Διεθνή

Ρωσία: Ποιος είναι ο Μπόρις Ναντέζντιν που φιλοδοξεί να κερδίσει στις εκλογές τον Πούτιν;

Ο πρώην τοπικός σύμβουλος έχει γίνει γνωστός για τη σχετικά ανοιχτή κριτική του στον νυν Ρώσο Προέδρο

Parallaxi
ρωσία-ποιος-είναι-ο-μπόρις-ναντέζντιν-1113057
Parallaxi

Ο Μπόρις Ναντέζντιν δηλώνει ότι έχει συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές για να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Ρωσίας. Μάλιστα, ο πρώην τοπικός σύμβουλος έχει γίνει γνωστός για τη σχετικά ανοιχτή κριτική του στον νυν Ρώσο Προέδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, ο Μπόρις Ναντέζντιν δήλωσε ότι παρέδωσε περισσότερες από τις 100.000 απαιτούμενες υπογραφές στις εκλογικές Αρχές. Έτσι, η εκλογική επιτροπή πρέπει τώρα να επανεξετάσει την αίτησή του.

Εάν διαπιστωθούν «παρατυπίες» σε οποιαδήποτε από τις υποβληθείσες υπογραφές, η επιτροπή μπορεί να αποκλείσει τον υποψήφιο συνολικά. Η ανεξάρτητη πολιτικός, Εκατερίνα Ντούντσόβα, αποκλείστηκε τον Δεκέμβριο από τις ρωσικές προεδρικές εκλογές, όταν η εκλογική επιτροπή δήλωσε ότι βρήκε 100 «λάθη» στο έντυπό της.

Ο σημερινός Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει ήδη εγγραφεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος για τις εκλογές του Μαρτίου, τις οποίες σχεδόν σίγουρα φαίνεται να κερδίζει, εξασφαλίζοντας άλλη μια εξαετή θητεία στο ανώτατο αξίωματο της Ρωσίας.

Λίγο μετά τη λήξη της σημερινής προθεσμίας για την παράδοση των υπογραφών, ο Μπόρις Ναντέζντιν δημοσίευσε μια φωτογραφία του να στέκεται μπροστά από διάφορα κουτιά που περιείχαν χαρτιά με τις υπογραφές των υποστηρικτών του. «Αυτό είναι το καμάρι μου – το έργο χιλιάδων ανθρώπων επί πολλές άγρυπνες ημέρες. Το αποτέλεσμα των ουρών στις οποίες σταθήκατε μέσα στο τσουχτερό κρύο βρίσκεται σε αυτά τα κουτιά», έγραψε χαρακτηριστικά στο X.

Χιλιάδες Ρώσοι έκαναν ουρές στο κρύο σε όλη τη χώρα για να προσθέσουν την υπογραφή τους στον κατάλογο των ανθρώπων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του.

Ρωσία, Μπόρις Ναντέζντιν

Ποιος είναι ο Μπόρις Ναντέζντιν

Ο 60χρονος Μπόρις Ναντέζντιν ήταν τοπικός σύμβουλος για περισσότερα από 30 χρόνια και ήταν υποψήφιος στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2023 από το κεντροδεξιό κόμμα «Πρωτοβουλία Πολιτών». Εδώ και καιρό είναι συχνός προσκεκλημένος σε τοκ σόου στα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια, όπου συχνά επικρίνει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρόσφατα δήλωσε ότι ο Πρόεδρος έχει «ουσιαστικά καταστρέψει τους βασικούς θεσμούς του σύγχρονου κράτους της Ρωσίας« και δήλωσε στο BBC ότι, αν εκλεγεί, το πρώτο του καθήκον θα είναι να τερματίσει τον πόλεμο.

Σε μια χώρα όπου στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί ή ακόμα και δολοφονηθεί, η πρόσφατη κριτική του στον Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να έχει γίνει ανεκτή μέχρι στιγμής. Όταν ρωτήθηκε για τον Μπόρις Ναντέζντιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε: «Δεν τον βλέπουμε ως αντίπαλο».

Πάντως, ακόμα και αν επιτραπεί στον Μπόρις Nadezhdin να θέσει υποψηφιότητα, δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα του επιτραπεί να κάνει ελεύθερα προεκλογική εκστρατεία.

Στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι υποψήφιοι είχαν στο παρελθόν τη δυνατότητα να κατέβουν στις εκλογές χωρίς να έχουν καμία τύχη, και μερικές φορές ακόμη και χωρίς να προσπαθούν να εκθρονίσουν τον απερχόμενο.

Βλαντιμίρ Πούτιν έως το 2036;

Τα τελευταία χρόνια, γνήσια δημοφιλή στελέχη της αντιπολίτευσης – όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι και ο Ίλια Γιάσιν – έχουν καταδικαστεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Άλλοι, όπως ο επικριτής του Κρεμλίνου, Μπόρις Νέμτσοφ, για τον οποίο ο Μπόρις Ναντέζντιν εργάστηκε κάποτε ως σύμβουλος, έχουν σκοτωθεί.

Στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας κυριαρχεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν από το 2000. Επισημαίνεται ότι, το 2020, ψηφίστηκε συνταγματική τροπολογία που του επιτρέπει να παραμείνει στην εξουσία και μετά το 2024. Μια νίκη του, τον Μάρτιο, θα τον έκανε να παραμένει πρόεδρος μέχρι το 2030. Ύστερα, μπορεί ενδεχομένως να θητεύσει ως Πρόεδρος της Ρωσίας για άλλα έξι χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2036, αν αποφασίσει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Πηγή: iediseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα