Σφαγή στη Τζαμπάλια – «Κόλαση» επί γης η Γάζα

Ωμή παραδοχή από Ισραήλ: Γνωρίζαμε πως θα σκοτώσουμε αμάχους

Parallaxi
σφαγή-στη-τζαμπάλια-κόλαση-επί-γης-1076353
Parallaxi

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα και η ισοπέδωση της Γάζας αφού το Ισραήλ κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις μέσα στη Λωρίδα.

Πάνω από 8.500 είναι οι νεκροί στον πολιορκημένο θύλακα μετά από 26 ημέρες ολέθρου, ενώ κόπηκαν και πάλι οι τηλεπικοινωνίες.

Οι νεκροί αυξάνονται διαρκώς, ενώ το χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Τζαμπάλια κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες, χωρίς ακόμη να υπάρχει τελικός απολογισμός.

Την ίδια ώρα, η Δυτική Όχθη «βράζει» αφού το Ισραήλ πραγματοποιεί και εκεί συνεχείς επιδρομές, με νεκρούς, τραυματίες και πολλές συλλήψεις.

Χλιαρή παραμένει η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Σήμερα αναμένεται να ανοίξει το πέρασμα στη Ράφα για να περάσει περιορισμένος αριθμός σοβαρά τραυματισμένων Παλαιστίνιων.

Σφαγή στη Τζαμπάλια

Δεκάδες πτώματα τυλιγμένα με λευκά σεντόνια κείτονταν σήμερα στο έδαφος, στον περίβολο του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας — θύματα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής σε προσφυγικό καταυλισμό, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του παλαιστινιακού θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.

Το νοσοκομείο ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτο από βαριά τραυματίες λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών. Γιατροί υποχρεώθηκαν να χειρουργούν στους διαδρόμους, καθώς οι αίθουσες των χειρουργείων ήταν γεμάτες, όπως εξήγησαν.

Έχοντας να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις φαρμάκων, τις διακοπές ρεύματος και τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς που τραντάζουν τις πτέρυγες νοσοκομείων, οι χειρουργοί στη Γάζα εργάζονται νυχθημερόν προσπαθώντας να σώσουν ασθενείς που δεν σταματούν να συρρέουν.

“Προχωράμε ώρα με την ώρα γιατί δεν ξέρουμε πότε θα δεχθούμε ασθενείς. Αρκετές φορές χρειάστηκε να διαμορφώσουμε χώρους χειρουργείου σε διαδρόμους και μερικές φορές σε αίθουσες αναμονής του νοσοκομείου”, είπε ο δρ Μοχάμεντ αλ-Ρουν.

Ο γιατρός έκανε τη δήλωση αυτή αμέσως μετά τον βομβαρδισμό που προκάλεσε ζημιές στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου έχει προωθηθεί ο ισραηλινός στρατός στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Τα αποθέματα καυσίμωνα για τη λειτουργία γεννητριών κοντεύουν να εξαντληθούν, λένε οι γιατροί.

Ισραηλινά άρματα μάχης μπήκαν στη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, έπειτα από τρεις εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών εν είδει αντιποίνων για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι σκότωσαν 1.400 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ και απήγαγαν 240 άλλους.

Η επιδρομή στην Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, σκότωσε 50 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 150, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές του θύλακα. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επιδρομή.

Σε βίντεο που εξασφάλισε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters φαίνονται πολλοί άνθρωποι δίπλα σε έναν τεράστιο κρατήρα να παρακολουθούν τις προσπάθειες διάσωσης, σε μια περιοχή του καταυλισμού που θυμίζει σεληνιακό τοπίο.

Μέσα στο νοσοκομείο, αιμόφυρτοι ασθενείς κείτονταν σε φορεία και σε καροτσάκια και ο γιατρός Σουάιμπ Ιντάις είπε: “Δεν ξέρουμε τι να πρωτοκάνουμε… Υπάρχουν παντού τραυματίες”.

Υπεύθυνοι του Νοσοκομείου Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας δήλωσαν ότι ο βομβαρδισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε ζημιές σε θάλαμο νοσηλείας καρκινοπαθών. “Ο βομβαρδισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές και έθεσε εκτός λειτουργίας ορισμένα μηχανήματα. Έθεσε επίσης σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών και ιατρικού προσωπικού”, δήλωσε ο Δρ Σόμπι Σκάικ, διευθυντής του νοσοκομείου, της μοναδικής αντικαρκινικής πτέρυγας στην περιοχή.

Ωμή παραδοχή από Ισραήλ: Γνωρίζαμε πως θα σκοτώσουμε αμάχους στην Τζαμπάλια

Σε ωμή παραδοχή ότι γνώριζαν πως θα βομβάρδιζαν αμάχους προχώρησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αναφερόμενος στην αεροπορική επιδρομή κατά της Τζαμπάλια, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 300.

Η φύση των τραυματισμών είναι ακρωτηριασμοί, σοβαρά εγκαύματα και χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ υπάρχουν ασθενείς με εσωτερική αιμορραγία.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι εξόντωσε «τρομοκράτες της Χαμάς», και συγκεκριμένα τον διοικητή της στην Τζαμπάλια, Ιμπραχίμ Μπιάρι, τη στιγμή που εικόνες δείχνουν δεκάδες πτώματα παιδιών και γυναικών.

Μαρτυρίες, μάλιστα, κάνουν λόγο για ξεκάθαρο βομβαρδισμό άμαχου πληθυσμού, ενώ η Χαμάς δηλώνει πως δεν υπήρχε στρατιωτικό τμήμα της στην Τζαμπάλια.

Αλλωστε, πιεζόμενος από τον δημοσιογράφο του CNN, Βολφ Μπλίτζερ, που προσπαθεί να κατανοήσει τη λογική αυτής της απόφασης, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ρίτσαρντ Χεχτ, παραδέχεται ότι βομβάρδισαν παρότι γνώριζαν πως στην περιοχή υπήρχαν άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Ο διάλογος που ακολουθεί είναι αποκαλυπτικός:

«Αλλά ακόμα κι αν αυτός ο διοικητής της Χαμάς ήταν εκεί ανάμεσα σε όλους εκείνους τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που βρίσκονται σε εκείνο τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, το Ισραήλ προχώρησε και έριξε μια βόμβα εκεί προσπαθώντας να σκοτώσει αυτόν τον διοικητή της Χαμάς, γνωρίζοντας ότι πολλοί αθώοι πολίτες —άντρες, γυναίκες και παιδιά — πιθανότατα θα σκοτωθούν»; λέει ο Μπλίτζερ για να προσθέσει: «Αυτό ακούω»;

«Δεν είναι αυτό που ακούς», απαντά ο Χεχτ. «Αυτός είναι ένας πολύ περίπλοκος χώρος μάχης. Μπορεί να υπάρχουν υποδομές εκεί, μπορεί να υπάρχουν σήραγγες εκεί. Εξακολουθούμε να το εξετάζουμε», συμπληρώνει.

«Αυτή είναι η τραγωδία του πολέμου, Γουλφ»

«Αλλά ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες, πολλοί αθώοι πολίτες – άντρες, γυναίκες και παιδιά – και σε αυτόν τον προσφυγικό καταυλισμό, σωστά;» ρωτάει ο Μπλίτζερ.

«Αυτή είναι η τραγωδία του πολέμου, Γουλφ» λέει με απόλυτο κυνισμό ο ισραηλινός εκπρόσωπος. Και προσθέτει: «Εμείς, όπως ξέρετε, λέμε εδώ και μέρες, μετακινηθείτε νότια. Αμαχοι που δεν εμπλέκονται με τη Χαμάς, παρακαλούμε να μετακινηθούν νότια».

«Ναι, απλώς προσπαθώ να πάρω περισσότερες πληροφορίες. Γνωρίζατε ότι υπήρχαν άμαχοι εκεί, ξέρατε ότι υπήρχαν πρόσφυγες, κάθε είδους πρόσφυγες, αλλά αποφασίσατε να ρίξετε μια βόμβα σε αυτόν τον προσφυγικό καταυλισμό προσπαθώντας να σκοτώσετε αυτόν τον διοικητή της Χαμάς», επιμένει ο δημοσιογράφος του CNN.

Με τον ισραηλινό εκπρόσωπο να του λέει, μεταξύ άλλων, πως «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τους θανάτους αμάχων».

Το Ισραήλ αρχίζει να μετράει τις πρώτες απώλειες στη Λωρίδα της Γάζας

Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να προελαύνει στη Λωρίδα της Γάζας και να βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές συγκρούσεις με τους μαχητές της Χαμάς, υπάρχει η πρώτη επίσημη παραδοχή για το βαρύ τίμημα που πληρώνει το Ισραήλ σε απώλειες στρατιωτών.

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εννιά μέλη του σκοτώθηκαν σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο, πότε, πώς, ούτε πού ακριβώς και αρκείται να πει πως διευρύνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον θύλακα, καθώς ο πόλεμος που εξαπέλυσε εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος διανύει πλέον την 26η ημέρα του.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των μαχών της τελευταίας ημέρας τραυματίστηκαν σοβαρά δύο μαχητές του 77ου τάγματος, ένας μαχητής του τάγματος Sabar και ένας μαχητής του τάγματος Rotem.

Λωρίδα της Γάζας: Διακόπηκαν ξανά οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο

Ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω X (του πρώην Twitter) ότι διακόπηκε εντελώς η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα.

Η Palestine Telecommunication Company (Paltel) εξήγησε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί.

Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ για χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έδωσε εντολή χθες Τρίτη στην αποστολή της στον ΟΗΕ να υποβάλει διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε πως χρησιμοποίησε πυρομαχικά με λευκό φώσφορο σε πλήγματά του για να προκαλέσει πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τη λιβανέζικη διπλωματία.

Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές του ισχυρού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανταπέδωσε τη στοχοποίηση θέσεών του βομβαρδίζοντας τα περίχωρα συνοριακών πόλεων και θέσεις μαχητών της Χεζμπολάχ. Τα ισραηλινά πυρά προκάλεσαν πυρκαγιές με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν πελώριες εκτάσεις με βλάστηση και ελαιώνες.

«Ανέθεσα στην αποστολή του Λιβάνου στον ΟΗΕ να καταθέσει νέα διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να καταδικαστεί η χρήση από το Ισραήλ λευκού φωσφόρου στις επανειλημμένες επιθέσεις του εναντίον του Λιβάνου και ο εσκεμμένος εμπρησμός δασών», τόνισε χθες Τρίτη ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

Στο έδαφος του Λιβάνου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 62 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ανάμεσά τους τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι.

Αφότου άρχισε η κλιμάκωση, λιβανέζοι αξιωματούχοι και ΜΚΟ, στις οποίες προστέθηκε χθες η Διεθνής Αμνηστία, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ πως χρησιμοποιεί πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.

«Χάρη σε προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας (…) εντοπίσαμε 128 πυρκαγιές ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ισραηλινού εχθρού με λευκό φώσφορο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Γεωργίας Αμπάς Χατζ Χασάν.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί «έκαψαν ολοσχερώς τουλάχιστον 40.000 ελαιόδεντρα, πέρα από τεράστιες δασικές εκτάσεις», πρόσθεσε, καταδικάζοντας την κατάφωρη «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» του Λιβάνου.

Τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, εξ ορισμού εμπρηστικά όπλα, απαγορεύεται δυνάμει του διεθνούς δικαίου να χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων, όχι όμως εναντίον στρατιωτικών στόχων, με βάση το Τρίτο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW).

Σύμφωνα με το ANI, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, τουλάχιστον μια πυρκαγιά συνέχιζε να μην έχει κατασβεστεί χθες.

Νωρίτερα χθες Τρίτη, η Διεθνής Αμνηστία τόνισε πως έχει «αποδείξεις για την παράνομη χρήση οβίδων λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ» στον νότιο Λίβανο μεταξύ της 10ης και της 16ης Οκτωβρίου.

Μια από τις επιθέσεις αυτές πρέπει να αποτελέσει «αντικείμενο έρευνας για έγκλημα πολέμου» καθώς επρόκειτο για επίθεση που έγινε «αδιακρίτως», στα τυφλά, και «τραυμάτισε τουλάχιστον εννιά άμαχους» στο χωριό Ντάιρα, αξίωσε σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ.

Στα μέσα Οκτωβρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε επίσης τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πως χρησιμοποίησαν πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο την 11η και τη 12η Οκτωβρίου.

«Διαψεύδουμε τις κατηγορίες αυτές», δήλωσε τότε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Παραιτήθηκε αξιωματούχος του ΟΗΕ καταγγέλλοντας τη «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Κρεγκ Μόκαμπερ, ο διευθυντής του γραφείου στη Νέα Υόρκη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες την παραίτησή του εξαιτίας της «αδυναμίας» του ΟΗΕ να «σταματήσει» αυτή που χαρακτήρισε «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Daily News που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας», τόνισε σε επιστολή του με ημερομηνία 28η Οκτωβρίου προς τον Φόλκερ Τουρκ, τον Ύπατο Αρμοστή. «Το ευρωπαϊκό, εθνικιστικό σχέδιο εποικισμού της Παλαιστίνης έχει εισέλθει στην τελική του φάση», αυτήν της «ταχείας καταστροφής των τελευταίων υπολειμμάτων της αυτόχθονης παλαιστινιακής ζωής», συνέχισε.

Κατηγόρησε ακόμη τις κυβερνήσεις της Δύσης πως είναι «απόλυτα συνένοχες σε αυτή τη φρικιαστική επίθεση»: «Όχι μόνο οι κυβερνήσεις αυτές αρνούνται να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους να ‘εγγυηθούν την τήρηση’ της Σύμβασης της Γενεύης, αλλά στην πραγματικότητα εξοπλίζουν ενεργά» το Ισραήλ για να συνεχίσει την επίθεση, «παρέχουν οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη ως προς τη συλλογή πληροφοριών» καθώς και «πολιτική και διπλωματική κάλυψη για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ».

Το περιεχόμενο της επιστολής του ευθυγραμμίζεται με πρόσφατες αναρτήσεις του κ. Μόκαμπερ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Η γενοκτονία που παρακολουθούμε στην Παλαιστίνη είναι αποτέλεσμα των δεκαετιών ατιμωρησίας του Ισραήλ, που τού προσέφεραν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών», καθώς και «της απανθρωποποίησης του παλαιστινιακού λαού από τα δυτικά εταιρικά ΜΜΕ», ανέφερε προχθές μέσω X (του πρώην Twitter).

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ΕΡΤ / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα