Ραγδαία κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Γάζα

Για 700 νεκρούς μιλούν οι Παλαιστίνιοι.

Parallaxi
ραγδαία-κλιμάκωση-των-εχθροπραξιών-σ-1089866
Parallaxi

Μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία, ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τον πόλεμο με πλήγματα σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και εκατοντάδες νεκρούς.

Κι ενώ εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για την προστασία των αμάχων, το Ισραήλ ζητά την εκκένωση περιοχών της Χαν Γιούνις στο νότο, μέσα από συγκεκριμένες ασφαλείς περιοχές, οι οποίες αποτυπώνονται σε χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο φτάνουν τους 700.

Το Ισραήλ εντείνει το σφυροκόπημα σε όλη τη Γάζα. Η παλαιστινιακή πλευρά κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς τις τελευταίες ώρες από αεροπορικά πλήγματα στη Ράφα και κοντά στη Χαν Γιουνίς στα νότια, καθώς και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στα κεντρικά. Στο βόρειο τμήμα, επλήγησαν τουλάχιστον 50 σπίτια, σε πολλά από τα οποία, ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι βρήκε αποθήκες πυρομαχικών και όπλων με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα. Ενώ με ένα δεύτερο βίντεο δείχνει είσοδο σε φερόμενη σήραγγα της Χαμάς 15 μόλις μέτρα από σχολείο στη νότια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιδρομές του στη Δυτική Όχθη, αυτή τη φορά σε προσφυγικό καταυλισμό βόρεια της Ιεριχούς ενώ αναφέρθηκαν και αιματηρές συμπλοκές μεταξύ εποίκων και Παλαιστινίων.

Με μπαράζ ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ απάντησε η Χαμάς, από τους οποίες σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες. Ενώ σε νέο δικό της βίντεο, που φέρεται να είναι από τη βόρεια Γάζα αποτυπώνονται χτυπήματα μαχητών της εναντίον ισραηλινών στόχων.

Ο Ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους αμάχους να εγκαταλείψουν συγκεκριμένες γειτονιές στο Χαν Γιούνις, στη Νότια Γάζα μέσα από καθορισμένες ασφαλείς -όπως τις χαρακτηρίζει- περιοχές που καταγράφονται σε χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στην Πόλη της Γάζας, οι εικόνες από το Associated Press δείχνουν το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής… όπως αποτυπώνεται στην εικόνα ενός μικρού παιδιού που μόλις έχασε τον αδερφό του.

«Που είναι η μητέρα μου;» ρωτά και του απαντούν «μην ανησυχείς, δεν θα τον θάψουμε προτού τον αποχαιρετήσει η μητέρα σου…»

Οι εικόνες αυτές που κάνουν το γύρο του κόσμου εντείνουν τις πιέσεις προς το Ισραήλ για την προστασία των αμάχων. Τόσο η Κάμαλα Χάρις, όσο και ο Λόιντ Όστιν προειδοποίησαν .

«Όσο το Ισραήλ υπερασπίζεται τον εαυτό του, σημασία έχει ο τρόπος. Οι ΗΠΑ είναι σαφείς. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν» τόνισε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το μάθημα είναι ότι μπορείς να κερδίσεις στον αστικό πόλεμο μόνο προστατεύοντας τους αμάχους. Σε αυτό το είδος της μάχης, το κέντρο βάρους είναι ο άμαχος πληθυσμός. Και αν τον σπρώξεις στην αγκαλιά του εχθρού, αντικαθιστάς μια τακτική νίκη με μια στρατηγική ήττα» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Στη Ντόχα έσπευσε ο Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο να επιτευχθεί νέα κατάπαυση του πυρός ,ετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Βομβαρδισμοί σε μέρη που το Ισραήλ υποδεικνύει στους αμάχους για εκκένωση

Σήμερα το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανήρτησε ανακοίνωση στην πλατφόρμα Χ ζητώντας από τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας να εγκαταλείψουν άμεσα τουλάχιστον πέντε περιοχές εντός και γύρω από τη Χαν Γιούνες.

Ωστόσο, αεροσκάφη κατέστρεψαν αρκετά σπίτια στην πόλη Αλ Καράρα κοντά στη Χαν Γιούνες κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ και παιδιά, σύμφωνα με αξιωματούχους των παλαιστινιακών υγειονομικών αρχών.

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF Αβιχάι Αντράι έδωσε οδηγίες στους αμάχους να μετακινηθούν στα «γνωστά καταφύγια για εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους», δυτικά της πόλης, καθώς και νοτιότερα προς τη Ράφα και ανήρτησε χάρτη με τις περιοχές αυτές.

Ωστόσο αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και άνθρωποι στη Γάζα και λένε ότι είναι δύσκολο να τηρηθούν σε πραγματικό χρόνο οι ισραηλινές εντολές για εκκένωση λόγω της κακής σύνδεσης στο διαδίκτυο και των διακοπών στην ηλεκτροδότηση εν μέσω επίθεσης από τον ισραηλινό στρατό.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Εσωτερικών, επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε σπίτι ανατολικά της πόλης της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Στόχος επιθέσεων οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε δύο χωριά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αργά χθες, σκοτώνοντας έναν άνδρα και πυρπολώντας ένα αυτοκίνητο, όπως ανακοίνωσαν οι Παλαιστινιακές αρχές.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία ασθενοφόρων δήλωσε ότι ένας 38χρονος στην πόλη Καραουάτ Μπανί Χασάν, στη βόρεια Δυτική Όχθη, πυροβολήθηκε στο στήθος και κατέληξε ενώ κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με εποίκους και Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στρατιώτες έφθασαν στο σημείο και χρησιμοποίησαν μέσα για τη διάλυση πλήθους καθώς και πραγματικά πυρά για να τερματιστεί η διαμάχη μεταξύ κατοίκων και εποίκων. Ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι έριξαν πυροτεχνήματα και ότι τραυματίστηκαν ένας Ισραηλινός και τέσσερις Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με τον στρατό, το περιστατικό τελεί υπό έρευνα, την οποία έχει αναλάβει η αστυνομία.

Σε άλλο περιστατικό, ο Γουατζίχ Αλ-Κατ, επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου στο χωριό Μάνταμα κοντά στην πόλη Ναμπλούς, δήλωσε ότι ομάδα περίπου 15 εποίκων πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο και έσπασαν με πέτρες τα τζάμια ενός σπιτιού. Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό για το περιστατικό αυτό.

Ανοίγει εκ νέου το πέρασμα της Ράφα – Πολίτες με ελληνικό διαβατήριο αναμένεται να φύγουν

Σε περισσότερους από 600 ξένους υπηκόους και Παλαιστίνιους με διπλή υπηκοότητα στη Γάζα αναμένεται να επιτραπεί η είσοδος στην Αίγυπτο σήμερα, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.

Κατάλογος που δημοσιεύθηκε από Παλαιστίνιους συνοριακούς αξιωματούχους φέρει τα ονόματα όσων θα επιτραπεί η έξοδος από τον πολιορκημένο θύλακα.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 300 άνθρωποι, που βρίσκονται στον κατάλογο, είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Υπάρχει επίσης ένας αριθμός Γερμανών, Νορβηγών, Ελλήνων, Τούρκων και Φιλιππινέζων.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα έχει ανοίξει για σχεδόν 900 ξένους υπηκόους και όσους έχουν διπλή υπηκοότητα από τότε που το Ισραήλ άρχισε εκ νέου τις επιθέσεις στη Γάζα την Παρασκευή, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα σήμερα επετράπη να περάσουν στην Αίγυπτο 13 τραυματίες.

Οι IDF απειλούν το τάγμα Σετζάιγια

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), αντισυνταγματάρχης Αβιχάι Αντράεε, απειλεί το τάγμα Σετζάιγια της Χαμάς σε ανάρτησή του στο X.

«Αυτή είναι μια τελευταία ειδοποίηση. Είστε όλοι στόχοι», λέει ο Αντράεε, επισυνάπτοντας μια φωτογραφία των διοικητών του τάγματος Σετζάιγια, το οποίο δρα στην ομώνυμη γειτονιά της πόλης της Γάζας.

Ο ίδιος έγραψε ότι οι IDF θα εργαστούν για να καταστρέψουν τις υποδομές της Χαμάς στη συγκεκριμένη γειτονιά.

«Έχετε δύο επιλογές: Να παραδοθείτε και να καταθέσετε τα όπλα σας ή να αντιμετωπίσετε μια μοίρα παρόμοια με αυτή που αντιμετώπισε ο Γουίσαμ Φαρχάτ», σημείωσε ο Αντράεε, αναφερόμενος στον διοικητή του τάγματος Σετζάιγια που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή χθες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

IDF: «Από την αρχή του πολέμου έχουν εντοπιστεί πάνω από 800 φρεάτια για τούνελ και 500 από αυτά έχουν καταστραφεί»

Από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι στρατιώτες των IDF έχουν εντοπίσει πάνω από 800 φρεάτια προς τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Περίπου 500 από τα φρεάτια των σηράγγων έχουν καταστραφεί με διάφορες επιχειρησιακές μεθόδους, μεταξύ άλλων με εκρηκτικά.

Σύμφωνα με τις IDF, με αυτόν τον τρόπο οι μαχητές της Χαμάς έφταναν σε στρατηγικά σημεία για την οργάνωση. Επιπλέον, σύμφωνα με τις IDF, έχουν καταστραφεί πολλά χιλιόμετρα από τις διαδρομές των σηράγγων.

Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF:

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ισραήλ για “στρατηγική ήττα” στη Γάζα

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, τόνισε ότι κινδυνεύει με «στρατηγική ήττα» στον πόλεμο με τη Χαμάς, αν δεν λάβει υπόψιν την προστασία των Παλαιστίνιων αμάχων.

«Προσωπικά, προέτρεψα τους Ισραηλινούς ηγέτες να αποφύγουν τις απώλειες αμάχων, να παραμερίσουν την ανεύθυνη ρητορική και να αποτρέψουν τη βία από πλευράς εποίκων στη Δυτική Όχθη» είπε ο Όστιν σε ομιλία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ θα κερδίσει μόνο εάν προστατεύσει τους αμάχους και δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

«Σε αυτό το είδος μάχης, το κέντρο βάρους είναι ο άμαχος πληθυσμός. Και αν τους οδηγήσεις στην αγκαλιά του εχθρού, αντικαθιστάς μια τακτική νίκη με μια στρατηγική ήττα» πρόσθεσε.

Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται ενώ ήδη κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις τους προς το Ισραήλ σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Όστιν και άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επικαλεστεί διδάγματα από τον αγώνα της Ουάσιγκτον κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ο οποίος περιελάβανε έντονες μάχες σε αστικό ιστό.

«Όπως η Χαμάς, έτσι και το ISIS ήταν βαθιά ενσωματωμένο σε αστικές περιοχές. Και ο διεθνής συνασπισμός κατά του ISIS εργάστηκε σκληρά για να προστατεύσει τους αμάχους και να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ακόμη και στις πιο σκληρές μάχες» είπε ο Όστιν, ο οποίος είναι πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

«Το δίδαγμα δεν είναι ότι ίσως κερδίσεις τον πόλεμο προστατεύοντας τους αμάχους. Αλλά ότι μόνο έτσι κερδίζεις με βεβαιότητα» επεσήμανε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ως μέρος μιας αυξανόμενης πηγής ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, που εκτείνεται από τη Μέση Ανατολή έως την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία. «Ζούμε δύσκολες στιγμές» υποστήριξε. «Μεγάλες συγκρούσεις αντιμετωπίζουν οι δημοκράτες ομοϊδεάτες μας, το Ισραήλ και η Ουκρανία. Εκφοβισμός και εξαναγκασμός από μια ολοένα και πιο ισχυρή Κίνα. Και μια παγκόσμια μάχη μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας».

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, in.gr, skai.gr, news247
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα