Διεθνή

Σε πτώση ο παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης λόγω Ουκρανίας και Γάζας

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης.

Parallaxi
σε-πτώση-ο-παγκόσμιος-δείκτης-ειρήνης-1079418
Parallaxi

Οι τρέχουσες συγκρούσεις στη Γάζα και την Ουκρανία ήταν οι κύριοι λόγοι της πτώσης του επιπέδου ειρήνης παγκοσμίως το 2023, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης.

Ο κόσμος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «σταυροδρόμι» και εάν δεν γίνει «συντονισμένη προσπάθεια, υπάρχει κίνδυνος να αναδυθούν μεγάλες συγκρούσεις», όπως αυτή που αντιμετωπίζουν τώρα το Ισραήλ και η Χαμάς στη Γάζα και αυτή στην Ουκρανία, στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Αυτό είναι ξεκάθαρο από τον πιο πρόσφατο παγκόσμιο δείκτη ειρήνης, που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο οποίος υπογραμμίζει ότι υπάρχουν  56 συγκρούσεις στον κόσμο, ο υψηλότερος αριθμός από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι συγκρούσεις αυτές έχουν γίνει διεθνείς, καθώς ανιχνεύονται  92 χώρες που εμπλέκονται σε συγκρούσεις εκτός των συνόρων τους.

Αυτός ο αυξανόμενος αριθμός των λεγόμενων «μικρών συγκρούσεων»  ενισχύει την πιθανότητα να ξεσπασουν πιο «σοβαρές συγκρούσεις» στο μέλλον. Παράδειγμα ό το 2019, η Αιθιοπία, η Ουκρανία και Η Γάζα χαρακτηρίστηκαν τότε ως «μικρές συγκρούσεις».

Πέρυσι σημειώθηκαν 162.000 θάνατοι λόγω συγκρούσεων, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός τα τελευταία 30 χρόνια, και οι συγκρούσεις στην Ουκρανία αντιπροσώπευαν σχεδόν τα τρία τέταρτα των θανάτων, σύμφωνα με την εκθεση.

Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ, με 83.000 θανάτους στις συγκρούσεις και με εκτιμώμενους αριθμούς τουλάχιστον 33.000 θανάτων για την Παλαιστίνη έως τον Απρίλιο του 2024.

Το έγγραφο επισημαίνει ότι κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, οι παγκόσμιοι θάνατοι που σχετίζονται με τη σύγκρουση αυξήθηκαν σε 47.000 και προειδοποιεί ότι εάν αυτός ο αριθμός  αυξηθεί στη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, θα είναι ο υψηλότερος αριθμός θανάτων σε συγκρούσεις από τη γενοκτονία της Ρουάντα. του 1994.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης (GPI), ο οποίος αξιολογεί 163 χώρες και εδάφη ανάλογα με το επίπεδο ειρήνης τους και καλύπτει το 99,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, τοποθετεί και πάλι την Ισλανδία ως την πιο ειρηνική χώρα, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία, την Αυστρία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη.

Αντίθετα, η Υεμένη έχει αντικαταστήσει το Πακιστάν ως τη λιγότερο ειρηνική χώρα στον κόσμο, ακολουθούμενη από το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν και την Ουκρανία.

Ένα άλλο σημείο της έκθεσης δείχνει ότι η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική (MENA) συνεχίζουν να είναι η λιγότερο ειρηνική περιοχή, όπου βρίσκονται τέσσερις από τις δέκα λιγότερο ειρηνικές χώρες στον κόσμο και δύο από τις λιγότερο ειρηνικές, το Σουδάν και η Υεμένη.

Ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του IEP, Steve Killelea, τονίζει σε δήλωσή του ότι «την τελευταία δεκαετία, η ειρήνη έχει υποχωρήσει σε εννέα στα δέκα χρόνια» και επισημαίνει ότι «είμαστε μάρτυρες ρεκόρ συγκρούσεων, αύξηση της στρατιωτικοποίησης και αύξηση του διεθνούς στρατηγικού ανταγωνισμού.»

«Η σύγκρουση επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία και ο κίνδυνος των επιχειρήσεων που προέρχονται από σύγκρουση δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος, επιδεινώνοντας τις τρέχουσες παγκόσμιες οικονομικές ευπάθειες», λέει ο διεθνής αναλυτής.

Λόγω του πολέμου στη Γάζα, η θέση του Ισραήλ σε αυτή τη λίστα έχει πέσει στο χαμηλότερο αποκορύφωμά του – φτάνοντας στην 155η θέση -, η οποία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επιδείνωση στο επίπεδο της ειρήνης στον δείκτη του 2024. Από την πλευρά της, η Παλαιστίνη γνώρισε τη μεγαλύτερη επιδείνωση την τελευταία δεκαετία, πέφτοντας στην 145η θέση.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι αυτή η σύγκρουση έχει παρασύρει ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής σε κρίση, που περιλαμβάνει τη Συρία, το Ιράν, τον Λίβανο και την Υεμένη, με τις επακόλουθες οικονομικές της συνέπειες.

Το έγγραφο υπογραμμίζει επίσης ότι από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η στρατιωτικοποίηση έχει αυξηθεί σε 91 χώρες, αντιστρέφοντας την τάση των τελευταίων 15 ετών.

Πηγή: EFE

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα