Σαμ Μπανκμαν Φρίντ: Η ιστορία του «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων που καταδικάστηκε με 25 χρόνια φυλακή

Ο «έκπτωτος βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων κρίθηκε ένοχος τον Νοέμβριο για απάτη 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Parallaxi
σαμ-μπανκμαν-φρίντ-η-ιστορία-του-βασι-1139393
Parallaxi

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια αποκαλούταν το «χρυσό παιδί» ή το «παιδί θαύμα» των κρυπτονομισμάτων. Πριν από τα 30 του έγινε δισεκατομμυριούχος, συναναστρεφόταν παγκόσμιους ηγέτες και επιχειρηματίες και μιλούσε σε εκδηλώσεις για το «success story» του, «μεταλαμπαδεύοντας» τα «μυστικά» της επιτυχίας του. Σήμερα, στα 32 του, ο Σαμ Μπανκμαν Φρίντ οδηγείται στη φυλακή για 25 χρόνια για μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο «έκπτωτος βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων κρίθηκε ένοχος τον Νοέμβριο για απάτη 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε βάρος της FTX και των πελατών του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που ο ίδιος είχε ιδρύσει.

Η μέγιστη ποινή που θα μπορούσε να του επιβληθεί ήταν πάνω από 100 χρόνια κάθειρξης. Οι εισαγγελείς ζήτησαν την φυλάκισή του για τουλάχιστον τέσσερις με πέντε δεκαετίες, ενώ οι δικηγόροι του υποστήριξαν πως η ποινή του θα πρέπει να περιοριστεί μόλις στα 6 χρόνια. Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη του σε φυλάκιση για 25 χρόνια. «Η ζωή του τα τελευταία χρόνια ήταν μια απαράμιλλη απληστία. Ρίσκαρε και τζόγαρε επανειλημμένα με χρήματα άλλων ανθρώπων», ανέφεραν οι εισαγγελείς, τονίζοντας πως ακόμη και σήμερα ο Σαμ Μπανκμαν Φρίντ «αρνείται να παραδεχτεί ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος».

Το χρονικό της απάτης Η απόφαση του δικαστηρίου σηματοδοτεί και το τέλος μιας απίστευτής ιστορίας, που αντανακλά και τη «φούσκα» και τους κινδύνους της σύγχρονης ψηφιακής οικονομίας. Στα μέσα Νοεμβρίου του 2022, ο Σαμ Μπανκμαν Φρίντ, έχοντας δαπανήσει τεράστια κεφάλαια των επενδυτών για προσωπικό όφελος, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα ποσά που απαιτούνταν για τη χρηματοδότηση των δύο μεγαλύτερων επιχειρήσεών του, του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX και του επενδυτικού ταμείου Alameda Research.

Οι παράνομες ενέργειες του Σαμ Μπανκμαν Φρίντ είχαν δημιουργήσει μια τρύπα στον προϋπολογισμό μεγέθους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν οι πελάτες του θέλησαν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, και οι δύο εταιρείες κατέρρευσαν κυριολεκτικά εν μια νυκτί. Ο χρόνος για τον απόφοιτο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης είχε τελειώσει. Η περιουσία του, που εκείνη την στιγμή υπολογιζόταν σε περίπου 15 δισεκατομμύρια, εξανεμίστηκε. Η FTX και η Alameda Research κήρυξαν πτώχευση. Σύμφωνα με το Bloomberg πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάρρευση που έχει βιώσει ποτέ ένας δισεκατομμυριούχος μέσα σε μια ημέρα.

Η πτώχευση της FTX πυροδότησε και μια ιστορική κρίση στον χώρο τον κρυπτονομισμάτων, τα οποία πήραν παγκοσμίως τον κατήφορο. Εξάλλου ο Σαμ Μπανκμαν Φρίντ ήταν ένας «αστέρας» του χώρου, έχοντας συμβάλει σημαντικά στην εκτόξευση της αξίας των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Με την αντισυμβατική εξωτερική του εμφάνιση, το «άφρο» και ατημέλητο χτένισμά του και την προώθηση του κινήματος του «αποτελεσματικού αλτρουισμού», κατάφερε πολλούς, κυρίως νέους, να επενδύουν σε ψηφιακά νομίσματα, δημιουργώντας περιουσίες, μέρος των οποίων θα διοχέτευαν σε «καλούς σκοπούς». Ο ίδιος υπήρξε και ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς υποψήφιων του Δημοκρατικού κόμματος.

«Μια απάτη τόσο παλιά όσο ο χρόνος»

Στην πραγματικότητα ο Σαμ Μπανκμαν Φρίντ χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια των πελατών για να καλύψει δικές του ανάγκες και «τρύπες». Από την εμπειρία μιας πλουσιοπάροχης ζωής μέχρι την αποπληρωμή δανείων και την κάλυψη επιχειρηματικών απωλειών, όπως αποκάλυψαν συνεργάτες του καταθέτοντας εναντίον του στη δίκη, υπεξαίρεσε τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα θύματά του ήταν κατά βάση ήταν μικροεπενδυτές που είχαν πιστέψει στο «όραμα» του Σαμ Μπανκμαν Φρίντ.

Τώρα οι δικηγόροι του δηλώνουν πως μέσω κάποιων «επιτυχημένων επενδύσεων» που πραγματοποίησαν οι διαχειριστές της FTX θα μπορούσε να επιστρέψει ένα σημαντικό μέρος του κεφαλαίου στους πελάτες. Ο δικαστής χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς περί επιστροφής των χρημάτων «παραπλανητικούς και κερδοσκοπικούς», διαμηνύοντας προς τον κατηγορούμενο και την υπεράσπισή του ότι δεν πρόκειται να κερδίσει την επιείκεια με αυτό.

Οι πελάτες της FTX δεν θα βρεθούν ποτέ στην ίδια θέση που θα είχαν εάν δεν είχαν διασταυρωθεί με τον Μπανκμαν Φρίντ και τον «αλτρουισμό» του. Ο ίδιος, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, ισχυρίστηκε πως έκανε «επιχειρηματικά και διαχειριστικά λάθη», αλλά αρνήθηκε πως είχε ως στόχο την εξαπάτηση ή την υπεξαίρεση των χρημάτων. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της δίκης πως η ζημιά για τους πελάτες «είναι μηδενική και πως τα λεφτά τους δεν χάθηκαν». Ο υπηρεσιακός Διευθύνων Σύμβουλος της FTX χαρακτήρισε αυτή τη δήλωση «κατηγορηματικά ανυπόφορη και αποδεδειγμένα ψευδή». Όπως τόνισε ζούσε πάντα μια «ζωή με αυταπάτες».

Ακόμη κι εάν κάποια αποζημίωση θα μπορούσε να μετριάσει κάπως τη βλάβη που προκάλεσε στα θύματά του, όπως υπογράμμισε ο εισαγγελέας, αυτό σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει την ουσία της υπόθεσης: Ο Σαμ Μπανκμαν Φρίντ είναι ο βασικός υπεύθυνος για την απάτη που οδήγησε την FTX σε πτώχευση. «Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι νέα, αλλά αυτού του είδους η απάτη, αυτό το είδος διαφθοράς, είναι τόσο παλιό όσο ο χρόνος», τόνισε στην ετυμηγορία του ο εισαγγελέας Ντάμιαν Γουίλιαμς.

Πηγη – ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα