Top

Ρωσία: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό – Εμβολιάστηκε η κόρη του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε, μάλιστα, πως η κόρη του έχει ήδη εμβολιαστεί

Parallaxi
ρωσία-εγκρίθηκε-το-πρώτο-εμβόλιο-για-τ-540720
Parallaxi

Το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, το πρωί της Τρίτης, στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με μέλη της κυβέρνησης που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση

«Σήμερα το πρωί, για πρώτη φορά στον κόσμο, πήρε έγκριση ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού», δήλωσε ο Πούτιν. «Γνωρίζω πως είναι αρκετά αποτελεσματικό, πως δίνει ανοσία διαρκείας», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε, μάλιστα, πως η κόρη του έχει ήδη εμβολιαστεί, σύμφωνα με το πρακτορείο  Reuters.

«Μία από τις κόρες μου έκανε αυτό το εμβόλιο. Συμμετείχε στα πειράματα», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, μερικά λεπτά αφού είχε ανακοινώσει την ομολογοποίηση αυτού του εμβολίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κόρη του ανέβασε λίγο πυρετό «και αυτό ήταν όλο».

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από κοινού από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια και το Υπουργείο Άμυνας, οι δοκιμές ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου και το σύνολο των 38 εθελοντών ανέπτυξε ανοσία στον ιό που έχει στοιχήσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

Η κίνηση του Ρώσου προέδρου να ανακοινώσει την έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά της  Covid – 19 ανοίγει το δρόμο για μαζικό εμβολιασμό  παρά το γεγονός ότι οι κλινικές δοκιμές  για τον έλεγχο της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου συνεχίζονται.

Η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία κινείται για την ανάπτυξη του εμβολίου της υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να κερδίσει τον παγκόσμιο αγώνα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να θέτει το πολυπόθητο για τον Πούτιν εθνικό κύρος μπροστά από την  επιστήμη και την ασφάλεια.

Το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει την 1η Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ρωσικού υπουργείου Υγείας, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Πηγή: Reuters. ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα