Διεθνή

Ράφα: Ύστατη προσπάθεια για την αποτροπή ισραηλινής επιδρομής

«Εμποδίστε τη σφαγή» διαμηνύουν στις ΗΠΑ οι Παλαιστίνιοι

Parallaxi
ράφα-ύστατη-προσπάθεια-για-την-αποτρο-1091010
Parallaxi

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για περίπου 30 λεπτά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ιστότοπος Axios.

Επί τάπητος τέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και παλαιστίνιων κρατουμένων και οι προετοιμασίες του Ισραήλ για χερσαία εισβολή στη Ράφα, όπως δήλωσαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Σχετικά με την χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, ο Μπάιντεν φέρεται να επανέλαβε στον Νετανιάχου να μην προχωρήσει.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε να ανοίξει ξανά το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, το οποίο έκλεισε την Κυριακή μετά από επίθεση της Χαμάς σε κοντινό φυλάκιο που σκότωσε τέσσερις στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ για να συναντηθεί με τον Νετανιάχου και την πολεμική ηγεσία, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια επιχείρηση στη Ράφα, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιχειρήσει να αποτρέψει εδώ και μήνες.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν συνοικίες στο ανατολικό τμήμα της Ράφας, προειδοποιώντας πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για τη διεξαγωγή εκεί μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την εισβολή στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κάλεσε το πρωί τους κατοίκους πολλών συνοικιών αυτής της πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να τις εκκενώσουν.

«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να παρέμβει για να εμποδίσει αυτές τις σφαγές, για τις οποίες προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες», αναφέρει η παλαιστινιακή προεδρία, όπως μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, διευκρινίζοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εντείνει τις «εντατικές» συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της σε αυτό το θέμα.

Νωρίτερα, η Χαμάς ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ράφας δεν θα ισοδυναμεί με «περίπατο» για τις ισραηλινές δυνάμεις και επισήμανε ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους εκεί.

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της Χαμάς Ιζάτ αλ Ρασίκ δήλωσε σήμερα πως οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην πόλη της Ράφας, στη νότια Γάζα, θα θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα έναν νέο απολογισμό 34.735 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης την 7η Οκτωβρίου.

Το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του υπουργείου που έκανε λόγο για 78.108 τραυματίες κατά τους σχεδόν επτά μήνες πολέμου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα