Διεθνή

Σεισμός στην Ιαπωνία: Στους 55 οι νεκροί – Τραγικός ο απολογισμός

Οι πυρκαγιές και οι ζημιές σε υποδομές έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες προσέγγισης παγιδευμένων ανθρώπων - ΒΙΝΤΕΟ

Parallaxi
σεισμός-στην-ιαπωνία-στους-55-οι-νεκροί-82-1101870
Parallaxi

Τραγικός ο απολογισμός του σεισμού που χτύπησε την Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά, με το ρεπορτάζ του Guardian να αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή περίπου 120 άνθρωποι περιμένουν ακόμα να διασωθούν, καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στα ερείπια.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο πρωθυπουργός της χώρας, Fumio Kishida, δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε ομάδες έκτακτης ανάγκης από τις δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Αυτοάμυνας να αναλάβουν τη διάσωση των κατοίκων. Οι διασώστες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουν ζωές και να απεγκλωβίσουν τα θύματα και τους επιζώντες, αλλά έχουμε λάβει αναφορές ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που περιμένουν να διασωθούν κάτω από τα κτήρια που κατέρρευσαν.

Οι πυρκαγιές και οι ζημιές σε υποδομές έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες προσέγγισης παγιδευμένων ανθρώπων».

Παράλληλα, ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε στους 55, ενώ οι τοπικές αρχές αναμένουν την αύξηση του αριθμού αυτού, όσο εντοπίζονται περισσότεροι άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα. Ο σεισμός, ο οποίος θεωρείται πως άγγιξε τα 7,6 Ρίχτερ είναι πιθανό να φέρει και μετασεισμούς, οι οποίοι εκτιμάται από τους ειδικούς πως θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 7 Ρίχτερ.

Παράλληλα, μίνι τσουνάμι ύψους περίπου ενός μέτρου έπληξε τμήματα της δυτικής ακτής κατά μήκος τις Θάλασσας της Ιαπωνίας με ένα μεγαλύτερο κύμα να αναμένεται, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.

Ευτυχώς, το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με έδρα τη Χαβάη ανέφερε επίσης πως η απειλή για τσουνάμι μετά τον σεισμό «έχει σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί».

«Η απειλή ενός τσουνάμι έχει πλέον ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό», τόνισε η υπηρεσία, αφού κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου σάρωσαν περιοχές της χώρας.

Σε επιφυλακή για μετασεισμό οι Ιαπωνικές αρχές:

Υπενθυμίζουμε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση διέταξε περισσότερους από 97.000 ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους το βράδυ της Δευτέρας, στέλνοντάς τους σε αθλητικές αίθουσες και γυμναστήρια σχολείων, που χρησιμοποιούνται συνήθως ως κέντρα εκκένωσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πολλοί επέστρεψαν στα σπίτια τους την Τρίτη, καθώς οι αρχές ήραν τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι.

Αλλά περίπου 33.000 νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ρεύμα στο νομό Ισικάουα νωρίς το πρωί της Τρίτης, μετά από μια νύχτα όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Hokuriku Electric Power (9505.T). Οι περισσότερες περιοχές στη βόρεια χερσόνησο Νότο δεν έχουν επίσης υδροδότηση, μετέδωσε η NHK.

Στην Ιαπωνία βρέθηκε και ο σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος, ο οποίος μεταφέρει όλες τις νέες εξελέξεις:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα