Διεθνή

Ρωσία: Ορκίστηκε πρόεδρος για πέμπτη φορά ο Βλαντιμίρ Πούτιν – Δείτε live την τελετή

Γίνεται και επίσημα ο δεύτερος μακροβιότερος ένοικος του Κρεμλίνου μετά τον Ιωσήφ Στάλιν

Parallaxi
ρωσία-ορκίστηκε-πρόεδρος-για-πέμπτη-φ-891102
Parallaxi

Με μια πολυτελή τελετή ορκωμοσίας ξεκινάει σήμερα Τρίτη (7 Μαΐου) η νέα – πέμπτη – προεδρική θητεία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία της χώρας (είτε ως πρωθυπουργός, είτε ως πρόεδρος) από το 1999.

Δείτε live την τελετή:

Βρίσκεται δηλαδή στην ηγεσία για 25 χρόνια και είναι ο μακροβιότερος ένοικος του Κρεμλίνου στην Ιστορία, μετά τον Ιωσήφ Στάλιν. Η νέα του θητεία του λήγει το 2030, αλλά και τότε θα έχει συνταγματικά το δικαίωμα να διεκδικήσει άλλα έξι χρόνια στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι προκλήσεις για τον 71χρονο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένουν κρίσιμες με πρώτη και βασικότερη τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το τελευταίο διάστημα οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στο μέτωπο στα ανατολικά της χώρας, αλλά η αποστολή περισσότερων όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο από τη Δύση διαμορφώνει νέα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έχει αποκλείσει ακόμη και μια απευθείας αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νεκρή ζώνη στην Ουκρανία για να προστατευτεί η Ρωσία από διασυνοριακές επιθέσεις.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδεχομένως σε αυτή τη νέα του θητεία να χρειαστεί να λάβει και κάποια αντιδημοφιλή οικονομικά μέτρα, όπως αύξηση της φορολογίας για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο.

Επίσης υπάρχει και το ζήτημα της στρατολόγησης όσο συνεχίζεται η σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ η καταστολή όσων αντιδρούν στον πόλεμο αναμένεται να συνεχιστεί με την ίδια ένταση.

Τέλος εκτιμάται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προχωρήσει και σε πολλές εκκαθαρίσεις, θέλοντας να χτυπήσει τη διαφθορά που μαστίζει την ρωσική πολιτική και στρατιωτική ελίτ. Σημειώνεται πως στην αρχή κάθε νέας προεδρικής θητείας, η ρωσική κυβέρνηση διαλύεται, ώστε ο Πρόεδρος να μπορεί να ορίσει νέο πρωθυπουργό και υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή: Ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα