριών (Καϊλή, Κοζολίνο και Κόμι, 250.000 ευρώ έκαστος», λέει ο Παντσέρι.
Οι δικηγόροι της κας Καϊλή και του κ. Κοζολίνο δεν ήθελαν να σχολιάσουν αυτή τη νέα μαρτυρία του Αντόνιο Παντσέρι, η Λάρα Κόμι και ο δικηγόρος της διαψεύδουν όλες τις κατηγορίες του και αρνούνται οποιοδήποτε ταξίδι στη Ντόχα την άνοιξη του 2019 .
Η μεγάλη διανομή
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παντσέρι, το Κατάρ τήρησε την υπόσχεσή του. «Τα χρήματα έφτασαν στο σπίτι του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, στη rue de la Tulipe, 1.250.000 ευρώ σε μετρητά»
«Πρέπει να πω ότι υπήρχαν επίσης 250.000 για εμένα και τον Φραντσέσκο Τζορτζί στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Ο Φραντσέσκο Τζορτζι μοίρασε αυτά τα χρήματα σε όλους, συμπεριλαμβανομένου και εμένα. Το έδωσε στην Καϊλή και τον Κοζολίνο…»
Για τη Λάρα Κόμι, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα ισχυρίζεται ο Παντσέρι ως προς την πιθανή παράδοση των μετρητών. Η Κόμι αρνείται επισήμως οποιαδήποτε χρηματοδότηση αυτού του είδους.
Ο Παντσέρι αυτοενοχοποιείται διευκρινίζοντας στους ανακριτές ότι έλαβε ακόμα άλλα 115.000 ευρώ μετρητά στο Μιλάνο, την άνοιξη του 2021, από τη Ντόχα. Το δώρο ήταν «σε πλαστική σακούλα».
Το δεύτερο μεγάλο έμβασμα χρημάτων συνδέθηκε με Παντσέρι για τον δεύτερο υποτιθέμενο στόχο των Κατάρ: να αγοράσουν την υπακοή των συνδικάτων, σε μια χώρα όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων παραβιάζονται.
Σύμφωνα με τον Παντσέρι, τον Ιούνιο του 2018 η ομάδα του Δρ. Αλ Μάρι έβαλε στο στόχαστρο τη Σουζάνα Καμούσο, υποψήφια Ιταλίδα για τη γενική γραμματεία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC).
Ο Λούκα Βισεντίνι, ο γενικός γραμματέας που εξελέγη τον Νοέμβριο του 2022, παραδέχτηκε ότι έλαβε 50.000 ευρώ μετρητά από τα χέρια του Παντσέρι.
Η Le Soir αποκαλύπτει ότι ο Παντσέρι θα λάμβανε 600. 000 ευρώ σε μετρητά από τον «αλγερινό» για να βοηθήσει διάφορα συνδικάτα από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής να λάβουν τις εισφορές τους προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν.
Τέλος, η βοηθός της Σουζάνα Καμούσο φέρεται να είπε ότι χρειαζόταν μόνο 50.000 ευρώ.
«Δεν το είπα στον Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Μοιράσαμε 25.000 ο καθένας. Μου έμειναν λοιπόν 500.000 που κράτησα στο σπίτι.»
Αυτά είναι τα χρήματα που θα βρεθούν στο σπίτι του κατά την έρευνα της 9ης Δεκεμβρίου.
«Το 2018, όταν ήμουν υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της ITUC, επικοινώνησε μαζί μου ο κ. Παντσέρι, ο οποίος μου παρουσίασε τον εκπρόσωπο μιας ΜΚΟ που είπε ότι ασχολείται με τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ», είπε η κυρία Καμούσο.