Σεισμός στην Τουρκία: Επιστρέφει στην Ελλάδα η ΕΜΑΚ
Περισσότεροι από 28.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία.
Οι ελληνικές σωστικές δυνάμεις αποχωρούν από την Τουρκία μέσα στις επόμενες ώρες. Το “ευχαριστώ” των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. “Φίλοι Έλληνες, οι Τούρκοι, τα αδέρφια σας, θα είναι δίπλα σας”.
«Σήμερα αναχωρεί οριστικά από τις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας η 1η και η 2η ΕΜΑΚ», όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής (12/02) ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.
Ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι οι ελληνικές σωστικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν με δύο πτήσεις, με μία πολιτική πτήση που θα μεταφέρει το προσωπικό και μία πτήση με διαστρατιωτικό αεροπλάνο στο οποίο θα φορτωθούν τα μηχανήματα.
Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση για το εάν θα σταλεί κάποια άλλη αποστολή, με σκοπό να επιχειρήσει στα χαλάσματα που άφησαν πίσω τους οι σεισμικές δονήσεις.
Το “ευχαριστώ” των Τούρκων στις Ελληνικές Δυνάμεις
Στην Αντιόχεια βρίσκεται την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέπτεται πληγείσες περιοχές από τον φονικό σεισμό της περασμένης Δευτέρας.
Λίγο πριν από την επίσκεψη των δύο υπουργών Εξωτερικών σε σημεία που έχουν καταρρεύσει κτίρια, υπήρξε μια συγκινητική συνάντηση μεταξύ Τούρκων διασωστών με τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ.
Λίγο πριν αναχωρήσουν από την Τουρκία οι έλληνες διασώστες, εκπρόσωποι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Αντιόχεια θέλησε να τους ευχαριστήσουν για τις υπηρεσίες τους, τονίζοντας πως οι άνδρες της ΕΜΑΚ ήταν οι πρώτοι διασώστες από το εξωτερικό που έφτασαν στη γείτονα.
“Ευχαριστούμε. Ήσασταν οι πρώτοι που φτάσατε στο σημείο. Οι έλληνες φίλοι μας να ξέρουν, ότι οι τούρκοι, τα αδέρφια σας, θα είναι δίπλα σας σε οποιαδήποτε καταστροφή -Θεός φυλάξοι-. Μόνο με αλληλοϋποστήριξη μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστροφές. Ο σεισμός επηρέασε 10 πόλεις. Ευτυχώς που υπάρχετε”, ανέφερε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος των τουρκικών δυνάμεων.
Σημειώνεται ότι οι Έλληνες πυροσβέστες έχουν συσκευάσει ήδη τον εξοπλισμό τους και περιμένουν στις 4 το απόγευμα να αφιχθεί στην περιοχή στρατιωτικό-μεταγωγικό αεροσκάφος για να παραλάβει εξοπλισμό και οχήματα της Πυροσβεστικής.
Οι διασώστες έχει προγραμματιστεί να φύγουν από την Τουρκία στις έξι το απόγευμα. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική αποστολή απεγκλώβισε 10 άτομα εκ των οποίων οι πέντε ζωντανοί.
Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Αναχωρούν σήμερα από την Τουρκία η 1η και η 2η ΕΜΑΚ
«Σήμερα αναχωρεί οριστικά από τις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας η 1η και η 2η ΕΜΑΚ» ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.
Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι οι ελληνικές σωστικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τα Άδανα με δύο πτήσεις, με μία πολιτική πτήση που θα μεταφέρει το προσωπικό και μία πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο στο οποίο θα φορτωθούν τα μηχανήματα.
Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη ενημέρωση για το εάν θα σταλεί κάποια άλλη αποστολή.
Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, ( 21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Η ελληνική αποστολή έφτασε στα Άδανα της Τουρκίας τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου και έπειτα από κοπιώδεις έρευνες και προσπάθειες κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανά 5 άτομα και να ανασύρει άλλα 5 άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε και κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της προς το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στην περιοχή δόθηκε το πράσινο φως για αποχώρηση των διασωστών της ΕΜΑΚ από το σημείο.
Αυτή την στιγμή οι επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας έχουν περάσει στο πέμπτο και τελευταίο στάδιο, την «έρευνα και ανάκτηση πλήρους εύρους στο πεδίο», σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα.
Στο στάδιο αυτό, το έργο των διασωστών σταδιακά ολοκληρώνεται και από δω και πέρα αναλαμβάνουν στα ερείπια των κτιρίων τα σκαπτικά μηχανήματα.
Πάνω από 28.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία – «Άσε με να φιλήσω το γιο μου» λέει ο πατέρας νεαρού που σώθηκε την 7η μερα
Διασώστες ανέσυραν σήμερα ζωντανό από τα συντρίμμια έναν 35χρονο άνδρα στην τουρκική επαρχία Χατάι, έξι ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 28.000 και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.
Ομάδα Ρουμάνων διασωστών κατάφερε να ανασύρει τον 35χρονο Μουσταφά από τα συντρίμμια κτιρίου, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, περίπου 149 ώρες μετά τον σεισμό.
«Η υγεία του είναι καλή, μιλούσε», δήλωσε ένας από τους διασώστες. «Έλεγε ‘βγάλτε με από εδώ γρήγορα, έχω κλειστοφοβία’», πρόσθεσε.
Χθες Σάββατο η διασώστρια Γκιζέμ από τη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα δήλωσε ότι είδε ανθρώπους να επιδίδονται σε λεηλασίες στην Αντάκια. «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε, καθώς οι περισσότεροι κρατούν μαχαίρι».
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.
Με τις βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί, οι επιζώντες ανησυχούν για την εμφάνιση ασθενειών.
«Αν οι άνθρωποι δεν πεθάνουν εδώ, κάτω από τα συντρίμμια, θα πεθάνουν από τα τραύματα. Διαφορετικά από τις ασθένειες», τόνισε η Γκιζέμ. «Δεν υπάρχουν τουαλέτες εδώ. Είναι μεγάλο πρόβλημα».
Από την πλευρά του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τον σεισμό αυτό το χειρότερο γεγονός που έχει συμβεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα, ενώ προέβλεψε ότι ο αριθμός των νεκρών «τουλάχιστον θα διπλασιαστεί».
«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο Γκρίφιθς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Ο σεισμός αυτός είναι η έβδομη πιο φονική καταστροφή που έχει καταγραφεί αυτό τον αιώνα, με τον απολογισμό των νεκρών να πλησιάζει αυτόν του σεισμού του 2003 στο Ιράν, όπου σκοτώθηκαν 31.000 άνθρωποι.
Μέχρι στιγμής οι επίσημοι απολογισμοί κάνουν λόγο για 24.617 νεκρούς στην Τουρκία και περισσότερους από 3.500 νεκρούς στη Συρία, όπου όμως τα στοιχεία δεν έχουν ενημερωθεί από την Παρασκευή.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επισκέφθηκε το Χαλέπι στη Συρία και χαρακτήρισε την καταστροφή «σπαραξικάρδια».
«Άσε με να φιλήσω τον γιο μου μία φορά» , λέει ο πατέρας του Χουσείν που σώθηκε την 7η μέρα Σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα Sabah, οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε στο κέντρο του Χατάι, τον νεαρό Χουσείν, ο οποίος παρέμενε στα χαλάσματα για 156 ώρες και επέζησε όπως αναφέρουν την 7η μέρα ως αποτέλεσμα της πυρετωδής δουλειάς των ομάδων, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα.
Ο πατέρας του, που ξέσπασε σε κλάματα, είπε «Άσε με να φιλήσω τον γιο μου μια φορά» και έτρεξε στο φορείο.
Μετά από 155 ώρες διασώθηκε 23χρονος ΑμεΑ
Αδιάκοπα συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στην Αντιόχεια, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία την περασμένη Δευτέρα, με τα θαύματα να εξακολουθούν να συμβαίνουν.
Μετά από 155 ώρες ο Χουσεΐν Σεφέρογλου, ένας 23χρονος ΑμεΑ, διασώθηκε από τα συντρίμμια ενός διαμερίσματος στην περιοχή Σεμπραΐλ της Αντιόχειας χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες των ομάδων Έρευνας και Διάσωσης της Χωροφυλακής.
Ο Χουσεΐν, ο οποίος τέθηκε υπό την εποπτεία του υγειονομικού προσωπικού, βρίσκεται σε κατάσταση θεραπείας, με την κατάσταση της υγείας του να είναι σε καλά επίπεδα.
πηγή – skai.gr
Εντείνεται η έρευνα για τα κτίρια που κατέρρευσαν – Σύλληψη 113 προσώπων
Οι τουρκικές αρχές δεσμεύτηκαν σήμερα να διενεργήσουν εις βάθος έρευνα εις βάρος κάθε προσώπου που θεωρείται ότι φέρει ευθύνη για την κατάρρευση των κτιρίων από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας και έχει ήδη διατάξει τη σύλληψη 113 προσώπων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 131 ύποπτοι έχουν ταυτοποιηθεί ως υπεύθυνοι για την κατάρρευση ορισμένων από τα χιλιάδες σπίτια που ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό στις 10 επαρχίες που επλήγησαν.
“Εκδόθηκαν εντάλματα κράτησης εις βάρος 113 ανθρώπων”, είπε ο Οκτάι στους δημοσιογράφους στη διάρκεια ενημέρωσης στο κέντρο διαχείρισης καταστροφών στην Άγκυρα.
“Θα το προχωρήσουμε διεξοδικά μέχρι να ολοκληρωθεί η απαραίτητη νομική διαδικασία, ειδικά για κτίρια τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κτίρια που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς”, είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης εγκατέστησε γραφεία διερεύνησης αδικημάτων που συνδέονται με τον σεισμό στις σεισμόπληκτες ζώνες των επαρχιών που θα διερευνούν τις συνθήκες θανάτων και τραυματισμών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ είπε ότι 24.921 κτίρια στην περιοχή κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τον σεισμό με βάση τους ελέγχους σε πάνω από 170.000 κτίρια.
Οι εισαγγελικές αρχές στα Άδανα διέταξαν τη σύλληψη 62 ανθρώπων στο πλαίσιο έρευνας για τα κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ για τον ίδιο λόγο εισαγγελείς ζήτησαν τη σύλληψη 33 ανθρώπων στο Ντιγιάρμπακιρ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Το πρακτορείο μετέδωσε ότι οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν στην Σανλιούρφα και 4 στην Οσμανίγιε σε σχέση με τα κατεστραμμένα κτίρια που θεωρείται ότι είχαν προβλήματα όπως ότι τους είχαν αφαιρεθεί υποστυλώματα.
Η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον κατασκευαστή ενός συγκροτήματος κατοικιών το οποίο κατέρρευσε στην Αντιόχεια την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Μαυροβούνιο. Η σύλληψη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής και χθες τέθηκε επισήμως υπό κράτηση, μετέδωσε το πρακτορείο.
Το πολυτελές 12ώροφο συγκρότημα κατοικιών ολοκληρώθηκε πριν από μια δεκαετία και διέθετε 249 διαμερίσματα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα θύματα σε αυτό το κτίριο. Ο συλληφθείς είπε στους εισαγγελείς ότι δεν γνώριζε πως το κτίριο κατέρρευσε και το ταξίδι που θα έκανε στο Μαυροβούνιο ήταν για άσχετους λόγους, μετέδωσε το Anadolu.
“Κάναμε όλες τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Είχαμε εκδώσει όλες τις απαραίτητες άδειες”, δήλωσε σύμφωνα με το Anadolu.
Τούρκος στρατιώτης σκαρφάλωσε στα χαλάσματα με εκσκαφέα για να βρει το κινητό γυναίκας που αναζητούσε τον γιο της
Στον κάδο ενός εκσκαφέα μπήκε το Σάββατο ένας τούρκος στρατιώτης ώστε να σκαρφαλώσει και να αναζητήσει μέσα σε ένα κατεστραμμένο από το σεισμό σπίτι στην Αντιόχεια ένα κινητό τηλέφωνο που ανήκε σε μια 75χρονη γυναίκα, η οποία φοβόταν ότι ο γιος της ήταν νεκρός έπειτα από πέντε ημέρες που δεν είχε επαφή μαζί του.
Η γυναίκα, η οποία δήλωσε ότι ονομάζεται Μάμα Μπούσρα, είχε ζητήσει από τους διασώστες να βρουν το τηλέφωνό της και περίμενε να καλέσει τον γιο της σε ένα γειτονικό πάρκο όπου έχουν στηθεί σκηνές για τους σεισμόπληκτους.
Ανταποκρινόμενος στην έκκλησή της ο Μουρατάν Αντίλ, ένας στρατιώτης ειδικών επιχειρήσεων ο οποίος μετέβη στην σεισμόπληκτη αυτή πόλη της νότιας Τουρκίας από την Άγκυρα για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης, ανέβηκε με την βοήθεια του εκσκαφέα στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου στα χαλάσματα του σπιτιού της.
Όταν έφτασε ο Αντίλ στο μπαλκόνι ένας άλλος διασώστης που βρισκόταν μέσα στο κατεστραμμένο σπίτι της γυναίκας του έδωσε μια κόκκινη τσάντα με τα υπάρχοντά της και μέσα σε αυτή υπήρχε και το κινητό της τηλέφωνο.
Ο εκσκαφέας κατέβασε τον Αντίλ, ο οποίος κατευθύνθηκε προς το πάρκο που τον περίμενε η γυναίκα γεμάτη αγωνία.
Η μπαταρία του κινητού είχε εξαντληθεί και έτσι δεν μπόρεσε να καλέσει τον γιο της, αλλά κάποιος άλλος άκουσε το όνομα του γιου της και είπε ότι τον γνώριζε και ήταν καλά.
Αυτός τον κάλεσε από το δικό του τηλέφωνο και ο γιος της απάντησε. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Μάμα Μπούσρα άκουσε τη φωνή του παιδιού της έπειτα από τον σεισμό.
«Είναι σαν να μου χάρισες όλο τον κόσμο», είπε η γυναίκα ξεσπώντας σε κλάματα.
πηγή – ΑΠΕ ΜΠΕ
Ρεπόρτερ έκρυψε το μικρόφωνο για να μην ακουστούν οι διαμαρτυρίες πολίτη
Τις έντονες αντιδράσεις χρηστών των μέσων κοινωνικών δικτύων έχει προκαλέσει η κίνηση Τούρκου δημοσιογράφου, ο οποίος κατά τη διάρκεια live σύνδεσης με πληγείσα περιοχή, έκρυψε το μικρόφωνο πίσω από την πλάτη του για να μην ακουστούν οι διαμαρτυρίες διερχόμενου πολίτη.
Ειδικότερα, ενώ ο δημοσιογράφος Sertaç Murat Koç ήταν στον αέρα του τηλεοπτικού σταθμού TV100, ένας άνδρας εμφανίζεται και ξεκινάει να διαμαρτύρεται λέγοντας ότι «δεν έχουμε ρεύμα έξι μέρες, δεν έχουμε σκηνές». Τότε ο δημοσιογράφος έκρυψε το μικρόφωνο πίσω από την πλάτη του για να μην ακουστούν οι διαμαρτυρίες και ζήτησε από τον πολίτη να φύγει από το πλάνο.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
📌TV 100 muhabiri Sertaç Murat Koç, “6 gündür elektriğimiz yok, çadır yok” diyen vatandaşın sesi duyulmasın diye mikrofonu saklıyor. Hemen sonrasında yayın kesiliyor. pic.twitter.com/dQH1VulUGZ
— 23 DERECE (@yirmiucderece) February 12, 2023
Το εν λόγω περιστατικό δεν άφησαν ασχολίαστο χρήστες του Twitter, οι οποίοι επέκριναν τον δημοσιογράφο για αυτή του την κίνηση και που δεν επέτρεψε στον πολίτη να μιλήσει για τις δύσκολες στιγμές που βιώνει μετά τον φονικό σεισμό.
πηγή – ieidiseis
«Υγειονομικές βόμβες» οι πληγείσες περιοχές – Φόβοι για εξάπλωση χολέρας
Πάνω από 150 ώρες έχουν περάσει από τη στιγμή που οι τρομακτικοί σεισμοί έπληξαν τη νότια Τουρκία, οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται καθώς πολλοί επιζώντες ανασύρονται από τα συντρίμμια.
Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και την Συρία, άφησε το φονικό αποτύπωμά του. Οι νεκροί εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 100.000.
Πολλά ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την καταλληλότητα των κτιρίων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεις και κάτοικοι έκοβαν τις κολόνες από τα κτίρια προκειμένου να μεγαλώσουν τα καταστήματά τους.
Πλέον όλοι αναμένουν σε ένα θαύμα καθώς οι ελπίδες για να βρεθεί κάποιος ζωντανός εξανεμίζονται.
Μετά από την δραματική στιγμή της περισυλλογής των άψυχων σωμάτων από τα συντρίμμια, η συζήτηση ανοίγει σχετικά με την εξέλιξη των πληγέντων περιοχών σε «υγειονομικές βόμβες».
Η γενική διευθύντρια ελληνικού τμήματος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», Χριστίνα Ψαρά μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» και αναφέρθηκε στις προσπάθειες των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» οι οποίοι πλέον καλούνται να αντιμετωπίζουν τις αρρώστιες που ενδεχομένως να εξαπλωθούν, καθώς η «οσμή θανάτου» έχει εξαπλωθεί ήδη σε αυτές τις περιοχές.
«Πράγματι ο κύριος όγκος βρίσκεται στη νοτιοδυτική Συρία. Έχουμε στείλει αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, εμείς ήμασταν και νωρίτερα εκεί όμως με μεγάλη παρέμβαση ιατρική. Η Συρία έχει μπει στον 13ο χρόνο εμπόλεμων συγκρούσεων και η συγκεκριμένη περιοχή συχνά γίνεται τόπος συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και καθεστωτικών», είπε αρχικά, και συμπλήρωσε:
«Βρισκόμαστε εκεί και η παρέμβασή μας έχει μεταφερθεί, καθώς νωρίτερα υποστηρίζαμε κλινικές, έχουμε προσπαθήσει να μεταφέρουμε τις δράσεις μας εκτός νοσοκομείων για να στηρίξουμε τον κόσμο που είναι έχει πληγεί από τον σεισμό. Υποστηρίζουμε περίπου 30 νοσοκομεία αλλά υπάρχουν και πολλές ιατρικές δομές. Μάλιστα δύο μαιευτικές δομές χρειάστηκαν να εκκενωθούν λόγω μη καταλληλότητας των κτιρίων».
«Στο άμεσο μέλλον τίθενται ζητήματα για την συνέχιση παροχής ιατρικής βοήθειας όχι μόνο στον πληθυσμό που έχει πληγεί αλλά και σε έναν πολύπαθο πληθυσμό. Υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένων ατόμων, άτομα που ήδη ζούσαν σε τραγικές συνθήκες, ήδη έχουν αντιμετωπίσει επιδημίες χολέρας, δη έχουν πορεία πρόσβασης σε υπηρεσίας που συνεχώς βάλλεται. Το κύριο ζήτημα είναι η πρόσβαση σε νερό, σε συνθήκες υγιεινής, κατάλληλα κέντρα υποδοχής, και πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι προϋπήρχαν ζητήματα σε αυτές τις περιοχές», επεσήμανε η κ. Ψαρά.
Για το ερώτημα πόσο καιρό μπορεί να μείνει ένας άνθρωπος ζωντανός, η κ. Ψαρά υπογράμμισε πως, «η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, δεν μπορώ να το οριοθετήσω, δεν το θεωρώ σωστό για τους ανθρώπους που περιμένουμε τους δικούς τους. Έχουμε χάσει και εμείς 2 συναδέλφους, και έχουμε τώρα συναδέλφους Σύριους και Τούρκους που προσπαθούν να φτιάξουν την ζωή τους μέσα από τα συντρίμμια και συγχρόνως να υποστηρίξουν τη δράση μας. Έχουμε ήδη ανησυχίες για πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής και καύσιμα, σιγά σιγά οι τιμές θα αυξάνονται και θα υπάρχουν προβλήματα»
Για τον πόλεμο στην νοτιοδυτική Συρία και την δυσκολία να φτάσει στην περιοχή ανθρωπιστική βοήθεια, η κ. Ψαρά δήλωσε πως, «Στην νοτιοδυτική Συρία η ανθρωπιστική βοήθεια περνάει μόνο από ένα πέρασμα. Η περιοχή εκεί θεωρείται εμπόλεμη ζώνη. Ούτως η άλλως η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν δυσχερής, οπότε εάν υπάρχει ένα μέρος που ανησυχούμε είναι η νοτιοδυτική Συρία γιατί δεν έχει άλλες δυνατότητες πρόσβασης που έχουν άλλα σημεία που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ένοπλες συγκρούσεις ωστόσο ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει. Δεν νομίζω ότι θα σταματήσει ο πόλεμος, είναι απλά μία παύση του πυρός. Είναι μία περιοχή που κρίνεται αντικαθεστωτική οπότε η πρόσβαση εξαρτάται από πολιτική ατζέντα».
Σε αγωγές κατά του ξενοδοχείου προχωρά ο Τατάρ
«Είμαστε αποφασισμένοι για κάθε είδους νομικό αγώνα για τους «πολίτες» της «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – που έχασαν την ζωή τους στο ξενοδοχείο Isias στο Αντίγιαμαν κατά την διάρκεια του σεισμού, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στην σχετική απόφαση που έλαβε το «υπουργικό συμβούλιο» αργά προχθές το βράδυ.
Με γραπτή του δήλωση το απόγευμα του Σαββάτου ο κ. Τατάρ είπε ότι το σχετικό αίτημα βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης. «Υποστηρίζεται ότι το ξενοδοχείο Isias στο Αντίγιαμαν καταστράφηκε ως αποτέλεσμα σοβαρής αμέλειας, κατάχρησης ή/και λαθών. 35 πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το ξενοδοχείο. Οι εισαγγελείς στην Τουρκία ξεκίνησαν αυτεπάγγελτα έρευνες» είπε.
Πρόσθεσε ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαβίβασε το αίτημα του ψευδοκράτους προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τη Γενική Διεύθυνση Εγκληματικών Υποθέσεων, την Νομαρχία και την Γενική Εισαγγελία του Αντίγιαμαν για την έναρξη δικαστικής έρευνας για την κατάρρευση του ξενοδοχείου Isias και τη λήψη δειγμάτων από το κτίριο, πριν μετακινηθούν τα χαλάσματα.
«Ο πόνος μας είναι μεγάλος. Μας έχουν πνίξει τα χαμένα παιδιά μας. Μοιραζόμαστε τον πόνο της Τουρκίας μας και η Τουρκία τον πόνο μας». Κατέληξε λέγοντας ότι ελπίζει πως «θα αποδοθεί δικαιοσύνη» και ότι θα τιμωρηθούν όσοι διαπιστωθεί ότι διέπραξαν λάθη.
Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου
Ως «κυβέρνηση» δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν που προσπάθησε να σκοτώσει ανθρώπους να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, τόσο για το ξενοδοχείο στο Αντίγιαμαν, όσο και για την σύλληψη και απέλαση του ιδιοκτήτη πολυτελούς συγκροτήματος διαμερισμάτων κοντά στα Άδανα, Χασάν Αλπάργκιουν.
Ο Αλπάργκιουν, που διέφυγε από την Τουρκία και «συνελήφθη» στα κατεχόμενα «απελάθηκε» χθες το βράδυ στην Τουρκία, όπου και θα παραπεμφθεί σε δίκη. Αντιμετωπίζει την κατηγορια ανθρωποκτονίας από πρόθεση και πρόκλησης τραυματισμού.
Δένδιας και Τσαβούσογλου πέταξαν πάνω από τις πληγείσες περιοχές
Ο Νίκος Δένδιας μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε την Αντιόχεια. Ο Έλληνας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχαν έναν θερμό εναγκαλισμό μπροστά στις κάμερες στα Άδανα και στη συνέχεια πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές, προτού μεταβούν στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας στην Αντιόχεια, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής -και όχι μόνο- κρίσης που προέκυψε μετά τις φονικές δονήσεις.
Θέλοντας να βάλουν τα θεμέλια μίας νέας σχέσης, ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμφώνησαν ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν θα πρέπει να περιμένουν σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, προκειμένου να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.
Αμερικανός πρέσβης για την αγκαλιά Δένδια – Τσαβούσογλου: This is wonderful
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, αντικρίζοντας τον θερμό εναγκαλισμό του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την άφιξη του πρώτου στα Άδανα, φαίνεται να εντυπωσιάστηκε, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη στιγμή ως κάτι όμορφο, καθώς έγραψε στο twitter: This is wonderful.
This is wonderful. https://t.co/ylFkDjv3Og
— Jeff Flake (@JeffFlake) February 12, 2023