Σεφ προειδοποιούν για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής στις ευρωπαϊκές κουζίνες
Η άνοδος της θερμοκρασίας, η υπερβολική ζέστη, οι ξηρασίες και οι καταρρακτώδεις βροχές είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις καλλιέργειες
Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και σιταριού στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022 παρήγαγε «τη χαμηλότερη εσοδεία ελιάς από τις αρχές του αιώνα, η οποία επηρεάζει κυρίως την Ισπανία, τον κορυφαίο παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο» και οι ανησυχητικές προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση 20,6% της παραγωγής ελαιολάδου στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες.
Ένας από τους Ισπανούς σεφ που έχει βάλει αυτή την απειλή στο τραπέζι είναι ο Juan Monteagudo, αστέρι Michelin στο εστιατόριο Ababol στο Albacete, όπου έχει το δικό του περιβόλι όπου παρατήρησε μια «βίαιη» πτώση στην παραγωγή ελιάς, ενώι «τα κουνουπίδια, για παράδειγμα, είναι πολύ μικρότερα επειδή ήταν πολύ πιο κρύο από το κανονικό.»
Η άνοδος της θερμοκρασίας, η υπερβολική ζέστη, οι ξηρασίες και οι καταρρακτώδεις βροχές είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις καλλιέργειες, οι οποίες σύμφωνα με τους σεφ «θέτουν σε κίνδυνο την κουζίνα και την πολιτιστική κληρονομιά» σε σημείο που «η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να εξαφανιστεί εάν δεν ληφθούν κοινά μέτρα. ”
Μια άλλη Ισπανίδα σεφ και επίσης γαστρονομική «influencer» στα κοινωνικά δίκτυα, η Claudia Polo, έχει επιμείνει στην EFE στη σχέση μεταξύ της κουζίνας και της μεσογειακής κουλτούρας, υπενθύμισε ότι «το φαγητό είναι ένα από τα στοιχεία που επηρεάζει πιο άμεσα τόσο το περιβάλλον όσο και το πιο άμεσο περιβάλλον μας».
Η Polo αναγνωρίζει ότι «δεν έχουν όλοι οικονομική πρόσβαση ή χρόνο για να αγοράσουν παραγωγές με σεβασμό» αλλά κάνει έκκληση στην «υπευθυνότητα του πολίτη» όσον αφορά την κατανάλωση, καθώς «πολλές φορές δεν εκμεταλλευόμαστε όλα τα τρόφιμα: στην περίπτωση των λαχανικών ή των ζώντων ζώων, τα λιγότερο ευγενή μέρη πρέπει επίσης να καταναλώνονται».
Επιπλέον, έχει ζητήσει «βελτίωση των υποδομών ώστε διαφορετικές επιλογές να φτάνουν σε μεγάλα καταστήματα, σε περιφερειακές γειτονιές», αφού σε αυτές τις περιοχές, όπως λυπάται, «εξαφανίστηκαν τοπικές επιχειρήσεις όπως οπωροπωλεία ή κρεοπωλεία».
Εκτός Ισπανίας, ο Ιταλός σεφ Antonio Chiodi Latini, επικεφαλής του Il Cuoco Della Terra στο Τορίνο, πρόσθεσε ότι «η βιωσιμότητα ξεκινά με μια βαθιά ευλάβεια για το περιβάλλον: τους φυσικούς του κύκλους, τη γη και τις γενναιόδωρες πρώτες ύλες που μας παρέχει».
Ο σεφ Michal Snela ζήτησε «συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των εδαφών μας και, εν τέλει, της εμβληματικής κουζίνας μας».
Σύμφωνα με τα λόγια της ανώτερης αναλύτριας πολιτικής του IEEP, Melanie Muro, «αν και υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το ακριβές μέγεθος των απωλειών των καλλιεργειών, αυτές θα είναι μικρές και θα μπορούσαν ακόμη και να αποφευχθούν με κάποια μορφή προσαρμογής».
Μερικά από τα μέτρα που προτείνει αυτό το Ινστιτούτο είναι η φύτευση φραχτών, η δημιουργία πιο διαφοροποιημένων τοπίων και η προστασία της τρέχουσας φύσης, κάτι απαραίτητο για τη βελτίωση της κατακράτησης του νερού στα χωράφια και επομένως την προστασία τους από την ξηρασία, την αύξηση του αριθμού των φυσικών αρπακτικών, τα παράσιτα που παρέχουν καλούς βιότοπους για επικονιαστές ζωτικών καλλιεργειών.
Η IEEP, οι σεφ και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους για να απαιτήσουν την παροχή κινήτρων για αυτά τα μέτρα βάσει του Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης, που εγκρίθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά του οποίου η τελική ψηφοφορία, που απαιτείται από το Συμβούλιο, έχει αναβληθεί επανειλημμένα.
Πηγή: EFE