Σε κρίση η Βρετανία: Ακροδεξιά, ισλαμοφοβία και επιθέσεις σε μετανάστες

Ο «μήνας του μέλιτος» τέλειωσε για τον Κιρ Στάρμερ.

Parallaxi
σε-κρίση-η-βρετανία-ακροδεξιά-ισλαμοφ-1197966
Parallaxi

Μετά από μόλις ένα μήνα στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Κιρ Στάρμερ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη κρίση: Η χώρα βυθίζεται στην ακροδεξιά βία, καθώς το κύμα ταραχών και οι επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες και μουσουλμάνους εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Τζαμιά και ξενώνες που στεγάζουν αιτούντες άσυλο έχουν γίνει στόχος ακροδεξιών ομάδων σε διάφορες περιοχές. «Αρκετά!» (Enough is Enough) είναι το κεντρικό σύνθημα με αίτημα την απέλαση μεταναστών και τον τερματισμό της εισόδου τους στη χώρα, κυρίως από τη Μάγχη.

Η αφορμή

Αφορμή για τα επεισόδια αποτέλεσε η φρικαλέα επίθεση σε σχολή χορού για παιδιά στο Σάουθπορτ με θύμα τρία μικρά κορίτσια, την Μπέμπε Κινγκ, έξι ετών, την Έλσι Στάνκομπ, επτά ετών και την Άλις Ντασίλβα Αγκiαρ, εννέα ετών, που σκοτώθηκαν από το μαχαίρι ενός 17χρονου. Για την ακρίβεια αφορμή αποτέλεσαν τα fake news, που κατέκλυσαν το διαδίκτυο και τη δημόσια συζήτηση, σχετικά με ασύλληπτη τραγωδία στην παραθαλάσσια πόλη λίγο έξω από το Λίβερπουλ. Σύμφωνα με όσα διέδωσαν ακροδεξιοί, ο δράστης ήταν ένας ακραίος ισλαμιστής μετανάστης που μπήκε στη χώρα παράνομα και έχει καταθέσει αίτηση για άσυλο.

Στην πραγματικότητα, ο 17χρονος μακελάρης, ο οποίος έχει συλληφθεί, είναι ο Άξελ Ρουντακουμπάνα, γεννημένος στο Κάρντιφ της Ουαλίας, με γονείς από τη Ρουάντα, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ. Τα fake news διαψεύστηκαν, αλλά μικρή σημασία είχε για τους ακροδεξιούς, που απλώς αναζητούσαν μια αφορμή για να ξεσπάσουν το μίσος τους.

Η «εβδομάδα της ντροπής»

Εδώ και έξι ημέρες, πολλές περιοχές σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις έχουν γίνει τόποι βίαιων συγκεντρώσεων. Ακροδεξιές ομάδες προκαλούν το χάος με άγριες συγκρούσεις, κυνήγι μεταναστών, βόμβες μολότοφ, πλιάτσικα και πυρπολήσεις αυτοκινήτων, καταστημάτων και κτιρίων που στεγάζουν μετανάστες, αλλά και επιθέσεις σε χώρους προσευχής μουσουλμάνων. Βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για την «εβδομάδα της ντροπής».

Με εξαίρεση μια διαδήλωση στο Μπέλφαστ, όλες οι άλλες πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλία, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Μπλακπουλ, Χάλ, Λιντς, Μάντσεστερ, Νότιγχαμ, Λίβερπουλ, Μίντελσμπρο, Ρόδεραμ, Τάμγουορθ και Σάντερλαντ. Για τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί και άλλες διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας διαμαρτυρίας στη Γλασκώβη, στη Σκωτία.

Η υποβόσκουσα ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός ήρθαν στην επιφάνεια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο, καμιά θρησκευτική ομάδα δεν έχει αντιμετωπίσει περισσότερα εγκλήματα μίσους από τους μουσουλμάνους. Το 40% των καταγεγραμμένων επιθέσεων θρησκευτικού μίσους είχαν ως στόχο ισλαμιστές.

Το μίσος κατά των μεταναστών τροφοδοτήθηκε και από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη υιοθέτησε μέρος της ακροδεξιάς ατζέντας και προώθησε αντιμεταναστευτικές πολιτικές με αποκορύφωμα το «σχέδιο Ρουάντα», που προέβλεπε την άμεση απέλαση προσφύγων στην αφρικανική χώρα, μέσω διμερούς συμφωνίας, έως ότου εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους. «Σταματήστε τις βάρκες» είναι το σύνθημα το ακροδεξιών. «Σταματήστε τις βάρκες» ήταν και το μότο της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ.

Η ακροδεξιά τρέφεται από τα social media

Πίσω από τις ακροδεξιές συγκεντρώσεις βρίσκονται ορισμένα πρόσωπα υψηλού πολιτικού προφίλ, τα οποία τροφοδοτούν τη βία με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κορυφαίος όλων ο Stephen Yaxley-Lennon, ο οποίος με το ψευδώνυμο Tommy Robinson, γνωστός ακροδεξιός αντί – ισλαμιστής και ιδρυτής της εθνικιστικής οργάνωσης English Defense League, η οποία επίσημα έχει πλέον διαλυθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mail, ο Robinson βρίσκεται αυτή την περίοδο στην Κύπρο από όπου πραγματοποιεί πλήθος αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάθε ανάρτησή του προβάλλεται εκατοντάδες χιλιάδες φορές και αναδημοσιεύεται από άλλες γνωστές προσωπικότητες του ακροδεξιού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή του InfoWars, Alex Jones. Οι αναρτήσεις του ποικίλλουν από ισχυρισμούς για «κυνήγι αθώων Άγγλων» έως μηνύματα αντιμουσουλμανικού μίσους. «Πρόκειται για πόλεμο», «επί δεκαετίες τα κορίτσια στη Βρετανία βιάζονται από βάρβαρους μετανάστες», έγραψε ο Laurence Fox, ένας άλλος γνωστός ακροδεξιός. Το σχόλιο του έχει προβληθεί 3 εκατομμύρια φορές.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ευρώπη, η ακροδεξιά στη Βρετανία δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη πολιτικά. Τα επίσημα ακροδεξιά κόμματα έχουν μια σχετικά μικρή παρουσίασε στις εκλογές. Ωστόσο υπάρχουν κόμματα που υιοθετούν πολλές από τις θέσεις τους, ακόμη κι αν καταδικάζουν τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το Reform UK του Nigel Farage.

Η βρετανική ακροδεξιά τρέφεται κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στρατολογώντας διαρκώς νέα άτομα. Το WhatsApp και το Telegram έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διοργάνωση συγκεντρώσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ πολλές διαδηλώσεις έχουν διαδοθεί και μέσω του Facebook. Το δε TikTok έχει κατακλυστεί με βίντεο από τις ακροδεξιές συγκεντρώσεις και τα επεισόδια. «Πολλοί, ή και οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις, δεν αποτελούν μέρος κάποιας ακροδεξιάς οργάνωσης. Απλώς εμπνέονται από ακροδεξιά παραπληροφόρηση και συμμετέχουν σε ακροδεξιό ακτιβισμό», αναφέρει η οργάνωση Hope Not Hate.

Ο «μήνας του μέλιτος» τέλειωσε για τον Στάρμερ

Ο Κιρ Στάρμερ, σε μια προσπάθεια να θέσει τέλος στο κύμα βίας που σαρώνει τη χώρα, ανακοίνωσε την κινητοποίηση ενός «μόνιμου στρατού», όπως είπε, εξειδικευμένων αστυνομικών για να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Επίσης δεσμεύτηκε για γρήγορες καταδίκες όσων προκαλούν επεισόδια, δεσμευόμενος για μια σθεναρή απάντηση προκειμένου να μπει τέλος στις βιαιοπραγίες και την κρίση.

«Αυτοί οι εγκληματίες θα πληρώσουν το τίμημα», είπε η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ στο BBC. «Μας έχουν διαβεβαιώσει ότι τα δικαστήρια είναι έτοιμα, θα είναι διαθέσιμοι επιπλέον εισαγγελείς».

«Όποιο κι αν είναι το κίνητρό τους, αυτό δεν είναι διαμαρτυρία, είναι ξεκάθαρη βία και δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις εναντίον τεμενών ή εναντίον των μουσουλμανικών κοινοτήτων μας», είπε ο Στάρμερ. «Ο νόμος θα επιβληθεί σε ολική ισχύ σε βάρος εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί ότι συμμετείχαν».

Ο  Κιρ Στάρμερ υπογράμμισε πως «απόλυτη» προτεραιότητά του είναι να μπει ένα τέλος στις ταραχές και ότι «οι ποινικές κυρώσεις θα είναι ταχείες», ενώ «θα διασφαλιστεί ότι οι δρόμοι θα είναι ασφαλείς για τους πολίτες», μετά τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου. Από χθες το απόγευμα είχε προειδοποιήσει ότι οι ταραξίες «θα μετανιώσουν» που συμμετείχαν στα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

Ο Τζέιμς Κλέβερλι, σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Τόρις, δήλωσε στο GB News ότι η κυβέρνηση των Εργατικών δεν έχει επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά και θα έπρεπε να είχε κινητοποιηθεί πολύ νωρίτερα. «Το Εργατικό Κόμμα πρέπει να συνηθίσει στο γεγονός ότι δεν είναι πλέον στην αντιπολίτευση. Δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό που λες, έχει να κάνει με το τι κάνεις, και έχουν αργήσει», είπε ο Κλέβερλι, ενθαρρυμένος και από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως το ποσοστό του Στάρμερ το τελευταίο δεκαπενθήμερο βαίνει πτωτικά.

Η έκρηξη της ακροδεξιάς βίας φαίνεται πως τερμάτησε απότομα και το «μήνα του μέλιτος» για το νέο βρετανό πρωθυπουργό.

Πηγή: Ieidiseis.gr – Παναγιώτης Κωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα