Σαχάρα: Σπάνιες λιμνοθάλασσες έφεραν οι βροχές

Η έρημος Σαχάρα είναι ένα από τα πιο άνυδρα μέρη στον κόσμο - Δείτε βίντεο

Parallaxi
σαχάρα-σπάνιες-λιμνοθάλασσες-έφεραν-1225743
Parallaxi

Ένα σπάνιο θέαμα, με γαλάζιες λιμνοθάλασσες νερού ανάμεσα σε φοίνικες και αμμόλοφους, προκάλεσαν στην έρημο Σαχάρα οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, οι πιο σφοδρές εδώ και δεκαετίες.

Η έρημος Σαχάρα, στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, είναι ένα από τα πιο άνυδρα μέρη στον κόσμο και σπάνια σημειώνονται βροχές στα τέλη του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση του Μαρόκου δήλωσε ότι δύο ημέρες βροχόπτωσης τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τους ετήσιους μέσους όρους σε αρκετές περιοχές που λαμβάνουν κατά μέσο όρο λιγότερο από 250 χιλιοστά νερού ετησίως, συμπεριλαμβανομένης της Tata, μιας από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Στο Ταγκουνίτε, ένα χωριό περίπου 450 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ραμπάτ, καταγράφηκαν περισσότερα από 100 χιλιοστά νερού μέσα σε ένα 24ωρο. Οι καταιγίδες προσέφεραν περισσότερες βροχοπτώσεις από όσες είχαν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, αφήνοντας εντυπωσιακές εικόνες με άφθονο νερό να αναβλύζει μέσα στην άμμο της Σαχάρας ανάμεσα σε κάστρα και χλωρίδα της ερήμου.

«Έχουν περάσει 30 έως 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόσες πολλές βροχές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Houssine Youabeb της Γενικής Διεύθυνσης Μετεωρολογίας του Μαρόκου. Οι βροχές αυτές, τις οποίες οι μετεωρολόγοι αποκαλούν εξωτροπική καταιγίδα, μπορεί πράγματι να αλλάξουν την πορεία του καιρού της περιοχής τους επόμενους μήνες και χρόνια, καθώς ο αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία, προκαλώντας μεγαλύτερη εξάτμιση και προσελκύοντας περισσότερες καταιγίδες, δήλωσε ο Youabeb.

Έξι συναπτά έτη ξηρασίας έχουν δημιουργήσει προκλήσεις για μεγάλο μέρος του Μαρόκου, αναγκάζοντας τους αγρότες να αφήσουν τα χωράφια σε αγρανάπαυση και τις πόλεις και τα χωριά να περιορίσουν την κατανάλωση νερού. Η αφθονία των βροχοπτώσεων θα βοηθήσει πιθανότατα στην επαναπλήρωση των μεγάλων υπόγειων υδροφορέων που βρίσκονται κάτω από την έρημο και βασίζονται στην παροχή νερού στις κοινότητες της ερήμου. Οι φραγμένοι ταμιευτήρες της περιοχής ανέφεραν επαναπλήρωση με ρυθμούς ρεκόρ καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι βροχές του Σεπτεμβρίου θα ανακουφίσουν την ξηρασία.

Ωστόσο, το νερό που αναβλύζει μέσα από την άμμο και τις οάσεις άφησε πίσω του περισσότερους από 20 νεκρούς στο Μαρόκο και την Αλγερία και κατέστρεψε τις σοδειές των αγροτών, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να διαθέσει έκτακτα κονδύλια ανακούφισης, μεταξύ άλλων και σε ορισμένες περιοχές που επλήγησαν από τον περσινό σεισμό. Οι δορυφόροι της NASA έδειξαν ότι το νερό εισρέει ορμητικά για να γεμίσει τη λίμνη Iriqui, μια διάσημη λιμνοθάλασσα μεταξύ Zagora και Tata, η οποία είχε στεγνώσει εδώ και 50 χρόνια.

*Με πληροφορίες από Associated Press

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα